Gespotte dieren: vulkaankolibrie
Costa Rica

Gespotte dieren: vulkaankolibrie

Het spotten van dieren op vakantie vind ik een van de leukste activiteiten. Variërend van grote olifanten, wilde leeuwen, fascinerende luiaards tot prachtige vlinders, elk dier is een foto en verhaal waard. In deze blog neem ik jullie mee op reis naar een uniek dierenverhaal. In deze editie de vulkaankolibrie.

Gespotte dieren: vulkaankolibrie
Op een takje in het Parque Nacional Los Quetzales hebben we deze vulkaankolibrie gespot

De vulkaankolibrie is een vogel uit de kolibrie-familie Trochilidae. Ze worden vaak verward met de ‘Fonkelende kolibrie’ soort. Het leefgebied van de vulkaankolibrie zijn de bergachtige open plekken in Costa Rica en westelijk Panama. Het is een klein vogeltje met een groene bovenzijde en een overwegend witte onderzijde. Ze hebben een korte staart met een dunne bruine rand en een rechte snavel. Mannetjes wegen maar 2,5 gram en een vrouwtje net iets meer. De vrouwtjes zijn volledig verantwoordelijk voor het bouwen van een nestje alwaar zij twee eitjes zal leggen. De kleintjes zullen na 15 tot 19 dagen uitkomen. De vogeltjes eten nectar afkomstig uit kleine bloempjes en bloemen die worden bestoven door insecten. Tijdens het broedseizoen kunnen de mannetjes hun territorium met bloemen agressief verdedigen.

Hoewel het hier gaat om een kleine vogel, hebben we de vulkaankolibrie weten te spotten. Tijdens onze zoektocht naar de quetzal in Costa Rica, leek het ons een goed idee om het Parque Nacional Los Quetzales te rijden. We hadden gelezen dat dit park de naam had gekregen vanwege de prachtige vogel die in dit gebied veel voor zou komen. Het gebied van het Parque Nacional Los Quetzales is bergachtig en overwegend groen. Net toen we aan onze wandeling wilden beginnen begon het helaas te regenen. Daarnaast wisten we eigenlijk totaal niet waar we eigenlijk op moesten letten. In welke bomen zit een quetzal? Welk geluid maakt ie? Wanneer je niet precies weet waar je op moet letten, ben je uiterst alert op alle bewegingen en vreemde kleuren in het groen die eventueel een beest zouden kunnen zijn.

Helaas konden we de quetzal niet vinden en ook konden we niet heel ver komen in het park omdat een boer het wandelpad had geblokkeerd. Maar precies op die plek waar we niet verder konden, zag mijn vriendin op ooghoogte een klein vogeltje zitten. We konden aardig dichtbij komen, het vogeltje bleef rustig zitten en liet zich maar al te graag fotograferen en filmen. Vanwege de kleine rechte snavel hadden we het idee dat dit weleens een soort bijeneter kon zijn, maar het vogeltje had wel de groene kleuren van een kolibrie. Het zou het enige levend wezen zijn dat we tijdens onze wandeling hadden kunnen spotten.

Nadat we in ons hotel arriveerden en we het aanbod kregen om de volgende ochtend een quetzal te spotten met een gids, vroeg ik aan diezelfde gids of hij wist welke vogel we hadden gespot. Ik liet hem mijn foto’s zien en hij wist me direct te vertellen dat het hier om een vulkaankolibrie ging.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie