5 leuke biercafés in Keulen - Kölsch
Duitsland
Bier & reizen

5 leuke biercafés in Keulen

Wil jij met vrienden een dagje of een weekend (speciaal)bier drinken? Waarschijnlijk zoek je dan eerst naar leuke steden in Nederland of België, maar denk je niet snel aan Duitsland. De Duitsers staan bekend als pilsdrinkers en de grote pullen Weizenbier, maar minder om het speciaalbier. Je vindt in meerdere steden een Brauhaus, een combinatie van een brouwerij en restaurant, waar ze vaak maar één soort bier schenken. Toch is de craft beer cultuur ook in Duitsland aan het groeien en ontstaan er steeds meer leuke biercafés. Wij gingen in februari naar Duitsland en gingen op zoek naar de leukste biercafés in Keulen.

Kölsch, het bier van Keulen

In Keulen kun je niet om Kölsch heen. Dit is een bierstijl die sinds de 15e eeuw wordt gebrouwen. Kölsch is een bier van hoge gisting, het heeft een lichte smaak en is goudblond. Het alcoholpercentage van dit bier is 4,8%. In de Kölsch-Kovention staat zelfs vastgelegd dat dit biersoort alleen in Keulen en omgeving mag worden gebrouwen. Het is dan niet vreemd dat deze biersoort het meest gedronken bier is in Keulen. De gerst van het bier wordt onder meer op de akkers rond Kerpen en Düren verbouwd.

Kölsch mag alleen gebrouwen worden in Keulen en omgeving.

In totaal zijn er circa 25 brouwerijen die Kölsch brouwen. De bekendste hiervan zijn Dom Kölsch, Früh Kölsch, Gaffel Kölsch en Sion Kölsch. In Keulen vind je daarom ook veel Brauhäuser waar het bier gebrouwen. Standaard wordt hier het bier geschonken in glazen van 0,2 liter, maar tegenwoordig kun je ook grotere glazen bestellen. Wanneer je je glas leeg hebt gedronken krijg je van de kelner direct een nieuw biertje. Op een bierviltje wordt dan een extra streepje gezet. Heb je genoeg gedronken? Leg dan het bierviltje op je glas. Ben je in Keulen, bezoek dan zeker eens enkele Brauhäuser. Je kunt er vaak ook goed en goedkoop eten.

5 leuke biercafés in Keulen - Kölsch
Sünner Kölsch

Craftbeer Corner Coeln

Terwijl steden als Hamburg en Berlijn voorlopers waren van craft beer cafés in Duitsland, bleef Keulen een beetje achter. Gelukkig kwam een groep vrienden in 2016 bij elkaar en zetten ze de eerste craft beer café van Keulen op.

Craftbeer Corner Coeln heeft 15 wisselende craft beers op de tap en ook nog eens zo’n 80 wisselende flesbieren. De meeste bieren komen uit Duitsland, maar er worden ook enkele buitenlandse bieren geschonken. Er worden tapovers georganiseerd waarbij een brouwerij de taps overneemt en hun bier schenken. Je kunt je ook aansluiten bij speciale proeverijen waarbij je meer te weten kunt komen over bierstijlen.

Ben je een liefhebber van speciaalbier, dan moet je tijdens je bezoek aan Keulen zeker een bezoek brengen aan dit biercafé. Tijdens mijn bezoek aan Craftbeer Corner Coeln hield ik het bij het drinken van een proefplank. Bij de bar kon ik vijf biertjes kiezen van de tap. De biertjes zetten ze vervolgens in de juiste volgorde in de plank en daarbij krijg je ook een glas water. Een proefplankje met vijf proefglaasjes en een glas water koste per persoon €15,00. Wil je wat exclusiever bier drinken? Kijk dan zeker ook eens naar de grotere bierflessen die op voorraad zijn.

Adres: Martinstraße 32, Keulen

5 leuke biercafés in Keulen - Craftbeer Corner Coeln
De eerste echte craftbeer bar van Keulen

Café Delirium

Café Delirium kennen we voornamelijk van Brussel. Tegenwoordig heeft het café ook op andere locaties haar deuren geopend. Onder meer in Frankrijk, Brazilië, Japan en Nederland kun je het café met het rijke aanbod aan speciaalbier bezoeken. Ook in Keulen is vrij recent een Café Delirium geopend. Het is gevestigd in de Altstadt en dus centraal gelegen.

Na mijn laatste bezoek aan Café Delirium in Brussel was ik niet zo enthousiast over de sfeer. Het was veel te druk, ik moest met muntjes betalen en het speciaalbier werd geschonken in plastic bekertjes. Tijdens onze stedentrip in Arras bezochten we een ander Café Delirium en ontdekten we dat dit ook op een andere manier kon. Uiteraard waren we ook benieuwd hoe de vestiging in Keulen was.

In Café Delirium Köln staan 31 verschillende bieren op de tap die met enige regelmaat wijzigen. Naast de tapbieren is er nog een ruim aanbod aan flessen bier.

Adres: Salzgasse 2-4, Keulen

5 leuke biercafés in Keulen - Café Delirium Köln
Ook in Keulen is een Café Delirium te vinden

Braustelle

Ieder jaar publiceert RateBeer het beste brouwrestaurants over de gehele wereld. In 2017 bleek dat Braustelle de beste was in Noordrijn-Westfalen. Braustelle is de kleinste brouwerij van de stad en Peter Esser is de brouwmeester.

Nadat Esser zijn opleiding tot brouwmeester had afgerond begon hij in 2001 met het brouwen van twee soorten bier: Wiess (een ongefilterde Kölsch) en Alt (die eigenlijk alleen in omgeving Düsseldorf gebrouwen wordt). Het bleef niet bij deze twee soorten. Tegenwoordig staan er acht verschillende bieren op de tap variërend van een donkere stout tot een fruitige Ale.

Tijdens ons bezoek aan Keulen was er in Braustelle een proeverij gepland. Tevergeefs probeerden we hierbij aan te schuiven, want het evenement was al een tijdje uitverkocht. In plaats hiervan brachten we een bezoek aan het drukke brouwrestaurant en proefden we aan de bar enkele biertjes tussen de etende mensen.

Adres: Christianstraße 2, Keulen

5 leuke biercafés in Keulen - Braustelle
Braustelle, het beste brouwrestaurant van Noordrijn-Westfalen

Mühlenbar

De Brauerei zur Malzmühle is de op één na oudste brouwerij van Keulen. Nog altijd produceert deze brouwerij op de plaats van herkomst, maar verder is deze brouwerij niet het traditionele Brauhaus die je verder in Keulen tegenkomt. Het Brauhaus heeft naast de brouwerij en restaurant ook een hotel en sinds 2015 een bar waar je ook bier en cocktails kunt drinken.

De Mühlen-Bar heeft wat weg van een dure cocktailbar, maar niets is minder waar. De prijzen voor de verschillende speciaalbieren zijn schappelijk te noemen, want ze zijn verkrijgbaar vanaf €3,50. Ze hebben ongeveer 40 verschillende craftbeers op de kaart, waaronder ook hun eigen ‘Von Mühlen’. Deze grote fles bier kost €15 en heeft wat weg van champagne. Het bier wordt zelfs in een champagneglas geschonken. Let erbij op dat het bier behoorlijk schuimt!

Adres: Heumarkt 6, Keulen

5 leuke biercafés in Keulen - Mühlenbar
Het speciaalbier 'Von Mühlenbar'

Biermuseum

Even terug in de geschiedenis. Stel je eens voor dat je meer dan ten jaar terug in de tijd gaat en een leuk biercafé in Keulen zoekt. In de meeste Brauhäuser schenken ze Kölsch, maar je hebt nu eens zin in iets anders. Veel aanbod is er in dat geval niet. Het Biermuseum biedt dan een welkome afwisseling. De naam van dit café komt een beetje verwarrend over want het gaat hier absoluut niet om een museum. Het café heeft twee etages en schenkt ongeveer 50 verschillende biertjes. Niet alleen het Kölsch, maar ook Belgische speciaalbieren, bier uit Spanje en uit India.

Tien jaar terug zou dit één van mijn favoriete biercafés van de stad zijn geworden. Biermuseum is echter een beetje blijven hangen in die tijd. Hier vind je namelijk geen craftbeer, maar de gevestigde bieren uit Duitsland en het buitenland. Daar is helemaal niets mis mee, want er zijn genoeg mensen die deze bieren al speciaal genoeg vinden. Het is er gezellig wanneer het café vol is en er staan best leuke biertjes op de kaart. Daarbij, het is een welkome afwisseling op alle Kölsch die je kunt drinken in de stad.

Adres: Buttermarkt 39, Keulen

 

Wij gingen ook op zoek naar de leukste biercafés van Münster. Lees welke vijf biercafés wij kunnen aanraden.

5 leuke biercafés in Keulen - Biermuseum
Bij Biermuseum vind je de gevestigde bieren
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie