9x doen in Münster - Schloss Münster
Duitsland

9x doen in Münster

In april bezochten we de Duitse stad Münster. Aanvankelijk stond deze trip op de planning afgelopen december omdat we de kerstmarkt wilden bezoeken. Jammer genoeg boekte ik in een periode dat de kerstmarkt nog helemaal niet open was. Hierdoor heb ik een andere datum gekozen en gingen we met enkele maanden vertraging alsnog naar Münster. Via Tourismus Münster had ik vooraf contact gezocht om de highlights van de stad en had ik de Münstercard besteld. Met deze kaart heb je namelijk enkele voordelen zoals gratis toegang tot bepaalde bezienswaardigheden en musea, gratis gebruik van openbaar vervoer en de mogelijkheid tot het huren van fietsen. Twee dagen Münster was eigenlijk nog te kort om alles in deze leuke stad te bekijken. Ben jij van plan om eens naar Münster af te reizen? In dit artikel geef ik je tips: 9x doen in Münster.

9x doen in Münster
Wij geven jullie 9 tips die je zeker moet doen bij een bezoek aan Münster

Koop de Münstercard

Wil je zo veel mogelijk profiteren van een bezoek aan de stad Münster? Zorg er dan zeker voor dat je de Münstercard koopt. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, heb je gratis toegang tot enkele musea, kun je gebruik maken van gratis rondleidingen door de stad en gratis een fiets huren.

De Münstercard is te koop bij het Toeristenbureau, maar ook online. Er zijn twee varianten Münstercards. Voor het gebruik van één dag van de kaart betaal je €20,- (kinderen €12,-) en wil je de kaart twee dagen gebruiken betaal je €30,- (kinderen €16,-). Zorg er dus voor dat je vooraf bepaald wat je wilt gaan zien en bezoeken, zodat je zo veel mogelijk voordeel haalt uit deze kaart.

9x doen in Münster - Münstercard
Met de Münstercard kun je profiteren van kortingen

Bezoek de St. Lamberti Kirche en St. Paulus Dom

Er zijn heel wat prachtige gebouwen in Münster te vinden, maar twee hiervan springen er echt uit. De St. Lambertikirche en St. Paulus Dom.

De St. Lamberti Kirche bevindt zich aan het einde van de Prinzipalmarkt en stamt uit de 13e/14e eeuw. Kijk goed naar de torens vanaf straat. Je ziet hier drie ijzeren kooien hangen. In de 16e eeuw werden hier werden hier lijken tentoongesteld om de mensen af te schrikken. Ondanks dat de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel werd verwoest en er veel van het interieur verloren is gegaan, is de binnenzijde van de kerk nog steeds absoluut een bezoek waard. ’s Avonds kun je tijdens een rondwandeling mee met de vrouwelijk torenwachter die tot middernacht elk half uur op haar hoorn blaast. De oorspronkelijke taak van de torenwachter was om de stad te bewaken en op de uitkijk te staan voor branden.

9x doen in Münster - St. Lamberti Kirche
Het interieur van de St. Lamberti Kirche

De St. Paulus Dom ligt iets verderop en werd in in het jaar 1225 gebouwd. Bijzonder is de astronomische klok in de Dom, maar helaas werd deze op het moment dat wij de Dom bezochten gerestaureerd. Op woensdag en zaterdag vindt er in de voormiddag een markt plaats voor de Dom waar je allerlei specialiteiten en lekkernijen kunt kopen. Zorg ervoor dat je niet al te stevig ontbijt, want voor een paar euro’s kun je een enorm bord met rollade, aardappeltjes en rode kool kopen. Een echte aanrader!

9x doen in Münster - St. Paulus Dom
Het interieur van de St. Paulus Dom

Wandel door de Botanische tuin van het Schloss Münster

Het Schloss Münster was vroeger een prinsbisschoppelijke residentie en wordt gezien als het belangrijkste bouwwerk van de Noordduitse barok. Het kasteel werd tussen 1767 en 1787 gebouwd, is 91 meter lang en heeft drie vleugels. Na de verwoesting van het Schloss Münster tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het origineel herbouwd. Tegenwoordig dient het complex als het hoofdgebouw van de universiteit van de stad.

9x doen in Münster - Schloss Münster
Één van de mooiste bouwwerken van de stad; Schloss Münster

Achter het Schloss Münster bevind zich een prachtig park met oude bomen en een Botanische Tuin. Hier kun je gratis wandelen tussen al het groen. Zeker in het voorjaar wanneer alle bloemen volop in bloei zijn, is het hier heerlijk vertoeven.

9x doen in Münster - Botanische tuinen
Achter het Schloss Münster vind je de Botanische Tuinen

Huur een fiets

Wist je dat Münster de fietshoofdstad van Duitsland is? Per persoon bezitten de mensen uit Münster 1,67 fietsen. Dat zijn dus redelijk wat fietsen. Niet voor niets kunnen bezoekers aan de stad dus ook een fiets huren en de stad per fiets verkennen. En dat vinden wij Nederlanders toch zeker interessant? Zo veel fietsen moeten natuurlijk ook ergens staan. Zo is er in 1999 een ondergrondse fietsparkeerplaats gebouwd. Een unicum in Duitsland.

Münster heeft meer dan 4500 kilometers aan bewegwijzerde fietspaden en vanuit het centrum kun je veel fietsroutes afleggen. Ideaal wanneer je veel van de stad wilt zien, aangezien veel bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. Op verschillende plekken in het centrum kun je een fiets huren en met een Münstercard is dit zelfs gratis.

9x doen in Münster - Huur een fiets
Huur een fiets en verken Münster en omgeving

Wandel of fiets over de Promenade

Daar waar vroeger de oude stadsmuren stonden, ligt nu een groene gordel rond het oude stadsgedeelte. Deze 4,5 kilometer lange ring is autovrij waardoor je heerlijk kunt wandelen, fietsen of kunt skaten onder de groene lindes.

De oude stadsmuur werd door de stadvaders van Münster in de 18e eeuw afgebroken en vervangen door een dubbele rij aan lindebomen. Hierdoor vind je rondom de stad heel veel groen. En dat niet ver van het centrum. Tussen de Schlossplatz en de Aasee vindt ook vijf maal per jaar een grote rommelmarkt plaats.

9x doen in Münster - Promenade
Fietsen over de Promenade

Breng een bezoek aan Haus Rüschhaus

Wanneer je de beschikking hebt over een fiets raden we zeker aan een bezoek te brengen aan het Haus Rüschhaus. Din dit laat-barokke huis woonde van 1826 tot 1846 Anette von Droste-Hülshoff. Ze was een Duitse dichteres en componiste.

Eerlijkheidshalve moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit van haar heb gehoord, maar ze geldt als de grootste Duitse dichteres uit de geschiedenis. Met de Münstercard konden we een rondleiding krijgen door het huis waar ze woonde. Het huis is tegenwoordig ingericht als museum en enkel met een gids te bezoeken. Gedurende de rondleiding kun je meer te weten komen over het huis en de dichteres zelf. Het interieur van het huis is prachtig en absoluut een bezoekje waard. De omliggende tuin kun je wel op eigen gelegenheid bezoeken.

9x doen in Münster - Haus Rüschhaus
Haus Rüschhaus, waar de Duitse dichteres Anette von Droste-Hülshoff woonde

Wandel rondom Burg Hülshoff

Om nog meer te weten te komen over Annete von Droste-Hülshoff kun je vervolgens ook naar Burg Hülshoff gaan. Dit is de geboorteplaats van de dichteres. In 1545 werd de bouw van het herenhuis voltooid. Het wordt omringd door een vuurburcht met twee verdedigingstorens. Binnen kun je het museum van Anette von Droste-Hülshoff bezoeken en kun je meer te weten komen over de leefomstandigheden van de adel in Münsterland.

Geen zin om het museum te bezoeken? Dan kun je ook een wandeling maken door het omliggende park wat absoluut de moeite waard is.

9x doen in Münster - Burg Hülshoff
Wandel rondom het park van Burg Hülshoff en verken het Annete von Droste-Hülshoff museum

Eet 's avonds bij Pinkus Müller

Wat ik altijd heerlijk vind aan Duitsland is dat je altijd goed kunt eten en drinken. We zoeken vaak een brouwerij uit waar we lekker en goedkoop kunnen eten en ook een verfrissend biertje kunnen drinken. In Münster kan dat bij Pinkus Müller. Deze brouwerij is de laatste altbierbrouwerijen die de stad ooit kende. Momenteel brouwt de zesde generatie van de familie Muller de verschillende biersoorten. Het bier wordt gebrouwen met uitsluitend grondstoffen uit de biologische landbouw.

De brouwerij heeft ook een restaurant waar je heerlijk kunt eten. De kaart bevat enkele zeer smakelijk gerechten en je kunt de verschillende biertjes ook in proefglaasjes bestellen. Zorg er echter wel voor dat je een plek tijdig reserveert, want Pinkus Muller wordt goed bezocht.

9x doen in Münster - Pinkus Müller
's Avonds heerlijk eten in Pinkus Müller

Ontdek de kastelen in het Münsterland

De regio ten noorden van Münster heet het Münsterland. Kastelen, burchten en landhuizen bepalen hier het landschapsbeeld en het is absoluut de moeite waard om een bezoek te brengen aan één van de bijzondere complexen.

Wij brachten een bezoek aan Schloss Nordkirchen en Schloss Cappenberg. Met name het Schloss Nordkirchen was uitermate indrukwekkend. Het werd gebouwd in de periode 1703-1734 voor de familie Plettenberg en ligt op een eiland dat omgeven wordt door een gracht en een groot park. Het park en het kasteel zijn naar een Frans voorbeeld aangelegd. Hier kun je een gehele dag rond slenteren en er zijn ook nog enkele mooie wandelroutes.

Wil je meerdere kastelen en burchten in de omgeving bezoeken? Dan kun je het beste met de auto het gebied verkennen.

9x doen in Münster - Schloss Nordkirchen
Schloss Nordkirchen gezien vanuit de lucht

We hopen jullie met deze tips te hebben geïnspireerd om eens Münster te bezoeken. Ben jij zelf al eens in Münster geweest? Laat het dan in een reactie onder dit bericht aan ons weten. We zijn benieuwd wat jullie ervan vonden.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie