Bad Münstereifel - Vakwerkhuizen
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Doen in Bad Münstereifel, 10 tips

Ik trapte het reisjaar 2020 af met een lang weekend naar Bad Münstereifel. Een pittoresk plaatsje in het noorden van de Duitse Eifel. Bad Münstereifel is een middeleeuws stadje met een nog volledig intacte stadsmuur, inclusief stadspoorten en torens. In het centrum kun je prachtige vakwerkhuizen bewonderen waarin winkels gevestigd zijn. Sinds 2014 is Bad Münstereifel immers een City Outlet. Daarnaast is het stadje ook een erkend Kneipp-kuuroord en in de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen. Kortom, een ideale bestemming voor een lang weekend. In dit artikel deel ik wat je kunt doen in Bad Münstereifel tijdens een stedentrip.

Overstroming van 2021

Ik bezocht Bad Münstereifel in het jaar 2020. Een jaar later werd de dit historische stadje getroffen door een verwoestende natuurramp. Het riviertje de Erft stroomt normaal gesprokken rustig door het centrum van Bad Münstereifel. Dit kleine riviertje veranderde in juli 2021 in een verwoestende watervloed. Net als in veel andere plaatsen in Duitsland en België, zoals ook in het Ahrtal, was er gigantisch veel schade in Bad Münstereifel. Huizen, bruggen en wegen waren verwoest. De levendige winkelstraten veranderden in een gigantische modderpoel.

Na de ramp hebben de inwoners en vele vrijwilligers veel moeite gestoken in de wederopbouw van de stad. Het heeft misschien enkele maanden geduurd, het resultaat mag er wezen. Hoewel je nog sporen ziet van de verwoestende overstroming, is Bad Münstereifel herrezen uit de modder.

Doen in Bad Münstereifel - Mijn tips
10 tips wat je kunt doen in Bad Münstereifel

Rondje langs de oude stadsmuur, de torens en stadspoorten

Bijzonder aan Bad Münstereifel is de nog intacte stadsmuur die het historische centrum omringd. Rond 1300 liet Graaf von Jülich het Burg Münstereifel en de stadsvesting bouwen en sindsdien lijkt er weinig veranderd te zijn aan de ommuring. De 1,6 kilometer lange stadsmuur telt 18 torens en 4 stadspoorten. In het noorden staat de Werther Tor, in het oosten de Johannis Tor, in het zuiden de Orchheimer Tor en in het westen de Heisterbacher Tor. De laatste is gerestaureerd en kan gedeeltelijk beklommen worden. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht over de stad, waaronder op de burcht. Franse troepen staken de burcht in 1689 in brand. De stenen van de ruïne werden gebruikt voor het bouwen van huizen. Tegenwoordig is de burcht in privébezit en herbergde het tot voor kort een restaurant, brouwerij, mosterdmolen.

Het historische centrum van Bad Münstereifel wordt omringd door de nog intacte stadsmuur, inclusief 4 stadspoorten en 18 torens.

Bad Münstereifel - Stadsmuur, stadspoorten en torens
Bad Münstereifel - Stadsmuur, stadspoorten en torens
Bad Münstereifel - Stadsmuur, stadspoorten en torens
Wandel langs en gedeeltelijk over de nog intacte stadsmuur

Zoek het mooiste vakwerkhuis van Bad Münstereifel

Binnen de oude stadsmuren vind je de mooiste vakwerkhuizen van de Eifel. De meeste huizen werden gebouwd tussen 1644 en 1664. Tijdens een wandeling door de stad kun je deze prachtige vakwerkhuizen bewonderen. In de Orchheimer Strasse staat het barokke Windeckhaus, het mooiste en grootste vakwerkhuis van Bad Münstereifel. De gevel is rijkelijk voorzien van prachtig houtsnijwerk.

Het gehele historische centrum valt onder monumentenzorg en ligt er idyllisch bij. Midden door het centrum stroomt het riviertje de Erft, dat het geheel nog schilderachtiger maakt. Elke zaterdag kun je om 14:30 een stadswandeling maken met een Duitstalige gids. Deze stadswandeling start bij het Apotheek Museum.

Bad Münstereifel - Vakwerkhuizen
Bad Münstereifel - Vakwerkhuizen
Bad Münstereifel - Vakwerkhuizen
De vele prachtige vakwerkhuizen binnen de stadsmuren

Shoppen

Het zal je waarschijnlijk opvallen dat er in het historische centrum heel wat winkels te vinden zijn. Toen Bad Münstereifel kampte met krimp, leegstand en verval, ontwikkelden investeerder een City Outlet. In tegenstelling tot veel andere outlet-centra heeft men ervoor gekozen om de winkels op te laten gaan in het historische stadsbeeld. Zo heeft Bad Münstereifel waarschijnlijk het meest pittoreske outlet-center. De inwoners van de stad kunnen hier naar hartenlust shoppen en daarnaast trekt het flink wat dagjesmensen. Je vindt hier een uitgebreid assortiment van toonaangevende modemerken en enkele bijzondere winkeltjes met hoge kortingen. De horeca heeft hiervan kunnen meeprofiteren.

Bad Münstereifel - City outlet
Winkelen in de City Outlet

Bezoek musea

Midden in het centrum vind je drie musea. Één van de meest interessant is het Schwanen Apotheken Museum. Van 1806 tot 1994 was hier een apotheek te vinden die werd gerund door de medewerkers van de familie Bresgen. Nadat de apotheek naar een andere locatie verhuisde werd er een museum gemaakt van het oude gebouw. De authentieke inrichting van de apotheek en het laboratorium is bijzonder om te zien. Als bezoeker kun je laden en kasten openen om meer te ontdekken. Kun jij in de ‘ruikstraat’ ruiken welke kruiden er in de lades verstopt zitten?

Adres: Werther Strasse 13, bad Münstereifel

In het Puppen & Spielzeugmuseum kun je een enorme variatie aan oude poppen en speelgoed bekijken. Het Hürten-Heimatmuseum is gevestigd in het oudste stenen uit van de Rijnland. Hier kun je onder meer meubilair zien van de burgerhuizen uit de periode dat de lakenindustrie in volle bloei was. Beide musea wilde ik bezoeken, maar waren helaas gesloten.

Bad Münstereifel - Schwanen Apotheken Museum
De tijd lijkt stil te hebben gestaan in het Schwanen Apotheken Museum

Printen eten bij Printenhaus Café Portz

In het Printenhaus Café Portz kun je genieten van heerlijke Printen, een soort taaitaai in een jasje van chocolade. Wereldberoemd zijn bijvoorbeeld de Aachener Printen die ook uit de regio komen. De Printen zijn er in allerlei vormen en smaken. Iedere bakker gebruikt zijn eigen geheime receptuur die al vele generaties in de familie worden gehouden. Sinds 1977 bakt de familie Portz hier hun Printen. Sinds 2012 is het café overgenomen door de derde generatie. De Printen van de familie Portz zijn een begrip in Bad Münstereifel. Ga dus zeker even langs voor een bak koffie met een lekker print. Zorg er overigens voor dat je trek hebt, want de printen zijn behoorlijk groot.

Adres: Wertherstrasse 11, Bad Münstereifel

Bad Münstereifel - Printenhaus
Bad Münstereifel - Printenhaus
Printen eten in het Printenhaus

Koffie drinken in Heino’s Café

Het Rathaus-café was een echte toeristentrekker van Bad Münstereifel. Dit was namelijk het café van de beroemde schlagerzanger Heino, die in de stad woont, en de hazelnoottaarten. Met zijn blonde haren en zwarte zonnebril is Heino een bijzondere verschijning en wellicht ook bij jullie bekend. Het café moest echter wijken voor het outlet center. Tegenwoordig is Heino’s Café gevestigd in het Kurhaus Hotel net buiten de stadsmuren. Dagelijks kun je hier nog altijd genieten van vers gebakken taarten. Leuk weetje, Heino woont op de tweede etage van het Kurhaus.

Adres: Nöthener Strasse 10, Bad Münstereifel

De populaire Schlagerzanger Heino heeft zijn eigen café in Bad Münstereifel. Ga hier heen voor een kop koffie en een heerlijk stukje taart

Bad Münstereifel - Heino's Café
Bad Münstereifel - Heino's Café
Koffie en taart in Heino's Café

Biertje drinken bij Brauhaus Bad Münstereifel

Ik ga graag op zoek naar leuke plekjes om een biertje te drinken. Op de Markt kun je terecht bij het Brauhaus Bad Münstereifel. Hier wordt sinds de 16e eeuw bier gebrouwen, waaronder het Münstereifeler Landbier en Munstereifel Schwarzbier. Daarnaast kun je hier terecht voor echte Hausmannskost.

Aan de ronde toren die je aan de buitenzijde van het pand kunt zien is een bijzonder verhaal verbonden. Wolwevers zouden vroeger naast water en soda ook urine gebruiken voor de behandeling van hun schaapswol. Men zegt dat ze urine hebben opgevangen via de gaten in de toren. Dit verhaal is echter een mythe. Het torentje werd immers in 1905 gebouwd en gebruikt als ventilatie voor de mouterij.

Adres: Markt 8, Bad Münstereifel

Bad Münstereifel - Brauhaus Bad Münstereifel
Munstereifel Schwarzbier drinken in het Brauhaus

Wandelen of fietsen in de natuur van de Eifel

Bad Münstereifel wordt omringd door heuvels en uitgestrekte bossen. Rondom de stad ligt ongeveer 200 kilometer aan wandel- en fietspaden. Ideaal om te gaan wandelen (of fietsen) en de Eifel beter te leren kennen.  Enkele bekende wandelpaden zijn de Eifeler Kräuterpfad, de Kneippwanderweg, Münstereifelsteig en Eifelschleife Effelsberg. Met de fiets kun je de 110 kilometer lange Erft-radweg fietsen. Zelf wandelde ik het Eifeler Kräuterpfad, een trail van zo’n 22 kilometer. Alleen heb ik gedurende deze winterperiode geen kruid kunnen ontdekken.

Bad Münstereifel - Eifeler Kräuterpfad
Bad Münstereifel - Eifeler Kräuterpfad
Bad Münstereifel - Eifeler Kräuterpfad
Ik wandelde de Eifeler Kräuterpfad

Stap eens binnen bij de twee kerken

In Bad Münstereifel moet je zeker eens de twee kerken binnenstappen. De Rooms-katholieke St. Chrysanthus & Daria Kirche, ook wel bekend als de Stiftskirche, is vernoemd naar de twee beschermheiligen uit Rome die in het jaar 3 na Christus als martelaren de dood vonden. In de kerk kun je de graftomben van hun zien. Deze graftomben is het enige overblijfsel van de kloosterkapel, de rest werd na de Franse verovering verkocht.

Pater Heinrich Rinkop was de eerste jezuïet in Bad Münstereifel. Hij vroeg de gemeenteraad in 1648 om een universiteit met bijbehorende kerk. De jezuïeten werkten ruim 100 jaar in de St. Donatus en de school. Tegenwoordig zit in de school het St. Michaels-Gymnasium gevestigd.

Bad Münstereifel - Jesuitenkirche
De binnenzijde van de Jesuitenkirche
Bad Münstereifel - Chrysabthus- en Dariakerk
De binnenzijde van de Stiftskirche

Overnachten in Bad Münstereifel

Er zijn vele mogelijkheden om te overnachten in Bad Münstereifel. Van hotels en vakantiewoningen tot aan jeugdbergen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om midden in de stad te overnachten in een traditioneel 16e eeuws vakwerkhuis zoals Boutique-Hotel Marielle of Hotelchen an der Rauschen. Indien je de stad wilt bezoeken met de camper kun je net buiten het centrum op de camperplaats staan met 26 staanplaatsen. Zelf koos ik ervoor om te overnachten in het Kurhaus Hotel, daar waar Heino woont en zijn café gevestigd is. Het personeel is super vriendelijk en het ontbijt is rijkelijk. Dit hotel ligt ook net buiten de stadsmuren en wordt omringd door het Kurpark. Bad Münstereifel is namelijk een Kneipp-kuuroord waar bezoekers zich volgens de Kneipp-methode kunnen wandelen door een waterbassin.

Bad Münstereifel - Kurhaus Hotel
Bad Münstereifel - Kurhaus Hotel
Ik overnachtte in het Kurhaus Hotel

Plan je reis naar Duitsland

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.