Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Bad Rothenfelde Duitsland

Lichtsicht, lichtkunstfestival in Bad Rothenfelde

Afgelopen maand werd ik uitgenodigd om een bezoek te brengen aan Bad Rothenfelde. Dit dorp in Nedersaksen staat vooral bekend als een chique kuuroord met ingenieuze gradeerwerken. Ik kom hier echter niet om te kuren. Om de drie jaar wordt Bad Rothenfelde namelijk omgetoverd in een soort openluchtmuseum tijdens het Lichtsicht evenement. ‘s Avonds worden verschillende kunstwerken geprojecteerd op de gradeerwerken en ik mocht een kijkje nemen.

Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
's Avonds verandert

Zevende editie van Lichtsicht

Van 22 oktober 2021 tot 20 februari 2022 kun je in het kuuroord Bad Rothenfelde genieten van Lichtsicht, een uniek lichtevenement waaraan nationale en internationale kunstenaars hun werken vertonen. Over een totale lengte van meer dan een kilometer worden er tientallen beamers opgehangen. ‘s Avonds worden de lichtkunsten geprojecteerd en kunnen bezoekers in de open lucht genieten van de unieke kunstwerken. Een projectie kan meer enkele honderden meters lang zijn.

Dit jaar is alweer de zevende editie van dit evenement. Het eerste evenement startte in 2007. In eerste instantie werd dit evenement om de twee jaar gehouden, inmiddels is het de bedoeling om het om de drie jaar te houden. Eigenlijk zou de zevende editie van Lichtsicht in 2020 plaatsvinden, maar vanwege corona werd het met een jaar uitgesteld. Dit jaar tonen 25 kunstenaars hun werken. Zodra het donker wordt gaan de beamers aan en worden de kunstwerken geprojecteerd. De bewegende beelden worden middels geluidseffecten en lichtinstallaties verder versterkt.

Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Een impressie van de kunstwerken van de zevende editie van Lichtsicht

Lichtsicht is natuurlijk van een andere orde dan bijvoorbeeld het GLOW lichtkunstfestival in Eindhoven. Het is een stuk kleiner en minder interactief voor de bezoeker. Dat wil overigens niet zeggen dat een bezoek aan Bad Rothenfelde niet de moeite waard is. De projecties zijn knap gemaakt, waarbij met name de grote projecties op het ‘Neue Gradierwerk’ erg spectaculair zijn. Met de lichten van de projecties en de gradeerwerken is het evenement ook nog eens erg fotogeniek. Neem dus zeker je statief mee. Sommige projecties duren enkele minuten en zijn zowat korte animatiefilmpjes. Nu ben ik persoonlijk niet echt kunstzinnig ingesteld waardoor de boodschap van de kunstenaars mij af en toe ontgaat. Gelukkig kun je op de website van Lichtsicht en via informatieborden meer te weten komen over de achterliggende gedachtes en de boodschap van de kunstwerken. Maar ook zonder die boodschap kan ik genieten van de kunstwerken.

Persoonlijk vond ik het werk van Lu Hang en Julius von Bismarck mooi om te zien. De animaties en het vrolijke muziekje van Sawako Kabuki bleef bij mij behoorlijk hangen en was leuk om te bekijken. Voor de toekomst zou het leuk zijn als het nog net iets interactiever kan worden, zodat bezoekers misschien kunstwerken kunnen manipuleren of veranderen.

Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
De gradeerwerken van Bad Rothenfelde

De gradeerwerken van Bad Rothenfelde

Bad Rothenfelde staat bekend om de zoutbronnen en gradeerinstallaties. In de 18e eeuw bestond het dorp uit een zoutziederij. Het zou dat werd gewonnen was voor commercieel gebruik. Rondom de zoutziederij vestigden zich mensen waardoor het huidige dorp ontstond. Het zoute water zou geneeskrachtige effecten hebben. Daarom werd er in 1774 een gradeerwerk gebouwd. Dit is een hoge muur van fijne takken. Het zoute water wordt omhoog gepompt en sijpelt door de takken naar beneden. Door zonnewarmte en wind verdampt het water en neemt het zoutgehalte toe. Andere mineralen worden op de takken afgezet waardoor er een zuiverder zoutoplossing ontstaat. Niet alleen wordt een gradeerwerk gebruikt voor zoutwinning, de zilte lucht zou zeer gezond zijn voor de mens. Dankzij het gradeerwerk ontstonden ook de eerste hotels. In 1822 werd een tweede gradeerwerk geopend en hierna werd er nog een badhuis en kuurpark gebouwd. Het tweede gradeerwerk is het langste van West-Europa.

Tegenwoordig altijd is Bad Rothenfelde een modern kuuroord. Tijdens Lichtsicht worden de gradeerwerken gebruikt als projectievlak voor de lichtkunst.

Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Lichtsight 7 - Bad Rothenfelde
Tot 20 februari 2022 kun je Lichtsicht in Bad Rothenfelde bezoeken

Praktische informatie voor een bezoek aan Lichtsicht

Het Lichtsicht evenement is van 22 oktober 2021 tot 20 februari 2022 dagelijks te bewonderen. De projectietijden zijn van zondag tot en met donderdag tot 17.30 tot 21.30 en vrijdag en zaterdag van 17.30 tot 22.00. Toegang is geheel gratis. Vanwege corona geldt nu een 2G maatregel. Wil je overnachten in Bad Rothenfelde? Ik verbleef in het Hotel Noltmann-Peters. Kijk hier voor andere hotels in Bad Rothenfelde.

Disclaimer: Mijn bezoek aan Lichtsicht in Bad Rothenfelde is tot stand gekomen in samenwerking met Geheim over de Grens. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!