Landesgartenschau in Bad Iburg 2018
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Landesgartenschau in Bad Iburg 2018

In juni zijn we in samenwerking met Geheim over de Grens naar Osnabrück gereisd. Zoals je in het vorige verslag al kon lezen, is een stedentrip naar deze stad absoluut de moeite waard. Maar we hebben ook de omgeving verkend. Zo zijn we een middag geweest bij de Landesgartenschau in Bad Iburg. Tuinliefhebbers kunnen bij dit evenement geïnspireerd raken over natuur. Planten en bloemen staan centraal, je kunt kunst bekijken, wandelen over het Baumwipfelpfad, evenementen en workshops bijwonen en ook voor kinderen is er veel te ontdekken en beleven.

Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
Wij bezochten het Landesgartenschai in Bad Iburg afgelopen maand

Landesgartenschau, een regelmatig terugkerend evenement

In Duitsland bestaat aan de ene kant het Bundesgartenschau en de verschillende deelstaten organiseren daarnaast een Landesgartenschau. Dit idee bestaat al geruime tijd, het eerste evenement vond plaats in Stuttgart in het jaar 1870. Dit jaar vindt het Landesgartenschau plaats in Lahr, Würzberg, Bad Schwalbach, Burg en Bad Iburg. Je kunt het evenement een beetje vergelijken met de Nederlandse Floriade. Waar in Nederland de populariteit van dit evenement is afgenomen, leeft het in Duitsland wel. Bezoekers kunnen interessante kunst bewonderen en de nieuwste trends op gebied van tuinbouw ervaren. De locaties worden meestal met een bepaalde reden gekozen, bijvoorbeeld wanneer een stad of dorp ‘vergeten’ is of als onaantrekkelijk wordt gezien. Door het evenement wordt de locatie weer aantrekkelijk gemaakt voor de lokale bewoners en komen bezoekers in grote getale.

De Landesgartenschau kun je vergelijken met de Floriade. In Nederland is de populariteit van het evenement afgenomen, maar in Duitsland leeft het wel. Steden en dorpen die als onaantrekkelijk worden gezien of ‘vergeten’ zijn, worden weer aantrekkelijk gemaakt.

Landesgartenschau in Bad Iburg 2018
Vergeten of onaantrekkelijke steden/dorpen worden weer verfraaid

Landesgartenschau 2018 Bad Iburg

Wij bezochten de Landeshartenschau in Bad Iburg, niet ver van Osnabrück. Hier vindt het evenement plaats van 18 april tot 14 oktober 2018 met als slogan ‘Tauch ein’ (Duik erin). Bad Iburg is van origine een kuuroord en natuurlijk wordt er gerefereerd naar het water. Je kunt je voeten overal onderdompelen in waterbassins, maar de slogan gaat ook dieper; dompel jezelf onder in de bloemrijke wereld en laat je betoveren. Er is een verbinding gemaakt tussen het kuurpark door het bos naar de Holpendorpel Tal. Het gebied onder Schloss Iburg is ook onder handen genomen en fraai gemaakt met bloemen, planten en een vlindertuin. Om een overzicht van het complex te krijgen is er een Baumwipfelpfad (een wandelpad boven de boomtoppen)  aangelegd. Op een hoogte van 10 tot 28 meter kun je genieten van de flora en fauna om je heen. In het bos kun je heerlijk wandelen en tegelijk hedendaagse kunst bezichtigen. Er zijn iedere week workshops en evenementen die je kunt bijwonen en ook is er veel te doen voor kinderen.

Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
De omgeving is verfraaid met kleurrijke bloemen
Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
Kleurrijke bloemenvelden
Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
In de vlindertuin kun je enkele tropische vlindersoorten zien fladderen
Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
Doe inspiratie op bij de workshops
Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
Een beetje vreemd, de presentatie van grafstenen
Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
Één van de hoogtepunten van de Landesgartenschau in bad Iburg is het Baumwipfelpfad
Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
Wandel tussen de boomtoppen
Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
In het bos kun je wandelen en tegelijk kunst bekijken

Zelf had ik nog nooit eerder van het evenement gehoord en ik wist ook niet wat ik kon verwachten. Het gebied is mooi aangelegd met fraaie bloemen en planten. Ik kan me voorstellen dat tuin- en bloemenliefhebbers geïnspireerd kunnen raken en dat een bezoek aan de Landesgartenschau een leuk familie-uitje. Er is vooral veel te doen voor kinderen. Ze kunnen spelenderwijs kennis opdoen over de natuur. Een beetje vreemd vonden we het gedeelte waar allerlei grafstenen werden uitgestald. Zelf hebben we helemaal niets met kunst, waardoor de kunst in de bossen niet echt besteed was aan ons. Toch kun je in de bossen heerlijk wandelen. Niet alleen over de wandelpaden, maar ook over het Baumwipfelpfad. Via een toren kun je omhoog lopen en wandel je tussen de boomtoppen. Ook hier is veel aandacht voor de kinderen, want op iedere hoek van het boomtoppenpad kun je informatie en opdrachten vinden. Het is alleen wel allemaal in het Duits. Wat me verder ook zeker aanspreekt is het doel van het evenement. Het is een goed idee om een vergeten of onaantrekkelijke stad weer te verfraaien en in de spotlight te zetten.

De Landesgartenschau is een leuk familie-uitje waarbij tuin- en bloemenliefhebbers geïnspireerd kunnen raken.

Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
Op de berg staat het Schloss Iburg
Landesgartenschau 2018 Bad Iburg
600 jaar lang was het de residentie van de bisschoppen en prins-bisschoppen van Osnabrück

Schloss Iburg

Omdat de Landesgartenschau aan de voet van het Schloss Iburg ligt, besloten we hier een kijkje te nemen. Het kasteel staat op een berg en was een bisschoppelijk kasteel en Benedictijnenklooster in één. 600 jaar lang was het de residentie van de bisschoppen en prins-bisschoppen van Osnabrück. Sophie Charlotte, de eerste koningin van Pruisen en de oma van Frederik de Grote, werd in dit kasteel geboren. Er is een kasteelmuseum waarbij je een beter beeld kunt krijgen van het leven in het kasteel. Ook kun je de ridderzaal bezoeken. Wij bekijken het Schloss Iburg alleen van de buitenzijde en lopen een rondje over het complex.

Tips voor de Landesgartenschau 2018 Bad Iburg

  • Je kunt op een kilometer van de ingang je auto gratis parkeren
  • Vanaf de parkeerplaats kun je lopen, maar je kunt ook het treintje nemen dat heen en weer rijdt naar de ingang
  • Zorg ervoor dat je een stempel op je hand krijgt, zodat je het park uit kunt en later weer kunt betreden
  • In Bad Iburg kun je het Schloss Iburg bezoeken, maar ook het Urhmuseum
  • Volgend jaar is de Landesgartenschau niet meer in Bad Iburg, maar op een andere locatie

Plan je reis naar Duitsland

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.