Festung Königstein
Duitsland

Een bezoek aan Festung Königstein

In Saksen vind je een behoorlijk aantal paleizen, kastelen en burchten. Een aantal van deze bouwwerken zijn in de loop der jaren ruïnes geworden, maar er zijn ook een behoorlijk aantal imposante pareltjes te vinden die absoluut een bezoek waard zijn. Tijdens mijn Grand Tour Saksen bezocht in onder meer het Festung Königstein in het gelijknamige dorpje. De vesting Königstein bevindt zich op een plateau van het Elbsandsteingebirge, op een hoogte van 247 meter boven de rivier Elbe en 361 meter boven de zeespiegel. Vanaf de buitenmuren heb je bij helder weer prachtig uitzicht op Königstein, de Sächsische Schweiz, het oostelijke deel van de Erzgebirge, Dresden en Pirna.

Festung Königstein
Festung Königstein gezien vanaf het Elbedal

De geschiedenis van Festung Königstein

De oudste vermelding van een burcht op Königstein dateert van 1233. Destijds behoorde de Sächische Schweiz tot Bohemen en droeg het een Boheemse Koningsburcht. Vanaf 1408 kwam de burcht in het bezit van de latere hertogen, keurvorsten en koningen van Saksen. Voor een korte tijd werd er een klooster opgericht, maar deze werd al binnen acht jaar opgeheven.

Er werd in de 16e eeuw jarenlang gewerkt om de burcht uit de bouwen tot een vesting van de deelstaat. Langzaam maar zeker ontstond er een compleet vestingstadje met onder andere een kazerne, opslagplaatsen en een kerk. Door de goede ligging van de vesting, was Festung Königstein een vluchtoord voor het Saksische vorstenhuis en hun rijkdommen tijdens crisissituaties. De vesting werd in de geschiedenis nooit veroverd en is daarmee uitstekend bewaard gebleven. Omdat men de vesting voor onbedwingbaar hield en er niemand van zou kunnen ontsnappen, werd de burcht ook gebruikt als de gevangenis van de staat.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Festung Königstein niet meer gebruikt voor militair opzicht. Het werd weer een gevangenis voor krijgsgevangen. Na de nederlaag van de Duitsers moesten ze de gehele artillerie inleveren en ging de gehele militaire betekenis verloren. Vanaf 1924 ontving de burcht de eerste toeristen, maar de Tweede Wereldoorlog onderbrak dit. Wederom werd de vesting gebruikt voor krijgsgevangenen, waaronder Henri Giraud die uiteindelijk wél wist te ontsnappen. Na de oorlog werd de vesting kortstondig gebruikt als hospitaal en jeugdwerkplaats. Sinds 1955 is Festung Königstein weer geopend voor publiek.

Een bezoek aan Festung Königstein

Als je denkt dat je het Festung Königstein binnen een uurtje wel hebt gezien, dan heb je het mis. Het lijkt wel een klein dorp met gebouwen, ook ondergrondse gebouwen, uit verschillende eeuwen die je kunt bezichtigen en er zijn ook verschillende tentoonstellingen. Daarnaast moet je ook absoluut langs de buitenmuren wandelen want het uitzicht is fantastisch.

Je kunt je aansluiten bij een tour met een gids die je meer kan vertellen over de geschiedenis van de burcht en de gebouwen. Ik kies ervoor om met een Audioguide de burcht op eigen houtje te verkennen. Een Audioguide kun je huren voor €3,00 en is in verschillende talen beschikbaar, behalve Nederlands.

Met de Audioguide maak ik een rondje langs de buitenmuren. Vanaf hier kan je interessante details van de bouwwijze ontdekken. Je ziet onder meer de lager gelegen buitenste vestingwerken, maar absoluut fantastisch is het uitzicht! Zeker wanneer ik de Königsnase in beeld krijg, het zicht op de Elbe en Königstein. Langs de buitenmuur werd in de 18e de Friedrichsburg gebouwd. Oorspronkelijk diende deze voor de verdediging, maar er werden ook grote festiviteiten gehouden. Niet ver van dit bouwwerk stond altijd een eiken boom die altijd werd geraakt door de bliksem. In april 1925 werd de boom wederom getroffen door de bliksem, 28 mensen raakten gewond en 3 overleden ter plekke. Een plateau aan de buitenmuur herinnert aan deze gebeurtenis.

Via het poorthuis en burcht Georges kom ik terug op de plek waar ik mijn Audioguide heb gehuurd. Inmiddels ben ik al 2 uur aan het rondlopen op de vesting en heb nog geeneens de helft van alle gebouwen gezien. Ik ben nog geeneens in de Magdalenenburcht, garnizoenskerk of de kazematten geweest. En dan heb ik ook nog geen tentoonstelling bekeken. Het geeft maar eens te meer aan dat je flink wat uurtjes kunt doorbrengen op deze locatie.

Festung Königstein
Festung Königstein
Festung Königstein
Festung Königstein
Festung Königstein
Festung Königstein
Festung Königstein
Festung Königstein
Festung Königstein
Een impressie van Festung Königstein

Praktische informatie

Openingstijden en entree

Festung Königstein is dagelijks geopend. Van de maanden april tot oktober van 9.00 tot 18.00 en van november tot maart van 9.00 tot 17.00. De enige dag waarop je de vestiging niet kunt bezoeken is op 24 december en er zijn afwijkende openingstijden tijdens oud & nieuw.

Per persoon betaal je voor een bezoek €10 tot €12 (afhankelijk van de periode). Ben je van plan om meerdere kastelen en paleizen te bezoeken in Saksen? Overweeg dan de SchlösserlandKarte te kopen voor €24 voor 10 dagen (of €48 voor 1 jaar). Met deze kaart kun je meerdere kastelen en paleizen bezoeken.

Hoe kom je er?

Königstein ligt tussen Dresden/Pirna en het Nationalpark Sächsische Schweiz. Je kunt de vesting bereiken met de auto, bus, S-Bahn en met de boot. Wanneer je met de auto komt, kun je parkeren in het Parkhaus Festung Königstein vanaf €5,50. Ga je met de bus, neem dan lijn 241 of 246 in Pirna. De bus stopt op een kwartier lopen van de vesting. Vanuit Dresden kun je vanuit de Altstadt een rit maken met de stoomboot in combinatie met een bezoek aan de vesting. Boek hier een boottocht naar de vesting.

Wandel je de Malerweg Etappe 7, kom je langs de vesting. Ik zou het niet adviseren om tijdens deze wandeling Festung Königstein te bezoeken, omdat je daar te weinig tijd voor hebt.

Plan je reis naar Sächsische Schweiz

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!