Wandeling: Seitensprung, de Cochemer Ritterrunde
Cochem Duitsland

Reistips voor Cochem

De Moezelstreek is een populaire bestemmingen in Duitsland. De Moezel kronkelt door het ongerepte landschap langs de wijngaarden, eeuwenoude burchten en pittoreske steden. Één van de populairste steden in de Moezelstreek is Cochem.

Cochem stamt, net als veel andere Moezelstadjes, uit de tijd van de Kelten en Romeinen. In 886 werd Cochem voor het eerst officieel genoemd in documenten van de abdij van Prüm.  De Reichsburg, het symbool van de stad, werd in 1020 gebouwd en kwam in 1294 onder het gezag van de bisschop van Trier. Deze bisschop liet de Reichsburg uitbouwen tot een sterke vesting. In 1332 kreeg Cochem stadsrechten en werd er een stadsmuur gebouwd. In de 17e eeuw volgde er tegenspoed toen de Franse koning Lodewijk XIV en zijn leger oprukten. Ze plunderden en terroriseerden het dal van de Moezel. Kasteel Winneburg werd verwoest en ook de Reichsburg werd niet gespaard.

Na al deze terreur was Cochem vrijwel verlaten en zeer verarmd. Langzaam maar zeker werd de stad weer opgebouwd, al duurde dit een behoorlijke tijd. Pas in de 18e eeuw wist de stad zich weer te herstellen en werd het steeds meer een centrum van handel en handwerk. De verwoeste Reichsburg werd aan het einde van de 19e eeuw weer opgebouwd aan de hand van de originele ontwerpen. Toerisme kwam in de 19e eeuw op gang. Met name Engelse schilders kwamen naar hierheen om te schilderen en de tekenen. Zij zorgden voor de promotie van het gebied.

Hoewel Cochem niet groot is, kun je er van alles ontdekken. Vakwerkhuizen sieren het historische marktplein en rondom het centrum kun je nog restanten van de stadsmuur en de poorten vinden. Uiteraard is de herstelde Reichsburg dé trekpleister van het stadje. Wijnliefhebbers kunnen hier verschillende wijnen proeven uit de Moezelstreek en wandelaars kunnen in de omgeving prachtige wandelingen maken.

Verhalen over Cochem

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel bij Cochem

Booking.com