Tips voor een stedentrip Dresden - Zwinger
Duitsland
Stedent(r)ips

Tips voor een stedentrip Dresden

Het mag inmiddels voor de meeste volgers van Reizen & Reistips geen geheim zijn dat ik een voorliefde heb voor de stad Dresden. Dit heeft niet alleen te maken met de afkomst van mijn moeder. De stad draagt de bijnaam ‘Florence aan de Elbe’. En dat is niet voor niets. Voor de Tweede Wereldoorlog was Dresden misschien wel de mooiste stad van Europa. Een bommentapijt in de nacht van 13 en 14 februari 1945 liet een enorme ravage achter. De prachtige binnenstad was compleet verwoest. Na de oorlog kwam de stad achter het IJzeren Gordijn en werd het verval alsmaar erger. Sinds de Berlijnse Muur is gevallen krabbelt de stad weer op. De gebouwen worden opgeknapt en gerestaureerd, een project dat nog enkele jaren zal doorgaan. Ondanks de donkere en roerige geschiedenis is Dresden een bijzondere stad heeft het herbergt het heel wat parels. Niet alleen in de Altstadt kun je je gemakkelijk een dag vermaken, ook daarbuiten is genoeg te zien en ontdekken. De afgelopen jaren heb ik de stad meerdere malen bezocht. De laatste maal op uitnodiging van Saksen Toerisme. Ben jij een keer van plan om naar de hoofdstad van Saksen af te reizen? In dit artikel deel ik mijn tips voor een stedentrip Dresden, een stad die je eens gezien moet hebben.

Tips voor een stedentrip Dresden - Zwinger
De Zwinger

Verken de Altstadt van Dresden

Wie Dresden een bezoek brengt mag de Altstadt absoluut niet overslaan. Hier vind je meest bekende en beroemdste bezienswaardigheden van de stad. Alleen hier al zul je enkele dagen kunnen besteden om de prachtige gebouwen en musea te bewonderen. Het symbool van de stad is de Frauenkirche. Deze kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd en werd pas herbouwd na de hereniging van Duitsland. Het barokke interieur is prachtig en vanaf de koepel heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Andere belangrijke bouwwerken in de Altstadt zijn onder meer de Hofkirche, Residenzschloss, Semperoper, Kreuzkirche en de Zwinger. De laatste is één van de meest beroemde attracties van de stad.  De binnenplaats is omringd door galerijen en poorten. Opvallend is de Kronentor en vergeet het Nymphenbad niet te bewonderen. Wandel langs de Fürstenzug, een 102 meter lange muurdecoratie met de optocht der vorsten. Geniet van het het ‘Balkon van Europa’ vanaf de Brühlsche Terrasse, het mooiste deel van de oever van de Elbe. Iets verderop staat de Yenidze. Hoewel dit gebouw veel weg heeft van een moskee, was het vroeger een sigarettenfabriek.

In de Prager Strasse kun je bij de Original Eisbar een Haselbauer ijsje eten. Ten tijde van de DDR stonden de mensen hier soms uren voor in de rij.

Dresden tips - Frauenkirche
De Frauenkirche. Bekijk de binnenzijde en beklim de koepel.
Dresden tips - Yenidze
Dresden tips - Fürstenzug
De oude sigarettenfabriek Yenidze en de Fürstenzüg

Vergeet de Neustadt niet

De Altstadt is natuurlijk prachtig met al die mooie bezienswaardigheden. Je zou haast vergeten dat je aan de andere zijde van de Elbe ook nog veel kunt bezichtigen. Dit gebied staat bekend als de Neustadt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit deel van Dresden nauwelijks beschadigd. Het is een populaire en hippe wijk om te winkelen en uit eten te gaan. Rondom de Louisenstrasse kun je ‘s avonds goed op stap in één van de vele cafés of disco’s. Overdag kun je je vergapen aan de architectuur en street-art. De Kunsthofpassage is een hippe en creatieve plek waar je cafés, restaurants, winkels en galeries kunt vinden. In het Barockviertel kun je de prachtige barokke Bürgerhäuser bewonderen. De meeste bekende bezienswaardigheden van de Neustadt zijn verder de Goldene Reiter, Martin Luther Kirche, de Dreikönigskirche en het Japanisches Palais. Neem ook zeker eens een kijkje bij Pfunds Molkerei. Deze winkel staat namelijk in het Guiness Book of Records als ‘de mooiste zuivel winkel ter wereld’.

Dresden tips - Goldener Reiter
De Goldener Reiter nabij de Augustusbrücke
Dresden tips - Martin Luther Kirche
Dresden tips - Kunst in de Neustadt
Martin Luther Kirche en kunst in de Neustadt - bron: pxhere.com

Bijzondere musea in Dresden

In de Altstadt vind je verschillende musea die een bezoek waard zijn. Bijvoorbeeld het Deutsches-Hygiene-Museum, het Staatliche Kunstsammlungen Dresden, het Verkehrsmuseum, Albertium en het Gemäldegalerie Alte Meister. In het Residenzschloss bevindt zich de grootste schatkamer van Duitsland: het Grünes Gewölbe. Helaas kwam dit museum vrij recent nog in het nieuws nadat er was ingebroken en kunstschatten van onschatbare waarde zijn gestolen.

Andere interessante musea zijn onder andere het Militärhistorische Museum, Die Welt der DDR en het Museum of Dresden.  In het Gläserne Manufaktor kun je zien hoe de elektrische auto van Volkswagen wordt geproduceerd. Mocht het regenen heb je dus voldoende mogelijkheden om toch nog enkele bezienswaardigheden te bewonderen. Voor een compleet overzicht van musea kun je hier terecht.

Voor €22,- koop je een Dresden Welkomstkaart waarmee je toegang hebt tot veel van de musea.

Dresden tips - DDR Museum
Dresden tips - Verkehrsmuseum
Die Welt der DDR en het Verkehrsmuseum

Maak een rondvaart over de Elbe

Verken Dresden eens vanaf de Elbe tijdens een rondvaart op de originele stoomschepen. Bij de Brühlsche Terrasse kun je met de Sächsische Dampfschiffahrt verschillende boottochten maken. Vaar langs de indrukwekkende skyline van de stad, de romantische paleizen en wijngaarden. Je kunt helemaal naar Meissen of de Sächsische Schweiz varen en onderweg genieten van een buffet en/of wijnproeverij. Een ideale dagactiviteit als het zonnetje schijnt. Kijk hier voor de verschillende rondvaarten.

Dresden tips - Sächsische Dampfschiffahrt
Bij mooi weer kun je een tocht maken met de Sächsische Dampfschiffahrt

Rijd in een Trabant

In Berlijn is het een geliefde activiteit onder toeristen, de stad verkennen met een Trabant. Deze activiteit is ook overgewaaid naar Leipzig en Dresden. Ontdek de stad vanuit hét symbool van de DDR, de auto die het straatbeeld van Oost-Duitsland domineerde. De bevolking moest soms meer dan 10 jaar wachten om hun Trabant te krijgen. Daarom was de auto voor de bevolking een soort luxe-product en werd de auto zowat onderdeel van de familie. Hoewel de Trabi langzaam uit het straatbeeld verdween, kreeg het een heuse cultstatus. Kruip zelf achter het stuur en ontdek de eenvoudigheid van deze auto. De Trabi-Safari duurt 75 of 150 minuten waarbij je langs de highlights van Dresden rijdt. Reserveer hier je Trabant.

Dresden tips - Trabi Safari
Verken de stad eens het symbool van de DDR, de Trabant

Stadsdeel Loschwitz

De meeste mensen die Dresden bezoeken komen waarschijnlijk niet verder dan de Altstadt en Neustadt. Maar Dresden heeft nog veel meer leuke wijken. Loschwitz is hier één van. Dit stadsdeel is vooral bekend om de stijlvolle villa’s en de traditionele wijnbouw. Één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Loschwitz zijn de Standseilbahn en Schwebebahn. Rijd de berg op om vanaf hier uit te kijken op een ander stadssymbool, het Blaue Wunder. De blauwgekleurde brug verbindt Loschwitz met Blasewitz. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog probeerden SS-troepen de brug op te blazen. Gelukkig is dat niet gelukt. Overigens kun je in Loschwitz heerlijke ‘Kaffee und Kuchen’ krijgen bij Kaffee Wippler. Niet ver van het café kun je enkele prachtige vakwerkhuizen vinden in de friedrich-Wieck-Strasse.

Dresden tips - Schwebebahn
Dresden tips - Blaues Wunder
Het uitzicht na een ritje met de Schwebebahn en de brug Blaues Wunder - bron: pxhere.com

De paleizen langs de Elbe

Langs de Elbe loopt de Elberadweg. In een paar uur kun je vanuit de Altstadt met de fiets de mooiste plekjes langs de rivier bezichtigen. Tijdens deze tocht kun je onder meer Schloss Albrecht, Lingnerschloss, Schloss Eckberg en Schloss Pillnitz bewonderen. Met name Schloss Pillnitz is een bezoekje waard. In het Park Pillnitz staat de grootste camelia die tussen februari en april bloeit.

Kun je niet genoeg krijgen van al dat groen in Dresden? Bezoek dan ook de Botanische Garten, Dresdner Heide, Waldpark Blasewitz, het Alaunpark en het Grosser Garten. Eens per jaar staat in het Grosser Garten de ‘Königin der Nacht’ in bloei, een bijzondere belevenis om mee te maken. Je kunt dit enkel ’s nachts meemaken.

Dresden tips - Schloss Albrechtsberg
Langs de Elbe staan enkele mooie paleizen zoals Schloss Albrecht
Dresden tips - Schloss Pillnitz
Dresden tips - Lingnerschloss
Schloss Pillnitz en Lingnerschloss

Drink een biertje bij Waldschlösschen

Het Brauhaus am Waldschlösschen is een must-visit voor bierliefhebbers. Hier kun je genieten van lekkere biertjes en een gezellige sfeer. De brouwerij bestaat sinds 1838 en is in de afgelopen jaren flink gerenoveerd en uitgebreid. Bezoekers kunnen hier een rondleiding krijgen en de verschillende soorten bier proeven. Onder het vaste assortiment vallen het Original, Dunkel, Zwickel en Hefeweizen. Verder worden er gedurende het jaar seizoensgebonden biertjes gebrouwen. Voor de grote dorst kun je enorme ‘giraffen’ bestellen met 5 liter bier. Ideaal om te delen met je vrienden. Naast het bier kun je hier ook nog eens heerlijk eten.

Dresden tips - Waldschlösschen
Dresden tips - Waldschlösschen
Rondleiding door Brauerei Waldschlösschen en uiteraard een biertje drinken

Rondleiding door het voormalige Stasi gevangenis

De Gedenkstätte Bautzner Strasse werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht door de KGB (de Sovjetische geheime dienst) als een onderzoekscentrum. Duizenden Nazi- en oorlogsmisdadigers werden hier gevangen gehouden. De Stasi gebruikte het pand in 1953 als gevangenis. Tussen 1953 en 1989 hebben hier tussen de 12.000 en 15.000 mensen vastgezeten. De gevangenen waren vaak schrijvers, kunstenaars en journaliseren omdat ze de schijn wekten tegen het regime van Oost-Duitsland te zijn. De gevangen werden hier psychologisch onder druk gezet door de Stasi. Het doel was van de Stasi was om de juiste informatie te verkrijgen of dat de gevangenen bereid waren om mee te werken als spion. Veel documenten van de Stasi zijn na de val van de Muur bewaard gebleven en de gevangenis was grotendeels in originele toestand achtergelaten. Sinds 1996 valt het complex onder monumentenzorg en kunnen bezoekers een idee krijgen onder welke omstandigheden de gevangenen hier soms jarenlang leefden. Persoonlijk vond ik het erg indrukwekkend om een rondleiding te krijgen van een ex-gevangene die zijn eigen verhaal vertelde.

Ik bezocht Gedenkstätte Bautzner Strasse tijdens ons mannenweekend in 2016. Ik schreef er een uitgebreid artikel over.

Dresden tips - Gedenkstätte Bautzner Strasse
Bezoek Gedenkstätte Bautzner Strasse met een ex-gevangene voor indrukwekkende verhalen
Dresden tips - Gedenkstätte Bautzner Strasse
Dresden tips - Gedenkstätte Bautzner Strasse
De Stasi gebruikte de gevangenis om mensen vast te zitten die tegen de staat waren

De mooiste begraafplaats van Duitsland

Het Johannisfriedhof in de wijk Tolkewitz werd nog niet zo lang geleden uitgeroepen tot de mooiste begraafplaats van Duitsland. Misschien niet de meest gezellige locatie om te bezoeken, maar zeker een indrukwekkende. De begraafplaats werd in 1881 ingehuldigd en was destijds de grootste van Dresden. Veel slachtoffers van de luchtaanval op 13 en 14 februari 1945 vinden hun laatste rust op het Johannisfriedhof. Maak een ronde over deze enorme begraafplaats en vergaap je aan de prachtige oude grafstenen.

Ook bij het Alte Jüdische Friedhof kun je ruim 800 oeroude en scheve grafstenen bewonderen.

Dresden tips - Johannisfriedhof
Het Johannisfriedhof werd nog niet zo lang geleden uitgeroepen tot de mooiste begraafplaats van Dresden

Voetbalfan? Kijk naar een wedstrijd van Dynamo Dresden

Als voetballiefhebber kan ik het iedereen aanraden om eens een wedstrijd van Dynamo Dresden bij te wonen. Hoewel de resultaten de afgelopen jaren behoorlijk tegenvallen en Dresden al sinds de jaren ‘90 niet meer actief is geweest op het hoogste niveau, zit het stadion met ruim 32.000 zitplaatsen vrijwel altijd vol. De fans van deze traditieclub zijn enorm fanatiek en zorgen voor een prachtige sfeer in het stadion. Iets wat we in Nederland haast niet kennen. Geregeld worden er sfeeracties bedacht die de gehele wereld over gaan. Tijdens de thuiswedstrijd tegen 1. FC Magdeburg in 2015 rolden de fan een spandoek uit dat het hele stadion vulde. In 2019 stond tijdens de uitwedstrijd tegen Schalke ‘04 het gehele uitvak letterlijk in vuur en vlam. Hoewel de fans soms ludieke acties bedenken, staan ze ook regelmatig ter discussie wegen hun wangedrag.

360 graden kunstwerk

Yadegar Asisi is een kunstenaar die bekend is om het maken van 360 graden panorama’s. Onder meer in Leipzig, Dresden en Berlijn kun je zijn enorme kunstwerken bewonderen. In het Asisi Panometer Dresden is één van zijn kunstwerken te bewonderen. Het doek is 27 meter hoog en 100 meter lang. Het kunstwerk wijzigt met enige regelmaat, dus het kan zijn dat er binnenkort weer een ander thema te zien is. Zo zijn er al kunstwerken geweest waarbij je als bezoeker onderdeel bent van Dresden in de middeleeuwen of gedurende de Tweede Wereldoorlog. Met geluid- en lichteffecten wordt je helemaal in het kunstwerk meegezogen.

Dresden tips - Asisi Panometer
Het gigantische kunstwerk in de Asisi panometer

Bezoek Dresden in de kerstperiode

De kerstperiode is een sfeervolle tijd om Dresden te bezoeken. De stad telt negen verschillende kerstmarkten, waarvan de Striezelmarkt de oudste van heel Duitsland is. Al sinds 1434 vindt deze kerstmarkt plaats. Deze kerstmarkt wordt gezien als één van de mooiste en meest populaire kerstmarkten van Dresden. Er worden shows gegeven, sprookjes nagespeeld en natuurlijk is de markt sfeervol aangekleed en zijn er vele culinaire lekkernijen te krijgen. De kersttraditie vindt men in Dresden zeer belangrijk. Ieder jaar wordt tijdens het ‘Stollenfest’ traditioneel een grote ‘Dresdner Christstollen’ gebakken. Deze kerststol weegt maar liefst 3000 kilo en wordt met een mes van 1,5 meter aangesneden. Deze traditie werd bedacht door keurvorst August de Sterke en vindt sinds 1730 jaarlijks plaats.

Dresden tips - Striezelmarkt
De Striezelmarkt, één van Duitsland meest beroemde kerstmarken - bron: pxhere.com

Dagtrips vanuit Dresden

Ook buiten de stad kun je nog veel ontdekken en beleven. Heb je de tijd, dan kun je tijdens je stedentrip Dresden de volgende dagtrips ondernemen:

  • Ga naar de Sächsische Schweiz en bekijk de Bastei en Felsenbühne Rathen. Heb je meer tijd om hier te verblijven? Wandel de 112 kilometer lange Malerweg.  Deze kun je ook in kortere etappes lopen.
  • Een bezoek aan Festung Königstein
  • Bezoek de stad Meissen
  • Schloss Moritzburg, een barok slot dat voor veel films en sprookjes werd gebruikt als filmlocatie
  • Maak een ontdekkingstocht langs de leuke plekjes in het Erzgebirge, dat sinds 2019 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat
Dresden tips - Sächsische Schweiz
De Bastei in de Sächsische Schweiz is een geliefde dagtrip vanuit Dresden
Festung Königstein
De dorpjes van het Mittleres Erzgebirge - Frauenstein
Ook Festung Königstein of een bezoek aan het UNESCO gebied Erzgebirge is de moeite waard

Overnachten in Dresden

Dresden ligt niet direct om de hoek, dus het lijkt logisch om meerdere dagen in de stad te blijven. Je hebt voldoende mogelijkheden om te overnachten in Dresden. Je kunt midden in de Altstadt zitten of in de hippere Neustadt. Wanneer je Dresden bezoekt tijdens de kerstperiode is het verstandig om ruim van te voren alvast een kamer te boeken. De hotels zijn al snel vol of je betaalt de hoofdprijs. Enkele hotels die ik zou kunnen aanbevelen:

Bekijk meer hotels
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie