Sloth Sanctuary - Costa Rica
Costa Rica

Reisroute Costa Rica

In 2014 ben ik voor de tweede keer naar Costa Rica gereisd. Zeven jaar eerder ben ik met vrienden geweest en was ik zo onder de indruk van het land, dat ik graag nog eens met mijn vriendin wilde terugkeren. Ik wilde graag enkele plekken nogmaals bezoeken, zoals de Volcán Arenal, Volcán Poás en Volcán Irazu en daarnaast ook nog vele andere nieuwe plekken ontdekken. We boekten ons ticket en gingen op zoek naar een huurauto. Tijdens onze zoektocht op het web kwamen we in contact met Peter van Dos Palmas Country Inn. Hij kon voor ons een auto regelen, mits we onze eerste en laatste dag in hun hotel zouden besteden. Aangezien het hotel dichtbij San José gelegen is, was dat een prima optie. Samen met mijn vriendin keken we welke plekken we echt wilden zien en stippelden zo onze route uit. Het zou een reis worden waarin de natuur de bovenhand zou krijgen. In dit artikel kun je onze reisroute Costa Rica van dag tot dag herbeleven.

Dag 1: Amsterdam - Panama City - San José

Vanuit Amsterdam vliegen we via Panama City naar San José. Wanneer we aankomen in Costa Rica is het al donker en regent het pijpenstelen. We worden opgepikt door een man die ons naar de huurauto brengt. Uiteraard hebben we een 4×4 auto gehuurd waarmee we ook door moeilijk terrein kunnen rijden. Nadat we de sleutels hebben ontvangen, kunnen we naar ons hotel rijden in La Garita en zoeken we direct ons bedje op.

Overnachting: Dushi Vida County Inn in Alajuela (1 nacht)

Costa Rica 2014 - dag 1 - Klaar voor vertrek
Klaar voor vertrek naar Costa Rica

Dag 2: San José - Volcán Irazu - Cahuita

We staan zo vroeg mogelijk op zodat we op tijd bij de Volcán Irazu kunnen zijn. Hoe eerder je bent, des te meer kan je hebt op goed zicht. In de middag is de top vaak gehuld is de wolken en zie je het prachtige uitzicht niet meer. Bij aankomst op de top worden we begroet door enkele nieuwsgierige neusbeertjes. Via het maanlandschap lopen we langs de verschillende kraters. In tegenstelling tot enkele jaren terug is het gifgroen meertje verdwenen. Maar het landschap en de opdoemende wolken maken de plek nog altijd zeer indrukwekkend. Na ons bezoek aan de vulkaan rijden we door naar Cahuita aan de westkust.

Overnachting: Cabinas Algebra in Cahuita (2 nachten)

Costa Rica 2014 - dag 2 - Volcán Irazu
Een van de kraters van de Volcán Irazu waar het wolkendek nadert

Dag 3: Sloth Sanctuary & Parque Nacional Cahuita

Al ruim maanden van te voren hebben we een bezoek aan de Sloth Sanctuary geregeld. Hier worden luiaards opgevangen die gewond zijn geraakt of hun moeder hebben verloren. We hebben een de Insider tour geboekt en lunchen eerst in het bijzijn van de luiaard Buttercup. Daarna gaan we met een bootje door de omliggende jungle om wildlife te spotten. Terug in het opvangcentrum krijgen we uitleg over de luiaard, mogen we de gewonde dieren voederen en kunnen we meekijken als de allerkleinsten eten krijgen. Een onvergetelijke ervaring en wat een prachtdieren. Omdat we daarna nog een hele middag vrij hebben, bezoeken we het Parque Nacional Cahuita. Dit park kun je op eigen houtje bezoeken en het pad is goed begaanbaar. Hier spotten we zelf de eerste wildlife zelf.

Costa Rica 2014 - dag 3 - Sloth Sanctuary
Buttercup ligt lekker in zijn mandje
Costa Rica 2014 - dag 3 - Parque Nacional Cahuita
Een brulaap in het Parque Nacional Cahuita

Dag 4: Cahuita - La Pavona - Tortuguero

We verlaten Cahuita en rijden noordwaarts naar La Pavona waar we onze auto zullen achterlaten om met de boot verder te reizen naar Tortuguero. Deze plek staat met name bekend om de schildpadden die hier ’s nachts op het strand hun eieren leggen. En dat willen we uiteraard zien. De weg naar La Pavona is niet in beste staat, dus de rit erheen is stoffig en hobbelig. Wanneer we de auto parkeren is het een ticket kopen voor de boot en wachten tot deze arriveert. De rit duurt ongeveer een uur door het kanalenstelsel. Aangekomen in Tortuguero zoeken we ons hotel op en boeken we de nachttour met de schildpadden en een boottocht voor de volgende ochtend. Verwacht geen bruisende stad met mooie hotels, alles is basic. Maar wat eten we fantastisch bij één van de lokale restaurantjes. Na het eten ontmoeten we onze gids, krijgen we uitleg en lopen we langzaam naar het strand. Al snel krijgen we een seintje; er is een schildpad bezig om de eieren te begraven. Wat we zien is ongelooflijk, het dier is mega groot en volledig in trans. Iets verderop is er zelfs een schildpad bezig met eieren leggen. Het is een memorabel moment om kippenvel van te krijgen.

Overnachting: Hotel Icaco in Tortuguero (2 nachten)

Costa Rica 2014 - dag 4 - Tortuguero
Wandelen op het strand van Tortuguero. 's Avonds leggen reusachtige schildpadden hier hun eieren

Dag 5: Parque Nacional Tortuguero

Vroeg in de ochtend maken we een tour per boot. Het is zelfs nog een beetje mistig als we beginnen aan onze tour, maar hoe eerder je vertrekt, hoe meer kans op wildlife. En dieren zien we; kaaimannen, apen, schildpadden, vogels en leguanen. De meeste dieren zijn goed beschut of zitten hoog in de bomen verstopt, dus het is maar goed dat we een oplettende gids hebben. De boottocht duurt tot de middag, maar daarna kunnen we nog het Parque Nacional Tortuguero te voet bezoeken. Dit doen we zonder gids, omdat er enkele voor en achter ons lopen. We kunnen ongeveer wel aanvoelen wanneer we een dier zien. Ook nu spotten we weer dieren, waaronder de capucijnaapjes en salamanders. Dan roept een gids ons er toch even bij, want hoog in de bomen ziet hij een tamandua lopen. En iets verderop vindt hij ook een slang. Zonder een gids zouden we die dus niet hebben gezien. Zelfs spotten we verderop nog wel toekans, brulapen en nog meer kleine capucijnaapjes. Wanneer we terug in ons hotel zijn, krijgen we de tip om het strand op te gaan. De kleine schildpadjes komen uit hun eitjes en zoeken hun weg naar de zee. We hebben geluk, we zien enkele jonkies de moeilijke weg naar de grote zee bewandelen.

Costa Rica 2014 - dag 5 - Parque Nacional Tortuguero per boot
Vanuit de boot spotten via in het kanalenstelsel van Tortuguero een heleboel dieren
Costa Rica 2014 - dag 5 - Parque Nacional Tortuguero
Ook tijdens onze wandeling zien we veel dieren, waaronder deze Tamandua

Dag 6; Tortuguero - La Pavona - Catarata del Toro - Poás

Met de boot varen we terug naar La Pavona waar we de auto nemen en verder rijden naar Poás. Maar eerst maken we nog een stop bij Catarata del Toro, een prachtige waterval die door weinig reizigers wordt bezocht. Wanneer je dan alleen bij de voet van de waterval zit en je kijkt om je heen, dan geniet je met volle teugen. Lang kunnen we niet blijven, want we hebben nog een hele rit voor de boeg en uiteindelijk arriveren we in het pikkedonker pas bij ons hotel. Rijden in het donker is absoluut niet prettig, zeker niet wanneer de mist opkomt en je bijna geen steek voor ogen ziet.

Overnachting: Hotel el Churrasco in Poasito (2 nachten)

Costa Rica 2014 - dag 6 - Catarata del Toro
Bij de Catarata del Toro zijn we helemaal alleen

Dag 7: Volcán Poás & World of Snakes

De actieve Volcán Poás ligt niet geheel ver van ons hotel. We vertrekken wederom vroeg voor het best mogelijke uitzicht. De auto’s moeten we achteruit inparkeren. In geval van een eventuele uitbarsting kan iedereen zo gemakkelijk en snel wegrijden. Het weer is fantastisch en we hebben een vrij zicht op de krater. oen ik hier zeven jaar eerder stond, zag ik geen steek. Nu kon ik ervaren hoe mooi deze vulkaan is. Geweldig. Naast de krater bezoeken we het kratermeer en lopen we de route in het Parque Nacional Volcán Poás, maar behalve enkele kleine vogels spotten we hier geen dieren. Omdat we weer een middag vrij hebben, rijden we nog even door naar World op Snakes. We maken hiermee echter een gruwelijke fout. Niet alleen slangen, maar ook leguanen, krokodillen en zelfs een margay zitten opgesloten in vieze en kleine hokjes. Sla dit dus absoluut over.

Costa Rica 2014 - dag 7 - Volcán Poás
Wat een prachtige gezicht bij de Volcán Poás
Costa Rica 2014 - dag 7 - World of Snakes
World of Snakes, sla dit over!

Dag 8: Poás - La Fortuna - Arenal

Ik kijk al uit naar deze dag, want ik ga terug naar de plek die zoveel indruk op me had gemaakt in 2007. Destijds zag ik in een paar luttele secondes de vulkaan lava spuwen. Dit zal de vulkaan deze keer niet doen, want sinds 2010 is de vulkaan opgehouden met het spuwen van lava. Maar nog altijd is de vulkaan indrukwekkend en de omliggende natuur prachtig. Voordat we bij ons hotel aan de voet van de vulkaan arriveren, gaan we eerst nog de waterval Catarata Río Fortuna bezoeken. Hier zwemmen we in het water en spelen we met de GoPro bij deze machtige waterval. Het water klatert hier van 70 meter hoogte naar beneden. Na onze verkoeling rijden we door naar het Arenal Observatory Lodge waar we de komende nachten zullen verblijven. Vanuit hier heb je namelijk het beste uitzicht op de vulkaan en zijn er enkele wandelroutes te lopen.

Overnachting: Arenal Observatory Lodge & Spa in La Fortuna (2 nachten)

Costa Rica 2014 - dag 8 - La Fortuna Catarata
Vanaf 70 meter hoogte klatert het water naar beneden bij de La Fortuna Catarata
Costa Rica 2014 - dag 8 - Volcán Arenal
Mijn favoriete plek in Costa Rica; de Volcán Arenal

Dag 9: Cerro Chato

De volgende ochtend maken we één van deze wandelingen en niet zomaar één; we beklimmen de Cerro Chato. Dit is een inactieve vulkaan naast de Volcán Arenal en in de top van de vulkaan is een kratermeer waar je in kunt zwemmen. De hike is niet makkelijk, zeker niet wanneer het heeft geregend en de weg naar boven duurt zeker zo’n 3 uur. Maar eenmaal boven worden we beloond met een frisse afkoeling.

Costa Rica 2014 - dag 9 - Cerro Chato
Na een flinke hike halen we de top van de Cerro Chato
Costa Rica 2014 - dag 9 - Volcán Arenal
Onweer bij de vulkaan

Dag 10:

Het is helaas tijd om afscheid te nemen van de Volcán Arenal en we rijden door naar het volgende park; Parque Nacional Volcán Tenorio. Dit gebied staat bekend om het helderblauwe water van de rivier dat door het park loopt. Het is tevens een gebied waar de tapir veelvuldig wordt gespot, maar wanneer wij arriveren is het uiteraard te druk om dit dier te spotten. Qua natuur en met name het water maakt diepe indruk, maar dan gaan het compleet fout met mijn spiegelreflex. Ik krijg de ene na de andere error in beeld en de foto’s zijn allemaal donker. Een smetje op de dag en ik begin me zorgen te maken voor de komende dagen. We rijden immers verder naar het Parque Nacional Rincon de la Vieja, wat redelijk afgezonderd ten noordwesten van Costa Rica ligt.

Overnachting: Casa Rural Aroma de Camp in Rincon de la Vieja (2 nachten)

Costa Rica 2014 - dag 10 - Parque Nacional Volcán Tenorio
In het prachtige Parque Nacional Volcán Tenorio begeeft mijn lens het ineens

Dag 11: Parque Nacional Rincon de la Vieja - Liberia - Parque Nacional Rincon de la Vieja

De camera wil echt niet meer en de lens is de hoofdschuldige. De sluiter wil niet meer open en dat verklaart waarom de foto’s zo donker zijn. We wagen het erop om in Liberia op zoek te gaan naar een andere lens. We worden van het kastje naar de muur gestuurd, maar vinden geen lens. Terwijl we in de hot springs hadden willen zitten, zoeken we in een stad naar een lens. In de middag rijden we terug naar het park en gaan we toch nog even de natuur in. We rijden naar de ingang van het park, waar we een trail kunnen volgen. Onderweg worden we ingehaald door een man op een brommer. Hij had ons gespot en reed vlug naar de entree, want hij verwelkomt ons en we krijgen toestemming om het park te bezoeken. Ook hier zijn we weer compleet alleen en we zien weer flink wat wildlife. We zien een waterval en staan bij enkele waterbronnen waar de vulkanische activiteit zichtbaar is. Het water is echter ijskoud. De warmwaterbronnen, die iets verderop gelegen zijn bereiken we niet meer. Het water van de rivier die we moeten oversteken is te hoog en inmiddels begint het al te schemeren. Tijd om terug naar de auto te gaan.

Costa Rica 2014 - dag 11 - Parque Nacional Rincon de la Vieja
Doordat we op zoek gaan naar een nieuwe lens verliezen we veel tijd en kunnen we maar weinig van het Parque Nacional Rincón de la Vieja zien

Dag 12: Parque Nacional Rincon de la Vieja - Heredia - Jaco - Tipi Jungla

De wekker gaat om 4.00, want de avond ervoor hebben we op internet gezien dat we in San José en Heredia terecht kunnen voor een nieuwe lens voor de camera. Vandaag is Tipi Jungla de eindbestemming, maar via een omweg willen we het probleem met de lens oplossen. Dus een dagje in de auto zitten. In Heredia stoppen we bij een winkel dat inderdaad Canon spullen verkoopt. Op het eerste gezicht lijken we naast de pot te pissen, het ziet er behoorlijk gesloten uit. Wanneer we aankloppen blijkt de winkel toch open te zijn. Gelukkig! De lens die problemen geeft, is inderdaad kapot, maar helaas hebben ze deze niet te koop. Ze hebben enkel een zoomlens of een 50mm lens, meer geschikt voor portretfotografie. De zoomlens heb ik al, dus ik besluit toch om de 50mm te kopen. Beter dan niets. Missie geslaagd, dus verder naar het zuiden. We maken nog een korte stop bij het plaatsje Jaco waar we vanaf de brug naar tientallen krokodillen kunnen kijken. Daarna rijden we door naar onze slaapplaats Tipi Jungla waar we zullen overnachten in een tipi midden in de jungle. Dit is opgezet door een Nederlandse vrouw met haar man en is absoluut de moeite waard.

Overnachting: Tipi Jungla in Palma Quemada (3 nachten)

Costa Rica 2014 - dag 12 - Jaco
Krokodillen kun je vanaf de brug bij de Rio Tarcoles spotten
Costa Rica 2014 - dag 12 - Tipi Jungla
Aangekomen bij Tipi Jungla, een unieke slaapplaats

Dag 13: Parque Nacional Manuel Antonio - Kikkertour

We worden wakker in onze tipi, krijgen een lekker ontbijt voorgeschoteld en vertrekken vervolgens naar het bekendste park van Costa Rica: Parque Nacional Manuel Antonio. Hier kun je veel wildlife spotten en daarnaast ook even relaxen op het strand. Het park is echter druk bezocht, en dit heeft ook voor vervuiling gezorgd. De dieren, met name de apen, wasberen en neusberen, zijn uitermate brutaal en het is dus goed uitkijken op je spullen. Maar behoudens dat zul je sowieso veel dieren spotten. De ligging van het park is daarnaast fantastisch met het mooie witte strand, de groene jungle en het helderblauwe water. In de avond hebben we met Mario van Tipi Jungla een kikkertour. Hoewel het regent, gaan we met regenjas en rubberen laarzen de jungle in. En Mario weet precies waar hij moet kijken en waar hij op moet letten. Zo zien we heel wat kikkers, waaronder de bekende groene kikker die symbool staat voor het land. Ook staan we ook in oog met de gevaarlijkste slang van het land. Na de hike gaan we bij een lokaal restaurantje eten en horen we op het nieuws dat de Volcan Turrialba is uitgebarsten. Een bezoek aan deze vulkaan hadden we aan het einde van onze reis gepland.

Costa Rica 2014 - dag 13 - Parque Nacional Manuel Antonio
Het meest bezochte park van Costa Rica; Parque Nacional Manuel Antonio
Costa Rica 2014 - dag 13 - Kikkertour met Mario
Verblijf je in Tipi Jungla? Ga met Mario de kikkertour doen!

Dag 14: Nauyaca Waterfalls - Tipi Jungla

Van Mario krijgen we nog een andere tip; de Nauyaca Waterfalls bezoeken. We mogen de rubberen laarzen weer meenemen, want het heeft behoorlijk geregend en we moeten zo’n 4 kilometer hiken. De waterval is prachtig en inderdaad zie je niet veel andere reizigers hier. De lokale bevolking vermaakt zich prima in het water. Maar dan komt het ineens met bakken uit de lucht. Op zich niet erg, maar met onze natte kleren moeten we ook weer teruglopen. De natte kleren en het zweet zijn geen goede combinatie. Ik voel me vies en verlang naar een douche. Die avond doen we het eens rustig aan. We spelen spelletjes en kijken naar de zonsondergang vanaf de lounge.

Costa Rica 2014 - dag 14 - Nauyaca Waterfalls
Wanneer we aankomen bij de Nauyaca Waterfalls, komt het met bakken uit de lucht

Dag 15: Tipi Jungla - Sierpe - Drake Bay

We nemen afscheid van Mario en Manon en rijden verder naar het zuiden. In Sierpe laten we weer de auto achter en gaan we per boot naar Drake Bay. Dit is een goede uitvalsbasis om het Parque Nacional Corcovado te bezoeken. De boottocht naar Drake Bay is echter behoorlijk heftig, zeker wanneer je dichter bij de zee komt. Volledig door elkaar geshaked komen we aan in Drake Bay, waar we onze trip naar Corcovado direct regelen. Voor de avond hadden we een afspraak met The Bug Lady, maar vanwege het enorme slechte weer wordt deze afspraak verplaatst naar de volgende dag.

Overnachting: Cabinas Manolo Drake Bay in Drake Bay (3 nachten)

Costa Rica 2014 - dag 15 - Drake Bay
Aangekomen bij Drake Bay

Dag 16: Parque Nacional Corcovado - Drake Bay

Parque Nacional Corcovado staat bekend als het meest diverse nationale park van Costa Rica. Hier leven zoveel verschillende dieren in relatieve rust, dat dit dé plek moet zijn om jaguars en tapirs te spotten. We hebben er al veel over gelezen en hebben hoge verwachtingen. Maar wanneer we met de boot aankomen op het strand van Corcovado, blijkt dat we in groepjes achter elkaar lopen. Wij zijn ingedeeld in een Spaanstalige groep en lopen volledig achteraan. Dat betekend dus dat de dieren allang weg zijn en als de gids in twee talen moet uitleggen we ook nog eens veel tijd verliezen. Hoewel we toch veel dieren spotten, vind ik de tour enigszins teleurstellend. het zou beter zijn om deze tour te doen waarbij je in één van de rangerstations kunt slapen. Helaas, een gemiste kans. Terug in Drake Bay gaat ’s avonds de afspraak met The Bug Lady door. Deze Engelse vrouw weet enorm veel van insecten af en dat demonstreert ze aan ons. Zo laat ze ons zien hoe slim spinnen zijn en ziet ze het ene na het andere diertje. Fantastisch dat mensen de natuur zo goed kennen. Ben je in Drake Bay, maak dan absoluut een afspraak met The Bug Lady.

Costa Rica 2014 - dag 16 - Parque Nacional Corcovado
Het Parque Nacional Corcovado stelt wat teleur, ondanks dat we enorm veel dieren spotte
Costa Rica 2014 - dag 16 - The Bug lady
De avondtocht met The Bug Lady is wel uitermate interessant en indrukwekkend

Dag 17:

Een dagje rust. Na alle inspanningen en het veel rijden willen we ook even chillen. We lopen naar een mooi stukje strand toe, tot het weer met bakken uit de lucht komt vallen. Helaas houdt het niet op met regenen, waardoor een dagje aan het strand er niet in zit. Terug in het hotel spelen we daarom met een biertje enkele spelletjes.

Costa Rica 2014 - dag 17 - Drake Bay
Een regenachtige dag op Drake Bay

Dag 18: Drake Bay - Sierpe - Golfito

Met de boot varen we terug naar onze auto en rijden wij door naar Golfito. Hier zijn we dicht bij het Parque Nacional Piedras Blancas, waar we nog een poging willen wagen om een katachtige te spotten. Ons hotel is gelegen in Golfito. Deze plek stond bekend om het belastingvrij verkopen van spullen aan met name de inwoners van Panama. Zodra we bij ons hotel aankomen worden we verwelkomt door een horde slingerapen die zich te goed doen aan bananen. Hoog in de boom zit ook een luiaard ons vriendelijk aan te kijken en op het grasveld zien we tientallen agoeti’s lopen. Zo hebben we ineens ons eigen Parque Nacional.

Overnachting: La Purruja Lodge in Golfito (3 nachten)

Costa Rica 2014 - dag 18 - Golfito
Aapjes verwelkomen ons bij ons volgende hotel in Golfito

Dag 19: Parque Nacional Piedres Blancas

We rijden naar een hotel dichtbij Piedres Blancas waar we het park zouden kunnen bezoeken. Hier zijn enkele trails uitgezet die we kunnen wandelen. We beginnen, vanwege de naam, aan de Ocelot trail. Maar het zonnetje maakt al gauw plaats voor een flinke regenbui. Dieren spotten we niet. We besluitn om de volgende dag terug te komen.

Costa Rica 2014 - dag 19 - Parque Nacional Piedras Blancas
In het Parque Nacional Piedras Blancas zien we vanwege de regen weinig dieren

Dag 20: Parque Nacional Piedres Blancas

De volgende dag keren we terug bij het hotel en wandelen we de Fila Trail, één van de langste routes die kennelijk al heel lang niet gelopen is. De eigenaar van het hotel wil namelijk van ons weten hoe het pad eraan toe is. Er is niet echt iets aan de hand, totdat we ineens over omgevallen bomen, dichtgewoekerde struiken en langs ravijnen moeten lopen. Avontuurlijk dat wel. Maar ook deze keer zien we niet veel wildlife op enkele vogels na.

Costa Rica 2014 - dag 20 - Parque Nacional Piedras Blancas
De volgende dag keren we terug naar het Parque Nacional Piedras Blancas en lopen we de Fila route. Deze wordt kennelijk niet veel gelopen

Dag 21: Golfito - Parque Nacional Los Quetzales

We rijden weer langzaam terug naar het midden van het land en komen via de gevaarlijkste weg van het land, waar een groot beeld van Jezus Christus toekijkt, terecht bij het Parque Nacional los Quetzales. Zoals de naar aangeeft leeft in dit gebied de Quetzal vogel, een hele mooie vogel die mijn vriendin maar al te graag zou willen zien. We hebben goede hoop dat we deze in dit park zullen spotten. Maar tijdens onze wandeling horen we enkel wat vogels, maar zien we geen Quetzal. Wel spotten we een hele kleine Volcano Kolibrie, die kennelijk niet vaak gezien wordt. Dat kunnen we dan wel zeggen. Bij ons hotel waar we de komende nachten zullen verblijven vragen we waar we de Quetzal kunnen spotten. Een jongeman biedt ons aan om de volgende ochtend met hem mee te gaan, hij weet immers waar we de quetzal kunnen spotten.

Overnachting: ? (1 nacht)

Costa Rica 2014 - dag 21 - Parque Nacional los Quetzales
We hopen in het Parque Nacional los Quetzales een quetzal te spotten. Deze zien we niet, maar wel deze volcano hummingbird

Dag 22: Parque Nacional los Quetzales - Cartago

Uiteraard is het vroeg opstaan om de Quetzal te spotten, maar we worden niet teleurgesteld. De jongeman brengt ons enkele kilometers van het hotel bij een berg waar we ons verzamelen met een groep. En niet veel later zien we ineens een Quetzal in de boom zitten. Er volgens er meerdere, waaronder ook een mannetje met een lange veer als staart. De droom van mijn vriendin komt uit. Na het ontbijt rijden we door naar Cartago. Ik had gelezen dat je hier een brouwerij kon vinden met craft beer, maar het adres was mij niet duidelijk. Ook onze navigatie kent de brouwerij niet. Wanneer we het bijna opgeven, vinden we ineens de brouwerij, verstopt achter een geparkeerde vrachtwagen. Als ik vraag of we nog een rondleiding kunnen krijgen blijken we geluk te hebben. De brouwerij is aan het verhuizen en vandaag is de laatste dag dat ze op deze locatie zouden zijn. Natuurlijk mogen we nog biertjes proberen. We krijgen ieder 5 bier voorgeschoteld wanneer ook de hoofdbrouwer een praatje met ons komt maken. Hij tapt voor ons nog zijn laatste brouwsel en wanneer hij weet dat ik een IPA-liefhebber ben, heeft hij ook nog een IPA voor ons. Inmiddels heb ik dus 7 biertjes achter de kiezen op een lege maag. het zijn dan wel proefglaasjes, maar toch voel ik het aardig in mijn hoofd. Niet bepaald verantwoord stap ik vervolgens de auto in waarna we in Cartago een restaurant zoeken.

Overnachting: Paraíso Orocay Lodge in Cartago (2 nachten)

Costa Rica 2014 - dag 22 - Quetzals spotten
Alsnog een Quetzal gespot, wat een prachtige vogel
Costa Rica 2014 - dag 22 - Costa Rican Craft Brewery
Bier proeven bij de enige Craft Brewery van Costa Rica

Dag 23: Orosi Vallei - Parque Nacional Tapanti - Sanatorio Duran

Via de Orosí vallei rijden we naar Parque Nacional Tapanti, een park waar de meeste neerslag per jaar valt in heel Costa Rica. Het is dus ook niet geheel verwonderlijk als het weer met bakken uit de lucht komt vallen. Een wandeling over één van de trails heeft dus ook weinig nut en in de loop van de middag keren we weer terug naar huis. Ik baal een beetje van het slechte weer en wordt enorm chagrijnig. Maar dan is daar mijn vriendin met het goede idee om het Sanatorio Duran te bezoeken. Ooit was dit de plek waar mensen met TBC werden behandeld. In hoogtijdagen was dit het grootste centrum van geheel Midden-Amerika. Maar nadat de ontwikkeling op gebied van TBC vorderde, raakte deze plek in verval. Vanwege de historische en monumentale waarde is het complex niet gesloopt. Het oogt wat spookachtig, maar het moet er ooit geweldig uit hebben gezien.

Costa Rica 2014 - dag 23 - Parque Nacional Tapantí
Deze nieuwsgierige neusbeer is het enige dier dat we spotten in het regenachtige Parque Nacional Tapantí
Costa Rica 2014 - dag 23 - Sanitorio Duran
Het spookachtige Sanitorio Duran, ooit een kliniek waar mensen met TBC werden opgevangen
Costa Rica 2014 - dag 23 - Prachtige lucht
Kijk eens wat een prachtige omgeving!

Dag 24: Volcán Turrialba - Parque Nacional Braulio Carrillo

Een week eerder zagen we op tv dat de Volcán Turrialba uitgebarsten was en natuurlijk wilden we hier ook een glimp van zien. Ons hotel is gelegen nabij de vulkaan, maar vanwege het slechte weer konden we de vulkaan niet zien. Gelukkig op de laatste dag was de lucht volledig opengetrokken en zagen we de rokende vulkaan. Aangezien ik de vulkaan toch heel graag wilde bezoeken, probeerden we dzo dicht mogelijk bij de vulkaan te komen. Het gebied eromheen is door politie afgezet, dus erg dichtbij konden we niet komen. Bij een restaurant dat we eerder al bezochten konden we vanaf het terras op de vulkaan uitkijken en we hebben geluk als we de enorme rookwolken kunnen zien. Nu ben ook ik geheel tevreden. We rijden terug naar San José, naar ons eerste hotel, maar bezoeken nog eerste het Parque Nacional Braulio Carrillo. Hier lijkt het echt meer op een soort Disney Land in wildlife met de zwaar overdreven oudere Amerikaanse toeristen. De orchideeën- en vlindertuin stellen ook niets voor, dus we besluiten om iets verderop op eigen houtje nog wat wildlife te spotten. We zien nog een tamandua en een luiaard.

Overnachting: Dushi Vida County Inn in Alajuela (1 nacht)

Costa Rica 2014 - dag 24 - Volcán Turrialba
Op onze laatste dag in Costa Rica zien we dan toch de Volcán Turrialba nog rook spuwen
Costa Rica 2014 - dag 24 - Parque Nacional Braulio Carillo
Het Parque Nacional Braulio Carrillo stelt hevig teleur vanwege de enorme Amerikaanse toerisme. Als we zelf gaan wandelen in de natuur spotten we niet veel dieren meer

Dag 25: San José - Amsterdam

Onze reis zit erop. Peter brengt ons naar het vliegveld alwaar we weer via Panama City terug naar Amsterdam vliegen. Tijd om na te genieten en na te denken over onze volgende bestemming.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie