8 leuke biercafés in Utrecht - Stadskasteel Oudaen
Nederland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

De leukste biercafés in Utrecht

Utrecht is een stad waar ik al regelmatig kom met vrienden om een biertje te pakken. Vaak komen we niet verder dan het centrum van de stad waar je al een aardig rijtje van goede biercafés kunt vinden. In het afgelopen half jaar ben ik in het kader van ‘de leukste biercafés van Utrecht’ twee maal naar de stad afgereisd. Tijdens ons eerste bezoek hebben we ons gericht op de biercafés in het centrum en bij ons tweede bezoek hebben we een fiets gehuurd en zijn we ook buiten het centrum gaan zoeken naar pareltjes. In dit artikel vind je de leukste biercafés in Utrecht. (Update: augustus 2022)

Utrecht heeft behoorlijk wat leuke en gezellige cafés om een biertje te drinken. We hebben Utrecht inmiddels driemaal bezocht om deze lijst samen te stellen.

VandeStreek Bier

De laatste jaren merken we op dat veel leuke biercafés zich vestigen op oude industrieterreinen. Het zijn vaak locaties waar het industriële tintje hand in hand gaat met een hippe vibe. Het proeflokaal van VandeStreek Bier is ook gevestigd in een oude hal op een industrieterrein in de wijk Overvecht. Bij dit proeflokaal kun je alleen bier van de brouwerij zelf drinken. Ze hebben 16 tapkranen en daarnaast nog een ruim assortiment aan flesjes. Kun je niet kiezen? Vraag dan een proefplankje aan en proef de verschillende bierstijlen. Terwijl je je biertje besteld aan de bar, kijk je op de ketels waar het bier gebouwen wordt. Het is tevens mogelijk om onder begeleiding een rondleiding te krijgen door de brouwerij met afsluitend vier verschillende bieren. Bij mooi weer is het heerlijk vertoeven op het grote terras voor de hal. Tijdens het drinken van je biertje kun je één van de vele spelletjes pakken uit het rek om te spelen met je vrienden en daarnaast kun je een heerlijke kaas-, worst- of borrelplank on the side bestellen.

Adres: Ontariodreef 43, Utrecht

De leukste biercafés in Utrecht - VandeStreek
De leukste biercafés in Utrecht - VandeStreek
Het proeflokaal van VandeStreek is gevestigd in een oude hal op een industrieterrein

Oproer biercafé

In 2021 werd het oude café van Oproer verwoest door een brand. Er werd een crowdfunding opgestart om geld in te zamelen voor een nieuw biercafé. En dat is gelukt! In de wijk Overvecht is een nagelnieuw biercafé geopend van maar liefst 800 vierkante meter op de begane grond van een woontoren. Het biercafé biedt plaats aan 300 mensen en combineert een rauwe industriële look met een creatief tintje. Op de muur binnen het café staan alle namen van de investeerders van de crowdfunding. Ter ere van de crowdfunding is er zelfs een speciaal biertje gebrouwen die je kunt proeven. Uit de 20 tapkranen stroomt het bier van Oproer en uiteraard kun je een proefplankje samenstellen. Bezoekers kunnen niet alleen binnen zitten, maar ook op het zonnige terras. Tevens kun je verschillende spelletjes spelen, een potje tafelvoetbal doen met je vrienden of biljarten. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd zoals muziek optredens of een pubquiz. Oproer probeert maatschappelijk betrokken te zijn met de wijk door een soort huiskamerfunctie in te nemen. Daarnaast is het biercafé ook nog eens kindvriendelijk. Er is een kinderhoek en er worden ook activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Adres: Beyaertdreef 5, Utrecht

De leukste biercafés in Utrecht - Oproer Biercafé
De leukste biercafés in Utrecht - Oproer Biercafé
Het nieuwe biercafé van Oproer in de wijk Overvecht

Werkspoorcafé De Leckere

In 1997 startte een Utrechtse vriendengroep met Brouwerij de Leckere. Dit groeide uit tot een succes. Sinds november 2017 heeft De Leckere en proeflokaal geopend op het Werkspoor industrieterrein. Het Werkspoorcafé De Leckere is gevestigd in een oude loods waar vroeger de treinstellen werden gespoten. In dit industriële gebouw hebben ze een prachtige omgeving gecreëerd om te genieten van lekkere Utrechtse biertjes. Je kunt hier de biertjes van De Leckere proeven en lunchen en dineren. Alles hier is 100% biologisch. Elke zaterdagmiddag worden er rondleidingen door de brouwerij georganiseerd met een kleine proeverij. Wanneer het zomer is kunnen bezoekers ook op het terras aan het water genieten van een heerlijk drankje en een hapje. Ideaal!

Adres: Tractieweg 43, Utrecht

8 leuke biercafés in Utrecht - Werkspoorcafé De Leckere
8 leuke biercafés in Utrecht - Werkspoorcafé De Leckere
Een proefplankje bij Werkspoorcafé de Leckere

Proeflokaal De Drie Dorstige Herten

Als je het hebt over een bijzonder café, dan hoort De Dorstige Herten absoluut in het rijtje. In het centrum van Utrecht hebben Doinja en Maurits dit café in 2012 geopend. Het café is 35 vierkante meter groot en is ingericht als een sfeervolle woonkamer. Wat maakt dit café dan zo bijzonder? Er is plek voor 31 gasten. Meer gasten komen niet binnen, want voor meer mensen is geen stoel. Iedereen die het café bezoekt moet zitten. Te hard praten is volgens mij ook niet helemaal de bedoeling. Zijn de eigenaren op vakantie of ziek? Dan gaat het café gewoon dicht. Niet iedereen vind dit even klantvriendelijk, maar ik vind het weer eens wat anders.

Op de kaart staan veel streekbieren, maar ook enkele onbekende biernamen en buitenlandse biertjes. Ik maakte een praatje met de eigenaresse en vroeg of ze ook oudere Orval hadden. Die hadden ze wel, maar bewaarden ze voor proeverijen met echte bierliefhebbers. Haar mening was dat mensen ook daadwerkelijk moeten genieten van het bier en ze niet alleen voor Untappd moeten drinken. Jammer voor mij, maar nogmaals zeer bijzonder. Is er plaats? Ga dan zeker even in dit café zitten en geniet van je biertje.

Nieuwe eigenaren in 2022

Sinds april 2022 heeft Proeflokaal De Drie Dorstige Herten twee nieuwe eigenaren. Het huiselijke karakter heeft het proeflokaal weten te behouden en er lijkt binnen weinig te zijn veranderd. Bier degusteren blijft een serieuze aangelegenheid, maar de nieuwe eigenaren voegen een welkome vracht vriendelijkheid en gastvrijheid toe. Dat merk je al direct wanneer het bier wordt geserveerd. De passie voor hun werk is duidelijk te merken als je een praatje met de twee eigenaren maakt.  En wil je eens iets anders proberen? Vraag dan eens naar de sake.

De unieke ervaring die je hier aantreft maakt het Proeflokaal De Drie Dorstige Herten wat mij betreft tot één van de meest leuke biercafés in Utrecht. Een must voor de echte bierliefhebber.

Adres: Lange Nieuwstraat 47

8 leuke biercafés in Utrecht - De Drie Dorstige Herten
Een zeer bijzonder café: Proeflokaal De Drie Dorstige Herten

Brewpub De Kromme Haring

Goed verstopt, maar zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Brewpub De Kromme Haring is gevestigd in het industriële Merwedegebied. Gelukkig hebben we Google Maps! In het pand vind je zowel de brouwerij als de brewpub. Er zijn 12 taps met eigen brouwsels, maar ook andere biersoorten worden hier geschonken. Er vinden geregeld tap take-overs plaats. Tijdens ons bezoek aan de brewpub was er een take-over van Turning Point. Wij waren niet alleen benieuwd naar hun bier, maar ook naar het speciaalbier van De Kromme Haring zelf. Ze hebben 6 vaste bieren en daarnaast ook enkele seizoensgebonden biertjes en samenwerkingen met andere brouwerijen. Gelukkig kunnen we meerdere biertjes proeven met de proefglaasjes.

Adres: Europalaan 2C, Utrecht

8 leuke biercafés in Utrecht - Brouwerij De Kromme Haring
Tap take-over bij De Kromme Haring

dB's Utrecht

Je zou het niet zeggen, maar je kunt bij dB’s Utrecht goed bieren. dB’s Utrecht is een muzikale plek waar je 17 ingerichte oefenstudio’s kunt vinden en een concertzaal waar geregeld optredens plaatsvinden. Jonge muzikale talenten komen hier samen om te oefenen of concerten weg te geven. Wij komen niet voor de muziek, maar wij komen voor het café. In de bar worden namelijk enkele interessante, onbekende biermerken getapt. Er zijn hier 9 taps en ongeveer 50 verschillende soorten bieren op de fles. En dat tegen schappelijke prijzen. Ook hier vinden tap take-overs plaats.

Update 2022

Het terrein waar dB’s momenteel gevestigd is, krijgt een nieuw bestemmingsplan. dB’s zal hierdoor moeten verhuizen en dat zal eind 2022 gaan gebeuren. De nieuwe locatie zal bij het Werkspoorkwartier zijn waar weer oefenstudio’s en een concertzaal zijn ingericht. En natuurlijk zal het café met een ruim aanbod aan speciaalbier ook nog altijd aanwezig zijn.

Adres: CAB-Rondom 100, Utrecht

8 leuke biercafés in Utrecht - Db's Utrecht
Bij Db's Utrecht vind je enkele bijzondere biertjes

Café Lombok

Nog een verrassing wat mij betreft: Café Lombok. Je zou denken dat het een doodnormaal café is, maar de bierkeuze is hier zeer ruim. Op de kaart staan enkele streekbieren, maar ook wat minder bekende biertjes uit Nederland. De eigenaar, die je goed advies in bier kan geven en ook iets over de biertjes kan vertellen, brouwt tevens zijn eigen bier en je kunt altijd één van zijn batches proberen. Naast een drankje kun je hier ook terecht voor heerlijk en divers eten. Denk bijvoorbeeld aan de Arabische, Aziatische en Turkse keuken. Buiten is een groot terras. Tijdens de zomermaanden kun je heerlijk op het terras vertoeven.

Adres: Vleutenseweg 228, Utrecht

8 leuke biercafés in Utrecht - Café Lombok
Laat je adviseren door de eigenaar van Café Lombok

Belgisch Biercafé Olivier

Ga je naar Utrecht voor een biertje, dan kun je eigenlijk niet om Belgisch Biercafé Olivier heen. Dit café is gevestigd in een oude kerk waar de kerkelijke details nog altijd aanwezig zijn. Alleen al hierom is het biercafé een bezoek waard. Het is niet gek dat deze locatie populair is en dat het dus vaak heel druk is. Door de ruimte galmt het behoorlijk en is het zeker later op de avond lastig om een gesprek te volgen met je vrienden. Een ander klein minpunt is dat de bierkaart al jaren hetzelfde is.

Adres: Achter Clarenburg 6A, Utrecht

8 leuke biercafés in Utrecht - Belgisch Biercafé Olivier
Gevestigd in een oude kerk

Taplokaal Gist

Rotsoord is een voormalig industrieterrein dat zich ontwikkelt als een creatieve woon- en werklocatie. En waar creatieve mensen neerstrijken, vind je vaak craft beer. Net buiten het stadscentrum is de eigenaar van Café DeRat onlangs gestart met het café- restaurant Taplokaal Gist. Hier vind je niet de bekende, grote biermerken. Hier worden alleen de speciale biersoorten getapt. Achter de bar is een tapmuur te vinden met maar liefst 30 taps. Je kunt hier zowel lokale als niet lokale speciaalbier bestellen. Met enige regelmaat worden er tap takeovers en bierproeverijen georganiseerd. Houd dus de agenda goed in de gaten.

Adres: Helling 9, Utrecht

8 leuke biercafés in Utrecht - Taplokaal Gist
De tapmuur is de kern van Taplokaal Gist

Stadskasteel Oudaen

Het pand van Stadskasteel Oudaen is al honderden jaren oud. Op de begane grond is een grand café gevestigd en op de eerste verdieping een restaurant. In de werfkelders is de brouwerij met een proeflokaal gevestigd. Hier wordt op een ambachtelijke wijze jaarlijks 75.000 liter Oudaen bier gebrouwen. De twee koperen kelders zijn rechtstreeks aangesloten op de tap. En ben je met vrienden, dan is het ook leuk om aan tafel zelf te tappen met de uKeg, een mobiele tap. Oudaen brouwft 5 verschillende soorten bier: pilsner, witbier, dubbel, tripel en seizoensgebonden bockbier. Wil je meer te weten komen over de Utrechtse stadsbrouwerij? Reserveer dan een rondleiding en sluit af met een bierproeverij.

Adres: Oudegracht 99, Utrecht

8 leuke biercafés in Utrecht - Stadskasteel Oudaen
Stadsbrouwerij Oudaen

Nog meer dorst? Hier nog een aantal biercafés in Utrecht.

 • De Bierkantine Utrecht
  Bier, bier en nog meer bier. Oh ja, en daarnaast barbeque. Een ideale combinatie toch?
 • De Morgenster
  In de oude binnenstad kun je genieten van een wisselend assortiment aan nationaal en internationaal. Met name de specials uit Amerika zijn erg interessant.
 • Brothers In Law Taphouse
  In juni 2022 werd deze nieuwe horecazaak geopend aan het Ledig Erf. 26 tapkranen met het Broth
 • Café Hofman
  Gelegen aan het historische plein Janskerkhof. Café Hofman heeft een ruime keus van meer dan 65 speciaalbieren op de fles en van de tap.
 • Café Tilt
  Dit café heeft een ruime keuze aan bier en daarnaast een uitgebreide lunch- en dinerkaart. Tijdens je drankje kun je een van de vele spelletjes uit de kast pakken.
 • Beers & Barrels
  We zijn hier niet geweest tijdens onze twee bezoekjes. Beers & Barrels is gevestigd onder de straat aan de gracht en ziet eruit als een gezellige kelder. Wie weet kun jij deze bijzondere locatie wel bezoeken?
 • Café DeRat
  Een gemoedelijk café met een aardige bierkaart, waaronder een aardige keuze uit zure bieren. Aai vooral ook de twee katten die je met enige regelmaat op de bar te zien zijn
 • Kafé België
  Het eerste café in Utrecht dat gericht was op speciaalbier. Het café opende in 1984 haar deuren en heeft zo'n 200 bieren op de kaart staan.
 • Café Lijn 4
  Een gezellig café met een ruim aanbod in speciaalbier. Er worden hier zo'n 40 verschillende bieren geschonken. Leuk om te weten; de kok kookt veel met bier.
 • Café Ledig Erf
  Dit ouderwets naar gezellig café heeft een ruime keuze aan speciaalbier.
 • Bij Guusjes
  Modern eetcafé dat zichzelf de huiskamer van de buurt noemt. Het bieraanbod wisselt geregeld en er staan telkens acht verschillende bieren op de tap.

Heb jij nog andere leuke biercafés in Utrecht die ik nog niet heb gemeld in dit artikel? Laat het even weten in een reactie en wellicht ga ik snel eens een keer kijken.

Wij gingen ook op zoek naar de leukste biercafés in Eindhoven. Benieuwd welke cafés wij kunnen aanraden?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.