Freiberg, de zilverstad in Saksen - Panoramisch uitzicht vanaf de Petrikirche
Duitsland

Stedentrip Freiberg

Wie zou bij een stedentrip aan Freiberg denken? Waarschijnlijk niet veel mensen. In de Duitse deelstaat Saksen zijn toch meer leuke steden zoals Leipzig, Dresden of Chemnitz? Dit zijn zeker mooie steden, maar ook Freiberg heeft voldoende te bieden en is ideaal om in een weekendje te ontdekken. Reizen & Reistips bezocht Freiberg in maart 2017 voor de tweede maal en zetten enkele tips voor jullie op een rijtje.

Freiberg, de zilverstad in Saksen

Freiberg wordt ook wel de ‘Silberstadt’ (zilverstad) genoemd. Zilvererts speelde namelijk een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. Nadat men tussen 1162 en 1170 zilvererts vond, ontstond al snel de grootste stad van het Markgraafschap Meissen. Met de steun van Saksen werden hier munten geslagen en kon Freiberg alsmaar doorgroeien en rijker worden. Om de stad te beschermen werd een stadsmuur rondom het centrum gebouwd. Later werd hier de eerste Hoogeschool voor de Mijnbouw opgericht in de 18e eeuw. De mijntradities worden nog altijd in ere gehouden. De mijnen Reiche Zeche en Alte Elisabeth zijn te bezoeken en laten zien waar de stad zijn rijkdom vandaan haalde. In de Stadt- und Bergbaumuseum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de mijnbouw en in Terra Mineralia kun je collecties van mineralen bewonderen. Op de Obermarkt kun je dagelijks om 11.15 en 16.15 luisteren naar het Steigerlied ‘Glück auf, der steiger kommt’, een soort Duits mijnwerkers- en volkslied.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Reiche Zeche
Heb je de tijd? Bezoek de mijnen van Freiberg zoals de Reiche Zeche

Hoewel we nu twee maal in Freiberg geweest zijn, hebben we de mijnen nog niet bezocht. Tijdens ons tweede bezoek hebben we geïnformeerd naar de Reiche Zeche, maar helaas ontbrak de tijd. De meeste tours duren 1,5 tot 2,5 uur. Er is zelfs een tour van 5 uur, maar ook een kortere van drie kwartier. Tijdens een tour daal je 150 meter naar beneden en dien je een helm te dragen en beschermende kleding. Je komt hier meer te weten over de geschiedenis van de mijnbouw. Benieuwd hoe het in de mijnen eruit ziet? Kijk dan naar de 360 graden foto’s in de mijn.

Rondje om de Obermarkt

Het centrale plein van Freiberg is de Obermarkt. Rondom dit plein staan enkele fraai gerestaureerde huizen en belangrijke gebouwen zoals het Rathaus en de Ratskeller. Wanneer het zonnetje schijnt kun je heerlijk op het terras van de Ratskeller zitten terwijl je geniet van een Freiberger Eierschecke en een biertje. In de winterperiode is de gezellige Freiberger Chrismarkt opgebouwd.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Obermarkt
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Rathaus
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Rathaus
De Obermarkt. Het centrale plein met de mooie omliggende gebouwen.

In de 15e eeuw was de Obermarkt het toneel van een bloederig tafereel. Kunz van Kauffungen werd twee dagen vastgehouden in het Rathaus nadat hij twee Saksische vorsten had ontvoerd. Hierna werd hij op het plein onthoofd. Een aandenken hiervan is nog altijd te zien. Kijk eens goed naar de gele erker boven de ingang van het Rathaus. Hier is een zogenaamde ‘Gaffkopff’ te zien, een beeld van een hoofd dat op de façade te zien is. Het hoofd kijkt naar het plein en is gericht op de plek waar een donkere pleistersteen is te vinden. Het hoofd van Kunz zou hierheen zijn gerold na de onthoofding.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Gaffkopff
Let bij het Rathaus op de Gaffkopff en de zwarte steen op het plein

Midden op het plein is een fontein en het beeld van Otto der Reiche te zien. Wanneer studenten geslaagd zijn, krijgen zij een ‘academische doop’ door in het water van de fontein te baden en werden de leeuwen op het bronzen beeld bereden. De bekeuring die de jongeren kregen voor het ‘leeuwenrijden’ worden vervolgens trots getoond in de omgeving.

Beklim de toren van de Petrikirche

De parochiekerk werd op het hoogste punt van de binnenstad gebouwd in 1190. Met de 72 meter hoge torens, bepaalt de Petrikirche het stadsbeeld van Freiberg. In de kerk is onder andere een orgel van de beroemde orgelbouwer Gottfried Silbermann te zien, maar het hoogtepunt is letterlijk op grotere hoogtes te vinden.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Petrikirche
De Petrikirche met de Silbermann orgel

De toren van de kerk kan dagelijks worden beklommen voor een bedrag van 2 Euro. Samen met een gids duik je in de geschiedenis van de kerk en ga klim je langzaam naar de 72 meter hoge toren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Altstadt van Freiberg.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Panoramisch uitzicht vanaf de Petrikirche
Beklim de toren van de Petrikirche voor een panoramisch uitzicht

Must visit: Freiberger Dom

De Freiberger Dom is de blikvanger aan de Untermarkt. Op gebied van architectuur is de protestants-lutherse kerk een hoogtepunt. Een bezoekje brengen aan de Dom is dan ook echt een aanrader.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Freiberger Dom
Freiberger Dom op de Untermarkt

De kerk werd in 1180 gebouwd en gewijd aan Onze Lieve Vrouw. Bezoekers konden de kerk betreden via de Gouden Poort. Dit was een stenen portaal met beelden en zuilen die in een goude kleur waren beschilderd. Of het echt goud was, is nog altijd onbekend. In 1484 werd de kerk vrijwel geheel verwoest door een stadsbrand. De Gouden Poort, de triomfkruisgroep en een deel van het koor bleven intact. De ingang is inmiddels elders, maar de Gouden Poort kan nog altijd bekeken worden. De gouden kleur is inmiddels volledig verdwenen. In de kathedraal zijn ook twee orgels te zien die door Silbermann gebouwd zijn. Één hiervan is de grootste en best bewaarde orgel. Ook de Tulpen- en Mijnwerkerskansel behoren tot bijzondere kunstwerken van de kerk. In de kerk liggen onder andere belangrijke mensen zoals Hendrik van Saksen, Catharina van Mecklenburg, Sidonia van Saksen en Maurits van Saksen begraven.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Freiberger Dom
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Freiberger Dom
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Freiberger Dom
Qua interieur is de Freiberger Dom zeer indrukwekkend

Wandel langs de stadsmuur

De oorspronkelijke stadsmuur had 41 torens en 5 poorten. Een klein gedeelte hiervan is nog steeds intact. Het gedeelte tussen de Donatsturm tot aan de Terrassengasse en de Mönschstrasse tot aan het kasteel zijn nog in goede staat en nodigen je uit voor een wandeling langs de 8 meter hoge muur. De rest van de stadsmuur is gedeeltelijk over de stad te vinden. De enige poort die nog altijd gebruikt wordt is de Donatstor, die in 1923 werd gerestaureerd. Van de 41 torens zijn er nog acht goed bewaard gebleven. Enkel de Donaldsturm heeft een ronde vorm.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Donatstor
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Stadsmuur
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Stadsmuur
De stadsmuur die de Altstadt beschermde

Freiberger Eierschecke en gemoedelijk avondeten

Een bezoek aan Freiberg is niet compleet wanneer je niet de Freiberger Eierschecke probeert. De Eierschecke is een specialiteit uit Saksen en Thüringen. Er zijn verschillende varianten van deze cake. Ze bestaan allemaal uit verschillende lagen, voornamelijk met een bodem van deeg, een laag van vanille- of kwarkpudding en een topping van eigeel met boter en suiker. De Freiberger Eierschecke wordt zonder kwark gemaakt, maar met rozijnen. De beste Eierschecke kun je eten bij Café Hartmann, op de hoek van de Obermarkt. Zoetekauwen kunnen hier ook de Dresdner Eierschecke bestellen om het verschil tussen beide te proeven.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Café Hartmann
Bestel een Freiberger Eierschecke bij Café Hartmann

’s Avonds kun je in het Schwanenschlösschen eten. Dit restaurant is op het water gelegen. Binnen heerst een gemoedelijk sfeertje en waan je je even terug in het DDR-tijdperk. De kaart bevat enkele typische Sächsische gerechten tegen een zeer betaalbare prijs.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Schwanenschlösschen
's Avonds lekker eten in het Schwanenschlöisschen

Stedentrip Freiberg?

Nu ik Freiberg voor de tweede maal heb bezocht, kan ik met recht zeggen dat dit een leuke stad is voor een stedentrip. Het centrum is compact en de bezienswaardigheden zijn veelal in de historische Altstadt te vinden. Hordes toeristen zul je hier niet tegenkomen. Heb je de tijd, bezoek dan zeker ook een mijn en ontdek hoe waar de stad zijn rijkdom vandaan haalde. Voor meer tips en bezienswaardigheden kun je de pagina van Freiberg bezoeken. Hieronder nog enkele sfeerimpressies die bewijzen dat Freiberg echt de moeite waard is.

Freiberg, de zilverstad in Saksen - Leuke straatjes
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Schwedendenkmal
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Kiosk in het Albertpark
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Obermarkt
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Mooie erker
Freiberg, de zilverstad in Saksen - Jakobikirche
En nog enkele fraaie kiekjes van Freiberg
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie