Keulen - Duitsland
Keulen Duitsland

Reistips voor Keulen

Keulen werd door de Romeinen gesticht en is één van de oudste steden van Duitsland. Vanaf het eind van de 5e eeuw waren de Franken hier heer en meester, en Karel de Grote verhief de stad tot aartsbisdom. Keulen is een religieus bolwerk gebleven, met twaalf Romaanse kerken en de beroemde gotische kathedraal, de Dom van Keulen. In de nacht van 31 mei 1942 werd Keulen hevig getroffen door de Royal Air Force. Het was de eerste aanval met duizenden bommenwerpers die op Duitsland was gedaan. Bijna 500 mensen kwamen om, 10.000en mensen werden dakloos en een groot deel van de stad werd verwoest. En dat was nog niet het ergste, want daarna kreeg de stad er nog eens 250 luchtaanvallen overheen, waardoor het stadscentrum volledig verwoest werd.

Het moderne Keulen is trouw gebleven aan het stratenplan en de namen van de vroegere stad, maar het is grotendeels herbouwd, met niet eens zo lelijke architectuur uit de jaren 50. De oudere gebouwen zijn dus allemaal reconstructies van de verwoeste gebouwen, maar vanwege het historisch belang zo origineel mogelijk nagebouwd. Tientallen belangrijke romaanse kerken en monumenten als de Gürzenlich Halle zijn allen nagebouwd. Deze wederopbouw werd pas in de jaren negentig voltooid. Het mag een wonder heten dat de schitterende Keulse kathedraal, ondanks 14 voltreffers, niet is ingestort. De Dom staat op de lijst van de UNESCO-werelderfgoed en is inmiddels volledig gerestaureerd. De Dom is één van de grootste attracties van Keulen en trekt dagelijks duizenden bezoekers.

Tegenwoordig is Keulen bekend om de beurzen en is het een belangrijke kunst- en cultuurcentrum met musea, historische gebouwen en kunstgaleries. Veel toeristen komen komen naar de stad op Aswoensdag om de carnavalsoptochten te bekijken, maar ook de kerstmarkten in de adventsperiode worden goed bezocht.

Verhalen over Keulen

5 leuke biercafés in Keulen - Kölsch

5 leuke biercafés in Keulen

Wil jij met vrienden een dagje of een weekend (speciaal)bier drinken? Waarschijnlijk zoek je dan eerst naar leuke steden in Nederland of België, maar denk je niet snel aan Duitsland. De Duitsers...

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Keulen

Booking.com

Boek vooraf een activiteit