Dieren

Gespotte dieren: vicuña

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In deze editie de vicuña.

Gespotte dieren: vicuña
Op een hoogte van 3500 tot 5000 meter leven deze vicuña's

Op de uitgestrekte vlaktes van de Andesgebergte, op hoogtes van zo’n 3500 tot 5000 meter is niet veel leven te bewonderen. Toch leven ook op deze hoogtes nog altijd dieren, zoals de vicuña. Dankzij enkele bijzondere aanpassingen kunnen deze dieren zo hoog in de bergen overleven. Vicuña’s hebben een groot en krachtig pompend hart, hun bloed neemt meer zuurstof op en de rode bloedlichaampjes leven 2,5 keer langer dan elk ander dier. Hierdoor kunnen ze zonder problemen op grote hoogtes en met een laag zuurstofgehalte leven. De dikke vacht beschermt ze tegen de koud, maar kan lastig zijn als de zon schijnt. Doordat er op de hoogvlaktes geen schaduw is, moeten de dieren hun lichaamstemperatuur regelen. Dit doen ze door met hun achterpoten gespreid te staan. Aan de binnenkant van hun dijen hebben ze namelijk een kale plek. Hier komen de bloedvaten dichtbij het lichaam oppervlak en kan het dier zijn extra lichaamswarmte aan de lucht afgeven.

De vicuña behoort tot de kameelachtigen en net als de kamelen kunnen ze goed overleven in droge gebieden. Ze kunnen zuinig omgaan met water. Het dieet bestaat voornamelijk uit meerjarige grassen. Hun tanden zijn aangepast aan hun dieet. Net als bij knaagdieren groeien de snijtanden voortdurend aan. Ze leven in kleine groepen. Meestal bestaat een groep uit één volwassen dominant mannetje, enkele volwassen vrouwtjes en hun jongen. Vicuña’s hebben twee territoria: een voedselterritorium en een slaapterritorium die meestal hoger gelegen is.

De Inca’s zagen de vicuña als een hoog dier. Daarbij wisten ze dat de wol fijn en uiterst kostbaar was. Zo werd de wol tot de waardevolste ter wereld beschouwd. Men de dieren bijeen en gingen de dieren scheren. Na de val van het Inca rijk, bleef de wol kostbaar. Dit wisten de Spanjaarden, die massaal gingen jagen op de dieren. In het Inca tijdperk waren er nog ruim 1,5 miljoen vicuña’s, dit waren er in 1960 nog maar 6000. Door de oprichting van nationale parken is de populatie inmiddels weer verdubbeld, maar nog altijd worden de dieren geclassificeerd als bedreigd.

Gespotte dieren: vicuña
Vicuña's leven in groepen van 4 tot 15 dieren

Gedurende onze Four Days Of Fantasy Tour in Bolivia kwamen we deze dieren op de hoogvlaktes veel tegen. Maar wel op gepaste afstand. Vicuña’s zijn in tegenstelling tot de alpaca’s namelijk alerte en verlegen dieren en vluchten snel weg. Van een afstand konden we toch genieten van deze bijzondere dieren.
Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 redenen waarom een kampeervakantie een goed idee is

Gastartikel

5 redenen waarom een kampeervakantie een goed idee is

Of je nou op de bonnefooi erop uittrekt met je camper of een plekje reserveert op een vakantiepark: kamperen is heerlijk. Er is voor iedereen wat te beleven en in de natuur kom je helemaal tot rust....

https://www.reizen-en-reistips.nl/wp-content/uploads/2022/06/wat-heb-je-nodig-bij-een-vakantie-op-de-camping-2.jpg

Gastartikel

Wat heb je nodig bij een vakantie op de camping?

Voor veel mensen is het vaak een jaar lang hard werken. Wanneer de zomermaanden naderen wordt het toch echt tijd om na te gaan denken waar je naartoe gaat. In veel gevallen worden de vakanties op...

Wandelen in Duitsland - Malerweg Etappe 2

Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 2

In april 2022 wandelden we één van de mooiste wandelroutes in Duitsland: de Malerweg in de deelstaat Saksen. Deze 115 kilometer lange route loopt dwars door het Nationaal Park Sächsische Schweiz...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!