3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Stade
Duitsland
Kerstmarkten

3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen

Het is alweer november en langzaam maar zeker worden de kerstmarkten in Duitsland weer opgebouwd. De één gruwelt ervan, de andere vindt een bezoek aan de kerstmarkt geweldig. Ik behoor duidelijk tot die laatste groep. Heerlijk slenteren langs de kraampjes met kerstspullen, heerlijke lekkernijen proeven, een warme Glühwein in de hand en de gezelligheid opzoeken in de stubes. Ik kan niet wachten tot deze periode weer aanbreekt, want er staan sowieso weer een aantal kerstmarkt-tripjes op de planning dit jaar. Vorig jaar mocht ik op uitnodiging van Tourismus Marketing Niedersachsen drie bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen bezoeken. Kerstmarkten die anders zijn, maar zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

Kerstmarkt van Wilhelmshaven - Kerst aan de zee

De kerstmarkt in de havenstad Wilhelmshaven is klein, maar fijn. Op het Valoisplatz zijn enkele tientallen kraampjes te vinden met culinaire hoogstandjes en een gezellige stube om ’s avonds een warme Glühwein te drinken. Aan de kinderen is ook gedacht. Ze kunnen genieten van voorstellingen op het kerstpodium en hun wensen doorgeven tijdens een spreekuur met de kerstman. En terwijl de ouders hun Glühwein drinken, kunnen de kinderen een ritje maken met een treintje of met een band van de ijsbaan glijden. Dit is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Zelf ben ik zeker vijf maal naar beneden gegleden.

De kerstmarkt van Wilhelmshaven kun je prima combineren met een dagtrip aan de havenstad. Overdag kun je de stad zelf ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld het Duitse Marinemuseum, Oceanis en bewonder ook zeker de grootste draaibrug van Europa; de Kaiser-Wilhelm Brücke. Je kunt ook op zoek gaan naar de mooiste Instagram spots van de stad. Over de gehele stad kun je meerdere spots vinden waar je de mooiste foto’s van de stad kunt nemen.

3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Wilhelmshaven
Op het Valoisplatz in Wilhelmshaven staat ieder jaar de kleine, maar gezellige kerstmarkt
3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Wilhelmshaven
3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Wilhelmshaven
Een kleine impressie van de kerstmarkt

Kerstmarkt van Stade - sfeervol en gezellig

Na Wilhelmshaven bezochten we Stade, een prachtige stad met een historisch centrum. Ik kan een bezoekje aan Stade absoluut aanraden. Tijdens de adventsperiode wordt je in deze Hanzestad volledig ondergedompeld in de kerstsfeer. Lampjes branden in de historische straatjes op de Fischmarkt en Pferdemarkt en bezoekers verwarmen zich met lekkere Glühwein en lekkernijen. In het Rathaus verkopen ambachtslieden in het weekend hun sieraden, kleding en aardewerk. De kerstman wandelt door de straten en deelt lekkernijen uit. Op zaterdag en zondag vertelt hij vanuit zijn huis aan de Fischmarkt allerlei verhalen. Midden op de Pferdemarkt staat een enorme kerstboom en een reusachtige kerstpiramide die het plein sfeervol verlichten.

Al meer dan 40 jaar kent Stade een bijzondere traditie. Leden van de Deutschen Lebensrettungsgesellschaft en de brandweer, gaan het water in met fakkels en zingen in het ijskoude water kerstliederen. Honderden bezoekers van de kerstmarkt kijken vanaf het droge toe en zingen mee. Ik heb zelden zo’n sfeervolle gebeurtenis gezien en heb diep respect voor de mensen in het ijskoude water.

3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Stade
Het fakkelzwemmen, een jaarlijks terugkerende traditie in Stade
3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Stade
3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Stade
De sfeervolle en gezellige kerstmarkt van Stade
Stade - Duitsland
De sfeervolle Hanzestad Stade, sowieso een bezoek waard

Kliemannsland - de meest maffe kerstmarkt van Duitsland

Over bijzondere kerstmarkten gesproken. Kliemannsland is overduidelijk één van de meest bijzondere en maffe kerstmarkt die ik ooit heb bezocht. Kliemannsland is een project van het duo Fynn Kliemann en Hauke Gerdes. Rondom een herberg hebben zij een eigen interactief ‘land’ ontwikkelt waar bezoekers gratis naartoe kunnen. Het ‘land’ leeft van vrijwilligers en opbrengsten van video’s en radio en telt 250 inwoners. Gedurende het jaar worden er allerlei evenementen georganiseerd en is er een café geopend. Twee dagen per jaar wordt er in Kliemanssland een kerstmarkt georganiseerd, het WuWiZaKliLa. Deze kerstmarkt is totaal anders dan je zult verwachten. En als je net als ik nog nooit van Kliemannsland hebt gehoord, dan zul je je verbazen.

Toegang tot de kerstmarkt is gratis, maar kom zeker op tijd. Fynn Kliemann heeft duizenden fans over geheel Duitsland die allemaal een kijkje willen nemen. Er mogen maar een x-aantal bezoekers naar binnen, waardoor het kan gebeuren dat er een lange wachtrij ontstaat voordat je binnen mag. Eenmaal binnen zul je geen typische kerstkraampjes zien waar de wel bekende kerstspullen worden verkocht. Alles is hier creatief en zelf gebouwd door de inwoners van Kliemannsland. Bezoekers kunnen zich wagen aan allerlei interactieve installaties en de versieringen zijn allemaal grappig. Natuurlijk kun je hier ook langs allerlei kerstkraampjes lopen om bizarre kado’s te kopen en er zijn ook voldoende mogelijkheden om te eten en te drinken. Op het grasveld staan verschillende foodtrucks waar je heerlijk kunt eten én Kliemannsland heeft zijn eigen bier! 5% van de winst die wordt gemaakt zal worden gegeven aan een goed doel, dus laat je geld rollen. Vergeet overigens ook niet om kerstdecoratie mee te nemen, zodat ook jij de kerstmarkt kunt decoreren.

3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Kliemannsland
Kliemannsland, een maffe kerstmarkt
3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Kliemannsland
3 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen - Kliemannsland
Deze kerstmarkt is totaal anders dan je ooit zou verwachten

Heb jij ook al enkele kerstmarkten in Nedersaksen bezocht? Welke kun jij ons aanraden?

Disclaimer: Ik bezocht de drie kerstmarkten in Nedersaksen op uitnodiging van Tourismus Marketing Niedersachsen. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!