Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Duitsland
Reistips

Street art in Paderborn

Street art is populair. In steeds meer steden wordt het straatbeeld versierd met kunstwerken en steeds meer mensen zien graffiti als een vorm van kunst. Paderborn probeert de creatieve scene en het toerisme met elkaar te verbinden. Graffiti is in allerlei vormen terug te vinden in de stad. Daarop besloot de stad om projecten te starten waarbij graffitikunst een grote rol speelt. Er worden bijvoorbeeld rondleidingen langs kunstwerken georganiseerd en mensen kunnen tegenwoordig aan de hand van een app zelf deze tour wandelen. Op deze manier kun je de stad op een totaal andere manier ontdekken. Ik bezocht Paderborn en kon ervaren hoe deze individuele street art tour precies werkt.

Teutoburger Wald - Paderborn Rathaus
Teutoburger Wald - Paderborn
Het is de moeite waard om Paderborn te ontdekken

Paderborn

Paderborn is gelegen aan de rand van het Teutoburger Wald. Deze studentenstad is geen typische bestemming om te bezoeken tijdens een stedentrip. Toch is Paderborn echt de moeite waard. De stad heeft een ruim 1200 jarige geschiedenis, maar combineert de tradities met innovatie. In het historische centrum vind je veel bezienswaardigheden en mooie vakwerkhuizen. Alleen al het centrum telt al 20 historische bouwwerken. De belangrijkste hotspots van de stad zijn het Rathaus en de dom van Paderborn. In de dom vind je de trekpleister van de stad; het beroemde Drei-Hasen-Fenster. Met een kleine rondwandeling door het centrum kun je vrijwel alle bezienswaardigheden bewonderen. Je kunt bij de Tourist Information een kaart meenemen met deze route. Paderborn heeft het grootste computermuseum ter wereld waarbij bezoekers de 5000 jarige geschiedenis van de informatietechniek kunnen bekijken; van het eerste schrift, tot aan de eerste reken- en schrijfmachines tot aan de hedendaagse computertechnieken en ontwikkeling.

In het centrum ontspringt de kleinste rivier van Duitsland; de Pader. Deze rivier is slechts 4 kilometer lang en loopt via het centrum naar Schloss Neuhaus. Ruim 200 bronnen ontspringen in het centrum en vormen een mooi gebied om te wandelen. Sowieso is Paderborn een goede uitvalsbasis om het Teutoburger Wald te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld het Hermannsdenkmal of de Externsteine. Je kunt ook een bezoek brengen aan Schloss Neuhaus, Wewelsburg of het kloostercomplex Dalheim.

Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Je ziet overal in Paderborn street art

Street art in Paderborn

Graffiti. De één houdt ervan, de ander heeft er helemaal niets mee. Lang werd het beschouwd als vandalisme, maar tegenwoordig wordt het ook steeds meer gezien als een vorm van kunst. Professionele graffiti of street art wordt steeds vaker legaal in opdracht gezet. Paderborn heeft het potentieel van street art ingezien en is trots op de graffiti in de stad. Graffiti is er in allerlei vormen; je hebt de tags, lineair vormgegeven handtekeningen maar ook de prachtige veelkleurige kunstwerken. In de grotere steden als Berlijn, Keulen en Hamburg worden al jaren graffiti tours georganiseerd waarbij de focus vooral ligt op grote muurschilderingen, populaire street art en juridische opdrachten. Paderborn wil een brede focus leggen op graffiti. Tags kunnen soms nietszeggende krabbels zijn, maar hebben vaak een diepere betekenis. Door mensen hier ook over te informeren, probeert de stad een verbinding te maken met de creatieve sector en toerisme. Er zijn al enkele projecten gestart (zoals Secret City Fassadenfestival) waarbij de creatieve kant van Paderborn wordt gepromoot. Zo kan Paderborn een belangrijk centrum voor graffiti in Duitsland worden.

Graffiti rondleidingen met Sven Niemann

Sven Niemann spuit zelf geen graffiti, maar doet er al jaren onderzoek naar. Het VVV-kantoor besloot daarom om hem in te schakelen voor een tour door Paderborn om graffitikunst aan een breder publiek te tonen. Tijdens de ‘Nacht van de Musea’ in 2018 bood hij een gratis rondleiding langs de street art van Paderborn aan. Bijna 100 mensen liepen mee en wilden meer weten over graffiti. Er werd besloten om vaker rondleidingen te organiseren. Sven vertelt tijdens de rondleidingen over hoe graffiti ontstaan is, hoe lang het al bestaat, waar er in Paderborn legaal gespoten mag worden en welke kunstenaars er zijn.

Ontdek Paderborn door middel van een street art tour

De rondleidingen door de stad met Sven werden goed bezocht door zowel toeristen als de inwoners van Paderborn. Er kwamen echter ook steeds meer vragen om de tour ook op eigen houtje te wandelen. Wanneer je alleen of met z’n tweeën bent, is de rondleiding immers een stuk prijziger en de tour is alleen in het weekend te boeken. Hierop ontstond het idee om een digitale tour te ontwikkelen. In samenwerking met Tourist Information Paderborn is de tour ‘Paderborn und seine Graffitis’ in december 2020 beschikbaar voor iedereen.

Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Met de app Actionbound kun je een rondwandeling maken langs de street art in Paderborn

Actionbound

Om de tour te wandelen moet je op je smartphone of tablet de app Actionbound downloaden. Deze app is gratis te downloaden en kan ten alle tijden worden gebruikt. Zodra je de app geïnstalleerd hebt, kun je in de app zoeken naar de tour ‘Paderborn und seine Graffitis’. Zodra je de tour hebt gevonden kun je de ‘Bound’ starten en wandel je naar het beginpunt van de tour wandelen. Aan de hand van GPS kun je op de kaart zien waar je je momenteel bevindt. Overigens wordt de exacte locatie niet helemaal weergegeven, je zult op de juiste plek wel even moeten zoeken waar het exacte punt gelegen is. Je ontvangt een melding als je op de juiste plek aangekomen bent. Wanneer je de juiste plek gevonden hebt krijg je niet alleen meer informatie, maar je verdient ook nog een punten. Tussendoor ontvang je ook quizvragen waar je extra punten mee kunt verdienen. Je wandelt naar 13 verschillende locaties in de stad. Bij iedere locatie ontvang je meer informatie en een video waarin Sven uitleg geeft over het kunstwerk, maar ervaar je ook meer over street art in het algemeen. Vervolgens wandel je door naar de volgende locatie aan de hand van de GPS.

Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
De kleurrijke kunstwerken van Paderborn

Ontdek de kleurrijke kant van Paderborn

De route van de app is zo samengesteld dat je niet alleen maar langs de hotspots van Paderborn wandelt. Tijdens de tour wandel je namelijk ook langs de rand van de stad en door straten waar toeristen niet snel zullen komen. Zo kun je Paderborn op een andere manier ontdekken en daarnaast kun je ook genieten van de street art van de stad. Met de app en de video’s die je onderweg kunt bekijken ga je op een heel andere manier naar de stad kijken en met name op de graffiti. Zelf ben ik een liefhebber van mooie murals, maar als je de achterliggende gedachte van de tags of andere krabbels begrijpt, kijk je er weer heel anders naar. Normaal gesproken zou je denken dat de muren van een klooster niet bespoten mogen worden, maar de vrouwen van het klooster hebben juist gevraagd om de muren op te vrolijken met kleurrijke kunstwerken.

Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
De Graffitistern in de Paderwiesen

Een ander uniek project vind je in de Paderwiesen. Hier kunnen graffitikunstenaars legaal of illegaal spuiten op de Graffitistern, waardoor deze continu verandert. De echte blikvanger van de tour is echter de Paderborner Herzgraffiti. Dit kunstwerk toont de Pader, de levensbron van de stad die in het centrum oprijst en vanuit hier nieuw leven biedt. Het is een weerspiegeling hoe de inwoners van Paderborn de stad zien. Met de tour kun je 2000 punten verzamelen via de app. Is het mij gelukt? Nee, ik had één vraag verkeerd beantwoord omdat juist die vraag een instinker was. Mijn naam zal dus niet bovenaan de ranglijst terug te vinden zijn.

In de prijzen gevallen

De rondleiding door Paderborn werd al snel populair. Met name tijdens de corona tijden werd de app veelvuldig gebruikt omdat rondleidingen in groepen niet mogelijk waren. Dankzij de app konden mensen alsnog de stad ontdekken. De populariteit van deze tour is niet onopgemerkt gebleven. Jaarlijks reikt de ADAC (de Duitse ANWB) in de deelstaat Noordrijn-Westfalen prijzen uit voor de meest innovatieve toeristische projecten. In 2021 wist de digitale rondleiding ‘Paderborn und seine Graffitis’ de tweede plek te veroveren. Een teken dat dit project geslaagd is.

Praktische informatie

  • Actionbound is gratis te downloaden en is beschikbaar voor zowel Android als iOs.
  • De ‘Paderborn und seine Graffitis’ tour is ongeveer 3 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur. Je kunt de tour ten alle tijden lopen.
  • In de app van Actionbound vind je ook andere tours die langs de bezienswaardigheden van Paderborn lopen.
Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Streetart in Paderborn - 'Paderborn und seine Graffitis'
Nog meer graffiti in Paderborn

Hoe bereik je Paderborn?

Paderborn ligt in het midden van Duitsland en is eenvoudig te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Vanuit Utrecht is het ongeveer 3,5 uur rijden naar de stad. Paderborn is ook goed te bereiken met de trein. Vanaf Utrecht kun je naar Duisburg reizen en binnen een paar uur bereik je al het centrum van Paderborn. Daarnaast is Paderborn aangesloten bij het busnetwerk Flixbus. Tegen een laag bedrag kun je vanuit Nederland naar de stad reizen met de Flixbus.

Disclaimer: Een deel van dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Holland Mind, Teutoburger Wald Tourismus en Tourist Information Paderborn. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie