6 leuke biercafés in Den Bosch
Nederland
Bier & reizen

6 leuke biercafés in Den Bosch

Ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Ik ontdek graag nieuwe bieren die ik nog niet eerder heb geproefd, maar ik hou ook van klassiekers zoals Orval, La Chouffe of Westvleteren. Met enige regelmaat ga ik op zoek naar leuke biercafés waar ik weer nieuwe biertjes kan ontdekken, zowel in Nederland als in het buitenland. Het bracht me vorig jaar op het idee om andere bierliefhebbers te helpen de leukste biercafés van een stad op te zoeken. Hierbij let ik op de verschillende bieren op de bierkaart en de sfeer in het café zelf is. Afgelopen week ging ik voor de tweede maal naar Den Bosch om mijn lijst met de leukste biercafés te complementeren. In dit artikel kun je de 6 leuke biercafés van Den Bosch vinden.

In en rondom het centrum van Den Bosch vind je enkele leuke biercafés waar je speciaalbier kunt drinken. In dit artikel vind je mijn zes favoriete cafés.

6 leuke biercafés in Den Bosch
Ook in den Bosch ging ik op zoek naar de leukste biercafés

Andere steden waar je een goed biertje kunt drinken

Bossche Stadsbrouwerij Jongens van de Wit

Bij de Bossche Stadsbrouwerij Jongens van de Wit worden unieke speciaalbieren gebrouwen en geserveerd. De microbrouwerij is gevestigd in een oude fabrieksloods niet ver van het Centraal Station. De ketels zijn in het proeflokaal zichtbaar, net als de zeven tanks die boven de bar hangen. Vanuit deze tanks wordt het vers gebrouwen bier direct getapt. Sinds de opening in 2016 hebben de Jongens van de Wit reeds negen verschillende bieren gebrouwen. Dit is één van de leuke biercafés in Den Bosch die je absoluut een bezoek moet brengen.

Om zo veel mogelijk van deze biertjes te proeven, bestellen we kleine proefglaasjes van de bieren die op dat moment voor handen zijn. Bij ieder bier krijgen we een uitleg over het ontstaan van het bier en de ingrediënten. De passie en het plezier is duidelijk merkbaar in deze stadsbrouwerij. Hier worden biertjes niet gebrouwen om de meest vreemde smaken te creëren en te experimenteren. Het bier moet van hoge kwaliteit zijn en zonder al te veel poespas.

Behoudens hun eigen bier serveren ze ook bieren van andere brouwerijen en kun je hier terecht voor een lunch, diner, een bakje koffie of om een glaasje wijn te drinken.

Adres: Hofvijver 4, Den Bosch

Bossche Stadsbrouwerij Jongens van de Wit
Bossche Stadsbrouwerij Jongens van de Wit
Bij Jongens van de Wit wordt met passie bier gebrouwen

Tapperij het Veulen

De eigenaar van Tapperij het Veulen is een enorme liefhebber van speciaalbier en dat is duidelijk te merken in dit borrelcafé. Het bier wordt zorgvuldig geschonken en bij ieder bier kan een mooi verhaal verteld worden. Ieder bier wordt geschonken in het juiste glas. Er staan altijd negen bieren op de tap en de keuze in flessenbieren blijft alsmaar groeien. Naast de vaste bierkaart is er ook een zogenoemde ‘zwarte lijst’, een krijtbord met daarop 20 verschillende biersoorten die regelmatig wisselen. Op deze lijst staan bieren die je nergens anders in Den Bosch kunt verkrijgen. De prijzen liegen er soms niet om, maar de echte bierliefhebber zal het zeker kunnen waarderen.

En wie een echte bierliefhebber is, brouwt ook zijn eigen bier. In samenwerking met brouwerij de Eem werd een bitterblond bier gebrouwen die je uiteraard exclusief hier kunt proeven. Tijdens het drinken van je drankje krijg je ook een schaaltje pinda’s. Gooi de doppen gewoon op de grond. Aan het eind van de avond is de vloer bezaaid met pindadoppen. Een heerlijke kroegsfeer met een mooie bierkaart.

Adres: Korenbrugstraat 9-A, Den Bosch

Tapperij het Veulen
Tapperij het Veulen
Tapperij het Veulen heeft de meest bijzondere bieren van Den Bosch

Bossche Brouwers aan de Vaart

Een vriendengroep die zich al jaren bezig houdt met brouwen van bier. Om dit op grotere schaal voort te zetten is het idee van brouwerij en proeflokaal Bossche Brouwers aan de Vaart ontstaan. De brouwerij en proeflokaal is gelegen aan de Tramkade in een oude loods gigantische voedersilo’s. De silo’s zijn na een flinke verbouwing nog altijd zichtbaar en zorgen voor de industriële look and feel van de brouwerij. Op kleine schaal wordt er eigen bier gebrouwen die alleen hier te drinken zijn. Verder staan er op de bierkaart biertjes uit den Bosch, enkele bekende Nederlandse en Belgische biertjes. Maar vraag zeker nog naar de biertjes die niet op de kaart staan, want ze hebben ook nog enkele pareltjes op voorraad staan. Zo mochten wij enkele biertjes uit Italië proeven die op wijnvaten waren gerijpt.

De eigenaren doen er alles aan om hun klanten te voorzien van goed bier en leuke evenementen. Er wordt een podium gegeven aan bands, comedians, dichters en woordkunstenaars. Speel spelletjes met je vrienden terwijl je je biertje drinkt. Bezoekers kunnen meedoen aan een pubquiz en je kunt zelfs bier proeven op het water tijdens een boottochtje.

Adres: Tramkade 29, Den Bosch

Bossche Brouwers aan de Vaart
Bossche Brouwers aan de Vaart
Bier drinken onder gigantische voedselsilo's

Café Herman

En nog zo’n interessante locatie. Café Herman is gevestigd in de op één na oudste watertoren van Noord-Brabant. De watertoren werd gebouwd na de cholera-epidemie van 1866 waarbij veel slachtoffers vielen. Om een nieuwe epidemie te voorkomen werd een waterleidingnet aangelegd en was een watertoren nodig om de druk op het leidingnet te houden. De watertoren deed dienst tot 1974 en werd niet afgebroken. Na de sluiting kreeg her verschillende bestemmingen. De toren werd gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke schoonheid. Sinds 2017 is Café Herman in de watertoren gevestigd. Niet direct een biercafé, want je kunt er ook terecht voor een ontbijtje, lunch, een goede kop koffie of om te borrelen.

Op de kaart heeft Café Herman echter enkele leuke biertjes staan tegen goede prijzen. Bekende biertjes, maar ook minder bekende en regionale biertjes. Met de authentieke details van de oude watertoren en de stalen balken, bakstenen muren is het hier sfeervol bier drinken.

Adres: Hinthamereinde 73, Den Bosch

Café Herman
Café Herman
Café Herman is gevestigd in een oude watertoren

Tappunt Speciaalbier eetcafé

Flammkuchen en bier, een uitstekende combinatie. Tappunt Speciaalbier eetcafé heeft zich gespecialiseerd in bier en Flammkuchen. Niet alleen de klassieke met spek en ui, maar ook variaties met pepers, zalm, granaatappel of avocado, zowel hartig als zoet. Maar welk bier past nou bij welke Flammkuchen? Op de menukaart wordt per bier precies omschreven welke bier bij welke Flammkuchen past.

Tappunt Speciaalbier eetcafé heeft een flinke bierkaart met speciaalbier op de fles of seizoensbier op de tap. Uiteraard hebben ze enkele eigen gebrouwen bieren op de kaart staan. Je kunt een proefplankje met drie glazen bestellen van de bieren die op de tap staan. Verder staan er nog enkele bieren niet op de kaart. Je kunt de barman altijd even vragen wat ze nog in de kelder hebben liggen.

Regelmatig worden er events georganiseerd en iedere laatste woensdag van de maand is er een tap take-over. Voldoende reden om hier vaker eens binnen te lopen.

Adres: Minderbroedersstraat 28, Den Bosch

Tappunt Speciaalbier eetcafé
Tappunt Speciaalbier eetcafé
Flammkuchen en bier bij Tappunt

Thornbridge

De brouwerij Thornbridge is gevestigd in het Engelse Bakewell en in Den Bosch is de eerste vesting te vinden buiten het Verenigd Koninkrijk. Eigenaar van deze Engelse Pub is Paul Leeyen, tevens de eigenaar van Proeflokaal ’t Paultje. Als je voor het eerste binnenstapt in de pub waan je je daadwerkelijk in een echte Engelse pub. Standaard zijn er 22 bieren van de tap beschikbaar, natuurlijk een heleboel bieren van Thornbridge zelf. Maar daarnaast worden er ook gastbieren van Brewdog, Flying Dog, Brooklyn Brewery, Meantime en Rogue geschonken.

Adres: Koninginnenlaan 28, Den Bosch

Thornbridge
Thornbridge
De eerste Thornbridge pub buiten het Verenigd Koninkrijk

Nog meer dorst?

 • Proeflokaal 't Paultje
  Vraag een Bosschenaar naar zijn favoriete biercafés in Den Bosch, ze zullen zeker Café 't Paultje noemen waar je een flinke aantal Nederlands en Belgisch bier op de kaart staan.
 • Jeronimus Eet & Borrel Café
  250 bieren op fles en 15 tapkranen. Een leuk speciaalbier café in het centrum van Den Bosch.
 • Café de Palm
  Één van de meest gezellige kroegen van Den Bosch. Hier komen de Bosschenaren samen op de vrijdagmiddag en in het weekend om te genieten van een hapje en drankje.
 • Café Reinders
  Een geliefd café bij de dertigplussers die nog een avondje willen borrelen en stappen. Ze hebben hier ook hun eigen bier.
 • Stadscafé de Basiliek
  12 tappunten (waarvan 9 speciaalbier) en meer dan 100 bieren op de fles.
 • Café Bar le Duc
  Café met een eigen brouwerij. Ze hebben 5 vaste bieren en 8 seizoensgebonden bieren. Voor €15 kun je een rondleiding krijgen door de brouwerij en drie verschillende biertjes proeven.
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie