Volcán Pacaya - Guatemala
Volcán Pacaya Guatemala

Reistips voor Volcán Pacaya

De meest beklommen vulkaan van Guatemala is de Volcán Pacaya. De stratovulkaan is 2552 en is gevormd in de laatste 23.000 jaar. Sinds 1565 is de vulkaan zeker 23 maal uitgebarsten en hiermee is de Pacaya één van de meest actieve vulkanen van Midden-Amerika.

Nadat de vulkaan een eeuw stil was, barstte de vulkaan in 1965 uit. Sindsdien is de vulkaan continu actief geweest door middel van kleine gasexplosies, stoom erupties en lava. In 1998 was een een uitbarsting waar een aswolk omhoog werd geschoten van 1,5 kilometer. Het as kwam terecht in Guatemala City en het vliegveld van La Aurora. Ook in 2006 was er een uitbarsting en dit zorgde voor een stromende lava rivier op de helling van de vulkaan. Dit zorgde voor een enorme toestroom van bezoekers. Ook op 27 mei 2010 en 2 januari 2013 was er een uitbarsting.

Ondanks dat de vulkaan zo actief is, kan de Volcan Pacaya beklommen worden. Veel touroperators bieden excursies aan naar de vulkaan. De hike is niet zwaar, omdat het goede pad absoluut niet stijl is en de Pacaya geen hele hoge vulkaan is. De lava rivier, waar vele touroperators nog steeds reclame mee maken en toeristen willen lokken, zul je niet meer zien. Sinds 2010 is de lavarivier namelijk verdwenen en is alleen gestolde lava op de helling te zien. Dit wil echter niet zeggen dat de vulkaan dus geen lava meer uitspuwt, want de lava is nog steeds aanwezig, maar bevindt zich onder het gesteende. Op sommige plekken zul je gaten aantreffen waar hele warme stoom uit komt. Dit is de hitte van de ondergrondse lavastroom. Boven deze hittebronnen kun je marshmellows opwarmen en opeten. In de toekomst zal de vulkaan weer veranderen en zou er dus weer een mogelijkheid bestaan dat er ooit weer lava te zien is.

Een hike op de Volcan Pacaya bestaat uit twee varianten. Zo kun je de naar de top van de vulkaan gaan. Hier zou je kunnen lopen over de gestolde lavarivier en genieten van de prachtige omgeving. Er zijn enkele stoombronnen, maar deze zijn meer te vinden op lagere gedeeltes op de helling. Wil je de marshmallows eten, zul je dus niet richting de top moeten hiken.

Verhalen over Volcán Pacaya

Plan je reis naar Guatemala

  • Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Guatemala. Je hebt altijd minimaal 1 tussenstop. Kijk voor vliegtickets bij KLM of zoek naar goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van Djoser.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.

Boek een hotel bij Volcán Pacaya

Booking.com

Boek vooraf een activiteit