7x doen in Osnabrück - Verken de Markt
Duitsland
Stedent(r)ips

7x doen in Osnabrück

Afgelopen maand ben ik op uitnodiging van ‘Geheim over de Grens’ een weekendje naar Osnabrück afgereisd. We zijn al eens in het niet ver gelegen Münster geweest en we hebben ons al eens verdiept in het omliggende Teutoburgerwald, maar we wisten vooraf niets van Osnabrück. De stad heeft ons echter verrast. Het is een ideale stad voor een lang weekendje weg. De afstanden zijn kort en in de Altstadt zijn volop bezienswaardigheden te vinden. Osnabrück ligt midden in een nationaal park, wordt gekenmerkt door veel groen en er zijn prachtige fiets- en wandelroutes. Daarnaast worden er regelmatig leuke evenementen gehouden in de stad. Maar wat mag je echt niet missen? Wij geven je tips: 7x doen in Osnabrück.

In juli brachten we een lang weekend door in Osnabrück. Een stad die ons positief heeft verrast. In dit artikel lees je wat je zeker moet zien en doen in de stad.

7x doen in Osnabrück - Verken de Markt
Tijdens ons bezoek aan Osnabrück was het Bier Fest in volle gang op de Markt
7x doen in Osnabrück - Friedenssaal
De Friedessaal waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd ondertekend

Verken de Marktplatz

Op de Marktplatz van Osnabrück vind je de meeste bezienswaardigheden dicht bij elkaar. Middelpunt is natuurlijk de Marienkirche, het belangrijkste gebouw van de stad. Deze kerk behoort tot de vier middeleeuwse kerken die de binnenstad rijk is. Naast de kerk vind je de Stadtwaage en het Rathaus. Hier werd de Vrede van Westfalen in 1648 ondertekend in oktober 1648. Hiermee kwam er een einde aan de Dertigjarige en Tachtigjarige Oorlog. De Friedessaal kun je gratis bezoeken, maar je kunt ook een twee uur durende tour boeken om meer te weten te komen van de geschiedenis. Verder vind je aan de Marktplatz enkele kleurrijke ‘Giebelhaüser’ met opvallende trapgevels. Rondom het historische plein zijn ook enkele terrasjes te vinden waar je heerlijk kunt lunchen en een drankje kunt nuttigen.

7x doen in Osnabrück - Bewonder de huizen
Prachtige vakwerkhuizen sieren de Altstadt

Bewonder de mooie huizen in de Altstadt

Niet alleen de Marktplatz heeft mooie huizen, wandel eens door de Bierstrasse, Krahnstrasse, Marienstrasse, Hegerstrasse en Lohstrasse. In deze straten vind je enkele prachtige historische vakwerkhuizen van Osnabrück. Opvallend is bijvoorbeeld het Hotel Walhalla, naast het Tourist Information. Wie door de zijstraatjes in de binnenstad wandelt zal nog veel meer mooie huizen kunnen bewonderen.

7x doen in Osnabrück - Bezoek de botanische tuinen
Net buiten de stad kun je heerlijk struinen door de Botanische Tuinen

Breng een bezoek aan de Botanische tuinen

Op een half uur lopen van de Altstadt kun je de Botanische Tuinen van de Universiteit bezoeken. De tuinen beslaan een gebied van 8.4 hectare en hier vind je een rijke verzameling van bloemen en planten van over de gehele wereld. De rijke verzameling van de botanische tuinen worden intensief gebruikt bij het lesgeven in biologie. De tuinen zijn gratis toegankelijk en worden door ruim 70.000 mensen per jaar bezocht. Wil je meer te weten komen over de biodiversiteit van de botanische tuin? Sluit dan op zondag aan bij de rondleidingen. Iedere zondag is er een ander thema.

7x doen in Osnabrück - Maak een Stadswandeling
Doordat de stad compact is, kun je tijdens een stadswandeling alle bezienswaardigheden zien

Maak een stadswandeling door Osnabrück

Maak zeker een stadswandeling door Osnabrück, want de stad heeft veel te bieden. Naast de bouwwerken op de Marktplatz en de fraaie huizen zijn er nog meer kerken te bewonderen, waaronder de Dom van Osnabrück. Op zaterdag vind er voor de Dom de weekmarkt plaats. Ook kun je nog elementen van de oude stadsmuur bewonderen, waaronder enkele torens. Het Schloss Osnabrück is een opvallende verschijning en heeft een mooie tuin. Verder kun je musea bezoeken, wandelen door de Hexengang en loop je door de populaire winkelstraat. Onderweg kun je ook altijd nog even stoppen voor ‘Kaffee und Kuchen’.

Ga zeker een rondje lopen door de Altstadt van Osnabrück. Wij kochten bij het Tourist Information een boekje met een leuke stadswandeling.

7x doen in Osnabrück - Biertje bij Rampendahl Hausbrauerei
Het bier van Rampendahl Hausbrauerei
7x doen in Osnabrück - Eten bij Rampendahl Hausbrauerei
En eten is een Duitse brouwerij is altijd goed

Drink een biertje bij Rampendahl Hausbrauerei

Duitsland en bier, dat is wat mij betreft een gouden combinatie. Een bezoekje aan een lokale brouwerij kan derhalve niet ontbreken bij het bezoeken van een Duitse stad. Osnabrück heeft twee brouwerijen, waarvan de Rampendahl Hausbrauerei het populairst is. Hier wordt sinds 1516 bier gebrouwen. Er zijn vier verschillende biertjes die je kunt proeven: Spezial, Hell, Weizen en Maibock. Uiteraard is de laatste alleen in het seizoen te verkrijgen. De brouwketels kunnen bezocht worden op afspraak. Niet alleen kun je hier genieten van een vers getapt biertje, maar je kunt er ook heerlijk eten. Reserveer zeker een plekje vooraf als je hier wilt eten.

7x doen in Osnabrück - Eten bij Kartoffelhaus
Het Kartoffelhaus, ook hier kun je heerlijk eten

Ga eten bij het Kartoffelhaus

Wil je toch ergens anders eten? Wij raden het Kartoffelhaus aan. Dit restaurant is populair, getuige de derde plek op TripAdvisor. En dat merk je wanneer je hier ’s avonds wil gaan eten. Grote kans dat je moet wachten tot een plekje vrij is. Gelukkig worden er op het muurtje kussens gelegd zodat je hier kunt wachten tot er een plekje vrij is. De vriendelijke bediening zal je ook vragen of je al iets wilt drinken. Zoals de naam Kartoffelhaus al doet vermoeden draait de menukaart om aardappelen. Je kunt hier allerlei gerechten bestellen waar de aardappel de hoofdrol speelt. Ook als je geen zin hebt in aardappelen zijn er nog andere gerechten.

7x doen in Osnabrück - Wandel bij de Piesberg
Een blik op de steengroeve van de Piesberg

Maak een wandeling rondom de Piesberg

Net buiten de stad ligt een bijzonder natuur- en geopark: TERRA.vita. Hier is de geschiedenis van 300 miljoen jaar van de aarde terug te vinden en ieder tijdperk heeft zijn sporen achter gelaten. Onderdeel van dit park is de Piesberg. Rondom de Piesberg kun je een wandeling maken van acht kilometer. De wandeling biedt een mooie mix aan natuur, industrie en heeft enkele spectaculaire uitzichtpunten. Het wandelpad begint bij het Museum Industriekultur. Vanaf hier loop je naar enkele platforms waar je zicht hebt op de steengroeve van de Piesberg. Je vindt er zelfs een mammoetboom die ook bekend is van het Sequoia National Park in de Verenigde Staten. Houd er wel rekening mee dat je op sommige stukken een flinke klim moet maken, maar het is absoluut de moeite waard.

Wij vinden de rondwandeling rondom de Piesberg een echte aanrader. Een mooie mix van natuur en industrie rondom een enorme steengroeve.

Maar het Osnabrücker Land heeft nog veel meer mooie wandelingen te bieden. Je kunt er voetstappen van dinosaurussen vinden, de locaties van veldslagen bezoeken en een de Ahornweg wandelen, een rondwandeling van 100 kilometer.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!