Kerstmarkt Trier 2015 - Plein voor de Dom
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Hoe was de kerstmarkt van Trier?

Een jaar zonder een kerstmarkt te bezoeken, kan als halve Duitser echt niet. Daarom hebben we afgelopen weekend de kerstmarkt van Trier bezocht. Een kerstmarkt die ik nog nooit eerder had bezocht, dus ik liet me graag verrassen. In dit artikel schrijf ik mijn bevindingen van deze kerstmarkt.

Kerstmarkt Trier 2015
De kerstmarkt van Trier

Kerstmarkt van Trier

De kerstmarkt wordt sinds 1978 gehouden. Er zijn ongeveer 100 houten kraampjes te bezoeken verdeeld over twee pleinen; op de Grote Markt en op het plein voor de Dom. Met de hoeveelheid standjes, is de kerstmarkt van Trier niet één van de grootste van Duitsland. Toch komen er vele buitenlandse toeristen een bezoekje brengen aan de kerstmarkt. Gezien de ligging is het niet geheel gek dat er veel Luxemburgers, Belgen, Fransen en enkele Nederlanders de kerstmarkt komen bewonderen.

Kerstmarkt Trier 2015 - Versieringen van kraampjes
De sfeervol opgebouwde kraampjes

Sfeer in Trier

Bijzonder is de aankleding en versiering van de kerstmarkt. Zodra je de winkelstraten, zoals de Fleischstrasse en de Neustrasse, in loopt, komen de prachtige lichtversieringen je al tegemoet. De lampen leiden je naar de Grote Markt. Eenmaal op het knusse plein zul je zien dat de kraampjes op allerlei manieren zijn versierd. Niet alleen lichtjes, maar ook bewegende herten, geitjes en anderen dieren en sommigen maken zelfs geluiden. Uiteraard vinden we de kerstman ook terug op de daken. Verder zijn er lampen in de vorm van grote kaarsen, grote notenkrakers, kerstballen en geelgekleurde Herrenhuther Weihnachtssternen die de kraampjes opfleuren. Op het plein voor de Dom staat een gigantische Pyramide waarin de typische Duitse kerstspullen van Käthe Wohlfahrt worden verkocht. De Pyramide draait vrolijk rond. Wanneer de avond valt en alle verlichtingen aan gaan, worden de pleinen omgetoverd tot een sprookjesachtig geheel.

Voor kinderen zijn er kraampjes neergezet waar verhaaltjes kunnen worden beluisterd op een soort Sprookjesbos-achtige manier. Kinderen kunnen op het knopje drukken en de poppen gaan bewegen en het verhaal begint. Ook is er een kerststal ingericht met poppen. Op beide pleinen staat een draaimolen waar de jongere gasten een rondje kunnen maken. Dan is er op een derde plein een ijsbaan gecreëerd waarin jong en oud kunnen schaatsen.

Wat de sfeer mede bepaald zijn natuurlijk de bijzondere Romaanse gebouwen en mooie huizen van Trier. Het geeft een authentieke sfeer. Wat ik eigenlijk een beetje mistte was een podium waar muziek werd gemaakt. Deze waren er overigens wel, want er was op de Grote Markt kortstondig een bandje aan het spelen, maar deze was na enkele nummers weer verdwenen.

Kerstmarkt Trier 2015 - Kraampje met snoepgoed
Kraampje met snoepgoed

Eten en drinken

Bij een kerstmarkt denk je al snel aan het eten en drinken. Uiteraard zijn er ook volop standjes waar gegeten en gedronken kunnen worden. Uiteraard hebben we niet alle standjes kunnen uitproberen, maar we hebben wel een indruk gekregen van het eten. Ten opzichte van de kerstmarkt van Oberhausen viel het eten namelijk behoorlijk tegen.

Bij een kerstmarkt hoort wat mij betreft altijd Reibekuchen, een soort aardappelpannenkoekje. De Reibekuchen smaken altijd goed, maar worden compleet gebaad in het vet. Het is daarom aan te raden om met twee à drie personen één portie te nemen.

De Hongaarse lángos behoort tot de traditionele Hongaarse keuken van deeg waar aardappel aan wordt toegevoegd. Het deeg wordt opgerekt in een ovale vorm en wordt daarna gefrituurd en daarna belegd, bijvoorbeeld met kaas en zure room, salami of ham. Zelf kan je de hoeveelheid scherpe saus en/of knoflooksaus bepalen.Een zoete versie met nutella of poedersuiker is ook mogelijk. De lángos zijn vrij grote jongens, dus ook hierbij kan ik aanraden om per twee personen één lángos te nemen. Ik vond de belegwijze qua worst erg zuinig. De smaak was ook niet heel erg lekker en de lángos zelf was één en al vet.

De Flammkuchen heb ik niet gehad, maar ik heb andere mensen er wel mee zien lopen. Voor zover wij flammkuchen kennen, zijn het heerlijke dunne knapperige deegbodems met beleg. Op de kerstmarkt van Trier waren de bodems gemaakt van brood. Ik heb deze maar overgeslagen.

Kerstmarkt Trier 2015 - Dampfnudel
Dampfnudel met vanillesaus en kersen

Ook typisch Duits is de germknödel of dampfnudel. De germködel is een specialiteit uit het zuiden van Duitsland en Oostenrijk. Het is een kegelvormige knoedel van brooddeeg gevuld met pruimencompote. Voor het serveren wordt er gesmolten boter,vanillesaus of poedersuiker over de knoedel gegoten worden. De germknödel wordt in zout water gekookt of gestoomd. De dampfnudel worden in de pan met zoutwater gegaard. Ze hebben meestal een vulling met kersen. Op de kerstmarkt kon je ze in verschillende varianten bestellen, zoals bijvoorbeeld met Nutella, kersen of met eierlikeur. De smaak van een germknödel en dampfnudel is voornamelijk zoet en vullen behoorlijk goed. De één houdt ervan, de ander niet. Ikzelf had de dampfnudel met vanillesaus en kersen en dit smaakte mij prima. Mijn vriendin vond het echter veel te deegachtig.

Een broodje worst kan natuurlijk nooit fout gaan op een Duitse kerstmarkt. Heerlijk vers gebakken Duitse broodjes en dan een grote worst erin. Keuze genoeg met de verschillende worsten; Thüringer, Bratwurst, Currywurst of Chiliwurst om enkele varianten te noemen. Kies wat je zelf het lekkerste vind. Zelf had ik de Chiliwurst en deze beviel mij meer dan prima. Bij deze standjes kun je ook nog broodje rundvlees of gebraden ham bestellen.

Kerstmarkt Trier 2015 - Kraampje met Lebkuchen
Harten van Lebkuchen

Verder heb je natuurlijk ook nog pannenkoeken, poffertjes, churros een broodje kibbeling of andere vis. Uiteraard is er ook nog volop zoetigheid zoals fruit gedoopt in chocolade, chocolade zelf, lebkuchen en ander snoepgoed.

Kerstmarkt Trier 2015 - Glühwein
Glühwein, onmisbaar op een kerstmarkt

Qua drinken heb je natuurlijk altijd de Glühwein. Het is altijd de vraag hoe deze wordt klaargemaakt. De smaak kan verschillen bij vele standjes. De één haalt ze direct uit een pak, de ander uit een fles en weer anderen kruiden de wijn zelf. Je hebt natuurlijk de witte Glühwein en de rode Glühwein. Op de kerstmarkt van Trier vond ik de witte Glühwein veel smakelijker dan de rode Glühwein, met name de witte Winzerglühwein is een aanrader.

Ook bij de eierpunch heb je vaak verschillende smaken. Probeer altijd eens te kijken voor eierpunch van het merk Verpoorten. Deze zijn altijd het lekkerste. Maar sommige standjes mixen de eierpunch zelf met eierlikeur en witte wijn. Verder heb je ook Feuerzangenbowle, een variatie van punch. Er wordt een 15 centimeter hoge kegel van suiker op een tang geplaatst boven gekruide rode wijn, waarna deze wordt aangestoken en wordt geflambeerd.

Kerstmarkt Trier 2015 - Kraampje met Herrenhuther Weihnachtssternen
Herrenhuther Weihnachtssternen

Aanbod qua spullen

Zoals op iedere kerstmarkt worden er ook allerlei spullen, meestal kerstgerelateerd aangeboden. Bijzonder aan de kerstmarkt van Trier waren de de Kastelkeramik huisjes. De huisjes worden sinds 1992 in Aachen gemaakt en er zijn vele verschillende varianten. Sommige zijn een klein model van bestaande gebouwen. In de huisjes kun je in de meeste gevallen ‘Räucherkerzchen’ doen, waarna er rook uit de schoorsteen komt. In de grotere varianten kun je ook een waxinelichtje doen. Ook zijn er varianten die elektrisch zijn en waar lampjes knipperen. Zelf kon ik het niet laten om een huisje te kopen voor mijn Räucherkerzchen.

Meest bijzondere en opvallende kraampje was echter de grote Pyramide waar kerstspullen van Käthe Wolfahrt worden verkocht, zoals de Räuchermänner, Schwibbogen, kerstballen en andere kerstspullen en versieringen. Typische Duitse kerstspullen waar ik persoonlijk wel van houd.

Er is ook een kraampje met vogelhuisjes met allerlei leuke beschilderingen. Zo heb je bijvoorbeeld het ‘Katzenkino’ (kattenbioscoop) of het Villa van de vogels. Erg leuke huisjes, maar wel aardig aan de prijs. Een huisje kun je kopen vanaf 45 euro.

Verder zijn er kraampjes met snoepgoed, geurkaarsen, zeepjes, houtsnijwerk, kerstballen, poppen en andere prulletjes en dingetjes.

Kerstmarkt Trier 2015 - Plein voor de Dom
De kerstmarkt van Trier is niet groot, maar wel sfeervol

Is de kerstmarkt van Trier een aanrader?

Hoewel de kerstmarkt uitermate sfeervol is, had ik er zelf misschien iets meer van verwacht. Ik vond het eten erg tegenvallen en ook qua grootte ben je snel uitgekeken. Omdat het weekend was (en de kerstmarkt dus niet zo groot is), was het behoorlijk druk. Vele toeristen bezoeken de kerstmarkt, waardoor het soms behoorlijk druk kan zijn tijdens de middag, dit is ook te wijten aan de busladingen toeristen die in de middag de kerstmarkt bezoeken. Pluspunt zijn zeker de attracties voor kinderen en er waren zeker  leuke kraampjes met unieke spullen.

Al met al kan ik het iedereen zeker aanraden om eens de kerstmarkt van Trier te bezoeken. De aankleding is fantastisch en de sfeer van de stad is uniek. Maar heb absoluut geen hoge verwachtingen van het eten. Toch kun je beter op de kerstmarkt gaan eten, dan de overvolle McDonald’s. Toch?

Heb jij de kerstmarkt van Trier al eens bezocht?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.