Top 5 leuke biercafés Brussel
België

5 leuke biercafés in Brussel

Europa is de geboorteplaats van bier. Er zijn veel Europese steden te vinden waar je als bierliefhebber kunt genieten van de vele unieke biertjes gebrouwen door gerenommeerde fabrieken of ambachtelijke brouwers. De zeven topbestemmingen voor bierliefhebbers binnen Europa zijn Brugge, Brussel, Praag, Dublin, Amsterdam, Berlijn en München. Deze maand bezocht ik één van deze biersteden en ging ik op zoek naar de leukste biercafés in Brussel.

Top 5 leuke biercafés Brussel
Reizen & Reistips ging op zoek naar de leukste biercafés van Brussel

Bier in Brussel

Brussel staat bekend om twee producten: chocolade en bier. Je kunt zelfs een tour boeken waar je de stad verkent en ondertussen chocolade en bier kunt proeven bij verschillende chocolatiers en cafés. Wij slaan chocolade voor deze trip over en richten ons volledig op het bier. Één van de bekendste biercafés in Brussel is het Delirium Café. Dit café is zo ongelooflijk groot en internationaal zeer bekend. In 2004 kwam Delirium in het Guiness Book of Records te staan vanwege het grote aanbod van commerciële bieren. Dat trekt natuurlijk een hoop aandacht én toeristen. Niet voor niets is het hier vaak ongelooflijk druk. Tijdens mijn voorgaande bezoeken aan Brussel was een biertje drinken in het Delirium Café vaste prik, maar ditmaal sloeg ik het café over. Tegenwoordig moet je zelfs tokens van €5,- betalen om bier te drinken uit kleine plastic glazen. Voor mij is de charme van het bier drinken dan volledig weg en door de enorme drukte kun je hier ook nauwelijks genieten van een gemoedelijk sfeertje. Laat het Delirium Café daarom links liggen en ga op zoek naar de echte pareltjes. Wij zetten in dit artikel op willekeurige volgorde 5 leuke biercafés voor je op een rijtje waar je wel dat authentieke sfeertje kunt proeven onder het genot van lekker Belgisch bier.

Wil je ook op zoek naar de leukste biercafés van Brugge? Wij zochten de leukste voor je uit.

Top 5 leuke biercafés Brussel - Le Poechenellekelder
Met liefde wordt een biertje uitgeschonken in Le Poechenellekelder

Le Poechenellekelder

Niet ver van Manneken Pis vind je Le Poechenellekelder. Dit café staat bekend om de oude marionetten waarmee vroeger in de kelder allerlei theatervoorstellingen werden gespeeld. De poppen hangen nog steeds aan de muur en zorgen voor een unieke aankleding. De bierkaart biedt en keuze aan ruim 150 verschillende bieren van Oude Geuzes tot aan verschillende jaargangen van de Cuvée van de Keizer. Het personeel is zeer vriendelijk en heeft verstand van bier, getuige de manier van het inschenken van de biertjes aan tafel. Bestel bij het biertje een preskop of wat abdijkaas.

Vraag na of ze een Orval hebben die ouder is dan een half jaar. Het wil soms wel eens zijn dat ze een oudere Orval hebben. Echte bierliefhebbers weten dat sommige bieren door hergisting op de fles evolueert, waardoor het bier een andere smaak krijgt. Orval verandert na enkele maanden totaal van smaak. Ik ben inmiddels twee maal in Le Poechenellekelder geweest, maar heb nog niet het geluk gehad om een oudere Orval te kunnen drinken.

Adres: Eikstraat 5, Brussel

Top 5 leuke biercafés Brussel - GIST
18 craft beers van de tap bij GIST

GIST

Per toeval vonden we dit café toen we op straat een groot bord met ‘GIST’ zagen. Dat moet toch ook bier zijn? En jazeker, tegenover het standbeeld van Jacques Brel vonden we in het voormalige postkantoor één van de nieuwste stekjes van Brussel. En bij GIST draait het ook om bier. Hier kun je genieten van 18 craft beers van de tap. Een mooi aanbod aan bier in allerlei stijlen die met enige regelmaat verandert. De bieren worden getapt uit klassieke pompen, maar er zijn ook twee handpompen. Daarnaast kun je ook nog allerlei flesjes bestellen.

De decoratie van het café is simpel. Geen oude reclameborden of schreeuwende posters, maar gewoon enkele tafeltjes waar je samen met je partner of vrienden verstaanbaar kunt babbelen. Op de achtergrond draait de eigenaar LP’s op een stel platenspelers. Dat muziek een belangrijke rol speelt in dit café is ook duidelijk uit het logo van GIST. Voor de honger kun je kaas of worst bestellen. De worst wordt uit Italië geïmporteerd en iedere week staat er een kaasje in de spotlight. Je kunt uitleg krijgen over de kaas of worst en daarbij een passend biertje bestellen. Zou ik in Brussel wonen, dan was ik hier vaak te vinden.

Adres: Oud Korenhuis 30, Brussel

Top 5 leuke biercafés Brussel - Moeder Lambic
Moeder Lambic heeft twee vestigingen in Brussel

Moeder Lambic

In Brussel kun je terecht bij twee vestigingen van Moeder Lambic. Wij bezochten alleen de nieuwste vestiging, niet ver van het centrum. Moeder Lambic heeft een 40-tal bieren op de tap en daarnaast nog een uitgebreid aanbod van bierflesjes. De focus ligt met name op de wat kleinere en wellicht onbekende brouwerijen uit de streek, maar ook enkele buitenlandse biertjes. Er is veel aandacht voor de bieren uit Brussel, zoals het hoort.

De aankleding van het café heeft wat industrieels in een modern jasje. De bar wordt versierd met oude flessen bier. Met enige regelmaat is er live muziek te horen die de dorstige mensen naar binnen kan lokken. Met het ruime aanbod aan bier kun je hier wel een tijdje blijven vertoeven. Uiteraard staat er naast bier ook een Belgische kazen op het menu.

Adres: Fontainasplein 8, Brussel

Top 5 leuke biercafés Brussel - La Porte Noire
Bestel een biertje in een oud kloosterkeuken

La Porte Noire

In de 16e eeuw was de gewelfde ruimte van La Porte Noire de keuken van het Cellebroerklooster. Het klooster werd gesloten en de kelders werden een hele lange tijd niet meer gebruikt. In 1995 werd de kelder omgebouwd tot een whiskey- en bierbar. De gewelven zorgen voor een speciale sfeer. Laat je niet afschrikken door de Keltische sfeer en hoog rock (mag ik het zo noemen?) muziek gehalte, want ondanks dat je in een donkere kelder zit, is er een gemoedelijk sfeertje. Aan de lange tafels schuiven de mensen bij elkaar aan om te genieten van een biertje of whiskey.

De kaart bevat meer dan honderd verschillende bieren, waarvan er een tiental van de tap komen. Je krijgt niet altijd het juiste glas bij het bier, maar dat zien we wel door de vingers. Er worden regelmatig concerten en proeverijen georganiseerd en wie weet ben je net aanwezig tijdens een happy hour of een Keltisch volksfeest.

Adres: Cellebroersstraat 67, Brussel

Top 5 leuke biercafés Brussel - Goupil le Fol
Waan je in een aflevering van Tussen Kunst en Kitsch

Goupil le Fol

Goupil le Fol is één van de meest bijzondere cafés die we hebben bezocht. Waan je hier in een museum of een uitzending van Tussen Kunst en Kitsch. Overal om je heen zie je oude vinylplaten, hoezen van Jacques Brel en andere muzikanten, oude tijdschriften van Kuifje, portretten van Belgische en Franse staatshoofden, oude kranten, vlaggen maar ook een arsenaal aan andere voorwerpen zoals fietsen, oude lampen en meubels. Gun je ogen de kost in dit bijzondere café.

De kaart bevat meer wijn en cocktails dan bier. En de prijzen liggen hier redelijk hoog. Toch is een bezoekje aan dit café een absolute aanrader om eens om je heen te kijken. Goupil le Fol is namelijk één van die leuke pareltjes die Brussel herbergt.

Adres: Violetstraat 22, Brussel

Welke van deze biercafés heb jij al eens bezocht?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie