Stade - Duitsland
Stade Duitsland

Reistips voor Stade

Stade is een Hanzestad in het noorden van Duitsland. De stad is gelegen aan de Elbe, niet ver van Hamburg. Het is gelegen tussen het hoger gelegen geest en het noordelijke vruchtbare en lager gelegen gebied bij de Elbe dat vaak overstroomd is. Stade kent een rijke geschiedenis, maar niet altijd even fraai.

Rond 1000 v.C. vestigden zich de eerste mensen in dit gebied en in de 8e eeuw v.C. ontstond er een permanente nederzetting met een haven. Deze haven was zeer belangrijk voor de stad en was het centrum van handel, mede door de strategische ligging op enkele belangrijke handelsroutes. In de haven van Stade werden schepen gelost, de goederen werden gewogen en gedeclareerd. Schepen vanuit geheel Europa kwamen hier aan om hun luxe goederen te verkopen. Bij opgravingen zijn nog niet zo lang geleden Portugese munten gevonden. De bloeitijd van de stad duurde tot aan de Dertigjarige Oorlog (1618-1648).

Stade kende in de geschiedenis ook heel wat tegenslagen. Vikingen kwamen per schip aangevaren in 994 en hebben de gehele stad geplunderd. De stad werd uitgesloten als Hanzestad en de stad werd veroverd door de Zweden, de Denen en opnieuw de Zweden. Op 26 mei 1659 woedde er een grote stadsbrand waarmee twee derde van de stad in as op ging. De stad werd aan de hand van het oorspronkelijke stratenplan heropgebouwd. De Zweedse heerschappij eindigde in 1712 en er was zelfs een korte periode dat Stade bij Denemarken hoorde.

Hamburg is tegenwoordig een grote en belangrijke havenstad. Stade is tegenwoordig wat minder belangrijk, maar het historische stadsbeeld bleef wel bewaard gebleven. Wie door de stad dwaalt, waant zich misschien in de Middeleeuwen. Het historische centrum wordt volledig omringd door water en hier kun je de de Alter Hafen vinden met de oude hijskraan en de Schwedenspeicher, dat tegenwoordig dienst doet als museum. Rondom de haven kun je de fraaiste vakwerkhuizen van de stad zien, waaronder het Burgermeister-Hintze-Haus. Wandel door de smalle straatjes en vergaap je aan de prachtige voorgevels van de 16e en 17e eeuwse huizen. Breng een bezoek aan het Rathaus, de St. Wilhaldi Kirche met zijn scheve toren en beklim de toren van de St. Cosmae Kirche.

Verhalen over Stade

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Stade

Booking.com