De Leukste biercafés in Breda - Brouwerij Frontaal Brewing
Nederland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

De leukste biercafés in Breda

Bier heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Breda. In de 16e eeuw telde de stad maar liefst 38 bierbrouwerijen. Natuurlijk werd het bier in de stad gedronken, maar het werd ook geëxporteerd naar Holland, Antwerpen en Zeeland. De oudste brouwerij van Breda was De Drie Hoefijzers, dat in 1538 werd opgericht. Nog altijd heeft Breda een aantal interessante brouwerijen en kun je op verschillende locaties de lokale speciaalbieren drinken. Wij gingen op zoek naar de leukste biercafés in Breda.

De Leukste biercafés in Breda - Brouwerij Frontaal Brewing
De Leukste biercafés in Breda - Brouwerij Frontaal Brewing
De Leukste biercafés in Breda - Brouwerij Frontaal Brewing
Deze mag je niet missen als bierliefhebber: Brouwcafé Frontaal Brewing

Brouwcafé Frontaal Brewing Company

Wij zijn fan van Frontaal! Ze brouwen veel, en vooral innovatieve en creatieve bieren. Frontaal staat namelijk bekend om de vele verschillende bieren en bierstijlen. Je kent ze misschien van Juice Punch, Frontaal Bulldog of Rhodesian. Met de slogan ‘Beer for Thought’ wil Frontaal bierdrinkers prikkelen en uitdagen om eens wat anders te proeven. Er zijn zoveel variaties te bedenken voor bier, smaakcombinaties die je misschien niet eens verwacht. Één ding is zeker; de biertjes bij Frontaal zijn kwalitatief allemaal goed. Er zijn weinig brouwerijen te vinden die zulke goede biertjes brouwen. Die goede biertjes kun je proeven in de voormalige Faam-fabriek. Waar vroeger pepermuntjes en dropjes werden geproduceerd, wordt er nu bier gebrouwen en vloeit het bier uit 31 tapkranen. Je kunt natuurlijk vooral het eigen gebrouwen bier drinken, maar er zijn ook geregeld tap takeovers waarbij andere brouwerijen hun biertjes hier presenteren. Frontaal startte in 2015 en is van een kleine microbrouwerij tot een gigantische onderneming. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe vestiging in een gigantische loods. Hier kan dan 19 miljoen liter bier per jaar worden gebrouwen. Momenteel zit Frontaal op 1 miljoen liter. We kunnen dus nog veel verwachten van Frontaal in de toekomst. Het café in de oude Faam-fabriek zal overigens blijven bestaan.

Adres: Liniestraat 31, Breda

De Leukste biercafés in Breda - Brack
De Leukste biercafés in Breda - Brack
Een toffe, industriële plek om een biertje te drinken

Brack

In het oude Havenkwartier is een tof concept ontstaan tussen twee brouwerijen. Brouwerij Bliksem en Ramses Bier hebben in een oude loods van Machinefabriek Backer & Rueb de handen ineens geslagen en werken structureel samen met Bredase Bomen en PRACK. Het resultaat? Een gave locatie waar je kunt genieten van speciaalbier en (h)eerlijk eten. De tapwand telt 34 kranen met vooral bieren van Ramses en Bliksem. Terwijl Ramses Bier duurzaam brouwt met biologische en lokale ingrediënten, zoekt Bliksem naar experimentele biertjes op basis van traditionele recepten. Tegendraads zijn, en dat blijkt ook uit hun slogan: ‘F*ck monday mornings’. De slogan is rauw en dat past weer perfect bij de locatie van Brack. Het bier van brouwerij Bliksem wordt overigens in het pand zelf gebrouwen. Alsof de 24 tapkranen nog niet voldoende zijn, is het assortiment nog flink uitgebreid met verschillende bieren en deelflessen van andere brouwers. Combineer het bier met een uitgebreide kaart van pub food. Denk daarbij aan nacho’s, pizza’s met een bodem van Turks brood, borrelplanken of hamburgers. Zitten kun je in de loods, of buiten op het terras. De houten banken, tafels en stoelen zijn gemaakt door Bredase bomen. Een creatieve plek, die nog veel meer potentie heeft. Gedurende het jaar worden er regelmatig bier-gerelateerde festivals georganiseerd.

Adres: Speelhuislaan 173a, Breda

De Leukste biercafés in Breda - Aogse Markt
De Leukste biercafés in Breda - Aogse Markt
Een echt biercafé in Princenhage

Aogse Markt

Tegen het einde van de 17e eeuw werd er al bier gebrouwen in het hartje van Princenhage. ‘De Prins van Oranje’ had destijds de grootste brouwketel van de gehele omgeving. Maar in 1840 kwam er een einde aan de brouwerij. De biercultuur is gelukkig weer teruggebracht dankzij Eet & Bierlokaal Aogse Markt. Zodra je binnenstapt in dit monumentale pand, proef je al de sfeer van de oude brouwerij. Op de bierkaart staat onder meer het eigen bier van de Aogse Markt; Daelder. Een bier dat samen met Ramses bier is gebrouwen en een verwijzing is naar de historie van het pand. Want voordat de Aogse Markt in het pand trok, was het een bank. Naast hun eigen bier staan er ruim 100 andere biertjes op de kaart. Het zijn vooral de speciaalbiertjes, want de eigenaren noemen de grotere landelijke brouwerijen ‘eenheidsworsten’. De Aogse Markt richt zich dus echt op speciaalbier liefhebbers. Bij het eten krijg je hier een biertip, voor wijn moet je echt ergens anders zijn. Bier kun je namelijk gemakkelijker combineren met eten, omdat er een groter smakenpalet is. Je kunt hier gewoon een bier van de kaart bestellen, maar je kunt je ook laten verrassen met een blinde proeverij of door een nummer te grabbelen. Het is zelfs mogelijk om een bier te kopen en deze te laten rijpen in een depot. Hieraan kun je zien dat de eigenaren van de Aogse Markt echte bierliefhebbers zijn en dat zijn juist de locaties waar wij graag komen.

Adres: Haagsemarkt 5, Breda

De Leukste biercafés in Breda - De Beyerd
De Drie Hoefijzers proeven bij De Beyerd

De Beyerd

Een echt authentiek biercafé midden in de stad. De Beyerd is een familiebedrijf dat al bijna 200 jaar bestaat. Al in de eind jaren ‘60 werd het café een begrip vanwege het bier. De toenmalige eigenaar reed regelmatig naar België en nam kratten Belgisch bier mee. Het werd een succes en zo ontstond er een Belgisch biercafé. Lange tijd was dit het enige biercafé in Breda en daarom heeft De Beyerd een grote vaste klantenkring. Nog altijd staan er veel Belgische bieren op de kaart, maar omdat craft beer zich enorm heeft ontwikkeld, staan er tegenwoordig ook innovatieve biertjes op de kaart. De Beyerd heeft zelfs een eigen brouwerij. Toen de grote Oranjeboom-brouwerij De Drie Hoefijzers sloot in 2002, mochten de huidige eigenaren hun eigen bier gaan brouwen. Dat werd een succes! Het biertje ‘De Drie Hoefijzers Klassiek’ is een ode aan de voormalige brouwerij. Niet alleen kun je in De Beyerd een biertje drinken, je kunt ook een rondleiding krijgen met een proeverij. Het personeel is zeer vriendelijk en vertelt je graag meer over de lange geschiedenis van het café en hun eigen biertjes.

Adres: Boschstraat 26, Breda

De Leukste biercafés in Breda - Big Belly Beer Garden
De Leukste biercafés in Breda - Big Belly Beer Garden
Chique, maar gezellig

Big Belly Bar & Garden

Drie vrienden uit Breda begonnen in 2016 met Big Belly Brewing Company. Al snel volgde de wens om een proeflokaal te openen in de stad zodat het publiek van hun bier kon genieten. In 2020 werd die droom werkelijkheid toen ze het 19e eeuwse pand aan de Prinsenkade konden huren. Na een grote verbouwing en corona kon Big Belly Bar & Garden eindelijk gasten ontvangen. Er is moeite gestopt in het interieur, dat zie je direct bij binnenkomst. Het oogt chique en luxe, maar het is er daarnaast gewoon super gezellig. Binnen is het heerlijk zitten, maar je kunt ook plaatsnemen in de grote binnentuin. Heerlijk als het warm weer is. Er zijn 24 tapkranen, waarvan de helft door Big Belly Brewing Company zelf wordt gebrouwen. Op de tap staan de vaste biertjes en geregeld kun je er genieten van de seizoensbieren zoals Liquid Desserts. Op de andere taps zit wekelijks weer een ander biertje. Maar het draait hier overigens niet alleen om bier. Combineer de biertjes met kleine hapjes comfort food die je perfect kunt delen met vrinden, want het is de bedoeling dat je zo veel mogelijk proeft bij Big Belly Bar & Garden. Verder staan er op de kaart bijzondere wijnen en cocktails met zelfgemaakte ingrediënten.

Adres: Prinsenkade 3, Breda

De Leukste biercafés in Breda - Studio Dependance
MIQMAC op de Havermarkt

Studio Dependance

Studio Dependance is gevestigd aan de Havermarkt, direct achter de Grote Kerk van Breda. Een gezellig plein om even op een terras te zitten. En als je van speciaalbier houdt, dan is Studio Dependance een perfecte optie. Op de vaste kaart staan een flink aantal biertjes en het assortiment wisselt geregeld. Elke eerste maandag van de maand organiseert Studio Dependance een speciaalbieravond. Dan wordt het assortiment flink uitgebreid met speciaalbier. Tevens wordt er dan een brouwerij van de maand gekozen. De gehele maand zijn er van deze brouwerij biertjes te koop. Een leuke manier om een brouwerij in het zonnetje te zetten. Bij Studio Dependance zijn ze bierliefhebbers. En als je een echte liefhebber bent, wil je natuurlijk ook je eigen bier aan de man brengen. Vier horecamannen zijn daarom in 2022 gestart met de brouwerij MIQMAQ. Uiteraard vind je deze biertjes ook terug op de bierkaart. Er zijn plannen om meerdere biertjes te brouwen, dus grote kans dat het assortiment van MIQMAQ binnenkort weer verder wordt uitgebreid.

Adres: Vismarktstraat 2, Breda

Nog meer dorst? Hier nog een aantal biercafés in Breda.

 • De Boterhal
  Direct in het historisch centrum gelegen met een Bourgondisch totaalconcept. De Boterhal is een speciaalbiercafé, wijnbar én tapas restaurant.
 • Café Zeezicht
  Ook gelegen in het centrum aan de Grote Markt. Aan de muur zie je 30 bierkaarten die je kunt bestellen van de tap. Meer dan de helft van de taps wisselen geregeld. En daarnaast is er nog een ruim aanbod in andere speciaalbiertjes, vooral uit de Verenigde Staten.
 • Dok19
  Bij Dok 19 staan er 80 verschillende bietjes vast op de kaart. Daarnaast zijn er geregeld nog specials en tafelflessen.
 • Publieke Werken
  Standaard biertjes worden hier afgewisseld met mooie speciaalbiertjes. Wie weet heb jij het geluk dat er een mooi vatgerijpt biertje wordt aangesloten aan de tap?

Hebben we nog een leuk biercafé in Breda gemist? Laat het me weten in een reactie. Dan zullen we de volgende keer ook die locatie eens uittesten.

Kijk ook eens naar de leukste biercafés in Eindhoven of Den Bosch.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.