België

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Doen in Leuven

Op zoek naar een leuke stedentrip in de buurt van Nederland? Denk eens aan de Belgische stad Leuven in de provincie Vlaams-Brabant. Er is enorm veel te ontdekken en te ondernemen in deze studentenstad en bierhoofdstad van België, een weekend is eigenlijk nog te kort om alle leuke hotspots te zien. In dit artikel geef ik jullie enkele tips wat jullie zeker niet mogen missen tijdens een weekendje Leuven.

Weekendje Leuven
We maken ons op voor een weekendje Leuven

De 4 highlights van Leuven

Bezoek je Leuven, zorg er dan voor dat de de combiticket van ILUVLEUVEN van 16 Euro koopt. Met dit ticket kun je de vier highlights van Leuven bezoeken met 7 euro korting in totaal; het stadhuis, het M-Museum, de universiteitsbibliotheek met de toren en de M-schatkamer van de Sint Pieter. Deze tickets kun je kopen bij Toerisme Leuven aan de Naamsestraat 3 of online bestellen.

Met een combiticket van ILLUVLEUVEN kun je met korting de vier highlights van Leuven bezoeken

Het prachtige Stadhuis valt goed op in de binnenstad

Stadhuis van Leuven

Het meest in het oog springende bouwwerk van Leuven is zonder twijfel het Stadhuis. Het gebouw aan de Grote Markt is zeer imposant met de sierlijke torentjes en de 236 beelden. Door al deze fraaie details kun je urenlang blijven staren naar dit bouwwerk. In 1439 werd er gestart aan het bouwwerk en de bouw duurde maar liefst 30 jaar.

Weekendje Leuven - Stadhuis Leuven
Één van de vele mooie kamers van het Stadhuis van Leuven

Samen met een gids verkennen we het stadhuis en krijgen we meer informatie over de gevel met de 236 beelden, allen belangrijke figuren uit de geschiedenis van Leuven. Ook worden we gewezen om goed op de details te letten, want je ziet allerlei bekende Bijbelse gebeurtenissen. We bekijken de verschillende kamers, waaronder de ontvangstzaal, de kamer van de burgemeester en komen meer te weten over de geschiedenis van het stadhuis, de verhalen achter de verschillende schilderijen en de functies van het bouwwerk. Een interessante rondleiding.

Universiteitsbibliotheek

De universiteitsbibliotheek is een absolute must om te bezoeken. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog leed de bibliotheek veel schade en gingen 300.000 boeken, duizend middeleeuwse manuscripten en 800 incunabelen in vlammen op. Met behulp van de Amerikanen werd er na de oorlog weer een nieuwe bibliotheek opgebouwd. Via een audio-tour komen we op eigen gelegenheid meer te weten komen over dit indrukwekkende gebouw en de turbulente geschiedenis. Het meeste indruk maakt op ons de leeszaal, rijen vol met boeken, hardwerkende studenten (zelfs in het weekend) en prachtig houtsnijwerk. Deze ruimte maakt zo’n indruk dat je vanzelf gaat fluisteren.

Weekendje Leuven - Universiteitsbibliotheek
De leeszaal met duizenden boeken

Tot slot beklimmen we nog de toren van de universiteitsbibliotheek vanwaar we een prachtig uitzicht over Leuven en de omgeving hebben. Hou er alleen rekening mee dat de klokken behoorlijk hard kunnen luiden wanneer je op de top staat.

Vanaf de toren van de universiteitsbibliotheek heb je een fraai uitzicht over de stad

Weekendje Leuven - Uitzicht vanaf de toren van de Universiteitsbibliotheek
Het uitzicht vanaf de toren van de Universiteitsbibliotheek

M-Schatkamer van de Sint-Pieter

Tegenover het Stadhuis staat de Sint-Pieterskerk. Deze kerk werd in 986 gesticht en is daarmee de oudste kerk van Leuven. Het huidige bouwwerk is echter pas in 1425 gebouwd. De kooromgang van de kerk werd in 1980 ingericht als museum dat deel uitmaakt van het M-Museum. Wanneer we de kerk betreden zijn ze volop bezig met renovatiewerkzaamheden, maar het interieur van de kerk is indrukwekkend. Toegang tot de kerk is gratis, maar met een ticket kun je ook de schatkamer bezoeken.

Het museum bevat beelden, schilderijen, reliekbeelden, monstransen en edelsmeedwerk. Het absolute topstuk is ‘Het Laatste Avondmaal’ van schilder Dirk Bouts uit de 15e eeuw. Wat ons bijblijft zijn om enkele kleurrijke bizarre schilderijen met afgehakte hoofden en vliegende monsters. De audio-tour legt uitgebreid welke verhalen op de schilderen zijn te zien, maar licht ook alle andere schatten van de schatkamer toe.

Weekendje Leuven - M-Schatkamer
De M-Schatkamer van de Sint-Pieterkerk

M-Museum

De vierde highlight van Leuven, het M-Museum, bezoeken we niet omdat we simpelweg tijd tekort komen. Hier hadden we een mix van oude en hedendaagse kunst kunnen bewonderen met een collectie van meer dan 52.000 kunstobjecten. Wie weet moeten we een bezoek aan het museum in de toekomst eens inplannen.

Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen

Behoudens deze vier highlights van Leuven, zijn er nog meer bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen. Er zijn enkele fraaie parkjes, waaronder de Kruidtuin, abdijen en bijzondere kerken. De Vaartkom is een hippe wijk die grondig wordt aangepakt en tegenwoordig booming is met leuke eettentjes en groene plekken. Om alle bezienswaardigheden te bezoeken, zul je vroeg op pad moeten gaan.

Groot Begijnhof

We vergeten even de drukte van de binnenstad en gaan wandelen in het Groot Begijnhof. Hier vinden we even een oase van rust terwijl we dwalen door de straatjes, pleintjes en tuintjes. Iedere hoek heeft iets moois te bieden.

Het Groot Begijnhof werd aan het begin van de 13e eeuw gesticht en is tegenwoordig één van de grootste nog bestaande begijnhoven van Vlaanderen. De begijntjes die hier woonden waren geen kloosterzusters en traden niet toe tot een orde. Ze legden wel geloftes af van kuisheid en gehoorzaamheid. Ze verwierven inkomsten door te naaien, borduren, te wassen en werkten in het onderwijs of de ziekenzorg. In de hoogtijdagen van de 18e eeuw woonden hier 360 begijnen, maar in 1795 werd het begijnhof afgeschaft door de Fransen. Langzaam maar zeker werd het begijnhof verlaten en raakte het verwaarloosd tot de Leuvense Universiteit de huizen opkocht en ging renoveren. Sinds 1998 is het Groot Begijnhof een UNESCO-werelderfgoed. Zeker een bezoekje waard dus.

Weekendje Leuven - Groot Begijnhof
Vergeet de drukte van de binnenstad even in het Groot Begijnhof

Klein Begijnhof

Het Klein Begijnhof is stukken minder groot dan het Groot Begijnhof. Deze wijk bestaat uit één straat met twee doodlopende steegjes. Toch is dit straatje hartstikke mooi om te zien. We wandelen door het pittoresk straatje met de dertig witte huisjes.

Ooit woonden hier meer dan 100 begijnen, maar het Klein Begijnhof moest wijken voor de oprukkende Stella Artois brouwerij. Dertig huizen werden gespaard, gerenoveerd en verkocht aan particulieren.

Weekendje Leuven - Klein Begijnhof
Wandelen door het Klein Begijnhof

Overnachten in Leuven

Tijdens ons weekend hebben we overnacht in het Park Inn by Radisson. Het hotel is gelegen naast het Centraal Station en daardoor eenvoudig bereikbaar zodat je niet met je spullen door heel de stad hoeft te zeulen. Kom je met de auto, dan kun je parkeren in de nabijgelegen parkeergarage. De kosten hiervoor bedragen rond de 15 euro voor een weekend. Als je nog niet kunt inchecken kan je bij het hotel wel reeds je bagage afgeven. Zo kun je al in de vroege uurtjes Leuven ontdekken. Je bereikt vanuit het hotel het Stadhuis al binnen een kwartier te voet.

Weekendje Leuven - Hotel Park Inn by Radisson
Onze nette hotelkamer

Het hotel telt 133 kamers, heeft een fitness ruimte en enkele vergaderfaciliteiten. De standaard kamers zijn trendy ingericht met zachte kleuren, voorzien van televisie en gratis wifi en bevatten een apart toilet en badkamer. Het hotel is beloond met twee Groene Sleutels voor het promoten van actief verantwoord en duurzaam ondernemen. Wij waren met name te spreken over het ontbijt. Heerlijke smoothies, superfood en verse broodjes met voldoende beleg. Met zo’n ontbijt konden wij onze zondag goed starten. Het personeel is vriendelijk en zeer behulpzaam.

Weekendje Leuven - Hotel Park Inn by Radisson
Ontbij in het Park Inn by Radisson

Boek een kamer bij Park Inn by Radisson Leuven.

Andere hotels in Leuven

Lekker eten en drinken in Leuven

Würst

Bij Würst worden hippe hotdogs geserveerd onder de naam ‘Haute Dog’. Hier geen droge broodjes met een worst en wat saus, maar verfijnde broodjes met allerlei soorten variaties. Wat te denken van een Hot Dog Mexicaanse stijl met guacamole, Mexicaanse salade, zure room, jalapeños en nacho’s? Klinkt als een interessante variatie toch? Ik bestel hier een Memphis Soul en krijg een maisbroodje met coleslaw, pulled meat, honing, gebakken uitjes, jalapeño’s en natuurlijk een worst. Lianne gaat meer voor een traditionele hotdog met zuurkool, spek, gebakken uitjes, mosterd en ketchup. De broodjes smaken verrukkelijk. Hier wordt van een simpel gerecht iets zeer verfijnd gemaakt, een super leuk concept.

Weekendje Leuven - Würst
Hotdogs 2.0 bij Würst

Barboek

Nog een leuk concept vinden we terug in Barboek. Hier worden boeken verkocht, maar het is absoluut geen traditionele boekenwinkel. Tussen de boeken kunnen bezoekers namelijk genieten van een kop koffie of thee en gebakjes eten. De winkel is behoorlijk groot en in allerlei knusse hoekjes staan stoelen en tafeltjes. Hartstikke leuk om hier te zitten en tussendoor wat boeken te bekijken.

Weekendje Leuven - Barboek
Koffie drinken in een boekenwinkel? Het kan bij Boekbar

Kokoon

Traditionele gerechten krijgen bij Kokoon een nieuw jasje. Op zondagmiddag lunchen we bij dit restaurant aan de Munstraat. Ik ben helaas niet de gemakkelijkste eter aangezien ik geen vis en paddenstoelen lust, waardoor ik de helft van de kaart al links moet laten liggen. Gelukkig biedt de kaart ook voldoende gerechten die mij wel heerlijk lijken, zoals spareribs, rib eye of varkenswang. Lianne gaat voor een geitenkaas salade met gebakken spekjes en witof terwijl ik de blanquette van jong konijn met een saus van Delvaux bier probeer. De porties zijn rijkelijk, je krijg dus echt waar voor je geld. Het is zelfs zo veel dat we na onze lunch even flink moeten uitbuiken. De bediening is vriendelijk en attent en maakt het ons zo goed mogelijk naar onze zin.

Weekendje Leuven - Lunchen bij Kokoon
Lunch bij Kokoon

Julia en Elias

Voor het avondeten komen we terecht bij Julia en Elias. Het restaurant zit wat verstopt in een steegje aan de Vismarkt, maar eenmaal binnen worden we vriendelijk ontvangen door het personeel en krijgen direct een glaasje bubbels. De eigenaresse doet er alles aan om ons het zo gemoedelijk mogelijk te maken. Ze excuseert zich dat het allemaal wat langer zou kunnen duren omdat er iemand in de keuken ziek is. Daar merken wij echter niets van. De portretten van Julia en Elias hangen overal aan de muur. Het restaurant geeft je een prettig thuisgevoel waar je rustig kunt tafelen en genieten van goed verzorgde gerechten.

Weekendje Leuven - Diner bij Julia en Elias
Een kijkje in de keuken van Julia en Elias

We starten met een romige pompoensoep een een kleine frisse salade met zalm. Als hoofdgerecht eet Lianne Texels lam terwijl ik voor eend en venkel ga. De borden zien er fraai opgemaakt uit en het smaakt heerlijk. Voor dessert kiezen we een kaasplankje en een macaron. Het kaasplankje bestaat uit verschillende kazen uit de streek, stuk voor stuk met heerlijke krachtige smaken met daarbij zoete stroop en dadelbrood. De macaron is een perfect combinatie met het frisse zure van frambozen en een zoete mango/passievruchtensorbet. Het smaakt goed en we genieten enorm van deze afsluiting van de avond. Om ons diner af te sluiten bestellen we nog een kopje koffie waar we nog enkele koekjes bij krijgen.

Weekendje Leuven - Diner bij Julia en Elias
Mijn hoofdgerecht

Brouwerijen en biercafés

De inwoners van Leuven weten het zeker; de stad is de bierhoofdstad van België. Vroeger telde Leuven maar liefst 56 brouwerijen. Daar zijn er tegenwoordig maar twee van over, de Brouwerij Domus en de Brouwerij Stella Artois. Met de vele studenten die de stad kent, vloeit het bier rijkelijk. Er zijn in Leuven veel bruine kroegen en leuke biercafés te vinden. En bier wordt zeker op waarde geschat in Leuven.

Leuven wordt gezien als de bierhoofdstad van België. De stad telde ooit 56 brouwerijen, maar hier zijn er nog maar twee van over. Wel zijn er veel leuke biercafés.

Brouwerij Domus

De brouwerij Domus is de oudste huisbrouwerij van de Benelux. Dit wil zeggen dat de brouwerij rechtstreeks verbonden is aan het café. Sinds 1985 wordt er tegenover het café en restaurant worden er drie verschillende biertjes gebrouwen op kleinschalige apparatuur. Het bier wordt enkel geserveerd in het café en stroomt via pijpleidingen naar de tapkranen. De brouwerij kun je bezoeken, maar hiervoor moet je wel reserveren. Helaas hebben wij vanwege tijdgebrek geen rondleiding kunnen nemen, maar we hebben de biertjes wel geproefd. Zo bestel ik een proefbedje waar ik de drie verschillende bieren kan proeven. Twee van deze bieren worden permanent gebrouwen, de derde is een seizoensbier en zorgt voor een afwisselend aanbod.

Weekendje Leuven - Brouwerij Domus
Het proefbedje met de drie verschillende biertjes van Brouwerij Domus

Brouwerij Stella Artois

De oudste brouwerij van Leuven is te vinden in het hart van de stad. In 1366 bestond Brouwerij Den Hoorn reeds al, wat al snel één van de grootste ondernemingen van Leuven werd. Sébastian Artois werd in 1708 de metersbrouwer en verbindt daarmee zijn naam aan de brouwerij. In 1926 lanceert de brouwerij een kerstbier onder de naam Stella Artois. Het bier is zo’n succes dat men besloot het bier permanent op de markt te brengen. Tegenwoordig is de brouwerij eigendom van InBev en de grootste brouwgroep ter wereld. Stella Artois wordt in meer dan 80 landen verkocht.

Elke zaterdag en zondag is de brouwerij geopend voor het publiek en wij mogen een kijkje nemen. De rondleiding is interactief opgezet met beeldmateriaal en veel filmpjes. Na de anderhalf durende rondleiding sluiten we af bij de Stella Artois Bar en genieten we van een vers getapt bier en krijgen we nog drie biertjes mee naar huis.

Weekendje Leuven - Brouwerij Stella Artois
De brouwketels van Stella Artois

The Capital

Aan de Grote Markt vind je volop leuke cafés waar je terecht kunt voor een heerlijk Belgisch biertje. Wij bezochten The Capital. Dit is het grootste biercafé van Leuven. De kaart bevat meer dan 2000 bieren. Deze bieren worden bewaard op temperatuur in de kelder. In de vloer zijn glazen vloertegels geplaatst waardoor je een kijkje kunt nemen in de kelder. Na een bestelling worden de bieren in een industriële lift gezet en komen ze aan bij de bar. Daarnaast zijn er twintig biertappen waar je het bier rechtstreeks uit het vat kunt krijgen. Absoluut de moeite waard om hier eens te zitten.

Weekendje Leuven - The Capitol
The Capital aan de Grote Markt is één van de bekendere biercafés van Leuven

Disclaimer: Mijn verblijf in Leuven is tot stand gekomen op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen en in samenwerking met Toerisme Leuven. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.