Dieren

Gespotte dieren: noordelijke tamandua

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In deze editie de noordelijke tamandua.

Gespotte dieren: noordelijke tamandua
Een tamandua hoog in de bomen

De noordelijke tamandua is een zoogdier uit de familie der echte miereneters. Hun leefgebied is van Zuid-Mexico tot Venezuela en Noord-Peru. Ze hebben een lengte van 40 tot 77 centimeter en een staart die 40 tot 67 centimeter lang is. Hiermee is de noordelijke tamandua een stuk kleiner dan de grote miereneter. De vacht van het dier is goudbruin met zwart. Ze leven in diverse bosgebieden en bewegen zich vooral in de bomen om op zoek te gaan naar mieren- en termietennesten. Met hun grote klauwen en een lange staart kunnen ze zich goed kunnen vasthouden aan de takken en stammen van bomen. Af en toe gaan de tamadua’s ook op de grond op zoek naar voedsel. Met hun sterk ontwikkelde neus kunnen ze hun prooi opsporen. Tevens zijn het goede zwemmers. De dieren zijn zowel overdag als ’s nachts actief.

De noordelijke tamandua heb ik voor het eerst gespot tijdens mijn vakantie in Costa Rica in 2014. Terwijl we door het Parque Nacional Tortuguero liepen, zagen we enkele kapucijnaapjes in de bomen spelen. Terwijl we naar de aapjes keken werden we door een gids geroepen om enkele meters verderop te komen kijken. Hij wees hoog in de bomen naar een dier. Toen ik de camera erbij pakte en ging inzoomen, zag ik een licht getint met zwart gekleurd dier met een lange staart en een spitse snuit; de tamandua. Ik had nooit verwacht dat dit dier zo hoog in een boom zou zitten. Het was dus een geluk dat een gids ons erop wees, dit dier zouden wij zelf nooit hebben gespot.

Gespotte dieren: noordelijke tamandua
Op zoek naar mieren- termietennesten

Enkele dagen later zagen we minder leuke beelden. Op de kustweg richting Dominical kwamen we een overreden tamandua tegen. Het is een groot probleem in Costa Rica, want dieren die met name ’s nachts actief zijn worden op dit soort wegen overreden. Het is al vaak voorgekomen dat een margay, jaguarundi of een tamadua overreden was op deze weg. Het arme dier had zijn tong op het asfalt liggen, een lange dunne tong in de vorm van een worm waarmee het de termieten en mieren uit de bomen kan halen. Niet veel verder lag ook een tweede overreden tamandua. Een triest gezicht.

Gelukkig konden we tijdens onze laatste dag van onze reis de tamandua nogmaals in actie zien. Terwijl we op eigen houtje door de jungle van het Parque Nacional Braulio Carrillo liepen, zag ik in de bosjes een dier bewegen. Precies op dat moment kwam een tamandua de boom uit gekropen. Helaas kon ik het dier niet van dichterbij vastleggen. Met een score van twee gespotte (levende) tamadua’s, ben ik daarom ook zeer tevreden.

Hebben jullie dit prachtige dier ook al eens kunnen spotten?
Plan je reis naar Costa Rica

Booking.com
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Meer informatie