Acht leuke biercafés van Gent
België

8 leuke biercafés in Gent

Tijdens mijn weekend in Gent kwam ik meer te weten over de geschiedenis van bier in de stad. Wist je bijvoorbeeld dat er ooit meer dan 200 brouwerijen gevestigd waren in de Middeleeuwen? Die tijden zijn allang vervlogen. Tegenwoordig telt Gent maar twee brouwerijen binnen het historische centrum. Maar waar de bierbrouwerijen zijn verdwenen, zijn er hedendaags volop leuke biercafés in Gent te vinden. Ik ging op pad, proefde verschillende unieke biertjes en ging op zoek naar de leukste biercafés. In totaal kwam ik in 8 biercafés in Gent die absoluut de moeite waard zijn om een bezoekje te brengen. En te genieten van een heerlijk Belgisch speciaalbiertje.

Acht leuke biercafés van Gent
Een 'Max van het Huis' drinken in De Dulle Griet

Bier in Gent

Gent was een echte brouwersstad. In de Veldstraat was de ene na de andere brouwerij gevestigd zoals De Valk, ’t Gulden Schip en de Hoorne. De laatste brouwerij verdween aan het begin van de 20e eeuw. Dat was in de Middeleeuwen anders. Maar liefst 200 brouwhuizen verdienden hun geld met het gerstenat. Het drinken van bier was gezonder dan het drinken van het water in die tijd. In de 16e eeuw dronken de Gentenaars gemiddeld 250 liter per jaar. Natuurlijk was het bier destijds veel lichter qua alcoholpercentage. Maar ook toen werd er zwaarder bier gebrouwen. Zo had je het Kytebier, een zeer zwaar bier. Per familie mocht er maar één glas worden gedronken om openbaar dronkenschap te voorkomen. Door de concurrentie van koffiehuizen, limonadefabrieken en de import van bier verdween in Gent de ene na de andere bierbrouwerij. In 1914 telde de stad nog 94 brouwerijen, maar na de Tweede Wereldoorlog werd de één na de ander opgedoekt.

Tegenwoordig lijken de brouwers Gent opnieuw te ontdekken. Kleine microbrouwerijen en grotere stadsbrouwerijen vestigen zich weer in de stad. De bekendste is de stadsbrouwerij Gruut. In de stad begeleiden gidsen bezoekers langs de leukste bierplekjes van de stad en vertellen je meer over de geschiedenis van bier in Gent. En uiteraard kun je volop bier proeven.

Weekendje weg gepland naar Brussel, Brugge of Leuven? In deze steden hebben we ook al de leukste biercafés gezocht!

Waterhuis aan de Bierkant - Gent
Bij Waterhuis aan de Bierkant heb je de keuze uit 175 verschillende bieren

Het Waterhuis aan de Bierkant

Niet te missen wanneer je Gent bezoekt. Het Waterhuis aan de Bierkant is gevestigd langs de Leie in het centrum van de stad. Het is één van de traditionele historische cafés van de stad. Het pand diende als een bevoorradingspunt van rein water in tijden dat de pest heerste in Gent. Later werd het een bordeel voordat het in de 20e eeuw een barbier werd. Het café is populair bij bierliefhebbers en toeristen. In de zomer wordt het terras overspoeld met mensen. Binnen kun je gemoedelijk zitten aan een tafel of aan de bar. Op de eerste verdieping is met enige regelmaat een poppenvoorstelling.

Wie een bezoek brengt aan het Waterhuis aan de Bierkant heeft de keuze uit 175 bieren, waarvan 20 op de tap. Ze schenken onder meer de Belgische klassiekers, bieren uit de streek en de nieuwe experimentele biertjes. Het café is met name gespecialiseerd in kriek en geuze. Maar vergeet ook zeker niet om de eigen brouwsels van het café te proeven: Gandavum, Klokke Roeland of Mannelokker.

Adres: Groentenmarkt 9, Gent

De Trollenkelder - Gent
Het gezellige bruincafé De Trollenkelder

Café de Trollekelder

In de Middeleeuwen deed de kelder van dit café dienst als biervoorraad van de stad. Honderden vaten bier lagen hier opgeslagen. Dit trok de aandacht van de trollen. Bier heeft namelijk een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de trol. De bewoners van Gent waren hier niet blij mee, want trollen zijn vieze, enge wezens. Ze dronken tevens hun biervoorraad op tijdens hun geheimzinnige bierfeesten. Er werden allerlei manieren bedacht om van de trollen af te komen, maar het lukte maar niet. Daarom werd er een rigoureus besluit genomen; bier werd uit Gent verbannen. In de kelder werd een bibliotheek gevestigd. Zo hadden trollen niets meer in Gent te zoeken tot tevredenheid van de bewoners. Maar ze misten wel hun café. En zijn trollen echt zo erg? Ze houden immers van bier… Er werd vriendschap gesloten met de trollen en er kwam in de jaren ’80 weer een café. De trollen zelf kwamen met het idee om een café te beginnen waar honderden biersoorten werden geschonken.

Een ongelooflijk leuk verhaal en je zou er haast in gaan geloven als je in Café de Trollekelder een biertje drinkt. De vrouw van de eerste uitbater kwam uit Scandinavië en had een liefde voor trollen en het café dankt aan haar het unieke interieur. Op de kaart staan meer dan 200 verschillende biertjes. Niet de gewone biertjes, maar het Belgische speciaalbier. Hier komen toeristen, studenten en de Gentenaars samen om even gezellig te keuvelen onder het genot van een lekker bier. Wat mij betreft een must-visit tijdens een bezoek aan Gent. Drink alleen niet te veel, want de trollen zijn nog altijd aanwezig in dit café…

Adres: Bij Sint-Jacobs 17, Gent

De Dulle Griet - Gent
Wie een 'Max van het Huis' wil drinken moet zijn schoen inleveren bij De Dulle Griet

De Dulle Griet

De echte Gentenaar komt er niet graag omdat ze het te toeristisch vinden, maar ik vind de Dulle Griet een bezoek waard. Al is het alleen maar om eens de ‘Max van het huis’ te drinken. Je moet wel dorst hebben, want bij dit bier krijg je 1,2 liter aan bier. Het wordt geschonken in een speciaal glas in een houten houder. Dit glas krijg je niet zomaar mee want je zult er een schoen voor moeten inleveren. De schoen wordt in een mandje naar het plafond gehesen. Je krijgt je schoen pas terug als je het glas heelhuids terug hebt gegeven. Deze traditie is in het leven geroepen toen in vroegere tijden de speciale glazen aan de lopende band werden gestolen. Uniek is dit glas zeker. De ironie wil echter dat er naast het café een schoenenwinkel is, waar je voor enkele euro’s al nieuwe schoenen kunt kopen…. Hopelijk breng ik je niet op ideeën.

De Dulle Griet heeft behoudens de ‘Max van het huis’ meer dan 500 bieren op de kaart staan. En vrijwel alle bieren komen uit België. Met dit aantal heeft de Dulle Griet het grootste assortiment Belgische bieren in Gent. Het interieur is rustiek met allerlei bierplaten. Het zorgt ervoor dat het dit café ook zo’n gezellig ouderwets praatcafé is. Zorg er voor dat je met twee schoenen het café verlaat.

Adres: Vrijdagmarkt 50, Gent

Stadsbrouwerij Gruut - Gent
Een proefplankje bij Stadsbrouwerij Gruut

Stadsbrouwerij Gruut

Gent telde in vroegere tijden een behoorlijk aantal bierbrouwerijen. Deze verdwenen na verloop van tijd. Pas in 2009 werd er in het historische centrum van de stad weer een nieuwe brouwerij opgericht: Stadsbrouwerij Gruut. De brouwerij is gevestigd in een oud fabriekspand dat ooit dienst deed als leerlooierij. Hierdoor heeft deze brouwerij een industriële uitstraling, maar voelt het tegelijk huiselijk en sfeervol.

Stadsbrouwerij brouwt hun bier zonder hop. In plaats hiervan gebruiken ze een kruidenmengsel dat gruit heet. Dit verklaar direct de naam Gruut. Het gebruik van deze kruidenmengsel is een oude traditie van brouwen van bier. Pas in de 14e eeuw werd het brouwen met hop ontdekt, hiervoor werd er gebruik gemaakt van gruit. Gruit kan verschillende kruiden bevatten, welke de Stadsbrouwerij Gruut gebruikt is echter geheim. Eigenaresse Annick deed ruim 2,5 jaar studie naar verschillende kruiden in de Universiteit van Gent. Met de behulp van een professor en onderzoekers, slaagde Annick erin om een mengsel met drie kruiden tot stand te brengen. In totaal worden er vijf verschillende bieren gebrouwen. Blond, Wit, Amber, Bruin en Inferno. De laatste wordt overigens wel met hop gebrouwen.

Wil je meer weten over het brouwproces van bier met gruit? Dan kun je een leuke rondleiding door de brouwerij boeken en de biertjes proeven terwijl je meer te weten komt over de historie van de brouwerij. Sla je het brouwerijbezoek liever over en wil je de verschillende biertjes proeven? In het proeflokaal kun je de biertjes consumeren. Ik kan een proefplankje altijd aanraden. Bestel daarbij ook zeker een bord met Gentse specialiteiten zoals worst en kaas.

Adres: Rembert Dodoensdreef 1, Gent

Brouwbar - Gent
Iedere maand kun je bij Brouwbar andere biertjes proeven

Brouwbar

Stadsbrouwerij Gruut is niet langer de enige brouwerij binnen de stadsmuren van Gent. Sinds begin 2018 heeft microbrouwerij Brouwbar haar deuren geopend in het Patershol. Hier wordt ter plaatse bier gebrouwen en direct geschonken. Brouwbar brouwt geen klassieke bieren en heeft ook geen vast assortiment bier. Iedere maand verandert het recept en smaakt het bier anders. De namen van het bier verwijzen naar de stijl en het nummer naar het recept.

In tegenstelling tot de andere cafés is Brouwbar geen praatcafé, maar een echt proeflokaal. Hier vind je geen lange tafels of grote glazen bier. Voor 8 euro kun je een proefplankje bestellen met vier verschillende bieren. Op het moment dat ik Brouwbar bezocht waren er vijf bieren verkrijgbaar en werd het vijfde bier aan het proefplankje toegevoegd. Hier proef je niet de Belgische klassiekers, maar de experimentele creaties. Omdat het bier iedere maand verandert, kun je hier terug blijven komen. En wil je meer van het bier weten? Brouwers Benjamin en Jolien staan je graag te woord.

Adres: Oudburg 70a, Gent

De Planck - Gent
Bier drinken op een schip. Het kan bij Kaffee de Planck

Kaffee De Planck

Een biertje drinken op een schip? Het kan in Gent. Kaffee De Planck is gevestigd in een binnenschip tegenover de Kinepolis. Het schip is omgetoverd tot een praat- en biercafé en heeft in de warmere maanden ook een groot zomerterras op het dek. Het café staat bekend vanwege de uitgebreide bierkaart met meer dan 200 verschillende bieren.

Wie een bezoek brengt aan Kaffee De Planck moet zeker eens het huisbier ‘Planckske’ proberen. Dit bier wordt speciaal door Brouwerij Van Steenberghe uit Ertvelde gebrouwen voor Kaffee De Planck. Het amber gekleurd bier is van hoge gisting en nagisting op het vat. Daarnaast is de uitbaatster in het bezit van het label ‘Ambassadeur Cum Laude’ voor Orval. Vraag dus zeker ook eens naar een jonge of gerijpte Orval.

Adres: Ter Platen 10A, Gent

Bier Central - Gent
30 verschillende soorten bier vanaf de tap bij Bier Central

Bier Central

Bier Central bestond al enkele jaren in Antwerpen, maar opende in 2019 ook haar deuren op de Botermarkt. Hier worden alleen maar Belgische bieren geschonken. Het café heeft 30 biersoorten van de tap en heeft meer dan 300 Belgische flesbieren op de kaart staan. Behoudens bier kunnen bezoekers hier ook genieten uit allerlei Vlaamse gerechten die bij het bier passen.

Gent heeft er met de opening van Bier Central een nieuw pareltje bij. Het café voelt hip en modern aan en is volledig ingericht met hout. Door de centrale ligging van het café is het niet alleen populair bij de lokale bevolking, maar ook bij toeristen. Ideaal om tijdens je bezoek aan verschillende bezienswaardigheden ook een lekker biertje te drinken. Vroeg in de middag was het café al goed vol. Met het ruime aanbod aan bier is er voor iedereen ook een favoriet te vinden. Als moet je wel een flink boekwerk doornemen om je favoriete bier te zoeken.

Adres: Botermarkt 11, Gent

Het Trappistenhuis - Gent
Wil je een trappist drinken? Dan ben je bij Het Trappistenhuis aan het juiste adres

Het Trappistenhuis

De naam van het café zegt het al. Bij het Trappistenhuis ben je aan het juiste adres voor een heerlijke trappist. Hier worden vijf van de zes Belgische trappistenbieren geschonken, maar staan er ook enkele buitenlandse trappisten op de kaart. In totaal worden meer dan 170 verschillende soorten bier geschonken, dus ook voor andere biersoorten vind je vast een lekker bietje.

Het was nog behoorlijk vroeg in de middag toen ik een bezoek bracht aan het Trappistenhuis. Heel druk was het daarom niet. Dit wil overigens niets zeggen, want het café staat op de 12e plek van favoriete winterbars op de website van Spotted by Locals. Ik weet zeker dat het ’s avonds een stuk drukker en gezelliger was in dit bruin praat- en biercafé. Het café straalt een goede sfeer uit en het personeel staat je graag te woord, ook voor advies.

Adres: Brabantdam 164, Gent

6 jaar oude Orval
Mijn favoriete Belgisch biertje is Orval. Wanneer je dit biertje lang laat dingen, ontwikkelt de smaak. Meestal hebben de Belgische biercafés in België een Orval van een aantal maanden oud. Indien een Orval een jaar oud is, stijgt de prijs ook direct. In ABA-Jour hadden ze een Orval van maar liefst 6 jaar oud. Die moest ik dus zeker even nuttigen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie