5 leuke biercafés in Brugge - Brouwerij de Halve Maan
België

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

5 leuke biercafés in Brugge

Bier en België. Onlosmakelijk horen deze twee bij elkaar. En dat is natuurlijk niet anders in Brugge. Al sinds de 14e eeuw werd er in Brugge bier gebrouwen. Aan het einde van de 17e eeuw telde de stad maar liefst 400 brouwerijen. Het historische centrum van de stad telt vele cafés waar je kunt genieten van een Belgisch (speciaal)biertje. Uiteraard kun je op de Grote Markt zitten op het terras, maar het natuurlijk veel leuker om in één van die bijzondere cafés te zitten. In dit artikel geeft Reizen & Reistips je 5 leuke biercafés in Brugge waar je eens een een gerstenat zou moeten drinken.

De Garre

In één van de kleinste straatjes van Brugge, in de schaduw van het Belfort, is de Garre verborgen. Het café is gemakkelijk over het hoofd te zien. Let op een nis tussen twee winkelpanden, loop een stuk verder gang in en je zult de ingang van De Garre vinden

5 leuke biercafés in Brugge - Café De Garre
Café De Garre zit goed verstopt

Binnen het eeuwenoude pand hangt een sfeer van oude tijden. Het houten interieur, de klassieke muziek op de achtergrond en de tafels die allen dicht bij elkaar staan vanwege de kleine ruimte maken het geheel een sfeervol bruincafé. Er zijn twee verdiepingen waar je kunt zitten met ieder een eigen bar. Hier kun je genieten van 130 verschillende soorten bier, uiteraard met bijpassend glas. Maar probeer zeker ook het huisbier, de Tripel De Garre. Het bier is alleen hier te verkrijgen en wordt geschonken in een groot glas met veel schuim. Deze tripel, van maar liefst 11,5%, is een blond hogegistingsbier dat zoet smaakt met een kleine bittere afdronk.

Bij ieder bestelling wordt een klein schaaltje kaas meegeleverd. Bestel je de kaas er los bij, krijg je er zelfs een hele grote schaal van. Het personeel is vriendelijk en adviseert je graag. Door het unieke sfeertje, het unieke huisbier, de vele verschillende nationaliteiten en het feit dat je even het drukke centrum achter je kunt laten is dit café absoluut een bezoek waard.

5 leuke biercafés in Brugge - Café De Garre
Bestel absoluut het huisbier 'Tripel De Garre'

Café Le Trappiste

Aan de Kuipersstraat is ook een uniek café gelegen dat sinds mei 2013 haar deuren heeft geopend. Om het Café Le Trappiste te betreden dien je bij het pand de trap naar beneden te nemen, want het café is gelegen in een 13e eeuwse kelder. Eenmaal beneden is het misschien wat donker, maar door de mooie kruisribgewelven van deze kelder bevind je je echt in een uniek biercafé. Ooit was dit een karaokebar, maar tegenwoordig staat er dus voornamelijk bier op de kaart. Meer dan 100 verschillende bieren uit de gehele wereld kunnen hier besteld worden. Er kunnen biertjes worden besteld van de tap, of van de fles. De keuze is reuze in dit café. Naast een kaart waar de tapbieren op staan, krijg je ook nog een boekje met de flesbieren en enkele A4tjes aan elkaar geniet met nog meer flesbieren. Wanneer je de medewerkers spreekt, zul je ook te weten komen dat er nog meer bieren zijn die nog geeneens op de kaart staan. Zo heb ik een heerlijk blond bier kunnen krijgen wat de typische smaak van een gueuze had. Kortom, de bierliefhebber kan hier volop ontdekken.

5 leuke biercafés in Brugge - Café Le Trappiste
De kruisribgewelven maken het Café Le Trappiste uiterst sfeervol

Brouwerij De Halve Maan

Biercafés bezoeken is natuurlijk een goede optie om verschillende biertjes uit te proberen, maar waarom bezoek je niet waar het bier vandaan komt; een brouwerij? Brouwerij De Halve Maan is de enige overgebleven stadsbrouwerij van Brugge, al zit aan de rand van het centrum ook de brouwerij Fort Lapin. Ooit telde de stad er maar liefst 400. Zes generaties van de familie Maes houden de stadsbrouwerij sinds 1856 in stand en brouwen hier het bekende bier ‘Brugse Zot’ en ‘Straffe Hendrik’.

 

5 leuke biercafés in Brugge - Brouwerij de Halve Maan
Tijdens de rondleiding zul je allerlei oude accessoires zien die werden gebruikt bij het brouwen van het bier

Voor de liefhebbers is een rondleiding aan te raden. De rondleiding duurt een klein uurtje, kost per persoon € 8,- en gaat ieder uur. Tijdens de informatieve rondleiding kun je meer te weten komen over het brouwproces en de geschiedenis van deze brouwerij. De rondleiding start in de moderne brouwerij waar de ketels te zien zijn. Daarna ga je terug in de tijd. Via kleine en smalle tredes verken je de verschillende ruimtes en kom je meer te weten over de brouwprocessen uit de geschiedenis van de brouwerij. Het heeft meer weg van een museum door alle oude spullen die je hier ziet. De oude accessoires die je overal ziet werden gebruikt in de Brouwerij De Halve Maan, maar ook in andere brouwerijen. Via de trapjes en de verschillende ruimtes kom je ook terecht op het dak van de brouwerij en heb je een fraai uitzicht over Brugge. De trappen zijn echt heel smal en klein, dus wees voorzichtig. Aan het einde van de tour kun je je ticket inleveren en krijg je een glas Brugse Zot.

Geen zin in de rondleiding? Je kunt ook de sfeer van de brouwerij proeven op het terras of in de taverne. Je kunt hier de Brugse Zot en de Straffe Hendrik ook drinken en daarnaast ook nog lekker eten. En goedkoper dat hier, zul je de Brugse Zot niet drinken in Brugge.

5 leuke biercafés in Brugge - Brouwerij de Halve Maan
Na de rondleiding een lekkere Brugse Zot nuttigen

2Be - The Beer Wall

The Beer Wall, dat klinkt alsof je heel veel biertjes aan de muur ziet. En dat klopt ook. Bij binnenkomst zul je aan weerszijden van de muren allerlei bierflesjes met een bijpassend glas opgesteld zien staan. En dat zijn er echt veel! Deze biertjes zijn echter alleen opgesteld en kun je niet drinken. Het is als het ware meer een soort museum. Naast de beerwall is er een winkel waar je allerlei biergerelateerde spullen kunt kopen en er is een bar waar 16 taps staan opgesteld. Ze veranderen geregeld van bier, dus de kaart wordt regelmatig ververst. Met een vers getapt bier kun je vervolgens op het terras aan het water zitten.

5 leuke biercafés in Brugge - 2BE The Beer Wall
Bij binnenkomst van 2BE zie je direct The Beer Wall met allerlei bierflesjes en daarbij behorende glazen

Het nadeel aan 2Be is dat het redelijk toeristisch is. Uiteraard komen veel toeristen een kijkje nemen naar de beerwall en worden ook de nodige biertjes genuttigd. Je kunt dus verwachten dat het redelijk druk is. Daarbij was de Kriek Boon ook behoorlijk waterig van smaak. Ook vreemd is dat het al om 19.00 gesloten is, dus wees op tijd wanneer je 2BE wilt bezoeken.

5 leuke biercafés in Brugge - 2BE The Beer Wall
2BE - The Beer Wall is vrij toeristisch, je zult absoluut niet de enige zijn

B-Taste

Tot nog toe heb ik alleen maar plekjes genoemd waar het bier voor jou ingeschonken wordt. Maar wat nou als je zelf je eigen bier wilt tappen? Dat kan bij B-Taste! Hier heb je de keuze uit 104 verschillende bieren, met elk een eigen tap. Met een kaartje dat je bij de informatiebalie kunt krijgen, kun de tap activeren en je eigen bier tappen. Een leuke manier om nieuwe biertjes te ontdekken en zelf te consumeren. Helaas ben ik er zelf niet geweest, maar het concept is leuk.

Welke van deze biercafés heb jij al eens bezocht? En heb jij ook nog verborgen pareltjes ontdekt in Brugge die niet in deze lijst staan? Ik ben benieuwd! Ben je ook benieuwd naar de leukste biercafés in Leuven en de leukste biercafés in Gent?

Plan je reis naar Brugge

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.