Volcan de Fuego - Guatemala
Guatemala

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Top 5 vulkanen in Guatemala die je beklommen moet hebben

Guatemala wordt gezien als het land van de vulkanen. Niet geheel onterecht, want het land kent maar liefst 37 vulkanen. Hiervan zijn er drie actief en vele kun je beklimmen. In 2015 ben ik in Guatemala geweest en heb ik een aantal vulkanen kunnen bezoeken en beklimmen. In dit artikel geef ik je een top 5 van vulkanen in Guatemala die ik beklommen heb en absoluut de moeite waard waren.

Heb je zelf ook vulkanen bezocht in Guatemala? Wat waren jouw ervaringen en wat waren jouw favoriete hikes?

1. Volcán Acatenango

Met stip op 1: de Volcán Acatenango. De 3976 meter hoge vulkaan is één van de hoogste vulkaan van het land en heeft twee toppen: de Pico Mayor (het hoogste punt) en de Yecocapa (3880 meter hoog). Op zo’n 2 kilometer afstand is een andere vulkaan gelegen, de Volcán de Fuego. Dit is één van de drie actieve vulkanen van Guatemala. Vanaf de Volcán Acatenango heb je de kans om deze actieve vulkaan in actie te zien.

De Volcán Acatenango is gelegen op zo’n 15 kilometer afstand van Antigua. Vanaf de stad kun je de vulkaan op heldere dagen goed zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vanuit Antigua veel tours worden aangeboden naar de Volcán Acatenango. Neem een kijkje bij Old Town Outfitters, Guatemala Ventures Rainbow Adventures, Ox Expeditions of GetYourGuide. Zelf kan ik Old Town Outfitters ten zeerste aanbevelen. Ze zijn absoluut niet de goedkoopste, maar je krijgt waar voor je geld. De gidsen spreken perfect Engels, kunnen je goede en interessante informatie geven, de tenten, matrassen en slaapzakken zijn van goede kwaliteit en het eten was uitermate smakelijk. Ook zul je met Old Town Outfitters op het eerste uitkijkterras overnachten en heb je in principe het beste zicht op de Volcán de Fuego.

 

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán Acatenango en Volcán de Fuego
Links de Volcán de Fuego en rechts de Volcán Acatenango

De hike naar de top van de Volcán Acatenago bestaat uit drie verschillende lagen. Allereerst zul je door akker- en bloemenvelden lopen. Het zand is hier los, waardoor het lastig is om omhoog te komen. Hierna volgt het tropische woud waar je meer beschut loopt en zigzaggend omhoog klautert. Wanneer het regent of geregend heeft, zijn de paden natuurlijk extra modderig en glad. Tot slot kom je in een dennenwoud, waar je niet meer zo heftig hoeft te klimmen, maar je meer naar de andere zijde van de vulkaan zult lopen.

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán de Fuego
Vanaf de kampeerplek hadden we dit uitzicht op de Volcán de Fuego

Wanneer je dichter bij de kampeerplaats komt, hoor je de Volcán de Fuego al rommelen. Het lijkt op onweer of een drukke snelweg, maar het is echt de vulkaan. In de middag zul je echter de vulkaan nauwelijks kunnen zien vanwege de wolken. Deze verdwijnen pas aan het eind van de middag of tegen de avond. Maar wanneer de wolken verdwenen zijn en je de top van de vulkaan goed kunt zien, word je getrakteerd op het mooiste natuurgeweld wat ik maar ken. Toen wij op deze plek waren, was de Volcán de Fuego extreem actief en was hij onophoudelijk aan het rommelen en lava aan het spuwen. Tegen het eind van de middag en begin van de avond werden we getrakteerd op een lavashow die uren duurde. Werkelijk onwerkelijk. Het gerommel ging ook de hele nacht door en het is uniek om op 2 kilometer afstand van zo’n actieve vulkaan in slaap te vallen.

Vanaf de kampeerplek ben je echter nog niet op de top van de vulkaan. Je kunt deze nog beklimmen, maar dit is absoluut het zwaarste gedeelte van de hike. Om kans te maken op uitzicht op de Volcán de Fuego, dien je ook vroeg op te staan. Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur om de top te bereiken. Afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk. Tijdens onze hike was het zo enorm mistig en koud en waaide het enorm. Helaas was het zo bewolkt, dat wij op de top niets zagen.

Overschat de hike absoluut niet. Naast de kampeerspullen (tent, matrassen en slaapzakken), dien je per persoon ook 4 liter water mee te nemen en natuurlijk voldoende warme kleding. En uiteraard moet je ook absoluut je cameraspullen meenemen. Wij hadden een porter gehuurd die voor ons de kampeerspullen en 4 liter water mee naar boven nam. Ikzelf had een backpack van 60 liter op mijn rug en mijn vriendin droeg de rugzak met alle foto- en videospullen. De hike duurt zeker zo’n 8 uur, alvorens je de kampeerplek bereikt. Ondertussen moet je natuurlijk voldoende pauze nemen om goed op adem te komen en dien je natuurlijk ook voldoende water te drinken. Neem dus absoluut de tijd, want het is al zwaar genoeg. Maar wanneer je de top hebt bereikt en je uitzicht hebt op de lavaspuwende Volcán de Fuego, is dit absoluut de moeite waard.

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán de Fuego
's Avonds werden we getrakteerd op een geweldige lavashow van de Volcán de Fuego

2. Volcán Santa Maria

Minder intensief, maar zeker spectaculair is de hike op de Volcán Santa Maria. De vulkaan is gelegen nabij Quetzaltenango en is 3772 meter hoog. In 1902 barstte de vulkaan uit en kwamen meer dan 5000 mensen om het leven. De uitbarsting duurde 19 dagen lang en was zo heftig dat een groot gedeelte van de vulkaan werd weggeblazen. Aan de voet van de Volcán Santa Maria ontstond zo een nieuwe vulkaan, de Volcán Santiaguito. Deze is nog altijd actief en eens in de 45 minuten barst de vulkaan uit.

Een hike op de vulkaan kun je het beste boeken in Quetzaltenango zelf. Je kunt Kaqchikel Tours, Monte Verde Tours en Quetzaltrekkers vergelijken. Zelf kozen we voor Quetzaltrekkers omdat deze organisatie bestaat uit vrijwilligers en zij het geld dat ze verdienen in goede doelen stoppen. Wij kozen voor de Santiaguito Mirador tour en we konden met z’n tweeën en een gids de tour boeken voor de volgende dag.

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán Santiaguito
Vanaf de Volcán Santa Maria heb je een prachtig uitzicht op de lager gelegen actieve Volcán Santiaguito

Met de hike werden we om 6.00 opgehaald van ons hotel. Met een jeep reden we Quetzaltenango uit en stopten we aan de voet van de Volcán Santa Maria. Hierna volgde een klim door akker- en bloemenvelden. Na ongeveer een uurtje klimmen kwamen we aan bij het uitzichtpunt. Het uitzicht op de Volcán Santiaguito was perfect en het was afwachten tot de vulkaan uit zou barsten. Ondertussen maakte onze gids een ontbijtje klaar voor ons. Na een half uur kwam er ineens een enorme rookwolk uit de Volcán Santiaguito. Dit herhaalde zich in de volgende uren nog 2 maal. Fantastisch! Na een uurtje of 2 kwamen de wolken opzetten en verdween langzaam de vulkaan achter het enorme wolkendek. Het teken om weer naar beneden te lopen.

Bij de tour van Quetzaltrekkers neem je vervolgens de chickenbus terug naar het centrum en kun je lunchen bij een lokaal restaurant. Vervolgens heb je nog een hele middag om iets anders te doen. Zo kun je bijvoorbeeld nog de warmwaterbronnen bezoeken.

Ben je iets avontuurlijker ingesteld, heb je geen angst voor gevaarlijke situaties en kun je goed klimmen? Vraag dan eens bij Quetzaltrekkers naar de mogelijkheden om te overnachten op de Volcán Santiaguito. Je kunt immers met een tent overnachten op enkele meters van de spuwende krater. Dit is echter niet zonder gevaar, want de vulkaan spuwt enorme rotsblokken uit.

De hike die wij hebben gedaan is gemakkelijk en vereist weinig inspanning. Het pad is goed begaanbaar en de klim naar het uitzichtpunt is absoluut niet steil. Je bereikt het uitzichtpunt binnen een uur.

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán Santiaguito vanaf de Volcán Santa Maria
Ongeveer om de 45 minuten braakt de Volcán Santiaguito een flinke rookwolk uit.

3. Volcán Pacaya

Er wordt in Guatemala nog steeds volop reclame gemaakt van tours naar de Volcán Pacaya. Dat is op zich niet gek, maar de foto’s die ze gebruiken wel. Je ziet namelijk een meisje staan met op de achtergrond een rivier van lava en dit ziet er spectaculair uit. Het klopt dat dit er ooit was. Tussen 2006 en 2010 stroomde er inderdaad een rivier van lava over de hellingen van de vulkaan en konden bezoekers dit spektakel van dichtbij bekijken. Kijk eens op YouTube naar de filmpjes. Helaas zul je dit niet meer zien. Dat wil overigens niet zeggen dat de vulkaan niet meer actief is. Want de Volcán Pacaya is wel degelijk actief en diep onder de grond stroomt nog altijd lava.

De Volcán Pacaya is sinds 1565 zeker 23 maal uitgebarsten. De vulkaan was een eeuw stil, tot er in 1965 weer een uitbarsting volgde. Sindsdien is de vulkaan actief gebleven. Tijdens de periode van de lavarivier was er een enorme toestroom van bezoekers. De laatste uitbarsting was in 2013.

Om de vulkaan te bezoeken kun je in Antigua terecht bij verschillende touroperators. Old Town Outfitters, Rainbow Adventure, Guatemala Ventures, Ox Expeditions en GetYourGuide bieden tours aan. Kijk weer goed naar de prijzen. Hoewel we goede ervaringen hadden met Old Town Outfitters, vroegen zij per persoon 120 dollar voor de Pacaya Tour. Rainbow Adventures vroeg maar 10 dollar, een groot verschil. Het nadeel aan deze tour was wel dat we een Spaanstalige gids kregen en dat we moesten kiezen of we de top van de vulkaan wilden bezoeken, of naar de hittebronnen wilden gaan waar we ook marshmallows konden opwarmen. We kozen ervoor om de top van de vulkaan te bezoeken.

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán Pacaya
De Volcán Pacaya, nog altijd actief. Er is géén lavarivier meer te zien

Met een groep van 14 man werden we met een busje aan de voet van de vulkaan gebracht. Hier maakten we kennis met de gids en begonnen we aan de hike. Hier loop je het bekende fijne zwarte lavazand. De hike naar boven is prima te doen. Er wordt geregeld een kleine pauze ingelast zodat iedereen even op adem kan komen. Ondertussen loop je langs mooie uitzichtpunten waar je uit kunt kijken op de Volcán Agua en de Laguna de Calderas.

Wanneer je door de vegetatie heen bent gelopen, kun je de top van de Volcán Pacaya zien. Geheel tot de top kun je niet komen, maar je kunt wel over het gestolde lava van de lavarivier lopen. Het uitzicht vanaf deze plek is bijzonder fraai. De blauwe lucht met op de achtergrond de Volcán Agua staat in mooi contrast met het zwarte zand. Ook zul je langs hittebronnen komen waar je daadwerkelijk kunt voelen dat de vulkaan nog steeds actief is.

De hike is goed te doen. Het kan soms verraderlijk zijn wanneer je weer naar beneden moet, maar wanneer je rustig aan doet, is het zeker goed te doen. Je doet er ongeveer een uur over om het hoogste punt te bereiken.

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán Pacaya
Het gestolde lava op de helling van de Volcán Pacaya

4. Volcán San Pedro

Het Lago de Atitlán is omgeven door vulkanen, waaronder de Volcán Atitlán, Volcán Tolimán en Volcán San Pedro. De laatste is eenvoudig te beklimmen en dit kun je doen zonder een gids.

Vraag van te voren altijd na wat het weer gaat doen en probeer zo vroeg mogelijk te beginnen aan de hike. In de ochtend heb je de beste kans op een mooi uitzicht vanaf de top. Wij begonnen eigenlijk veel te laat aan de hike. Om 9.00 begonnen we aan onze klim en om 12.30 waren we op de top. We wisten dat de top al in de wolken zat, maar hadden het risico genomen. Helaas hadden wij geen enkel uitzicht op de Lago de Atitlán. Sterker nog; we zagen helemaal niets.

 

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán San Pedro
De Volcán San Pedro. Begin vroeg aan je hike en kijk of de top niet bedekt is met wolken.

Verblijf je in San Pedro La Laguna, neem dan een tuctuc naar de voet van de Volcán San Pedro. Hier dien je je in te schrijven bij de ingang, zodat men weet dat je de vulkaan aan het beklimmen bent. Voor de eerste kilometers neemt een gids je mee om te vertellen hoe je precies moet lopen. Daarna is het in principe het pad volgen en alsmaar naar boven lopen. Na een uur zul je een uitzichtpunt bereiken en heb je uitzicht op het Lago de Atitlán en het stadje San Pedro la Laguna.

Daarna kun je verder naar de top. Je bereikt het hoogste punt ongeveer na 2,5 uur. Afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk. Omdat wij eigenlijk te laat waren begonnen en omdat het de dag ervoor regende, was het pad extreem modderig en glad. De klim omhoog was ook behoorlijk pittig. Het is dan aan te raden om een grote stok te zoeken waarmee je je in balans kunt houden.

Op de top zou je prachtig uitzicht hebben op het meer en de omliggende vulkanen. Helaas kan ik hier niets over schrijven, want wij zagen helemaal niets. Toch kunnen we zeggen dat we ons bevonden op de top van de Volcán San Pedro met zijn 3020 meter hoogte. En ook dat is wat waard. Wanneer je vervolgens de foto’s op internet en Social Media ziet, kun je met recht zeggen dat een hike naar de top echt de moeite waard is.

De hike op deze vulkaan is dus pittig. Je kunt het gemakkelijk doen zonder gids. De paden zijn duidelijk en eigenlijk hoef je het pad alleen maar te volgen. Wanneer het heeft geregend zijn de paden modderig en glad. Dit is met name het geval bij de laatste kilometers, waardoor het laatste stuk behoorlijk lang duurt.

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán San Pedro
Helaas. Wij hadden geen enkel zicht op de top van de Volcán San Pedro.

5. Volcán Chicabal

Ook de Volcán Chicabal kun je eenvoudig zelf bezoeken en beklimmen. Neem vanuit Quetzaltenango de bus naar het plaatsje San Martin Sacatepéquez (ook bekend als San Martín Chili Verde). Je kunt opstappen op de hoek van 6 Calle en 15 Avenida. De busreis duurt ongeveer een uurtje. Vraag aan de chauffeur waar je er precies uit moet.

Eenmaal uitgestapt moet je de straat oversteken en kun je de borden volgen. Zie je op een gegeven moment een rode pickup rijden, hou deze dan aan. Dit is namelijk Juan. Hij rijdt meerdere malen heen en weer en brengt je naar de top van de Volcán Chicabal tegen een bedrag van 60 Quetzal per persoon. Hiermee bespaar je een aardige wandeling en ben je sneller op de top. Spreek met Juan een tijd af wanneer je weer opgehaald wilt worden.

Ben je eenmaal op de top, kun je als eerste genieten van het uitzicht op de mirador. Hier kijk je uit op het Laguna Chicabal, waar je daarna omheen kunt lopen. Hiervoor moet je wel 300 treden naar beneden lopen.

 

Top 5 vulkanen die je moet beklimmen in Guatemala - Volcán Chicabal
Het kratermeer van de Volcán Chicabal. Een heilige plek voor de Maya's.

Het kratermeer is gelegen op een hoogte van 2712 meter en is een heilige plek voor de Maya’s. Er zijn altaren te vinden en de Maya’s vieren hier hun traditionele ceremonies. Het is daarom ook verboden om in het meer te zwemmen, maar ik vraag me af of je er überhaupt in zou willen zwemmen. De omgeving is behoorlijk groen en er leven hier vele vogelsoorten. Met een beetje geluk kun je hier de Quetzal spotten. Een rondje om het kratermeer duurt ongeveer 45 minuten.

Van alle vulkanen kun je het jezelf dus bij deze vulkaan het makkelijkst maken door gebruik te maken van Juan. Alleen de 300 treden naar boven lopen is behoorlijk aanpoten.

Vergeet ook deze vulkaan niet

Volcán Tajumulco

De Volcán Tajamulco is een dode of een slapende vulkaan ten zuidwesten van Guatemala. Met zijn 4220 meter hoogte, is het de hoogste vulkaan van Guatemala. De moeder van de vulkanen van Guatemala wordt de vulkaan genoemd.

Hoewel we deze vulkaan niet hebben bezocht, lijkt mij de hike op deze vulkaan mooier dan die van de San Pedro en Chicabal. De hike is echter geen wandeling door het park. De lucht is dun, de temperatuur kan behoorlijk kelderen, maar wanneer je eenmaal op de top bent, zul je je waarschijnlijk koning van de wereld voelen. Je staat dan absoluut op het ‘dak van Centraal-Amerika’.

De hike heb ik gezien bij het kantoor van Quetzaltrekkers en wanneer je hun omschrijvingen van deze hike leest, merk je dat ze je de tijd gunnen om naar boven te gaan. De foto’s waren indrukwekkend en als we de tijd ervoor hadden, had ik deze hike ook absoluut nog willen doen. Maar net zoals de hike op de Volcán Acatenango, dien je weer volop spullen mee te nemen naar de top.

Plan je reis naar Guatemala

  • Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Guatemala. Je hebt altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk voor vliegtickets bij KLM of zoek naar goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.