Volcán Santiaguito - Guatemala
Volcán Santiaguito Guatemala

Reistips voor Volcán Santiaguito

De gevaarlijkste vulkaan om te beklimmen in Guatemala is zonder twijfel de Volcán Santiaguito. Deze actieve vulkaan is groeit sinds 1922 en de actieve krater van de vulkaan verplaatst zich steeds. De vulkaan is ontstaan na een enorme uitbarsting van de Volcán Santa Maria in 1902, heeft tegenwoordig vier kraters, waarvan er nu één actief is. Hierdoor heeft deze vulkaan een totaal ander uiterlijk dan de meeste vulkanen; het lijkt immers meer op een grote rots met meerdere toppen. De exacte hoogte is door het continu veranderen van de structuur lastig te bepalen, maar er is een hoogte gemeten van 2550 meter.

Explosies komen met enige regelmaat voor. Ongeveer tussen de 30 à 40 minuten spuugt de vulkaan een rookwolk uit, waarbij ook grote stenen de lucht in worden geslingerd. De laatste grote explosie dateert van 25 april 2010, toen er na een uitbarsting 10 personen werden gedood door vallende steenblokken. De meest dodelijke explosie was op 1929, toen meer dan 2500 mensen om het leven kwamen.

De vulkaan kan worden bezocht. Via de nabij gelegen Volcán Santa Maria kun je vanaf een uitzichtpunt op de Volcán Santiaguito uitkijken. Maar er is ook een mogelijkheid om dichterbij te komen. De klim ernaartoe is echter gevaarlijk en je hebt enige techniek nodig. Eenmaal op de vulkaan wordt het nog gevaarlijker omdat bij iedere uitbarsting het gevaar dreigt van vallende steenblokken. Toch worden er hikes naartoe georganiseerd en kun je zelfs slapen op de vulkaan. Een goede organisatie waarbij je dit kunt boeken is Quetzaltrekkers.

Verhalen over Volcán Santiaguito

Plan je reis naar Guatemala

  • Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Guatemala. Je hebt altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk voor vliegtickets bij KLM of zoek naar goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel bij Volcán Santiaguito

Booking.com