Mijn tips voor Gent - Beklim het Belfort
België
Stedent(r)ips

Mijn tips voor Gent – 12x doen tijdens een stedentrip Gent

Op zoek naar een leuke stedentrip dichtbij Nederland? Denk eens aan Gent. Deze Belgische stad heeft statige kathedralen, een kasteel in het midden van het historisch centrum, mooie huizen met trapgevels langs het water, street art, musea, terrasjes en veel restaurants en biercafés. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een toffe stedentrip van te maken. Maar wat te doen in Gent? Wij bezochten de stad in februari en verzamelden 12 tips waarmee jij je stedentrip Gent dubbel en dwars kunt laten slagen.

Gratis stadswandeling

Wij vinden het altijd wel prettig om de stad te leren kennen aan de hand van locals. Daarom sluiten wij altijd een keer aan bij een gratis stadswandeling waarin we samen met een gids de stad kunnen verkennen en net iets meer informatie kunnen inwinnen dan uit de boekjes. Zo ook in Gent. De afstanden in het historische centrum zijn niet heel groot en tijdens een wandeling kom je al langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Daarbij, en dat vind ik altijd handig, krijg je inside tips en kun je aan je gids altijd meer vragen. De stadswandelingen beginnen bij de Korenmarkt en duurt ongeveer 3 uur.

Mijn tips voor Gent - Gratis stadswandeling
Met een gratis stadswandeling leer je de stad wat beter kennen en krijg je inside informatie

Wandelen door historisch Gent

Gent is een prachtige stad, het historische centrum is een plaatje. Neem tijdens de stedentrip dus zeker ook even de tijd om door de stad te wandelen met je camera. Rondom de Korenmarkt vind je huizen met prachtige trapgevels en de drie kerken. Langs de rivier de Leie liggen de gezellige straatjes Graslei en de Korenlei, één van de meest gefotografeerde locaties van de stad.

Mijn tips voor Gent - Historische binnenstad
Wandel met je camera (en statief) door de historische binnenstad van Gent

Beklim het Belfort

De Belfort van Gent is niet te missen. Deze toren staat in het historische centrum tussen de Sint-Baafkathedraal en de Sint-Niklaas kerk. De belforten van Vlaanderen en Frankrijk waren de ultieme toonbeelden van vrijheid, macht en stedelijke welvaart. Het belfort van Gent staat symbool voor de onafhankelijkheid van de stad. Bovenop de toren zie je de vurige gouden draak, het symbool van de stad. Samen met de Lakenhal en de Mammelokker behoort het belfort sinds 1999 tot het Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Geniet niet alleen van de buitenzijde van het belfort, maar ga ook naar boven want ene bezoek aan de top is absoluut de moeite waard. Je hoeft geen honderden trappen te lopen, want een lift brengt je naar boven. Eenmaal boven heb je het mooiste uitzicht over heel Gent.

Mijn tips voor Gent - Beklim het Belfort
Het uitzicht vanaf de Belforttoren

Tip voor Gent: koop een CityCard

Met een CityCard op zak kun je gratis naar binnen bij de meeste bezienswaardigheden of musea. Hiermee kun je ook een gratis boottochtje over de Leie maken, fietsen huren of gebruik maken van het openbaar vervoer of de watertaxi. Bedenk echter goed wat je van te voren wat je in Gent wil gaan doen en of je het geld van de CityCard eruit kunt halen. Een CityCard voor 48 uur kost €42,- en voor 72 uur betaal je €48,-

Let op: in de wintermaanden kun je niet overal gebruik van maken. Vraag dus zeker even na wat je met de CityCard kunt doen wanneer jij in Gent bent.

Bekijk Lams God

Een kunstliefhebber ben ik allerminst. Ik zal niet snel een bezoek brengen aan een museum waar kunst te zien is. Maar wie Gent een bezoek brengt, kan de stad niet verlaten zonder het Lam Gods te bewonderen in de Sint-Baafskathedraal. ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ werd gemaakt door de gebroeders van Eyck en onthuld in het haar 1432. Het kunstwerk wordt wereldwijd gezien als een artistiek hoogtepunt en één van de mest invloedrijke schilderijen dat ooit gemaakt is. Het werk bestaat uit 18 panelen met een Bijbelse evocatie.

Het kunstwerk is niet alleen zeer invloedrijk, maar ook het meest gestolen kunstwerk ter wereld. Twee panelen worden gestolen uit de Sint-Baafskathedraal. Één paneel werd later door een onbekend persoon teruggebracht, maar het andere paneel is tot op de dag van vandaag nog spoorloos. Een replica van het paneel ‘De Rechtvaardige Rechters’ is daarom een replica.

Audio tour door Gravensteen

Midden in de stad vind je de enige overgebleven middeleeuwse burcht van Vlaanderen. Uniek is dat het verdedigingssysteem van Gravensteen nog vrijwel intact is. Het kasteel of burcht werd gebouwd in de 12e eeuw door Graaf Filips ten tijde van de Romeinse bezetting. Met dit imposante bouwwerk wilde hij aantonen dat hij veel rijkdom en macht had. Zet het dus zeker op je to-do lijstje tijdens een bezoek aan Gent.

Wij wilden meer te weten komen over het Gravensteen en deden een audio tour door het kasteel. Hoewel het kasteel van de binnenzijde een beetje tegenviel, maakte de audio tour de rondleiding absoluut de moeite waard. De Gentse komiek Wouter Deprez heeft de verhalen ingesproken en doet dit om een zeer humoristische manier. Via grappige anekdotes en interessante verhalen uit de geschiedenis wordt je meegenomen op een ontdekkingstocht door het Gravensteen en een glimlach kan ik zo nu en dan niet onderdrukken.

Met de CityCard kun je een audio tour doen in het Gravensteen. De Gentse komiek Wouter Deprez heeft de tour ingesproken en loodst je op een humoristische manier door het kasteel.

Mijn tips voor Gent - Gravensteen
Het uitzicht vanaf kasteel Gravensteen

Cuberdons (Gentse neuzen) proeven

De Cuberdons of Gentse neus is een kegelvormig snoepje. Je kunt ze vrijwel overal in Gent kopen, er staan zelfs kraampjes op straat die deze Gentse snoepjes verkopen. Cuberdons zijn vrijwel alleen in België te verkrijgen, omdat ze een beperkte houdbaarheid hebben. De buitenkant van het snoepje is hard, maar de binnenzijde bevat een soort siroop. Na enkele weken begint deze siroop te versuikeren en is het snoepje nog maar half zo lekker. De cuberdons hebben een achtergrond uit de medische wereld. Een apotheker heeft het snoepje namelijk per toeval uitgevonden.

Tegenwoordig kun je cuberdons in allerlei verschillende kleuren verkrijgen. De klassieke cuberdon is echter het paarsgekleurde snoepje. De paarse kleur wordt gemaakt met een aroma van frambozen, maar het hoofdingrediënt is het Arabisch gom uit Soedan. Dit ingrediënt wordt ook gebruikt in drop, marshmallows en zit bijvoorbeeld ook in Coca Cola. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Arabisch gom niet meer te verkrijgen in Europa en raakt de cuberdon in de vergetelheid. Gelukkig was het weer in 1946 leverbaar en kon de productie van de cuberdons hervat worden. De meningen over het snoepje zijn verdeeld, maar ik vind ze heerlijk. Met name de klassieke paarse variant. Neem dus zeker een zakje mee voor thuis, maar laat ze niet te lang liggen!

Mijn tips voor Gent - Gentse neuzen
Proef ze, de Gentse neuzen

Bewonder de street art

Enkele dagen geleden publiceerde ik al een artikel over het street art van Gent. De stad staat namelijk bekend om haar graffiti en street art. Overal door de stad hebben straatkunstenaars prachtige werken op de muren geschilderd en het is absoluut de moeite waard om deze eens te bewonderen. Met de gratis te verkrijgen map ‘Sorry, Not Sorry’ heb je een goed overzicht van alle belangrijkste street art van Gent. Om alle kunstwerken te bewonderen, ben je wel even zoet.

Wandel ook zeker eens door ‘Het Graffitistraatje’. Iedere keer als je door het Werregarenstraatje wandelt zul je andere werken zien. Het is één van de locaties waar je legaal graffiti kunt spuiten. Je ziet hier prachtige kunstwerken, maar ook rommelige tags, krabbels en markeringen. Ieder jaar wordt Het Graffitistraatje weer in een enkele kleur geschilderd en kunnen kunstenaars hier weer hun kwaliteiten laten zien.

Wil je meer street art van Gent zien? Wij maakten een wandeling met de Sorry, Not Sorry Street Art Map Gent.

Mijn tips voor Gent - Street art
Het Werregarenstraatje, beter bekend als het Graffitistraatje

Belgisch speciaalbier drinken

Ben je net als ik een liefhebber van speciaalbier? Dan ben je in Gent absoluut aan het juiste adres. De stad telt namelijk heel wat leuke cafés. Tijdens ons bezoek aan Gent ging ik op zoek naar de leukste biercafés, maar ik wist niet dat ik zoveel cafés moest bezoeken. Gent heeft een drietal cafés die zeer bekend zijn en waar altijd toeristen te vinden zijn. De Dulle Griet staat bekend om het Max van het Huis. Bij dit bier moeten de mensen een schoen inleveren als pand voor het unieke bierglas. Het Waterhuis aan de Bierkant is vanwege de ligging aan de Leie een geliefd biercafé. Hier is het altijd druk en in de zomer is het terras overvol. Een ander iconisch biercafé is De Trollenkelder, een gezellig bruincafé.

Wil je niet alleen maar drinken maar ook meer te weten komen over bier? Bezoek dan eens de twee brouwerijen in de stad. Stadsbrouwerij Gruut is de grootste en bekendste, maar ga ook zeker eens naar de nieuwe microbrouwerij Brouwbar. En als je meer over de biergeschiedenis van Gent te weten wilt komen, kun je met een gids een bierwandeling maken langs de leukste bierplekjes van de stad.

Op zoek naar de leukste biercafés van Gent? Wij hebben ze verzameld in één artikel. Bekijk onze top 8 biercafés in Gent.

Mijn tips voor Gent - Belgisch Speciaalbier
In Gent zijn heel wat leuke biercafés

Bezoek één van de vele musea

Gent heeft een ruim aanbod van musea. Moderne kunst, klassieke kunst, Gent in oudere tijden, design en de textielindustrie in de regio. In het Kunstenkwartier liggen de belangrijkste musea op wandelafstand van elkaar.

Ben je net als ik niet zo’n liefhebber van moderne kunst en schilderwerken? Dan is het Museum Dr. Guislain misschien een interessante optie. Het museum is namelijk gevestigd in het oudste psychiatrische instituut van België. Jozef Guislan was hier de eerste arts die zich specialiseerde in geestesziekten. Ter ere van zijn inzet voor deze ziekte werd het museum opgericht. Het museum neemt je mee langs de geschiedenis van psychiatrie. En niet alleen het museum, maar ook het gebouw zelf is al de moeite waard om te bekijken.

Mijn tips voor Gent - Museum Dr. Guislain
Museum Dr. Guislain

Jenever drinken bij de 't Dreupelkot

’t Dreupelkot. Alleen al die naam maakt het interessant. Het is een klein jeneverkroegje pal naast het Waterhuis aan de Bierkant. Hier kun je 200 verschillende jeneversoorten proeven. Of ik de originele graanjenever lekker vind, betwijfel is. Maar bij ’t Dreupelkot kun je ook jenevers met smaken als vanille, kokos, peper, bloedsinaasappel of limoen bestellen.

Tijdens een bezoek aan dit kroegje blijf je niet al te lang zitten. Je bestelt een jenever, of misschien twee, en vertrekt dan weer. Als je wat langer blijft hangen zie je steeds weer nieuwe gezichten binnenkomen. Ben jij een durfal? Probeer dan zeker eens de jenever met pepertjes

Mijn tips voor Gent - 't Dreupelkot
Jenever proeven bij 't Dreupelkot

Lekker eten in Gent

Wist je al dat je in Gent heerlijk kunt eten? Er zijn heel wat goede restaurants en eetcafés te vinden in de stad. Meestal zie je bij andere steden dat de prijzen in het historisch centrum ook een toeristentarief aanhouden. Niet in Gent. Hier zijn de prijzen over de gehele stad schappelijk. De keuze is groot en daarom zet ik de smakelijke adresjes op een rijtje waar wij hebben gegeten:

Gust

Bij Gust kun je ontbijten, brunchen en lunchen. Alles bij Gust is huisgemaakt en wordt met aandacht bereid. Je kunt er onder meer boter met beleg en kazen van het Hinkerspel krijgen, maar ook Amerikaanse pannenkoeken, granola, havermoutpap of gewoon een eitje. En probeer ook zeker eens de verse sapjes.
Adres: Annonciadenstraat 4, Gent

Simon Says

Simon Says is gelegen in de historische wijk ‘Patershol’. Hier kun je terecht voor een goede bak koffie, maar ’s ochtends kun je er ook heerlijk ontbijten. Je hebt er de keuze uit een viertal menu’s of je kunt a la carte je ontbijt bestellen. In de middag kun je hier zeker nog eens terugkomen, want ze verkopen er ook lekkere taartjes en gebakjes.
Adres: Sluizeken 8, Gent

Mijn tips voor Gent - Ontbijt bij Simon Says
Ontbijtje bij Simon Says

Balls & Glory

Bij Balls & Glory kun je enorme gehaktballen krijgen met een smakelijke vulling. Denk bijvoorbeeld aan vullingen met bernaise, 3 kazen, champignon of kervel. Bij je gehaktbal kun je daarnaast kiezen tussen een stamppotje of een salade. Bestel bij je bal gehakt ook één van de lekkere limonades. Dit is onze lunchtip voor Gent!
Adres: Jakobijnenstraat 6, Gent

Frituur de Kraanlei

De beste frietjes vind je in België. Dankzij onze gids van de gratis stadswandeling werden we getipt om eens een frietje te eten bij Frituur de Kraanlei, tegenover het Waterhuis aan de Bierkant. En eerlijk is eerlijk, de frietjes die ze hier bakken zijn super lekker! Haal hier zeker eens een puntzakje friet.
Adres: Kraanlei 2, Gent

Julie’s House

Trakteer jezelf in de middag op een kop koffie met een stuk taart of een cupcake bij Julie’s House. Wat dacht je van een Snickerstaart, Meringuegebak, Crème brùlée, wortelcake of een red velvet cupcake? De taartjes en gebakjes worden dagelijks vers gebakken. Geen tijd om te zitten. In het tweede winkeltje van Julie’s House kun je de gebakjes ook meenemen.
Adres: Kraanlei 13, Gent

De Stokerij

Dit restaurant is gevestigd in een oude jeneverstokerij. Jarenlang stond het pand leeg en er werd zelfs gekeken om het pand te slopen voor parkeerplaatsen. Gelukkig vestigde De Stokerij zich in het pand, want het is een uniek bouwwerk. Op de kaart staan klassieke gerechten die worden gecombineerd met een vegetarische keuken. Bij ieder gerecht staan wijn- en biersuggesties.
Adres: Tichelrei 2A, Gent

Mijn tips voor Gent - Balls & Glory
Gehaktballen met stoemp bij Balls & Glory

Holy Food Market

In de 16e eeuwse Baudelokapel kun je terecht voor lekkere streetfood. Het idee is geïnspireerd op de voedselmarkthallen van Barcelona, Kopenhagen en Rottedrdam. Je vind er kraampjes met onder meer de Japanse, Russische en Italiaanse keuken, maar ook zeevruchten, kroketten en hamburgers. Je hebt in de Holy Food Market voldoende keuze om je buikje rond te eten. En daarnaast is de locatie ook zeer uniek.
Adres: Beverhoutplein 15, Gent

Mijn tips voor Gent - Holy Food Market
Alleen de locatie van de Holy Food Market is een bezoekje waard

Slapen in een klooster

Uniek overnachten tijdens je verblijf in Gent? Wat dacht je van een hotel in een oud klooster? Het Kloosterhotel Monasterium Poortackere is gelegen in het historische centrum van de stad. Door de ligging is het een prima uitvalsbasis voor je stedentrip. De geschiedenis van het klooster gaat terug naar 1287 en is tegenwoordig ingericht als hotel en herberg. Veel originele elementen van het klooster zijn bewaard gebleven en maken een verblijf in het hotel extra bijzonder. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in Het Breedhuis, De Maagdenvleugel, Het Huis van de Rector.

Mijn tips voor Gent - Slapen in een voormalig klooster
Het Kloosterhotel Monasterium Poortackere
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie