Geldrop by Light
Nederland

Geldrop by Light

Geldrop heeft zich de afgelopen weken van zijn mooiste kant laten zien tijdens de Wollige Winterweken. Normaal gesproken wordt het Horecaplein gedomineerd door een grote schaatsbaan en een gezellige winterstube. Met het concept Happen & Stappen kunnen de mensen daarnaast culinair genieten bij de verschillende horecazaken rond het plein. Maar de inwoners van Geldrop moeten deze gezelligheid nu al twee jaar missen vanwege corona. Om Geldrop toch nog in het licht te zetten, is er iets anders verzonnen: Geldrop by Light. Verschillende gebouwen in het centrum worden ’s avonds verlicht, zoals het weverijmuseum, de Wiele, de schoorsteen op de bleek, het Horecaplein en Kasteel Geldrop. Zo kun je ’s avonds een mooie, korte wandeling maken door het centrum van Geldrop.

Geldrop by Light
Geldrop by Light

Geldrop wordt sprookjesachtig verlicht

Zodra de avond valt, gaan de lichten aan en wordt het centrum van Geldrop verlicht. Een goed moment om je wandelschoenen aan te trekken en een kort ommetje te maken. Je kunt starten bij het Landgoed Kasteel Geldrop of in de Molenstraat waar het Weverijmuseum gevestigd is. De route is zo’n 2 tot 4 kilometer lang, dus ook kinderen kunnen gezellig meestappen.

Vanuit mijn appartement is het slechts enkele minuten wandelen alvorens ik de Molenstraat bereik. Hier staat het Weverijmuseum dat sprookjesachtig wordt verlicht. Verschillende spots veranderen van kleur, waardoor de gevel er steeds weer iets anders uit komt te zien. Het voormalige textielfabriek is misschien wel één van de mooiste industriële gebouwen van Geldrop en wordt op deze manier echt in de schijnwerpers gezet. Achter de gevels torent de schoorsteen uit die ook steeds van kleur verandert. De ramen van De Wiele, dat onderdeel uitmaakt van de voormalige fabriek, worden met felgroene lampen verlicht. Wanneer je vervolgens vanaf het voormalige postkantoor de Molenstraat inkijkt, levert het een prachtig beeld op. Alleen al in de Molenstraat ben ik een uur aan het genieten.

Het Horecaplein is leeg. Normaal gesproken bruist het hier van de gezelligheid. Kinderen schaatsen op de schaatsbaan en er worden alcoholische versnaperingen gedronken in de winterstube terwijl de mensen kunnen genieten van muziek. Nu is het angstvallig stil en staat er alleen een grote kerstboom. Niet zomaar een kerstboom, maar een wenskerstboom. Je kunt een wens opschrijven en deze in een speciale kerstbal in de boom hangen. Uit alle kerstballen wordt een wens gekozen die in vervulling zal gaan. De opbrengsten van deze actie gaan naar een goed doel. Omdat het Horecaplein leeg is, vallen de prachtige panden juist nog meer op. Kijk bijvoorbeeld eens hoe mooi het Hotel Nijver & Kaffee Peijnenburg is. Maar ook de bibliotheek wordt weer met kleurrijke spots verlicht. Normaal gesproken niet mijn favoriete gebouw op het plein, maar op deze manier ziet het er echt geweldig uit.

Je kunt ervoor kiezen om een ommetje te maken door het centrum. De lantaarnpalen worden dit jaar versierd met mooie verlichtingen. Dat was een aantal jaar geleden wel anders. Al had ik verwacht dat er in het centrum nog meer gebouwen zouden worden verlicht. Hoe tof zou het bijvoorbeeld zijn wanneer de Sint-Brigidakerk nog eens verlicht zou worden met verschillende kleuren?

Terug bij het Horecaplein kun je naar het Landgoed Kasteel Geldrop wandelen. Speciaal voor Geldrop by Light zijn de poorten ook ’s avonds geopend. Het is hier behoorlijk donker, maar je zult aan de rechterzijde al wat licht zien. Kasteel Geldrop is verlicht met een mooie paars gloed. Zodra je dichterbij komt zie je daarnaast ook nog eens de weerspiegeling van het kasteel in het water. Ook de twee bijzondere bomen bij het kasteel worden met paarse en groene spots verlicht.

Er stond eigenlijk nog een heel randprogramma om Geldrop by Light heen. Jammer genoeg was dat vanwege alle maatregelen niet mogelijk. Het is de bedoeling dat Geldrop by Light ook in december 2022 plaats zal vinden. Het is te hopen voor de organisatie dat ze het randprogramma tegen die tijd wel op kunnen zetten en dat er nog meer bouwwerken in het centrum worden verlicht. Het initiatief is mij in ieder geval goed bevallen. Tot op heden heb ik vrij weinig over mijn eigen geboorte- en woonplaats geschreven, behalve de wandelingen over de Strabrechtse Heide. Ik ben benieuwd hoe Geldrop by Light er volgend jaar uit komt te zien. Zo mooi heb ik het centrum Geldrop in ieder geval nog nooit gezien.

Geldrop by Light duurt nog tot 9 januari 2022. Mocht je dit weekend nog een avondje vrij hebben en zin hebben in een kleine wandeling…?

Niet alleen het centrum van Geldrop wordt verlicht. In Mierlo wordt de Standerdmolen en Dienst Dommervallei ook verlicht.

Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Geldrop by Light
Impressie van Geldrop by Light
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie