Stedentrip Osnabrück - Schloss Osnabrück
Duitsland

Onze stedentrip Osnabrück

In juli hebben we op uitnodiging een citytrip naar Osnabrück mogen maken. Eerlijk is eerlijk, ik wist totaal niet wat ik kon verwachten van deze stad, maar Osnabrück heeft me verrast. De binnenstad is uitermate sfeervol en heeft prachtige vakwerkhuizen, er vinden leuke evenementen plaats in de stad en er zijn enkele prima restaurants te vinden waar je heerlijk kunt eten. Ook in de omliggende omgeving valt genoeg te ontdekken en je kunt er heerlijk wandelen. Kortom; deze stad heeft alle ingrediënten in huis om er een geslaagd weekendje weg van te maken.  Lees het verslag van onze stedentrip Osnabrück.

Stedentrip Osnabrück - Landesgartenschau in Bad Iburg
Voordat we naar Osnabrück reden, maakten we nog een stop bij de Landesgartenschau in Bad Iburg

Landesgartenschau in Bad Iburg

Onderweg naar Osnabrück maken we allereerst een stop in Bad Iburg. Van juli tot oktober wordt hier namelijk het Landesgartenschau georganiseerd. Dit festival kun je een beetje vergelijken met de Nederlandse Floriade. Het evenement is in meerdere steden te vinden. Wat ik met name mooi vind is de reden waarom voor bepaalde steden gekozen wordt. De Landesgartenschau wordt namelijk gehouden in steden of dorpen die als vergeten of onaantrekkelijk worden gezien. Tijdens het evenement wordt de locatie dus weer aantrekkelijk gemaakt en komen er weer bezoekers.

Stedentrip Osnabrück - Schloss Iburg
De Landesgartenschau ligt aan de voet van het Schloss Iburg

In Bad Iburg is de Landesgartenschau te vinden aan de voet van het Schloss Iburg. De slogan ‘Tauch ein’ verwijst naar Bad Iburg, dat van origine een kuuroord is, maar refereert ook naar water. Op veel plekken in het park kun je immers je zintuigen prikkelen door met blote voeten door het water te lopen of je handen en armen af te laten koelen in waterbassins. Met het warme weer was dit een meer dan welkome afkoeling.

Wil je meer te weten komen over de Landesgartenschau in Bad Iburg. Lees het artikel terug dat ik schreef over ons bezoek.

Stedentrip Osnabrück - Het Baumwipfelpfad in het Landesgartenschau in Bad Iburg
Wandelen tussen de boomtoppen

Wil jij het Landesgartenschau nog bezoeken? Dan moet je snel zijn, want het evenement duurt nog tot 18 oktober.Natuurlijk blijft het ‘Baumwipfelpfad’ staan en kun je door de bossen wandelen. Volgend jaar worden natuurlijk weer nieuwe locaties gekozen en zal het evenement er weer totaal anders uit zien.

Stedentrip Osnabrück - Bierfest
Tijdens ons weekendje in Osnabrück was het het Bierfest in volle gang

Bierfest

We zijn precies op het juiste moment in Osnabrück, want in het weekend dat wij de stad verkennen vindt er net een bierfestival plaats op de Marktplatz. Het festival vond voor het eerste plaats in 2013 in de stad Hannover. Een jaar later werd het evenement in Osnabrück, Hannover en Braunschweig gehouden. Aangezien speciaalbier steeds populairder wordt en Duitse brouwerijen ook steeds meer beginnen te experimenteren met bier werd het evenement ieder jaar groter. Inmiddels wordt het Bierfest van mei tot september in 15 verschillende steden door Duitsland gehouden. Niet alleen verschillende brouwerijen uit Duitsland, maar ook internationale brouwerijen komen op het festival af. In Osnabrück waren 29 brouwerijen vertegenwoordigd en werden er meer dan 350 soorten bier verkocht.

Stedentrip Osnabrück - Bierfest
Stedentrip Osnabrück - Bierfest
Proost!

Als bierliefhebber kon  ik op geen beter tijdstip in Osnabrück zijn. Maar deze stedentrip draait niet alleen om bier, want met een aangeschoten hoofd wil je de stad ook niet gaan bezoeken. We hebben het dus rustig aan gedaan. ’s Middags, toen het nog niet zo druk was, hebben we een biertje gedronken en we zijn ’s avonds twee maal naar het festival gegaan toen het al gezellig druk was. Het festival is goed geregeld, ieder bier dat verkrijgbaar is staat daadwerkelijk op de tap of is verkrijgbaar in een flesje. Er is live muziek, voldoende zitplaatsen aan lange biertafels en natuurlijk lekker bier in de buitenlucht.

Stedentrip Osnabrück - Hausbrauerei Rampendahl
Heerlijk eten bij Hausbrauerei Rampendahl

Heerlijk eten in de brouwerij

Tijdens een trip naar Duitsland gaan we altijd op zoek naar een brouwerij. Niet alleen voor het drinken van een biertje, maar ook om heerlijk te eten. Meestal kun je er tegen zachte prijzen geweldig eten en de porties zijn zo groot dat je waar krijgt voor je geld. En gelukkig is er in Osnabrück ook een brouwerij te vinden; Hausbrauerei Rampendahl. We bestellen ieder een halve liter bier en delen een gebakken camembert. Zoals gewoonlijk, smaakt het eten ook hier weer fantastisch. De camembert vult behoorlijk en dan moeten we ons hoofdgerecht nog krijgen. Zoals we gewend zijn van de Duitse keuken, is dit ook weer een enorm bord.  Met een volle buik lopen we de brouwerij uit.

Stedentrip Osnabrück - Schloss Osnabrück
Het opvallende Schloss Osnabrück met de gele gevels en een bloemrijke tuin
Stedentrip Osnabrück - Stadswandeling door Osnabrück
Stedentrip Osnabrück - Stadswandeling door Osnabrück
Prachtige vakwerkhuizen rondom het centrum
Stedentrip Osnabrück - Dom van Osnabrück
Zo ziet de Osnabrücker Dom er van de binnenkant uit
Stedentrip Osnabrück - Grappige waterpomp
Stedentrip Osnabrück - Groen
Tijdens een stadswandeling ontdek je leuke elementen en kun je ook de groene rand bezoeken

Stadswandeling

Bij het VVV-kantoor hebben we een boekje aangeschaft met de bezienswaardigheden van Osnabrück. In dit boekje staat complete stadswandeling waarin we al de locaties kunnen bezoeken. Na het ontbijt beginnen we aan onze ontdekkingstocht van de stad. Onze route start in de straat van ons hotel, pal naast het Schloss Osnabrück. We bezoeken verschillende kerken, waaronder de Dom. Helaas kunnen we in de Dom de Astronomische klok niet bekijken omdat deze op het moment gerestaureerd wordt. Buiten de Dom is er markt en hier wandelen we even overheen. Nu zijn we bijna in het centrum en hier kunnen we de mooiste bouwwerken van de stad zien. Niet alleen op de Marktplatz kun je mooie huizen bewonderen, maar ook in de omliggende straten zie je historische vakwerkhuizen. Op de Marktplatz bezoeken we de Friedessaal waar op oktober 1548 de Vrede van Westfalen werd getekend. Via de rand van de Innenstadt wandelen we wat meer door het groene gedeelte van de stad en zien we nog meer torens en kerken tot we uiteindelijk weer uitkomen bij het Schloss Osnabrück.

Stedentrip Osnabrück - Botanische tuin
Wandelen door de botanische tuin van Osnabrück

De botanische tuin

De stadswandeling brengt ons niet naar de botanische tuin van de stad, maar we willen deze graag zien. Deze botanische tuinen worden onderhouden door de Universiteit van Osnabrück. De tuinen beslaan een gebied van 8.4 hectare waardoor we er enkele uren zouden kunnen rondwandelen. De tuinen zijn opgedeeld in verschillende continenten. Hier zijn vervolgens bloemen, planten en bomen uit die regio te vinden. Het is een rijke verzameling met veel variatie. Voor de tropische flora kunnen we de enorme kas betreden. Buiten is het al behoorlijk warm, maar in de kas is het nog een paar graden warmer. Voor even wanen we ons weer in de jungle van Costa Rica. We lopen verder naar buiten en komen aan in het gedeelte waar de kruiden en moestuinen te vinden zijn. Voor mensen met groene vingers en bloemen- en plantenliefhebbers is deze locatie een absolute must.

Stedentrip Osnabrück - Flora en fauna
Flora en fauna

Eten bij het Kartoffelhaus

Na eerder in de brouwerij te hebben gegeten, hebben we tijdens onze tweede avond gegeten bij het Kartoffelhaus. Zoals de naam al aangeeft, draait het hier om aardappelen. De meeste gerechten bevatten aardappelen die op verschillende manieren worden bereid, maar er zijn ook aardappelloze gerechten. Het Kartoffelhaus krijgt een goede waardering op TripAdvisor en we ondervinden al snel dat dit restaurant populair is. Het is behoorlijk druk en we moeten een half uur wachten op ons plekje. Maar het was het wachten waard, want de gerechten zijn heerlijk!

Stedentrip Osnabrück - Piesberg
Een blik op de Piesberg vanaf een uitzichtplatform

Een wandeling over de Piesberg

Net buiten Osnabrück ligt de Piesberg, de kern van het Natur- und Geopark TERRA.vita. In de aarde zijn sporen gevonden van verschillende tijdperken die maar liefst 300 miljoen jaar terug gaan. Op internet hadden we gevonden dat je hier een mooie wandeling kunt maken rondom de steengroeve. De wandeling is prima te doen en wordt goed aangegeven, al moet je in het begin even flink wat traptreden beklimmen. De rondwandeling is in totaal acht kilometer lang en biedt een mooie mix aan natuur, industrie met spectaculaire uitzichtpunten op de groeve.

Onze accommodatie

Tijdens onze Osnabrück stedentrip sliepen we in het Vienna House Easy by Wyndham. Dit hotel ligt pal naast het Schloss Osnabrück en op een kwartier lopen van de Marktplatz. Het interieur van het hotel is een mooie mix van de jaren ’50/’60 met een oog voor hedendaags design. Deze retrostijl is niet alleen bij de receptie te zien, maar ook in de nette kamers. Iedere kamer refereert ook naar de historie van de automobielhistorie in Osnabrück. Een mooie retro schilderij van een oude Volkswagen hangt boven het bed en enkele retro foto’s versieren de muur. Iedere kamer is voorzien van een strakke eigen badkamer en een goede WiFi dekking. Wij hebben voor ons weekendje weg een standaard kamer.

Stedentrip Osnabrück - arcona LIVING Osnabrück
Onze kamer in het Vienna House Easy by Wyndham

Het ontbijt ’s ochtends is prima. Er is een ruime keuze aan brood en broodjes met beleg. Zowel kaas, worst als zoetwaren, maar ook yoghurt en muesli. Naast koffie en thee kun je ook verse sapjes pakken. ’s Avonds kun je aan de bar in de lobby ook genieten van verschillende speciaalbiertjes. Wat ons betreft is dit hotel een goede uitvalbasis voor een stedentrip naar Osnabrück! Het enige nadeel is dat er geen gratis parkeerplaats bij het hotel is.

Ben jij van plan om Osnabrück ook een bezoek te brengen? Wij hebben al 7 tips op een rijtje gezet wat je absoluut moet doen tijdens je stedentrip!

Stedentrip Osnabrück - arcona LIVING Osnabrück
Elementen die doen denken aan de jaren '50 en '60

Onze tips voor een stedentrip Osnabrück

  • Parkeer je auto in één van de parkeergarages. Hiervoor betaal je per dag zo'n €15
  • Koop in het VVV-kantoor het boekje 'Osnabrück an einem Tag' voor een leuke stadswandeling en info over alle bezienswaardigheden in de stad (boekje is in het Duits)
  • Breng een bezoek aan de Friedessaal en kijk of de deur naar de zaal geopend is. De zaal kun je gratis bezoeken
  • Ook gratis is het bezoek aan de Botanische tuin
  • Wandel door de straatjes en steegjes in het centrum om de mooiste vakwerkhuizen te zien
  • Wil je bij Hausbrauerei Rampendahl eten? Zorg ervoor dat je vooraf een plaats reserveert
  • Eet een ijsje bij Schlecks Osnabrück
  • Zou je ook naar het Bierfest willen? Bekijk de aangesloten steden en de data's op bierfeste-deutschland.de
  • Hou de website van Osnabrück in de gaten voor andere evenementen in de stad
  • Even de stad uit? Ga dan wandelen bij de Piesberg

Plan je reis naar Duitsland

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie