Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Volcán Poás
Costa Rica

Vulkanen in Costa Rica die je moet bezoeken

Costa Rica is een paradijs voor natuurliefhebbers. Je gaat naar dit land in Midden-Amerika vanwege de natuur. Er zijn talloze natuurgebieden met mooie stranden, diepe jungles of nevelwouden. Grote kans dat je tijdens je reis door Costa Rica heel wat dieren zult spotten. Denk hierbij aan de luiaard, zeeschildpad, tamandua, de pijlgifkikker of kleurrijke vogelsoorten zoals de quetzal of toekan. De natuur van Costa Rica zal diepe indruk op je maken. Maar er zijn ook talloze vulkanen in Costa Rica, waarvan er een aantal zelfs actief zijn. Ben je van plan om naar Costa Rica af te reizen? Zet dan de volgende vulkanen zeker op je lijstje, want deze zijn absoluut een bezoek waard.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Volcán Arenal
De Volcán Arenal tijdens een rommelige nacht
Cerro Chato - Parque Nacional Volcán Arenal - Costa Rica
Costa Rica 2014 - dag 8 - La Fortuna Catarata
Cherro Chato en de waterval van La Fortuna

Volcán Arenal

De mooiste en meest bekende vulkaan van Costa Rica is de Volcán Arenal in het gelijknamige nationaal park. Deze vulkaan heeft tijdens mijn eerste bezoek aan Costa Rica diepe indruk achtergelaten. ‘s Avonds zag ik de vulkaan namelijk lava spuwen. Van 1968 tot 2010 was de Volcán Arenal dagelijks actief geweest en had je grote kans dat je lava van de berghelling zag rollen. Hiervoor had je wel enigszins geluk nodig, want de top van de vulkaan is lang niet altijd zichtbaar. De vulkaan is 1670 meter hoog en daardoor is de top vaak verscholen achter de wolken. Helaas ‘slaapt’ de vulkaan sinds 2010. Ondanks dat de vulkaan geen lava meer spuwt, wil het niet zeggen dat de lava niet meer actief is. Misschien iets minder spectaculair, maar er zijn nog regelmatig stoomwolken te zien.

In het nationaal park ligt nog een vulkaan. De Cerro Chato is een slapende vulkaan met een kratermeer. Ik heb het geluk gehad dat ik nog naar de top van deze vulkaan kon hiken en kon zwemmen in het kratermeer. De overheid heeft het pad naar de top echter gesloten omdat er veel ongelukken gebeurden. Gelukkig kun je nog wel diverse andere wandelingen maken in het Parque Nacional Volcán Arenal. Tegen een betaling is het mogelijk om over de lavavelden van 1968, het jaar van een van de laatste grootste uitbarstingen van de vulkaan. Sla zeker niet de waterval van La Fortuna over. Je moet flink wat treden omlaag (en dus ook weer omhoog) om de waterval te bereiken. Het water klatert hier zo’n 70 meter naar beneden en je kunt zwemmen in het water. Verder kun je relaxen in één van de vele thermale baden, het natuurpark ontdekken via de hangbruggen of ziplinen over de boomtoppen van het regenwoud.

Boek een tour naar de vulkaan, waterval en hot springs.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Volcán Poás
De prachtige krater van de Volcán Poás

Volcán Poás

Het populairste nationaal park van Costa Rica is het Parque Nacional Volcán Poás. Hoogtepunt van dit natuurgebied is de Poás vulkaan. Vanaf een platform kijk je neer op de gigantische krater van deze vulkaan. De Volcán Poás is één van de actieve vulkanen en er zijn regelmatig gas- en stoomwolken te zien. Sinds mijn laatste bezoek aan Costa Rica is er veel veranderd rondom de vulkaan. In april 2017 was er een plotselinge uitbarsting en werden bezoekers geëvacueerd. Het park werd voor 17 maanden gesloten. Na de heropening van het park zijn bezoekers verplicht om een online tickets te reserveren. Vanwege de veiligheid mogen tegenwoordig slechts 50 mensen per keer maximaal 20 minuten bij de top van de vulkaan zijn. Gelukkig is het zicht op de krater niet het enige wat je kunt zien. Iets verderop is een tweede krater te bezichtigen. De slapende Botoskrater is gevuld met een jadekleurig meer. Je bereikt dit kratermeer via een wandelpad. Als je verder wandelt duik je het nevelwoud in waar je veel bijzondere flora en fauna kunt zien. Er zijn hier zo’n 80 verschillende vogelsoorten gespot, waaronder toekans, kolibri’s en de prachtige quetzal.

Boek een tour naar Volcán Poás.

Costa Rica 2014 - dag 2 - Volcán Irazu
Aan de rand van de krater van de Volán Irazu

Volcán Irazu

Met 3432 meter is de Volcán Irazú de hoogste vulkaan van Costa Rica. De Irazú is een actieve vulkaan. In de jaren ‘60 en ‘90 waren er nog explosies. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat de vulkaan zal uitbarsten tijdens een bezoek. De activiteit van de vulkaan wordt continu in de gaten gehouden. Wanneer er afwijkingen zijn wordt de omgeving op tijd geëvacueerd. Vanuit de hoofdstad San José kun je de vulkaan binnen een uur bereiken met de auto. Nadat je entree hebt betaald en je auto hebt parkeert, is het slechts enkele minuten lopen naar de rand van de krater. De krater is afgezet met een afrastering en je kunt vanaf verschillende plekken kijken naar het groene kratermeer. Niet ver van de actieve vulkaan is de krater van de uitgebluste Diego de la Haya te zien.

De vulkaan wordt niet alleen omringd door een kaal maanlandschap, maar ook door een prachtige begroeiing. Als je een beetje geduld hebt spot je misschien wel enkele bijzondere dieren of vogels. Voor een aantal dieren hoef je nauwelijks moeite te doen. Zodra je de auto uitstapt op de parkeerplaats zullen enkele brutale neusberen op je af komen. Voer de dieren niet en loop niet met voedsel in je handen. Deze beesten hebben scherpe klauwen en tanden en proberen het eten uit je handen te gritsen.

Boek een dagtrip naar Volcán Irazu.

Parque Nacional Rincón de la Vieja - Costa Rica
Parque Nacional Rincón de la Vieja - Costa Rica
Vulkanische activiteiten in het Parque Nacional Rincón de la Vieja

Volcán Rincón de la Vieja

Wil je de vulkanische activiteiten van dichtbij bewonderen? Reis dan af naar het Parque Nacional Volcán Rincón de la Vieja in het noordoosten van Costa Rica. Dit nationaal park wordt door de meeste toeristen overgeslagen, maar leent zich perfect voor wandelingen. Er zijn verschillende wandelroutes waarbij je langs watervallen, borrelende modderpoelen en stoomgeisers kunt wandelen. Het was tot 2013 mogelijk om naar de top van de vulkaan te wandelen. Hoewel de laatste uitbarsting van de vulkaan in 1966 was, is het wandelpad gesloten vanwege de verhoogde activiteiten van de vulkaan. Net buiten het park kun je zwemmen in diverse warmwaterbronnen.

Boek een tour naar Parque Nacional Rincón de la Vieja.

5 reden om naar Costa Rica te reizen - (actieve) Vulkanen: Volcán Turrialba
Enkele dagen na de uitbarsting van de Volcán Turrialba in 2014

Volcán Turrialba

Na de Volcán Irazú is de Volcán Turrialba de grootste vulkaan van Costa Rica. Een bezoek aan deze vulkaan stond op het programma toen ik in 2014 een rondreis door Costa Rica maakte. Enkele dagen voor ik het gebied zou bezoeken kwam de Volcán Turrialba in het nieuws, want op 29 oktober 2014 barstte de vulkaan uit. Een enorme hoeveelheid vulkanisch materiaal kwam vrij en het gebied werd afgezet. Tijdens de 19e eeuw barstte de vulkaan meerdere malen uit. In 1866 verminderde de vulkanische activiteit tot de vulkaan in 1996 weer actiever werd. Sinds 2005 zijn de vulkanische activiteiten weer flink toegenomen. Na de uitbarsting in 2014 volgende nog meer uitbarstingen. De vulkaan ligt in het Parque Nacional Volcán Turrialba dat opgericht werd om de vulkaan en omliggende regenwouden te beschermen. Je kunt in dit natuurgebied mooie wandelingen maken met geweldige uitzichten op de Volcán Tuurialba, maar ook de omliggende vulkanen. Door de toegenomen vulkanische activiteiten is het natuurgebied regelmatig gesloten. Wanneer het park geopend is moet je met een gids op pad.

Boek een tour naar de voet van de Volcán Turrialba.

Parque Nacional Volcán Tenorio - Costa Rica
Vanaf de Mirador heb je met goed weer zicht op de top van de Volcán Tenorio
Blue Monday - Parque Nacional Volcán Tenorio in Costa Rica
Parque Nacional Volcán Tenorio - Costa Rica
Hoogtepunt is echter de waterval en de rivier Río Celeste

Volcán Tenorio

Het Parque Nacional Volcán Tenorio behoort tot één van de mooiste parels van Costa Rica. Niet de actieve vulkaan trekt de aandacht, maar de Río Celeste. Deze rivier heeft vanwege de vulkaan een prachtige blauwe kleur. Je kunt het natuurgebied gemakkelijk verkennen, want er loopt eigenlijk maar één pad door het nationaal park. Het pad is 6 kilometer lang en brengt je onder meer langs de mooiste waterval van Costa Rica. Het blauwe water vormt een mooi contrast met de groene omgeving en iets verderop kun je bij de Laguna Azul vulkanische activiteiten zien. Bij de warmwaterbronnen zie je het water borrelen en ruik je de zwavellucht. Aan het einde van de wandelroute komen twee rivieren samen bij El Teñidor. Hier mengt het blauwe water met het bruine water, wat voor schitterende foto’s zorgt. Houd onderweg je ogen open, want wie weet zie je ook nog enkele bijzondere dieren. En de Volcán Tenorio? Met een beetje geluk zie je de vulkaan halverwege de wandeling bij de Mirador. Aangezien het regelmatig mistig is, heb je een beetje geluk nodig om de top van de vulkaan te zien.

Boek een tour naar Parque Nacional Tenorio.

Reizen naar Costa Rica

Ben jij van plan om deze vulkanen in Costa Rica te bewonderen? Het land is niet heel groot en je kunt heel gemakkelijk door het land reizen; zowel zelfstandig als georganiseerd. Huur bijvoorbeeld een auto en ga op eigen houtje het land verkennen. Kijk voor inspiratie mijn reisroute door Costa Rica in 2014. Het is verstandig om vooraf je accommodaties alvast te reserveren, maar je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren met een daktent. Je kunt op veel plekken kamperen en wildkamperen is ook toegestaan. Een goedkopere optie is om met het openbaar vervoer te reizen, alleen vergt dit iets meer voorbereidend werk omdat niet alle locaties bereikbaar zijn. Heb je geen zin om alles zelf te regelen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een groepsreis of een individuele rondreis door Costa Rica.

Plan je reis naar Costa Rica

  • Vanuit Schiphol kun je met KLM rechtstreek naar de hoofdstad San José vliegen. De andere mogelijkheid is met een tussenstop in Panama. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie