De leukste biercafés in Rotterdam - Brouwerij Noordt
Nederland
Bier & reizen

De leukste biercafés in Rotterdam

Ben jij een liefhebber van speciaalbier? Dan zit je in Rotterdam wel goed. In de afgelopen jaren heeft de stad een bruisende bierscene ontwikkeld. Na Amsterdam en Utrecht heeft Rotterdam de meeste brouwerijen van Nederland. Rotterdam is booming en je vindt er tegenwoordig tal van leuke brouwerijen en biercafés waar je kunt genieten van een lekker speciaalbiertje. Niet alleen in het centrum, maar ook bij toffe plekken buiten het centrum. Ik ging op onderzoek uit. In de afgelopen maanden heb ik de havenstad drie maal bezocht om op zoek te gaan de leukste biercafés in Rotterdam.

Powered by GetYourGuide

Stadsbrouwerij de Pelgrim

Het historische Delfshaven is één van de stukjes van Rotterdam dat niet werd gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit deel van de stad ziet er dan ook totaal anders uit. Delfshaven staat vooral bekend om de Pelgrimvaders die in 1620 vertrokken naar Amerika. Naast de Pelgrimvaderskerk heeft de Stadsbrouwerij de Pelgrim zich gevestigd in 1996. Het pand is ruim 700 jaar oud en heeft gediend als stadhuis, worstfabriek en zelfs als een gevangenis. De muren van dit pand hebben dus veel meegemaakt. Tegenwoordig wordt hier wekelijks bier gebrouwen in ketels die gebouwd zijn in de stijl van het pand. Het is één van die bijzondere plekken in Rotterdam die je al bierliefhebber eens bezocht moet hebben. Als je meer te weten wil komen over de brouwerij, kun je een rondleiding boeken. Maar uiteraard kun je op het terras of in het proeflokaal ook gewoon de biertjes van Stadsbrouwerij de Pelgrim proeven. Stoombier en Mayflower worden het gehele jaar door gebrouwen, alle andere biertjes zijn seizoensgebonden. Kun je niet kiezen? Bestel dan een proefplankje. Wat mij betreft is dit één van de leukste biercafés in Rotterdam.

Adres: Aelbrechtskolk 12, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Stadsbrouwerij de Pelgrim
De leukste biercafés in Rotterdam - Stadsbrouwerij de Pelgrim
Één van mijn favoriete biercafés in Rotterdam; Stadsbrouwerij de Pelgrim in Delfshaven

De Kaapse Kaap

In het Keilepand in het Merwe-Vierhavensgebied nemen we een kijkje bij de brouwerij van de Kaapse Brouwers. Hier worden we verwelkomd door één van de eigenaren van de brouwerij; Tsjomme Zijlstra. Hij werkte in één van de eerste craft beer bars van Engeland en ging zich verdiepen in de wereld van bier. Terug in Nederland begon hij met brouwen van zijn eigen bier samen met andere ondernemers. Met hulp van de brouwinstallatie van Brouwerij de Molen werd de Kaapse Brouwers geboren. Een biertje drinken bij de brouwerij zit er helaas niet in. Daarvoor moeten we naar de Fenix Food Factory op Katendrecht. Nog niet zo lang geleden stond de brouwerij hier, tegenwoordig kun je hier de biertjes proeven in het proeflokaal. Er staan 20 craft-bieren van de Kaapse Brouwers op de tap en daarnaast vind je ook nog talloze andere biertjes op de kaart. De bieren van de Kaapse Brouwers zijn vernoemd naar personages van Katendrecht en vertellen verhalen over de oorspronkelijke bewoners van dit deel van Rotterdam.

Adres: Nico Koomanskade 1025, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - De Kaapse Kaap
De leukste biercafés in Rotterdam - De Kaapse Kaap
Bij de Fenix Food Factory kun je de biertjes van de Kaapse Brouwers proeven

Stadshaven Brouwerij

Wanneer we de Stadshaven Brouwerij binnenlopen worden we compleet verrast. Stadshaven Brouwerij bestaat pas sinds 2020 maar heeft nu al een gigantische brouwerij, de grootste van heel Rotterdam. In de Rotterdamse Merwehaven wordt nu al jaarlijks 2 miljoen liter bier gebrouwen. De 100 jaar oude fruitloods is omgetoverd in een hypermoderne brouwerij. Even lijkt het erop alsof we in de brouwerij van een extreem commercieel biermerk zijn gestapt. Je kunt een kijkje achter de schermen nemen tijdens een rondleiding, maar ook gewoon in de gastropub genieten van het bier, cocktails of om te lunchen/dineren. Op het moment dat wij de brouwerij bezoeken, zijn er nauwelijks gasten. Hierdoor oogt het misschien wat ongezellig en te groot. Maar het blijkt geregeld vol te zitten hier. Tijdens onze ronde door Rotterdam raakten we aan de praat met verschillende mensen van andere biercafés. Lang niet iedereen is even positief over de Stadshaven Brouwerij, maar dat weerhoudt ons er niet van om toch een kijkje te nemen en een proefplankje te bestellen. Één ding is zeker; wanneer je hier een biertje drinkt kijk je in ieder geval je ogen uit.

Adres: Galileistraat 24, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Stadshaven Brouwerij
De leukste biercafés in Rotterdam - Stadshaven Brouwerij
De indrukwekkende en hypermoderne brouwerij van Stadshaven Brouwerij

Vet & Lazy Pub Up Bar

‘Je moeder smaakt naar bloemetjes.’ Huh, wat? Met deze tekst worden we verwelkomd als we de fiets voor de deur bij Vet & Lazy Pub Up Bar zetten. Dat belooft veel goed, want ik hou wel van een beetje flauwe humor. Sinds 2015 brouwen de oprichters Okke en Ruben hun bier in het voormalige Tropicana. Hier wordt op een duurzame manier gebrouwen. Vanaf 2018 heeft de brouwerij 5 vaste bieren en geregeld seizoensbieren. De Pop Up Bar in het historische Witte Huis in de Oude haven is nog niet zo lang geopend. Hier kun je de biertjes proeven, maar ook speciaalbier van oude brouwers. En wat is het leuk als er achter de bar een enthousiast persoon staat die ook nog eens leuk kan vertellen. ‘Mogen we een proefplankje?’ Ja natuurlijk en de kleine proefglaasjes worden door Marco ingeschonken. Bij ieder bier krijgen we een mooi verhaal. Daar horen uiteraard grapjes bij over Je Moeder, het meest populaire biertje van Vet & Lazy. Helaas moet ik concluderen dat ik bier en oesterzwammen geen fijne combinatie vind, maar wellicht dat jij er wel van houdt?

Adres: Geldersekade 1A, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Vet & Lazy Pub Up Bar
De leukste biercafés in Rotterdam - Vet & Lazy Pub Up Bar
Een leuk café om biertjes te proeven

Café Pardoen

We gaan door met goede grappen aan de Oude Haven van Rotterdam. ‘Koffie doe je thuis maar’ staat er op het bord bij Café Pardoen. De enige koffie die geschonken wordt zit in het bier. Met een grote glimlach wandelen we naar binnen. De Pardoen is zo’n heerlijk café waar een echt Rotterdams sfeertje hangt. Misschien niet voor iedereen geschikt, maar ik vind het wel mooi. Achter de bar staat kastelein Ron Luijten. Een man met een rauw Rotterdams randje en met een enorme passie voor bier. Hij heeft alle bieren die hier worden geschonken zelf uitgekozen en kan zonder moeite iets over het bier vertellen. Op de kaart staan talloze mooie speciaalbiertjes en wij mogen even mee naar de koeling om een beetje te spieken naar het aanbod. Wil je de mooie verhalen horen en heb je voldoende tijd? Doe doen een bierproeverij. Verwacht bij het bier geen standaard verhaal over het alcoholgehalte of de hoppen die worden gebruikt. Je krijgt mooie verhalen en anekdotes te horen.

Adres: Spaansekade 62, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Pardoen
Luister naar de prachtige verhalen over bier in Café Pardoen

Vessel 11

Ik heb al heel wat biercafés bezocht op een bijzondere locatie. Een oude watertoren, een oude loods of in de donkere kelders van een oud grachtenpand. Maar wat dacht je van een schip? Vessel 11 is wat mij betreft één van de meest bijzondere locaties in Rotterdam. Deze Britse Gastro-pub op het lichtschip Lightvessel no. 11. Het schip werd in 1951 gebouw in Dartmouth en deed dienst als mobiele vuurtoren aan de zuidkust van Wales. In 1995 voorkwam een Nederlander dat het schip werd gesloopt en een renovatie van vier jaar volgde. Na de renovatie werd het schip gebruikt als maritiem café en daarna als tapas restaurant. Sinds mei 2014 is het de eerste Gastro-pub van Nederland. Verwacht hier geen ongelooflijk uitgebreid aanbod aan speciaalbier, maar ze hebben wel hun eigen drie biertjes. De V11 Classic red ale, de V11 Blond en de V11 IPA. Daarnaast is de locatie zo uniek, dat je deze een keer gezien moet hebben.

Adres: The Red Ship, Wijnhaven 101, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Vessel 11
De leukste biercafés in Rotterdam - Vessel 11
Drink een speciaalbiertje op een schip

Brouwerij Noordt

In 2014 werd Brouwerij Noordt opgericht en een jaar later werden de eerste biertjes gebrouwen in de voormalige brandweerkazerne in het Oude noorden. Iedere vrijdag gaat het vat open en kunnen bezoekers het nieuwe speciaalbier proeven. Het assortiment van Brouwerij Noordt is breed waarbij ze vooral voor zorgen dat de bieren goed doordrinkbaar zijn. Het liefst wordt hier gebrouwen met de vier basis ingrediënten, maar uiteraard wordt er ook geëxperimenteerd. Enkele bieren hebben reeds een award gewonnen. Niet voor niets zie je de biertjes van Brouwerij Noordt inmiddels al door het gehele land. In het proeflokaal kun je 20 verschillende biertjes proeven. Leuk zijn de tafels waar je aan kunt zitten. Tijdens het drinken van je biertje kun je namelijk direct iets leren over de verschillende bierstijlen. Wil je een proefplankje bestellen? Kijk dan even naar het bord boven de bar. Jammer genoeg kun je niet je eigen plankje samenstellen.

Adres: Zaagmolenkade 46, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Brouwerij Noordt
In een voormalige brandweerkazerne brouwt Brouwerij Noordt zijn biertjes

Bokaal

Op de hoek van de Markthal vind je Bokaal, een tof café waar je heerlijk kunt bieren. Op het plein is een flink terras waar je heerlijk kunt zitten tijdens zonnige dagen. Maar ook als het iets minder zonnig is, kun je prima binnen zitten. Het interieur van dit stadscafé voelt industrieel, maar modern aan. Er wordt veel metaal en steigerhout gebruikt in het interieur. Er zijn 11 taps waar vooral de bekende bieren op aangesloten staan. Wil je liever iets speciaals, dan kun je beter naar de flessen kijken. Met zo’n 80 flessen is er voldoende keuze wat dat betreft. Bokaal voelt een beetje aan als een modern bruincafé. En zeker in de avonden kan het hier zeer gezellig aanvoelen.

Adres: Nieuwemarkt 11, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Bokaal
De leukste biercafés in Rotterdam - Bokaal
Gelegen in het centrum, Bokaal is een tof café met leuke biertjes

De Gele Kanarie

Weet jij hoe bier wordt genoemd in Rotterdam? Juist, een gele kanarie. Dat is precies de naam van deze levendige bar. In de kelder wordt het bier, uh… De Gele Kanarie gebrouwen. Vanaf een glazen vloer bij het podium kun je de grote biervaten zien, en ook al je naar de toiletten loopt kun je een kijkje nemen in de brouwerij. Behoudens hun eigen bieren, hebben ze hier ook nog andere speciaalbieren op de tap en op fles. In de middag kun je er terecht voor broodjes en sandwiches, ‘s avonds kun je er uitgebreid dineren. In het weekend wordt het ‘s avonds gezellig druk en kun je een dansje wagen of één van de vele spellen spelen. Qua look & feel heeft de Gele Kanarie een beetje dezelfde sfeer als Bokaal en dat klopt, want dit is namelijk van dezelfde eigenaren.

Adres: Goudsesingel 284, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - De Gele Kanarie
De leukste biercafés in Rotterdam - De Gele Kanarie
Ooit van gele kanaries gehoord?

Belgisch Biercafé Boudewijn

Een stukje België in Rotterdam. Bij Belgisch Biercafé Boudewijn kun je genieten van de traditionele Belgische klassiekers. Maar wacht even, er staan ook gewoon Nederlandse biertjes op de tap! En in de koelkasten zie ik ook talloze Nederlandse biertjes staan. Dat klopt, want niet alles is Belgisch hier. Misschien ook maar goed. Als liefhebber van speciaalbier kan ik absoluut genieten van de klassieke Belgische biertjes, maar ik ben uiteindelijk toch altijd op zoek naar wat nieuwe bieren om te proeven. Door een mix aan te bieden van pils, Belgisch bier en andere speciaalbieren, trekt het Belgisch Biercafé Boudewijn een breed publiek.

Adres: Nieuwe Binnenweg 53a-b, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Belgisch Biercafé Boudewijn
Bij Belgisch Biercafé Boudewijn worden niet alleen maar Belgische bieren geserveerd

Biergarten Rotterdam

Nog zo’n bijzondere plek in Rotterdam waarbij je even vergeet dat je in een grote stad bent. Biergarten is een gezellige buitenbar bij het Schieblock. Hier komen mensen samen voor bier, barbecue, muziek en om gewoon even lekker te chillen. Zeker op zonnige dagen waan je je op een soort festival of tropische bestemming. Geheel gek is dat niet, want bij Biergarten hebben ze zich laten inspireren door de gehele wereld. Dat zie je ook wel terug op de menukaart. We hadden er wel even op moeten wachten, want tijdens onze eerste twee bezoeken aan Rotterdam was de Biergarten helaas gesloten.

Adres: Schiestraat 18, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Biergarten Rotterdam
Heerlijk in de buitenlucht genieten van muziek, barbecue en bier

Sijf

In het centrum, verstopt tussen de hectiek en de hoogbouw van de stad, vind je met Bar Restaurant Sijf nog zo’n typisch Rotterdams café. Volgens veel inwoners van de stad is dit de ‘klassieker’. Het pand is nog uit de 19e eeuw en werd niet gebombardeerd tijdens de oorlog. Een echt typisch ouderwets bruincafé en dat is direct al te zien aan de art-deco stijl van het interieur. Vergis je niet, want ze zijn hier wel met de tijd meegegaan. Nog voordat speciaalbier extreem populair werd, hadden ze hier al heel wat bier op de kaart staan. Tegenwoordig worden met enige regelmaat exclusieve biertjes in beperkte oplage bestelt, waardoor er altijd voldoende afwisseling is voor de echte bierliefhebber. De mensen achter de bar zijn gastvrij, met zo’n heerlijk rauw Rotterdams randje. In 2019 werd Sijf uitgeroepen tot het beste café van Nederland.

Adres: Oude Binnenweg 115, Rotterdam

De leukste biercafés in Rotterdam - Sijf
In 2019 werd Sijf uitgeroepen tot het beste café van Nederland

Nog meer dorst? Hier nog een aantal biercafés in Rotterdam

 • BrewDog Outpost Rotterdam
  Ik bezocht deze locatie toen THOMS Stadsbrouwerij nog in dit pand gevestigd was. Dit bezoek viel een beetje tegen toen we een proefplankje bestelden maar de dame achter de bar ons niets kon vertellen over het bier. Sinds 2020 is THOMS verandert in BrewDog (waar ik overigens nog niet ben geweest)
 • Café Walenburg
  Zo’n heerlijk stadscafé waar de Rotterdammers samenkomen om te genieten van speciaalbier. Met 26 tapkranen en een flink aantal biertjes op de fles is het met recht een echt biercafé.
 • Bierlokaal Locus Publicus
  Een plek waar studenten graag naartoe gaan om een biertje te drinken. Met ruim 200 soorten bier op de kaart is er ook voldoende keuze.
 • Kaapse Maria
  Het kleine zusje van de Kaapse Brouwers in het centrum van Rotterdam. Hier kun je creatieve gerechten combineren met een groot aanbod aan craft beer.
 • Kaapse Will’ns
  Nog niet geopend tijdens mijn laatste bezoek aan Rotterdam, maar een derde locatie van de Kaapse Brouwers. Hier draait het wel iets meer om bier. En jenevers.
 • Proeflokaal Reijngoud
  Een biercafé dat houdt van echt Rotterdam. Een ruim aanbod aan speciaalbier, waaronder enkele eigen gebrouwen biertjes.
 • Proeflokaal Faas
  De fijnste huiskamer van Rotterdam, zeggen ze zelf. En bij zo’n huiskamersfeer hoort natuurlijk een lekker biertje en een worst on the side. Met ruim 100 speciaalbieren is er voldoende keuze in dit gezellige proeflokaal.
 • Bierboutique
  Een stijlvolle kroeg met moderne en industriële look & feel. Op het menu staan 90 soorten bieren. Jammer genoeg vonden wij de prijzen ietwat te hoog.
De leukste biercafés in Rotterdam - Proeflokaal Faas
Wanneer ga jij een biertje drinken in Rotterdam?

Staan er nog biercafés niet in dit lijstje? Laat het in een comment even weten zodat ik deze de volgende keer ook op mijn lijstje kan zetten.

Ben je net zoals ik een liefhebber van speciaalbier? Bezoek dan zeker ook eens naar de leukste biercafés in Eindhoven, de leukste biercafés in Utrecht en de leukste biercafés in Den Bosch.

Plan je reis naar Rotterdam

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie