Weekendje weg Münster - St. Lambertiikirche
Münster Duitsland

Reistips voor Münster

‘Het Rome van Duitsland’. Münster ligt in de regio Noordrijn-Westfalen, op 70 kilometer afstand van Enschede, en is een populaire bestemming voor Nederlandse toeristen.

De stad werd al bewoond in de Romeinse tijd, maar de geschiedenis gaat verder terug. In de 8e eeuw werd een stichting van een bisdom gesticht in opdracht van Karel de Grote. De bisschop werd snel ook de landsheer en Münster een wereldlijk centrum van prinsendom. De stedelijke ontwikkeling begon in de wijk rond de dom, het belangrijkste gebouw van Noordrijn-Westfalen. In de 12e eeuw kreeg Münster stadsrechten en een eeuw later voegde het zich bij de Hanze. Door de eeuwen heen kende de stad ook heel wat problemen. De pest heeft duizenden inwoners gedood en er heersten enkele grote stadsbranden. In 1383 ging een groot deel van de stad in vlammen op, de ergste stadsbrand sinds 1197. Nog ieder jaar staat men stil bij deze trieste noodslootjaren tijdens de Grosse Prozession.

In het 14e eeuwse stadhuis werd in 1648 officieel een einde gemaakt aan de Dertigjarige Oorlog door het tekenen van de Vrede van Münster. Dit maakte van Münster een onafhankelijk bisdom waardoor het gebied rooms-katholiek bleef. Ook werd de onafhankelijkheid van Nederland en Spanje erkent.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd maar liefst 90% van de stad verwoest door geallieerde bombardementen. Na de oorlog werd een groot deel in de oude stijl herbouwd. Zo kent Münster een heleboel prachtige monumenten en gebouwen en zijn er tegenwoordig ook mooie parken en musea in de stad te vinden. De grootste trekpleister van de stad is natuurlijk de Dom.

Verhalen over Münster

4 leuke biercafés in Münster - Finne Brauerei

5 leuke biercafés in Münster

In april bezochten we Münster. We verkenden de stad te voet en konden met de fiets de omgeving ontdekken. 's Avonds gingen we op zoek naar leuke biercafés. Het aantal craft beer brouwerijen is ook...

9x doen in Münster - Schloss Münster

9x doen in Münster

In april bezochten we de Duitse stad Münster. Aanvankelijk stond deze trip op de planning afgelopen december omdat we de kerstmarkt wilden bezoeken. Jammer genoeg boekte ik in een periode dat de...

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Münster

Booking.com

Boek vooraf een activiteit