Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
Duitsland

Stade, een goed bewaard geheim in Nedersaksen

In de maand december bezocht ik op uitnodiging van Mein Niedersachsen de stad Stade. Een goed bewaard geheim in het noorden van Duitsland wat mij betreft. Ik kende de stad zelf nog niet en wist ook niet wat ik ervan kon verwachten. Maar Stade heeft mij enorm verrast. De levendige binnenstad ademt historie van de middeleeuwen met de smalle steegjes, prachtige vakwerkhuizen, vestingwallen, grachten en een oude haven midden in de stad. Samen met een gids verkenden we de stad en kwam ik meer te weten over de geschiedenis van deze Hanzestad. 

Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
Stade, een goed bewaard geheim van Nedersaksen!

De rijke geschiedenis van Stade

Stade is een stad met een rijke geschiedenis. De stad is gelegen op de grens tussen het hoger gelegen zuidelijke geest en het noordelijke vruchtbare en lager gelegen gebied vlakbij de rivier Elbe. De eerste mensen vestigden zich hier al in 1000 voor Christus, waarmee Stade één van de oudste steden van het noorden van Duitsland is. In de 8e eeuw na Christus ontstond er een permanente nederzetting met een haven.

Stade is één van de oudste steden in het noorden van Duitsland.

Stade groeide uit tot een belangrijke havenstad vanwege de strategische ligging. Schepen werden gelost, goederen werden gewogen en gedeclareerd. De bloeitijd van Stade duurde aan tot de Dertigjarige Oorlog. Maar de stad kende in de geschiedenis ook heel wat tegenslagen. Vikingen hebben de stad geplunderd, door een stadsbrand werd tweederde van de stad compleet afgebrand en de Zweden en Denen bezetten de stad. En dan werd Stade ook nog eens uitgesloten van de Hanze, een titel die het pas in 2008 weer terugkreeg.

Een hele belangrijke havenstad kun je de Hanzestad Stade tegenwoordig niet meer noemen, maar het historische stadsbeeld is bewaard gebleven en biedt een vleugje middeleeuwen.

Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
Fotogenieke straatjes met prachtige vakwerkhuizen

Bezienswaardigheden van Stade

Het historische centrum van Stade wordt volledig omgeven door water. Vestingwallen en grachten omsluiten de stad. Van de oude verdediging kun je nog oude karrenwielen zien. In de smalle steegjes zie je de mooiste vakwerkhuizen uit de 16e en 17e eeuw. De meeste vakwerkgebouwen in de oude binnenstad zijn bewaard gebleven en de mooiste staan in de Alter Hafen. Hier meerden vroeger de schepen uit geheel Europa aan om hun waren te verkopen. Tegenwoordig ligt er nog maar één schip in het water. Verder staan er een oude hijskraan en een graanschuur, de Schwedenspeicher, die stamt uit de Zweedse bezetting tijdens de Dertigjarige oorlog. Nu is hier het Schwedenspeicher-Museum gevestigd, een museum over de geschiedenis van de stad. De façade van het Burgermeister-Hintze-Haus valt behoorlijk op. Dit huis werd voor burgemeester Hinze werd gebouwd in de 17e eeuw.

Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
De Alter Hafen, ooit één van de belangrijkste haven van het noorden van Duitsland
Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
Rondom de Alter Hafen zie je de mooiste gebouwen
Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
De oude graanschuur, Schwedenspeicher is te zien aan de rechterzijde
Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
De historische binnenstad wordt omgeven door water

Andere trekpleisters van Stade zijn het barokke Rathaus uit 1667, de St. Wilhaldi Kirche met zijn scheve toren en de St. Cosmae Kirche uit de 12e eeuw. In het weekend kun je samen met een gids de toren van de St. Cosmae Kirche beklimmen. Gidsen vertellen met over de kerk en de geschiedenis van de stad en je kunt van het geweldige uitzicht over de stad genieten. Bij goed weer reikt het uitzicht zelfs tot de Noordzee.

Tickets voor het beklimmen van de St. Cosmae Kirche kun je kopen bij de Tourist-Information am Hafen. De tickets kosten €3,- per persoon.

Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
In de binnenstad vind je mooie gebouwen zoals het Rathaus en heel wat 16e en 17e eeuwse vakwerkhuizen
Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
Een blik op de stad vanaf de St. Cosmae Kirche

Stade is een absolute aanrader

Tijdens de stadswandeling vertelde onze gids dat er maar weinig Nederlanders naar Stade komen. Is Stade een goed bewaard geheim voor de Nederlanders? Eerlijk is eerlijk, ik wist vooraf ook niets over deze stad. Maar deze Hanzestad was een positieve verrassing gebleken. Ik heb een goede reden om nog eens terug te keren, want tijdens mijn trip ging één van mijn objectieven kapot. Mijn backup camera was op dat moment in IJsland, waardoor ik alleen foto’s kon maken met een groothoek lens en mijn iPhone.

Stade is een goed bewaard geheim in Duitsland. Het is absoluut de moeite waard om deze Hanzestad eens te bezoeken.

Heb ik je enthousiast gemaakt voor een stedentrip naar Stade? Ik raad het aan om een kamer te boeken in het Parkhotel Stader Hof. Dit hotel ligt op loopafstand van het historische centrum en het ontbijt is uitgebreid en erg lekker. Je kunt een stedentrip aan Stade prima combineren met andere bezienswaardigheden van Nedersaksen.

Parkhotel Stader Hof

Boek een kamer
Stedentrip Stade - Nedersaksen - Duitsland
Ik ben verliefd geworden op Stade en keer graag nog eens terug

Mijn tips voor een stedentrip naar Stade

  • Wil je meer te weten komen over de geschiedenis en de gebouwen van de stad? Boek dan zeker een tour met een (Nederlands sprekende) stadsgids.
  • Beklim de St. Cosmae Kirche en kijk uit over de stad
  • Stade is goed te combineren met andere bezienswaardigheden in Nedersaksen
  • In de maand mei bloeien de fruitbomen van het Altes Land en kun je genieten van een zee van wit en roze
  • De kerstmarkt van Stade is een absolute aanrader en eenmaal per jaar vindt het bijzondere Winterfackelschwimmen plaats in de Fischmarkt
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie