Weekendje weg Münster - Huizen in de Altstadt
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Weekendje weg Münster

Toen we afgelopen winter enthousiast bedachten de kerstmarkt van Münster te willen bezoeken maakten we één foutje. We boekten een appartement zonder te controleren of de kerstmarkt überhaupt al was gestart. En als het fout kan gaan bij ons, dan gaat het ook fout. Er was inderdaad nog geen kerstmarkt in Münster op de datum dat we een appartement boekten maar gelukkig konden we onze boeking verzetten naar eind april. Dit jaar hebben we geen Koningsdag gevierd maar de stad Münster bezocht. Eerlijk gezegd had ik weinig hoge verwachtingen van deze stad, maar ik ben goed verrast en kan Münster zeker aanbevelen als een stad voor een weekendje weg. We nemen je mee naar wat wij hebben ondernomen in Münster en omgeving.

Weekendje weg Münster - Ons AirBnb appartement
Ons appartement op een kwartier lopen van het centrum

Ons appartement boekten we via Airbnb. De vriendelijke verhuurder was flexibel en dacht met ons mee waardoor we dus op een later tijdstip naar Münster konden komen. Het appartement lag op een kwartier lopen van het centrum. De kamer was niet groot, maar van alle gemakken voorzien. Parkeren in Münster kan wel lastig zijn, maar gelukkig kunnen we recht voor ons appartement een parkeerplaats van de verhuurder overnemen. De kamer was nog niet gereed, dus wij beginnen alvast aan onze verkenningstocht.

Weekendje weg Münster - Promenade
Via de groene Promenade lopen we naar het centrum
Weekendje weg Münster - Koffietijd bij Aux Macarons
Tijd voor koffie! En macarons.
Weekendje weg Münster - St. Paulusdom
De St. Paulusdom van binnen

Via een deel van de Promenade komen we aan bij Aux Macarons in de Königsstrasse. Hier drinken we een kopje koffie en proeven we enkele macarons met bijzondere smaken. Bij Tourismus Münster halen we ons welkomstpakket op waarin ook de Münstercard zit. Hiermee kunnen we gebruik maken van het openbaar vervoer, gratis fietsen huren en enkele hotspots gratis bezoeken. Een aanrader om deze zeker aan te schaffen tijdens je bezoekje. We brengen een bezoek aan de St. Paulusdom waar we de astronomische klok willen bezichtigen. Helaas wordt deze bijzondere klok gerestaureerd en kunnen we deze niet zien. Omdat er net een dienst begint, worden we ook vriendelijk naar buiten verwezen.

Weekendje weg Münster - Liebfrauenkirche
Ook bezoeken we de Liebfrauenkirche
Weekendje weg Münster - Schloss Münster
Schloss Münster
Weekendje weg Münster - Schloss Münster
Tegenwoordig wordt het Schloss Münster gebruikt door de Universiteit en is het een populaire trouwlocatie
Weekendje weg Münster - Schlossgarten
Achter Schloss Münster is de Schlossgarten gratis te bezoeken
Weekendje weg Münster - Botanische tuinen van Schloss Münster
En kun je ook de botanische tuinen bekijken

Via de Liebfrauenkirche wandelen we verder naar het Schloss Münster. Dit imposante gebouw wordt tegenwoordig gebruikt door de Universiteit en is een populaire trouwlocatie. Achter het Schloss Münster is een prachtige tuin aangelegd en er is een botanische tuin die je kunt bezoeken. Hier kun je uren slenteren, zeker wanneer alle bloemen volop in bloei zijn. Niet alle bloemen zijn in bloei tijdens ons bezoek, maar toch is het heerlijk wandelen hier. Hoe mooi moet het hier zijn tijdens de bloeiperiode?

Weekendje weg Münster - Ruïnes van het oude theater
De ruïnes van het oude Theater
Weekendje weg Münster - Groene Nudeln bij Cavete
Grüne Nudel bij de studentencafé Cavete
Weekendje weg Münster - Standbeeld van Kiepenkerl
Het beeld van de Kiepenkerl
Weekendje weg Münster - Huizen in de Altstadt
Historische bouwwerken in de Altstad
Weekendje weg Münster - St. Lambertiikirche
En daar is ook de St. Lambertiikirche te vinden

In de Kreuzstrasse lunchen we in de middag bij de studentenkroeg Cavete. Hier bestellen we een bord Grüne Nudeln (groene noedels), waar Münster om bekend staat. Het is maar goed dat we één portie bestellen, want het is voldoende voor ons tweeën. Onze wandeling vervolgen we langs het standbeeld van de Kiepenkerl, enkele kerken en de overblijfselen van het theater. We eindigen de wandeling in het centrum waar we St. Lambertiikirche bezoeken. Dit is voor ons het mooiste bouwwerk van de stad. Daarna is het tijd om te shoppen en uiteraard hoort daar een bezoekje bij de DM bij. Bij Chocolaterie Hussel kopen we enkele overheerlijke gevulde truffels. Een leuk kado voor het thuisfront.

Weekendje weg Münster - Restaurant en brouwerij Pinkus Müller
Restaurant en brouwerij Pinkus Müller
Weekendje weg Münster - Proefplankje bij Finne Brauerei
Bij Finne Brauerei bestellen we een proefplankje bier

’s Avonds eten we bij de brouwerij Pinkus Müller. Het is verstandig om vooraf een plekje te reserveren, want het is hier behoorlijk druk. In het restaurant kun je enkele simpele, maar lekkere gerechten bestellen. Wij bestellen uiteraard typisch Duitse gerechten zoals de Flammkuchen, een Brotteller en Duitse worst met zuurkool. Bij dat eten hoort natuurlijk een huisgebrouwen biertje van Pinkus Müller. Met een volle buik lopen we verder naar de Finne Brauerei, de tweede brouwerij van de stad. Hier bestellen we een proefplankje en drinken we deze op de lange tafels onder de locals. Zo maken we er een gezellige avond van.

Weekendje weg Münster - Frühstück bij een bakker
Typisch Duits ontbijtje bij de bakker
Weekendje weg Münster - Friedensaal
De Friedensaal waar op 15 mei 1648 vrede werd gesloten tussen Spanje en Nederland

Met de fiets Münster verkennen

Onze tweede dag in Münster starten we met een ‘Frühstück’ voor twee bij de bakker in het centrum van de stad. Vandaag gebruiken we de Munster-card waarmee je gratis toegang hebt tot verschillende bezienswaardigheden, musea, openbaar vervoer en zelfs stadswandelingen. We bezoeken als eerste der Friedensaal, hier werd op 15 mei 1648 de vrede gesloten tussen Spanje en de Nederland waarmee er een einde kwam aan tachtig jarige oorlog. Het is een indrukwekkende kamer met houten lambriseringen met prachtige houtsnijwerken. De schilderijen die in deze zaal hangen zijn portretten van personen die bij het sluiten van de vrede waren betrokken.

Weekendje weg Münster - Markt van Münster op zaterdag
Markt in Münster

Hierna vervolgen we onze weg en bezoeken de gigantische markt voor de Paulusdom. Hier kan je prima ingrediënten kopen voor een goede maaltijd. We zien vlees, vis, brood, groentes- en fruitkramen, maar je kan er ook koffie drinken,  planten en bloemen kopen en ga zo maar door. Heb je nog niets gegeten? Bestel dan zeker een bord met rollade en rode kool. Een heel bord vol voor maar 5 euro, dat is echt waar voor je geld?!

Weekendje weg Münster - Fietsen huren
Met de Münster Card huren we fietsen...
Weekendje weg Münster - Fietsen buiten het centrum van Münster
.. .en kunnen we ook ook buiten het stadscentrum Münster verder ontdekken
Weekendje weg Münster - Haus Rüschhaus
Haus Rüschhaus, waar de beroemde Duitse dichtster Anette von Droste-Hülshof woonde

Uiteindelijk lopen we door om onze fiets op te halen, deze is gratis voor ons beschikbaar met de Münster-card. Münster staat bekend als de fietshoofdstad van Duitsland. De fietspaden zijn weldoordacht aangelegd en Münster is de enige stad met een ondergrondse fietsparkeerplaats. We fietsen een eind buiten de stad om het ‘Haus Rüschhaus te bezoeken. Hier leefde de bekende Duitse dichtster Anette von Droste-Hülshoff. Het huis staat midden in de natuur met een prachtig onderhouden Engelse tuin. Eerlijk gezegd, de schrijfster zegt ons helemaal niets, maar we komen net aan wanneer het tijd is voor een rondleiding en deze is gratis met onze kaart. Tot onze verassing is de rondleiding enorm informatief over de tijd dat de vrouw leefde, de gebruiken van die tijd en het huis zelf is ook enorm boeiend. Er is veel te zien en we verbazen ons over de oude koets, de verzameling eieren van Anette en de kamer met het handgeschilderde originele behang.

Weekendje weg Münster - Burg Hülshoff
Burg Hülshoff was de geboorteplaats van Anette von Droste-Hülshof

We blijven in de geest van Anette von Droste-Hülshoff wanneer we naar het Burg Hülshoff fietsen. De dichtster is hier immers geboren en daarom is er een museum in het burcht te vinden. Het museum bezoeken we niet, maar genieten bij het kasteel van ‘Kaffee und Kuchen’. Nadat we onze energie weer hebben aangevuld maken we nog een mooie wandeling rondom het burcht. Er is een mooi park aangelegd, je kunt er herten bewonderen en theehuis bezoeken.

Weekendje weg Münster - Aasee
Een blik op de Aasee
Weekendje weg Münster - Fietsen over de Promenade
Via de Promenade fietsen we terug naar het centrum
Weekendje weg Münster - Zwinger
De Zwinger was een fort, maar werd later door de nazi's gebruikt als gevangenis

We fietsen terug naar het centrum van Münster en maken nog een rondje rondom de Aasee. Dit meer is een populair recreatiegebied waar je naast watersport ook kunt wandelen, fietsen en kunt inline skaten. Rondom het meer zijn restaurantjes, cafés en hotels te vinden. Omdat het redelijk frisjes is geworden is er niet veel op het water te doen, dus wij fietsen terug naar de Promenade. De Promenade is een groene gordel rondom het stadscentrum. Ooit stond hier de stadsmuur van de stad. Tegenwoordig is het een autovrije weg en zie je er veel fietsers en wandelaars. Hier lijkt het net alsof je ver van een stadscentrum verwijdert bent. Hier zien we ook de Zwinger, ooit een fort maar later door de nazi’s gebruikt als gevangenis.

Weekendje weg Münster - Kleurrijke huizen bij de Kreuzviertel
Kleurrijke huizen in het Kreuzviertle
Weekendje weg Münster - Avondeten bij Gasthof Grosser Kiepenkerl
Eten bij Gasthof Grosser Kiepenkerl

We hopen bij de Schulstrasse nog te kunnen genieten van de bloeiende bloesembomen die we op Instagram hebben gezien. Helaas zijn we net enkele dagen te laat. De meeste bloesems zijn inmiddels op de grond gevallen. Ook al missen we de bloesem, de Kreuzviertel is prachtig met kleurrijke huizen. Hierna leveren we de fietsen weer in en lopen we naar Gasthaus Grosser Kiepenkerl waar we hebben gereserveerd voor het avondeten. Ook hier kun je typisch Duits eten bestellen.

Weekendje weg Münster - Proefplankje bij Braukunstwerk
's Avonds een proefplankje bij Braukunst, nu helaas tijdelijk gesloten

De avond sluiten we af bij Braukünstwerk, een biercafé niet ver van ons appartement. Hier hebben ze wekelijk acht verschillende speciaalbiertjes op de tap en daarnaast een aardige collectie aan flesbier. Er is zelfs een proeflokaal waar je onder begeleiding van een specialist biertjes kunt proeven en uitleg krijgt. Wij bestellen hier een proefplankje van de acht verschillende biertjes op de tap en raken in gesprek met een bezoeker en de eigenaar. Het zijn super vriendelijke mensen. Jammer genoeg is ons ter oren gekomen dat de eigenaar ernstig ziek is en het café moet verkopen. Hopelijk kan Braukünstwerk onder hetzelfde concept doorgaan en komt de eigenaar er weer bovenop.

Weekendje weg Münster - Ontbijt bij Bar Celona
Onbeperkt ontbijten bij Café & Bar Celona

Kastelenbezoek

We ontbijten onze laatste dag in Münster bij het bekende Café & Bar Celona. Hier kan je op zondag aanschuiven bij een enorm ontbijtbuffet voor een vaste prijs. We smullen van alle broodjes, verschillende soorten beleg en een lekkere kop koffie.

Weekendje weg Münster - Schloss Nordkirchen
Een blik op Schloss Nordkirchen

Nadat we onze buik hebben volgegeten verlaten we de stad om naar de stad Nordkirchen te reizen. Hier staat een enorm paleis wat ook wel bekend staat als het Westfaalse Versailles. Het paleis is gebouwd tussen 1703 en 1734 in barokke stijl. Wanneer we aan komen lopen zijn we erg onder de indruk van dit imposante gebouw. Recht voor het gebouw ligt een vijver en daartussen een prachtig onderhouden Franse tuin. Het paleis kan binnen alleen met een rondleiding worden bezocht maar met alleen de buitenkant en de omliggende tuin bezichtigen zijn wij al een paar uurtjes kwijt.

Weekendje weg Münster - Schloss Cappenberg
Schloss Cappenberg

Na Schloss Nordkirchen reizen we door naar Schloss Cappenberg om het slot en klooster te bekijken. Een leuke plek maar we zijn minder onder de indruk na Schloss Nordkirchen. Het is een compacte burcht met uitkijktoren, kerk en bijgebouwen. Hier lopen we een ronde om het complex. De tuinen zijn gesloten, waardoor we eigenlijk vrij snel klaar zijn. Danny beklimt nog de uitkijktoren, maar hierna nemen we de auto en keren we terug naar Nederland.

Münster heeft ons verrast. Niet alleen de stad is de moeite waard om te bezoeken, maar ook de omliggende omgeving. Naast de kastelen die we hebben bezocht heeft het Münsterland nog veel meer kastelen. Wij kunnen daarom een bezoek aan de stad Münster absoluut aanraden.

Plan je reis naar Duitsland

Lianne
Lianne

Met mijn ouders reisde ik elk jaar af naar het prachtige Frankrijk. Pas toen ik Danny leerde kennen ben ik de wereld verder gaan verkennen. Ik vind het geweldig om me te verdiepen in oude mythen, sagen, sprookjes over onze bestemmingen en ben daarnaast diegene in onze relatie die graag zo goed mogelijk voorbereid op vakantie gaat.

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.