Mijn tips voor Cochem aan de Moezel
Duitsland

Mijn tips voor Cochem aan de Moezel

Cochem aan de Moezel is een schilderachtig stadje in het oosten van de Eifel. Het is zo’n typische bestemming zoals ik Duitsland het liefste zie: gelegen in een mooie omgeving, prachtige vakwerkhuizen, mooie wandelroutes, Duitse gezelligheid, leuke winkels, en volop bezienswaardigheden en activiteiten. Wij brachten in de maand maart een bezoek aan Cochem en ontdekten dit charmante stad en de omgeving. In dit artikel lees je mijn tips voor Cochem.

In maart brachten we een weekend door in Cochem

Charmant stadje aan de Moezel

De Moezelstreek is een prachtig deel van Duitsland. De rivier kronkelt door het ongerepte landschap, langs uitgestrekte wijngaarden, dorpjes met prachtige vakwerkhuizen en eeuwenoude burchten. Cochem is veruit de populairste bestemming aan de Moezel. De prachtige ligging aan de Moezel, de wijngaarden, de vele wandelroutes, de natuur en de vele bezienswaardigheden in de regio maken dit stadje tot een geliefde bestemming voor een gezellig weekendje weg. Grote kans dat je tijdens een verblijf in Cochem veel Nederlands zult horen. De afstand vanuit Nederland en België is immers niet groot. Op relatief kleine afstand ben je ineens in een totaal andere wereld en kun je genieten van de prachtige Eifel.

Cochem aan de Moezel ligt op relatief korte afstand van de Nederlandse en Belgische grens en is daardoor goed bereikbaar.

Een aanblik op Cochem waarbij de Reichsburg direct in het oog springt

Doen en zien in Cochem

Reichsburg

De imposante Reichsburg is zonder twijfel de blikvanger van Cochem. Deze 11e eeuwse burcht staat op een 100 meter hoge rots en torent boven de stad uit. Het bouwwerk werd in de 17e eeuw vernield, maar werd later weer herbouwd. Dagelijks worden er rondleidingen gegeven in verschillende talen en voor kinderen zijn er speciale rondleidingen. Een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten en is een aanrader.

Mijn tips voor Cochem aan de Moezel
Het gezicht van Cochem; de Reichsburg

Bundesbank Bunker

Een andere aanrader is de Bundesbank Bunker. Tijdens de Koude Oorlog begon men met de bouw van de ondergrondse bunker. Duitsland was bang voor een atoomoorlog en de mogelijkheid dat het land overspoeld zou worden met vals geld. In het geheim werden er door de Duitse Bank nieuwe bankbiljetten gedrukt om de stabiliteit van de Deutsche Mark te waarborgen. In totaal werd er ruim 15 miljard Deutsche Mark in de bunker opgeslagen, zonder dat iemand hier iets vanaf wist. Tijdens een rondleiding kun je meer ervaren over de geschiedenis van dit ondergrondse gebouw en een van Duitslands best bewaarde geheimen.

In de periode tussen de Koude Oorlog en de val van de Berlijnse Muur werd er 15 miljard Deutsche Mark in de Bundesbank Bunker opgeslagen zonder dat iemand hiervan op de hoogte was.

Wandel door de gangen van de ondergrondse bunker, waar ooit 15 miljard Deutsche Mark was opgeborgen

Historisch centrum en de oude stadsmuren

Een wandeling door het centrum kan natuurlijk niet ontbreken. Het historisch marktplein vormt het centrum en is uiterst fotogeniek. Hier zie je het barokke stadhuis met de Martinsbrunnen ervoor. Rondom het plein zie je voornamelijk vakwerkhuizen. In de kleine straatjes die de pleinen met elkaar verbinden kun je leuk winkelen en genieten van een goede kop koffie met gebak. Rondom het centrum vind je ook nog goed bewaarden resten van de oude stadsmuur en enkele torens.

Rondom het centrum kun je nog ersten zien van de oude stadsmuur en de wachttorens
Het historisch marktplein in het centrum

Wijn

Wijnliefhebbers opgelet. Cochem ligt in de Moezelstreek, één van de oudste wijngebieden van Duitsland. In de heuvels van de dorpen en steden langs de Moezel wordt de Moezelwijn verbouwd. Ze wijnranken bepalen het gezicht van de regio. Doordat de wijnranken zijn gelegen op steile heuvels, worden de druiven voornamelijk handmatig geplukt. Bij een bezoek aan deze regio wil je natuurlijk ook de lokale wijnen proeven. Er zijn in en rondom Cochem behoorlijk wat proeflokalen waar de regionale wijnen kunt proeven. In Juni vind er tevens een Moezelwijnfestival plaats.

Alte Senfmühle

Naast wijn wordt er in Cochem ook mosterd gemaakt. Dit doen ze met een 200 jaar oude mosterdmolen. Hiermee is de mosterdmolen ‘e’en van de oudste van Europa. Je kunt een rondleiding krijgen waarbij je kunt zien hoe het proces van het maken van mosterd werkt. Uiteraard kun je na afloop ook mosterd proeven en kopen. Proef het verschil eens met de mosterd die je kent uit de supermarkten.

Ben je in Cochem? Drink dan zeker een glaasje wijn

Wandelen in en rondom Cochem

De heuvelachtige omgeving leent zich perfect voor zowel lange als korte wandelingen door de natuur en langs de wijnvelden. Er ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden, waaronder de Moselsteig. Dit is een wandelroute van 365 kilometer die langs de hoogtepunten van de Moezel loopt. Wie minder tijd heeft of niet zoveel kilometers wil wandelen, zijn er ook kortere routes die je prima in een dag kunt wandelen. Zo wandelden wij de de Cochemer Ritterrunde, ook wel bekend als de Seitensprung. Deze 16 kilometer lange wandeling voert door de heuvels rondom de stad en biedt behoorlijk wat afwisseling. Tijdens de wandeling kun je genieten van prachtige panorama’s, kliffen en valleien, een burchtruïne en wandel je door bossen en langs wijngaarden.

De Cochemer Ritterrunde / Seitensprung is een 16 kilometer lange wandeling door de omliggende heuvels van Cochem.

Het uitzicht op Cochem vanaf de Pinnerkreuz

Overnachten in Cochem? Wij sliepen in het Hotel am Hafen, op loopafstand van het historische centrum

Boek een kamer

Wat is er te zien in de omgeving van Cochem?

Cochem is niet groot en je zult binnen een dag de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad al gezien hebben. Gelukkig kun je ook in de omgeving veel zien en doen. Rondom Cochem vind je nog meer prachtige dorpen zoals Traben-Tarbach, Beilstein, Bernkastel-Kues en Zell.

Naast de wandelroutes kun je een bezoek brengen aan de Geierlay Hängebrücke in Mörsdorf. Lange tijd was deze brug de langste hangbrug van Duitsland met zijn 360 meter. Die titel is de Geierlay inmiddels kwijt aan de TITAN RT in de Harz. Toch heeft de Geierlay nog altijd een enorme aantrekkingskracht op bezoekers. En terecht, want deze hangbrug is uitermate fotogeniek.

Tot voor kort was de Geierlay Hängebrücke de langste hangbrug van Duitsland

Op een eenzame hoogte boven het dal van de Eltzbach en midden in de bossen staat het Burg Eltz. Deze burcht is een juweeltje en een absolute highlight van de Moezel regio. De burcht werd gebouwd in de 12e eeuw en werd nooit verwoest. Door aanbouwingen en verbouwingen in de loop der eeuwen is het een asymmetrisch complex geworden die met name vanaf de buitenzijde indrukwekkend is. Niet voor niets zie je Burg Eltz met enige regelmaat ook verschijnen op je Instagram-feed. Helaas konden we tijdens ons bezoek aan de burcht alleen de buitenzijde bewonderen. Maar dat alleen al is de moeite waard.

Het sprookjesachtige Burg Eltz

autohuur Duitsland

Meer informatie