4 leuke biercafés in Münster - Finne Brauerei
Duitsland

5 leuke biercafés in Münster

In april bezochten we Münster. We verkenden de stad te voet en konden met de fiets de omgeving ontdekken. ’s Avonds gingen we op zoek naar leuke biercafés. Het aantal craft beer brouwerijen is ook in Münster groeiende. De meeste van deze brouwerijen werken met gezonde ingrediënten en experimenteren met leuke smaken. Dat moesten we natuurlijk ook proeven. Zo gingen wij op zoek naar de 5 leukste biercafés in Münster.

Wij zochten eerder dit jaar ook uit wat de leukste biercafés van Keulen zijn.

Brauerei Pinkus Müller

Ooit kende de stad Münster maar liefst 150 altbierbrouwerijen. Hier is er tegenwoordig nog maar één van over, de Brauerei Pinkus Müller. Het bedrijf werd in 1816 gesticht door Johannes Müller. In de Kreuzstrasse 10 begon hij een bakkerij met een brouwerij. De bakkerij werd vijftig jaar later gesloten en men stortte zich vol op het brouwen van bier. Tegenwoordig is de zesde generatie van het familiebedrijf nog altijd aan het brouwen. Dit doen ze op biologische wijze. Het bierassortiment is inmiddels behoorlijk uitgebreid, maar liefst 19 verschillende soorten bier worden er gebrouwen. Uiteraard zijn enkele hiervan seizoensgebonden.

Je kunt van deze biertjes genieten in de biergarten, maar je kunt ook ’s avonds aanschuiven voor het eten. De kaart staat vol heerlijke traditionele gerechten uit het Münsterland. Wat te denken Töttchen of Pannekoken met Pillewörmer? Geniet van het lekkere eten met een vers getapt biertje van Pinkus. Meerdere biertjes proeven? Vraag dan naar de proefglazen.

Het is verstandig om vooraf te een plek te reserveren, want het restaurant is behoorlijk populair.

Adres: Kreuzstrasse 4-10

4 leuke biercafés in Münster - Pinkus Müller
Het schild van Pinkus Müller - © Ralf Emmerich

Finne Brauerei

Finne Brauerei brouwt zijn biertjes op biologische wijze. Ze brouwen klassieke bierstijlen, maar ook seizoensgebonden specialiteiten en bieren met interessante combinaties. De kleine craft beer brouwerij is te vinden in het Kreuzviertel. ’s Avonds verzamelen de mensen zich hier om een hapje te eten en te genieten van de verschillende biertjes. Er staan 13 biertjes op de tap. Naast de bieren van Finne zijn er ook enkele biertjes van gastbrouwerijen op de tap aangesloten die geregeld wisselen. Bestel zeker een proefplankje met vier verschillende bieren. Je kunt een selectie van de Finne of gastbieren bestellen, maar tegen een kleine meerprijs kun je zelf een combinatie van bier samenstellen. Bekijk ook zeker de kaart, want je kunt hier onder meer Flammkuchen, brezel en verschillende worsten bestellen. Uiteraard allemaal biologisch.

Wil je naast het proeven ook meer weten over het brouwproces en craft beer? Sluit dan aan bij de bierseminars die worden gegeven. Kijk op de website van Finne Brauerei voor de agenda met evenementen.

Adres: Kerssenbrockerstrasse 8

4 leuke biercafés in Münster - Finne Brauerei
Een proefplankje met Finne

Braukunstwerk

In de Warendorfer Strasse, buiten het stadscentrum, vind je een typisch craft beer café. Hier kun je genieten van 8 verschillende speciaalbier van de tap en een flinke collectie aan flessen bier. Je kunt hier een proefplankje bestellen met alle bieren van de tap. Bij het tappen van de biertjes wordt er rekening gehouden welke je als eerste moet drinken, om de smaken goed op te laten bouwen. Naast het café is een proeflokaal waar je onder begeleiding van een bierspecialist uitleg krijgt en je speciaalbier kunt proeven.

Helaas is Braukunstwerk op dit moment permanent gesloten. De eigenaar is ziek en is genoodzaakt het café te verkopen. Het is te hopen dat hij er snel weer bovenop komt en het concept niet verloren gaat. Op dit moment vinden er onderhandelingen plaats voor een overname van het café.

Adres: Warendorfer Strasse 44

4 leuke biercafés in Münster - Braukunstwerk
Een proefplankje met speciaalbier

Cavete

Münster is een studentenstad. Studenten hebben niet veel geld en houden natuurlijk van een avondje gezellig stappen. Daarom is er sinds 1959 de studentenkroeg Cavete geopend, gerund door studenten. De bierkaart is misschien niet spectaculair, maar dit is één van de meest geliefde kroegen van de stad. Misschien doet het interieur een beetje vreemd aan, maar breng zeker een bezoekje aan deze kroeg. Aanrader: probeer een de groene noedels te eten.

Adres: Kreuzstrasse 37/38

4 leuke biercafés in Münster - Cavete
Een altbier drinken in de studentenkroeg Cavete

MOLE

In de voormalige Germania-Brauerei is tegenwoordig het Germania-Campus te vinden. Toen de brouwerij in 1984 werd gesloten, verloederde het gebouw. Er vond een renovatie plaats en de voormalige brouwerij en herbergt een hotel, restaurants, bars, winkels en woningen. Één van de bars is de MOLE Kneipe & Kombüse. Hier kun je genieten van het Dackel van de tap, het huisbier van MOLE dat op de Campus wordt gebrouwen. Naast het tapbier kun je ook enkele speciaalbier op fles bestellen. En niet te vergeten… je kunt hier ook meer dan prima eten.

Adres: Dorpatweg 10

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie