5 leukste biercafés in Leuven
België

5 leuke biercafés in Leuven

Leuven is een studentenstad; maar liefst één op de drie inwoners is student. Daarnaast is Leuven ook de bierhoofdstad van België. Studenten en bier, dat is een prima combinatie. Leuven heeft met Stella Artois, onderdeel van InBEV, een pils dat overal ter wereld te vinden is. Als bierliefhebber kun je derhalve een bezoek aan de brouwerij zeker niet overslaan. Ooit telde Leuven maar liefst 52 verschillende brouwerijen. Hiervan zijn er tegenwoordig nog maar twee over, maar nog altijd kent de stad een rijke biertraditie en cafécultuur. Wij gingen op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen op zoek naar de leukste biercafés in Leuven.

5 leukste biercafés in Leuven
Stella Artois is een wereldwijd bekend biertje en komt uit Leuven

Geschiedenis van de bierhoofdstad van België

Wist je trouwens dat het niet altijd om bier draaide in Leuven, maar om wijn? Het was in de 16e eeuw dat de stad zich ontwikkelde tot een bierstad. Tijdens oorlogen werd veel hout opgebrand en mensen begonnen vanwege de honger het vee te slachten. Hierdoor was er minder mest voorhanden om de wijnranken te laten groeien. Vanwege de honger werd er ook steeds meer graan verbouwd en moest de wijn het afleggen tegenover het bier. In 1627 werd de laatste wijn gemaakt. Bier werd in eerste instantie gebrouwen voor eigen gebruik. In 1691 ontstond de eerste huisbrouwerij van de stad en langzaam maar zeker ontstonden er meerdere in de omliggende straten. Zo telde Leuven ooit 52 brouwerijen. Rond 1750 was de Vismarkt de binnenhaven en het economisch handelscentrum van Leuven. Later zamelden de brouwerijen geld in om een kanaal te graven. Het bier verdween hiermee van de Vismarkt en bereikte ook anderen delen van het land, maar ook het buitenland. Tegenwoordig telt Leuven nog maar 2 brouwerijen; de Brouwerij Stella Artois en Huisbrouwerij Domus.

Met de aanwezigheid van de universiteit en duizenden studenten kent Leuven nog altijd een rijke biertraditie. Iedere faculteit heeft een eigen café die vrijwillig door studenten wordt gerund. Er wordt het nodige bier gedronken en dat is niet gek gezien de hoeveelheid cafés in de stad. Leuven heeft namelijk de langste en grootste Toog van de Benelux. 32 cafés en terrassen op één plein is redelijk uniek.

Wij zochten eerder dit jaar ook uit wat de leukste biercafés in Brussel zijn.

5 leukste biercafés in Leuven - Huisbrouwerij Domus
Een proefbedje bij Huisbrouwerij Domus

Huisbrouwerij Domus

Één van de twee overgebleven brouwerijen in Leuven is de Huisbrouwerij Domus. Huisbrouwerij wil zeggen dat de brouwerij rechtstreeks is verbonden met het café. Via de pijpleidingen stroomt het bier vanuit de brouwerij naar de tapkranen in het café. Bierliefhebbers kunnen zo het bier in ideale omstandigheden proeven. Er worden hier drie verschillende bieren gebrouwen; de Con Domus en Nostra Domus zijn het gehele jaar beschikbaar. Daarnaast wordt er per seizoen afgewisseld met een seizoensbier. Het bier wordt dus rechtstreeks uit de brouwerij naar de tap getransporteerd. Bestel hier zeker een proefbedje om de drie verschillende biertjes te proeven.

De brouwerij is in 2017 volledig vernieuwd en bestaat uit drie ruimtes, waaronder een middeleeuwse kelder. De brouwerij zelf kun je bezoeken met een groep van acht personen en wanneer er gids beschikbaar is. Hiervoor moet je vooraf reserveren.

Adres: Tiensestraat 8, Leuven

5 leukste biercafés in Leuven - The Capital
Het bekendste biercafé van Leuven is zonder twijfel The Capital

The Capital

Wie naar Leuven gaat en op zoek is naar veel speciaalbier moet zeker eens The Capital bezoeken. De eigenaren van The Capital wilden hier het grootste biercafé ter wereld opzetten. Ondanks de enorme bierkaart, bleek Café Delirium in Brussel meer bieren te hebben. Maar met zo’n 2000 bieren op de kaart, heb je als bezoeker wel wat uitzoekwerk voordat je kunt gaan bestellen. Alle bieren worden bewaard op temperatuur in de kelder. Kijk goed naar de vloer, want je kunt door de glazen vloertegels naar beneden kijken en ziet de bierflesjes staan in de kelder. Wanneer je een flesje bier besteld worden deze via een industriële lift gezet en naar de bar getransporteerd. Naast de flesjes zijn er ook twintig tapkranen waar je tapbier kunt verkrijgen.

The Capital trekt met name toeristen aan, waardoor het met enige regelmaat behoorlijk druk kan zijn. Je zult soms engelengeduld moeten opbrengen om je bestelling door te geven en te kunnen betalen.

Adres: Grote Markt 14, Leuven

5 leukste biercafés in Leuven - Fiere Margriet
Misschien oog De Fiere Margriet wat gedateerd, de bierkaart is prima

De Fiere Margriet

De Fiere Margriet kreeg ooit in The Guardian een vermelding in een artikel over ’the best bars in the world’. Helaas was er in 2014 een brand geweest in het café en kregen de eigenaren later onenigheid met elkaar waardoor het café in 2017 enkele maanden gesloten bleef. De Fiere Margriet maakte eind 2017 echter weer een doorstart. Het café oogt wat gedateerd, zeker gezien het stoffige interieur, maar het personeel is vriendelijk en kan je meer vertellen over de verschillende biertjes. En biertjes hebben ze genoeg, waaronder heel wat speciaalbier. De kaart telt ruim 280 verschillende biertjes. Kun je geen keuze maken? Laat je zeker adviseren door het kundige personeel.

Adres: Margarethaplein 11, Leuven

5 leukste biercafés in Leuven - Café Belge
Biertjes drinken en dansen in Café Belge

Café Belge

Iets minder bier en een totaal ander sfeertje hangt in het Café Belge. Dit café is relatief nieuw, maar bestond eerder al op de Oude Markt. Het huidige pand straalt nostalgie uit, een deel van het toog stond ooit in een klooster. ’s Avonds is dit café ’the place to be’ voor de studenten en wordt er gedanst. Met enige regelmaat zijn er ook live optredens.

Café Belge biedt 100 verschillende biertjes aan, waaronder enkele lokale Leuvense biertjes. Misschien niet het meest spectaculaire café van Leuven om een biertje te drinken, maar als je je eens onder de Leuvense studenten wil wagen, is dit een perfecte optie.

Adres: Oude Markt 35, Leuven

5 leukste biercafés in Leuven - Brouwerij Stella Artois
Na de rondleiding kun je genieten van een vers getapte Stella Artois

Stella Artois Brouwerij

Geen biercafé, maar het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen in de grootste brouwerijgroep ter wereld. Elke zaterdagkan de brouwerij bezocht worden tijdens een rondleiding. Op een interactieve manier en aan de hand van veel foto’s en video’s kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de brouwerij en het belang van bier in Leuven. Jammer genoeg kun je niet heel veel van de brouwerij zelf zien omdat veel ruimtes niet toegankelijk zijn. Na de rondleiding kan een vers getapt biertje natuurlijk niet ontbreken. En tot slot krijg je ook nog een leuk souvenir mee.

Adres: Aarschotsesteenweg 20, Leuven

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie