Duitsland
Stedent(r)ips

Weekendje Fulda

Toen mijn oma vertelde dat ze samen met mijn moeder naar Fulda ging voor een weekend, wilde ik graag mee. Voor veel mensen zal de stad niet echt tot de verbeelding spreken. En eerlijk is eerlijk, veel wist ik ook niet over deze stad. Na wat onderzoek kom ik erachter dat Fulda erg geprezen wordt als een mooie stad. Tijd om op verkenning te gaan! Ik maakte een middagwandeling in het stadscentrum en bezocht de volgende dag de kerstmarkt.

Standbeeld van Bonifatius

Barokke stad

Fulda is gelegen in de deelstaat Hessen en staat bekend om de barokke architectuur. In de stad zijn historische kerken te bezichtigen en in de Altstadt kun je enkele prachtige vakwerkhuizen bewonderen. In 744 werd in Fulda een klooster gesticht in opdracht van Bonifatius. De eerste steen werd gelegd door Sturmius, een leerling van Bonifatius. Tien jaar later werd Bonifatius in Dokkum vermoord en begraven bij het klooster in Fulda. Het klooster werd al snel een bedevaartsoord en langzaam ontstond de nederzetting Fulda rondom het klooster. Om de stad te beschermen werd de stad versterkt met een stadsmuur en torens. Het gezicht van de stad verandert door overvallen, de pest, burgeroorlogen, heksenvervolgingen en de 30 jarige oorlog.

In de 18e eeuw werd er geïnvesteerd in bouwactiviteiten en werd Fulda de Barokstad die het nu is. Zo begonnen ze aan de bouw van de Orangerie, de paleistuin, diverse paleizen en de universiteit. Op de fundamenten van het oude klooster werd de Dom zu Fulda gebouwd. Deze kerk wordt inmiddels gezien als de mooiste barokkerk van Hessen.

Historische gebouwen van Fulda

Ik parkeer de auto vlakbij het station en betaal voor een dagkaart 4 euro, een goedkope optie, en ga vervolgens te voet Fulda verkennen. De meeste belangrijke bezienswaardigheden zijn centraal gelegen en prima te voet te bereiken. Vanuit het station loop ik naar de Christuskirche. Dit is de oudste en grootste evangelische kerk van Fulda.

Christuskirche, de oudste evangelische kerk van Fulda

Niet ver van de kerk ligt het Schlossgarten, Orangerie en Floravase. Heel kleurrijk is de tuin in de winterperiode natuurlijk niet, maar in de zomer moet het hier heel mooi zijn om te wandelen en te relaxen. Niet voor niets is de Schlossgarten geliefd bij de inwoners van Fulda. Het is een groene oase midden in de stad. De Orangerie is een mooi barok gebouw en werd in 1721 gebouwd. Voor het gebouw kun je de 6,8 meter grote Floravase zien. Deze sculptuur werd in 1728 uit steen gehouwen en toont Flora, de godin van tuinbouwkunst.

Het Stadtschloss met de aangrenzende Schlossgarten
Een blik op de Orangerie

Vanuit de Schlossgarten kijk je al op de bezienswaardigheid van Fulda; de Dom zu Fulda. Maar voordat ik deze bezoek ga ik eerst naar het Paulustor en de Michaelskirche. De laatste is de oudste Heilig Grafkerk van Duitsland en wordt gerekend tot de meeste belangrijke sacrale bouwwerken van het land.

De Paulustor
Michaelskirche, de oudste Heilig Grafkerk van Duitsland

Dan is het tijd om de Dom zu Fulda te bezoeken. Het is het hoogtepunt qua architectuur van de stad. Busladingen vol mensen stoppen rondom het plein. De Dom is gewijd aan Bonifatius. Hij was degene die in 744 opdracht gaf aan de monnik Sturmius om een klooster te stichten. Het graf van Bonifatius kan worden bezocht in de Dom. Het oude klooster werd gesloopt en op de fundamenten werd de Dom gebouwd. De werkzaamheden begonnen in 1704 en eindigden in 1714. Niet alleen vanaf de buitenzijde is de Dom indrukwekkend, ook het interieur is zeker de moeite waard om te bekijken. Je kunt het dommuseum ook nog bezoeken, maar deze sla ik over.

Dom zu Fulda
Het interieur van de Dom

Langzaam loop ik de Altstadt in. De fraai gekleurde vakwerkhuizen uit de 16e eeuw bepalen hier het straatbeeld. Ook vind je hier de ingang van het Stadtschloss, het voormalige residentie van Abtprinsen. Een groot aantal kamers zijn te bezichtigen en er is een grote hoeveelheid aan porselein te zien. Op het moment dat ik de Altstadt bezoek, is het behoorlijk druk vanwege de kerstmarkt. Ik proef alvast de sfeer en drink een Glühwein, maar pas de volgende dag zal ik de kerstmarkt een goed bezoek brengen.

Vakwerkhuizen in de Altstadt
Wandel door de straten en laat je verrassen door de architectuur
Even waan je je enkele jaren terug in de tijd

Kerstmarkt van Fulda

En dan is er uiteraard nog tijd voor een bezoek van de kerstmarkt van Fulda. Onder de dreigende sneeuwhemel rijden we vanuit ons gasthuis terug naar het centrum. In de straten van de Altstadt is de kerstmarkt ruim opgezet met sfeervolle stands. Je vindt er een mooi aanbod aan leuke kerstspullen, regionale hapjes en drankjes, een kerstmarkt in de sfeer van de middeleeuwen, attracties voor de kinderen en een plein dat omgetoverd is tot een winterbos. Ieder deel van de kerstmarkt heeft een eigen thema.

Op de Universitätsplatz staat een levensgrote piramide waar de bezoekers zich even binnen kunnen opwarmen met een alcoholische versnapering. Dit plein wordt de Traditioneller Weihnachtsmarkt genoemd. Samen met de Gourmet- und Regionalmarkt op de Jesuitenplatz kun je hier allerlei lekkernijen en kerstartikelen uit de regio vinden. Zo kun je hier Dresdner Handbrot, Baumstriezel, Dünnele en Bratwurst eten. Kijk vooral ook even naar het houtsnijwerk uit het Erzgebergte. De Rauchermänner, Nussknacker, Piramiden en Schwibbogen zijn exclusieve kerstversieringen die een lange traditie hebben en zeer geliefd zijn onder de Duitsers.

De piramide op de Universitätsplatz
Baumstriezel en Glühwein

Maak een reis terug in de tijd in het Mittelalterliches Weihnachtsdorf. Hier zie je mensen verkleed als jongleurs, boeren, ridders, ambachtslieden en edellieden en proef je de sfeer van de middeleeuwen. Midden op het plein staat zelfs een martelwerktuig waar mensen natuurlijk grappige foto’s van schieten. Warm even op bij het vuur met een Glühwein of een lekker hapje. Direct aan het begin van het dorp staat een stand waar likeur wordt verkocht. De meest bizarre combinaties, zoals bijvoorbeeld zoete bonen, slagroom met kaas of chili likeur,  kun je hier kopen en uiteraard kun je ook even proeven wat je koopt.

Op het Mittelalterliches Weihnachtsdorf waan je je even terug in de middeleeuwen ga sfeer en aankleding

Vanuit de Jesuitenplatz kom je terecht op de Borgiasplatz. Dit plein is volledig ingericht voor kinderen. Hier kunnen de kleinsten een rondje draaien op het carrousel, een ritje maken in een treintje op het spoor of een geschenk ontvangen bij de kerstman en zijn reuzen adventskalender. In het weekend zijn er Adventsprogramma’s voor de kids.

Sfeervol is ook het Winterwald op de Untern Heilig Kreuz. Er liggen houtsnippers op de grond en overal staan geurende dennenbomen en kleine houten kraampjes. Het winterbos is een gezellige ontmoetingsplaats voor de bezoekers. Dit gedeelte is tevens ook na de kerstdagen nog geopend. Tot 30 december kun je hier nog genieten van de hapjes en drankjes en de unieke sfeer.

Fraai versierde stands
Het Winterwald

Inmiddels begint het goed te sneeuwen en verandert de kerstmarkt in een prachtig winters wonderland. Om nog even op te warmen drinken mijn moeder en ik nog een speciale Glühwein op de Borgiasplatz. In deze Glüwein  zijn geen suikers toegevoegd waardoor die veel minder zoet, maar toch lekker kruidig smaakt. Zo nemen we afscheid van de kerstmarkt en glibberen we langzaam terug richting Nederland.

Sneeuwvlokken dalen neer op de kerstmarkt
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie