Citadel - Luik, België
België

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Luik, verrassende bestemming voor een stedentrip

Wanneer je vanuit Maastricht naar België rijdt over de snelweg, passeer je Visé, Herstal en vervolgens kom je door Luik. Laten we eerlijk zijn, erg vrolijk zien deze plaatsen er vanaf de snelweg niet uit. In het verleden was deze regio een industrieel gebied met ijzerfabrieken, steenkoolmijnen en wapenfabrieken. Veel van de oude fabrieken zijn achtergelaten in het landschap. Dit maakt de omgeving van Luik uiterst interessant voor urban exploring. Ondanks dat ik al een aantal maal in Luik ben geweest en enkele urbex locaties heb bezocht, was centrum van de stad mij nog totaal onbekend. En wat blijkt? Luik is gewoon een toffe stad. De afgelopen jaren heeft Luik flinke stappen gezet om het grauwe en industriële imago te verbeteren. Ok, nog altijd is Luik een stad met een rauw randje, maar het is ook een stad met een aantal interessante hotspots. De stad ligt niet ver van Nederland en is derhalve een prima bestemming voor een stedentrip. Doordat er Frans wordt gesproken in Wallonië, lijkt het ook nog eens alsof je een stuk verder van Nederland bent. Benieuwd wat je in Luik kunt doen? Ik deel hieronder mijn tips.

Wat doen in Luik?

De afgelopen jaren is Luik flink veranderd in positieve zin. De ‘Vurige Stede’, zoals de bijnaam van de stad luidt, heeft zich de afgelopen jaren flink ingezet op gebied van cultuur en gastronomie. Als je goed kijkt, vind je door de gehele stad ook flink wat mooie bouwwerken en fotogenieke straatjes. Er zijn talloze toffe plekken waar je kunt eten, een kopje koffie of een biertje kunt drinken. Misschien komt Luik niet als eerste bij je op voor een stedentrip, maar geef de stad een kans. Ongetwijfeld zul je verrast worden door deze bijzondere stad in Wallonië.

Montagne de Bueren - Luik, België
Montagne de Bueren - Luik, België
Montagne de Bueren - Luik, België
Een bijzonder aanblik, de steile trappen van Montagne de Bueren

Beklim de trappen van Montagne de Bueren

Montagne de Bueren mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Luik. Deze straat verbindt de noordzijde van het centrum met de citadel op de helling. Als je vanuit het centrum de trappen voor het eerst ziet, geeft het een bijzonder aanblik. Voor een mooi uitzicht over de stad moet je dus hier omhoog. Dat is overigens een aardige uitdaging, want Montagne de Bueren bestaat uit 374 traptreden! Je overbrugt een hoogteverschil van 70 meter met een hellingsgraad van 30%. De trap behoort tot de grootste trappen van België. Alleen de citadel van Dinant heeft nog meer traptreden. Het is bijzonder om te zien dat er langs de trappen mensen wonen en kinderen naar school gaan. Maar als je eenmaal boven bent, heb je het mooiste uitzicht over Luik en de rivier de Maas.

De trap werd in 1881 aangelegd en verwijst naar de mislukte vijandelijke inval van 600 Franchimontezen tijdens de Slag om Luik in 1468. Montagne de Bueren is vernoemd naar één van de aanvoerders van deze strijd: Vincent van Bueren.

Jaarlijks worden op de eerste zaterdag van oktober de trappen verlicht ter gelegenheid van een wijkfeest. De trappen worden dan met ruim 3000 kaarsen verlicht. Dit zorgt voor een spectaculair beeld.

Monument au 14eme regiment de Ligne - Luik, België
Citadel - Luik, België
Op de Hellingen van de Citadel staat de citadel en het Monument au 14ème Régiment de Ligne
Citadel - Luik, België
Vanaf de heuvels heb je ook het mooiste uitzicht over Luik

Geniet van het uitzicht bij de Hellingen van de Citadel

Wanneer je de 374 traptreden van de Montagne de Bueren hebt overmeesterd, kom je in de groene long van de stad. Luik wordt namelijk omringd door de groene heuvels waar je heerlijk kunt wandelen. Boven op de heuvel staan de restanten van de Citadel van Luik. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht over de stad. Ook staat hier het Monument au 14ème Régiment de Ligne ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog. Op de heuvels kun je verschillende wandelingen maken door deze groene oase van Luik. In totaal vind je hier vijf verschillende wandelroutes. Heerlijk als je even de drukte en het lawaai van de stad wil ontvluchten.

Musea in Luik

Luik heeft een aantal interessante musea. Grand Curtius is een museum dat 7000 jaar aan kunst en geschiedenis van de stad toont aan de hand van 5200 objecten. In het Archeoforum de Liège kun je archeologische restanten bekijken en een idee krijgen hoe Luik er vroeger uit heeft gezien. Het Museum van het Waalse leven laat de Waalse cultuur in een breed perspectief zien. Liefhebbers van voertuigen kunnen naar het Museum voor het Openbaar Vervoer. Hier worden voertuigen zoals postkoetsen, trams en bussen tentoongesteld en krijg je een beeld van de mobiliteit in de stad in de afgelopen eeuwen.

La Cite Miroir - Luik, België
Wandel door een voormalig zwembad in La Cité Miroir

Een museum dat ik echt kan aanraden is het La Cité Miroir, het voormalige zwembad van Luik. Vooral het pand waarin dit museum is gevestigd is bijzonder. De architect van het pand liet zich inspireren door de artistieke stroming en de Duitse Bauhaus-architectuur. Basisvormen zoals de kubus en bol zijn terug te zien, evenals rechte lijnen en functionalistische architectuur. Het zwembad werd geopend in 1942 als ‘Baden en Termen’ maar moest in 2000 sluiten omdat het niet meer kon voldoen aan de veiligheidseisen. Gelukkig bleef het pand bewaard, omdat het deels als Waals erfgoed werd geklasseerd. Na een flinke renovatie werd er een cultureel centrum van gemaakt onder de naam La Cité Miroir. In de voormalige baden is nu een expositie te zien, maar vooral de oude elementen van het zwembad maken indruk.

La Cite Miroir - Dit nooit meer - Luik, België
Een interessante expositie in La Cité Miroir is 'Dit nooit meer!'

Naast de museumhal is er nog een permanente expositie over de Tweede Wereldoorlog te bezoeken. ‘Dit nooit meer!’ is een tentoonstelling die je meeneemt door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Je wandelt door verschillende ruimtes waar projecties, geluidsfragmenten, simulaties en getuigenissen indruk maken.

St. Pauluskathedraal - Luik, België
St. Pauluskathedraal - Luik, België
St. Pauluskathedraal - Luik, België
De Sint-Pauluskathedraal met de Schatkamer van Luik

Kerken van Luik

De Sint-Pauluskathedraal is de hoofdkerk van het Bisdom Luik. Aan het einde van de 10e eeuw werd het als Sint-Pauluskerk opgericht. De kerk werd verwoest in de 13e eeuw, maar herbouwd in de 14e eeuw in gotische stijl. Nadat de kathedraal Notre-Dame-et-Saint-Lambert werd verwoest, werd de Sint-Pauluskerk verheven tot kathedraal. Het interieur van de kathedraal is de moeite waard om te bekijken. De glas-in-lood ramen zijn schitterend, met name bij zonnig weer. Trésor de Liège, oftewel de Schatkamer van Luik, is ondergebracht in deze kathedraal. De kerkschat omvat enkele beelden waaronder een reliekbuste van Sint-Lambertus en Karel de Stoute.

St. Jacobskerk - Luik, België
St. Jacobskerk - Luik, België
St. Jacobskerk - Luik, België
Let op de fraaie details in de Sint-Jacobskerk

Een andere opvallende kerk is de Sint-Jacobskerk. De buitenzijde is misschien niet heel spectaculair, maar het gotische interieur is dat zeker wel. Kijk in deze kerk goed naar boven. De gewelven zijn rijk gedecoreerd en ook de 16e eeuws glas-in-lood ramen behoren tot de mooiste van heel België.

Outemeuse - Luik, België
Vintagemarkt - Luik, België
Breng een bezoek aan de volkswijk Outremeuse, het eiland in de Maas

De wijk Outremeuse

Outremeuse is het eiland in de Maas en staat bekend als de volksbuurt van Luik. Tchantchès, het mannetje met een boerenkiel dat alleen jenever drinkt, is hier samen met zijn vriendinnetje Nanesse geboren. Dit duo is in veel souvenirwinkels terug te vinden en er is zelfs een restaurant naar hen vernoemd. Outremeuse stond lang bekend als de armste wijk van Luik, maar die tijden zijn voorbij. De laatste jaren is er veel gebeurd in Outremeuse. Panden zijn opgeknapt, je vindt er heel wat restaurants, lokale winkels en nog een aantal bezienswaardigheden. Het is een leuke wijk om te ontdekken. Iedere vrijdagochtend vindt de rommelmarkt van Saint Pholien plaats waar van alles verkocht wordt. Van kleding tot speelgoed en van lp’s tot antiek. Let ook goed op de verschillende bouwstijlen in de wijk, je ziet hier namelijk enkele prachtige gebouwen in Art Nouveau.

Impasse de la Couronnel - Luik, België
Impasse de la Vignette - Luik, België
Rue Roture - Luik, België
Luik telt talloze fotogenieke steegjes en hofjes

Zoek de mooiste steegjes op

In het centrum van Luik vind je heel wat fotogenieke smalle steegjes en hofjes. Je moet hiervoor soms even goed zoeken of gewoon een zijstraatje in duiken. Ga dus zeker van de gebaande paden af en ontdek Luik op een andere manier. Niet ver van Montagne de Bueren heb je het smalle straatje Impasse de l ‘Ange dat naar het hofje Impasse de la Couronne leidt. Iets verderop ligt ook Impasse de la Vignette. Een ander mooi smal steegje is Rue Roture in de wijk Outremeuse. Duik ‘s avonds eens in de zijstraatjes van Rue du Pot d‘Or, misschien vind je een tof café of bar waar je een lekker drankje kunt drinken. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer mooie straten verstopt in Luik.

Street art in Luik, België
Street art in Luik, België
Street art in Luik, België
Ook in deze stad kun je genieten van enkele prachtige street art kunstwerken

Ontdek de kleurrijke street art

Dat Luik allang geen grauwe stad meer is, blijkt al uit het feit dat er talloze muurschilderingen door de gehele stad te bewonderen zijn. Unieke en verrassende murals geven de stad kleur. De street art is veelzijdig en verschillend. Er worden diverse technieken en verschillende ondergronden gebruikt. Als je een liefhebber bent van street art, dan kun je in Luik een wandeling maken langs de mooiste of meest bijzondere kunstwerken in de stad. Een kaart van deze route is verkrijgbaar bij het Liège Tourist Information Centre. De wandeltocht Paliss’art brengt je langs dertig kunstwerken door Luik. De Man van de Maas, gemaakt door kunstenaar Sozyone Gonzales, is misschien de meest bijzondere mural. Dit kunstwerk is het eerste ‘diptiek’-fresco van de stad, een kunstwerk dat op twee verschillende delen is aangebracht en samen een geheel vormt. Als je meer wil weten over street art in Luik, is het ook mogelijk om een rondleiding te boeken.

Luikse Wafel - Luik, België
De lekkerste Luikse wafel haal je bij Une Gaufrette Saperlipopette

Proef de Luikse wafel

Een lokale lekkernij die je zeker eens geproefd moet hebben is de authentieke Luikse wafel. Waar de Brusselse wafel hoekige vormen heeft, is de Luikse wafel ovaal. Een ander verschil is de ovale vorm van de Luikse variant. Een authentieke Luikse wafel wordt gemaakt met een wafelijzer met 24 gaten. In het deeg wordt parelsuiker toegevoegd zodat de wafel bij iedere hap kraakt. Je vindt de wafels op verschillende locaties in de stad, maar de locals zijn het er over eens dat je ze zeker eens moet proeven bij Une Gaufrette Saperlipopette. Een Luikse wafel eet je overigens traditioneel zonder topping.

Brasserie C - Luik, België
Brasserie C - Luik, België
Proef een Luiks biertje bij Brasserie C, de thuishaven van Brouweij Curtius

Drink een biertje

Bierliefhebbers weten het wel; in België kun je altijd genieten van een lekker biertje. Echt bekend staat Luik niet om hun bier. Toch heeft de stad een rijke bierhistorie. Deze gaat terug tot circa 850. In 1635 schreef men dat er in Luik goed Speltbier werd gebrouwen en zelfs in Nederland begon men dit bier na te brouwen. Uiteindelijk verdwenen langzaam de brouwerijen in Luik. Tot twee afgestudeerde vrienden in 2012 Brouwerij Curtius startten. Eindelijk had Luik weer een eigen bierbrouwerij. De thuishaven van Brouwerij Curtius heet Brasserie C en is gevestigd in een oud begijnhof aan de Montagne de Bueren. In het pand is niet alleen een brouwerij, maar ook een proeflokaal, biergarten en een winkel. In het weekend kun je een rondleiding krijgen. Probeer tijdens de warme en zonnige dagen een plekje te bemachtigen in de sfeervolle binnentuin.

Wild Lab - Luik, België
Wild Lab - Luik, België
Als je van craft beer houdt, moet je zeker een biertje drinken bij Wild Lab Liège

Hou je net als ik van craft beer? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan Wild Lab Liège. De mooiste biertjes van Luik vind je in deze craft beer bar. Niet de bekende Belgische klassiekers, maar speciaalbiertjes van kleinere brouwerijen uit België en het buitenland. Nog mooier is dat ze ook enkele biertjes, zoals geuzes, verkopen die al enkele jaren hebben gelegen. Daar wordt de echte bierliefhebber erg blij van! Je kunt er biertjes van de tap bestellen, maar ook per fles of blik. Heerlijk met een plakje kaas erbij! En omdat er zoveel leuke biertjes zijn, kun je ook in het winkeltje wat lekkers voor thuis kopen.

Urbex: Hasard Cheratte
Verlaten panden fotograferen

Urban exploring

De provincie Luik heeft een rijk industrieel verleden. In de 16e eeuw was Luik een belangrijk centrum van metaalindustrie en in de 19e en 20e eeuw van mijnbouw en staalindustrie. Dankzij de industrie kwam de stad tot grote welvaart en veel herenhuizen stammen uit deze periode. Na de Tweede Wereldoorlog werd het belang van de mijnbouw en staalindustrie steeds minder. De fabrieken waren sterk verouderd en konden niet concurreren met nieuwe industriegebieden. Veel fabrieken sloten de deuren en panden kwamen leeg te staan. Een aantal van deze panden zijn bekende hotspots in de urbex scene. Door de jaren heen ben ik meerdere malen in Luik en omgeving geweest om deze voormalige fabriekspanden te fotograferen.

Urban Exploring is vaak niet legaal en daarom deel ik op deze site ook geen adressen, maar er zijn locaties die je wel legaal kunt bezoeken. Één van deze locaties is Fort de la Chartreuse. Het fort werd in 1817 gebouwd door de Nederlanders en kwam na de Belgische Revolutie in handen van de Belgen. Vanwege de strategische ligging werd het fort in de Eerste en Tweede Wereldoorlog flink onder vuur genomen door de Duitsers. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wisten de Duitsers al binnen twee dagen het fort te veroveren. Ze gebruikten het leegstaande fort vervolgens als gevangenis. Sinds 1980 staat het fort compleet leeg en heeft de natuur het fort overgenomen. Wil je je eens wagen aan urban exploring? Dan is dit een perfect startpunt.

St. Bartolomeuskerk - Luik, België
De kleurrijke Sint-Bartholomeüskerk
Paleis van de Prins Bisschoppen - Luik, België
Parc de la Boverie - Luik, België
Het Paleis van de Prins-bisschoppen en Parc de la Boverie
Le Pot au Lait - Luik, België
Drankje doen 's avonds? Ga naar Le Pot Au Lait

Luik heeft nog meer te bieden

Het is onmogelijk om Luik binnen een dag te ontdekken. Behoudens bovengenoemde bezienswaardigheden en hotspots heeft Luik namelijk nog veel meer te bieden. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de binnenplaats van het Paleis van de Prins-bisschoppen. Een andere interessante locatie is Cour Saint-Antoine, met een bijzonder sculptuur dat deze binnenplaats domineert. Aan de rand van het centrum staat de kleurrijke Sint-Bartholomeüskerk. De doopvont in de kerk behoort tot één van de zeven wonderen van België. Zoek de rust op in het Parc de la Boverie en het Musée de la Boverie, met een grote collectie aan kunstwerken. Buiten het centrum van Luik kun je heerlijk wandelen in het natuurgebied van de Hoge Venen en het kasteel van Jehay behoort tot de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving van Luik. Een avondje stappen of de kroeg in, is een garantie voor gezelligheid. Le Pot Au Lait is een bar die je zeker eens moet ervaren. Het interieur van deze bar kun je redelijk bizar noemen, dus ga ’s avonds zeker eens hierheen. Verder kun je in Luik prima shoppen, er zijn heel wat winkels en winkelcentra te vinden. Kortom, er is nog veel meer te doen in Luik. Voor nog meer bezienswaardigheden of leuke tours kun je op de website van Visit Wallonië nog meer inspiratie halen.

Get your mug - Luik, België
Restaurant Moment - Luik, België
Er zijn talloze leuke restaurants, koffietentjes en cafés in de stad te vinden
Grand Poste in Luik, België
Grand Poste - Luik, België
Streetfood in La Grande Poste

Uit eten in Luik

In Luik heb je een ruime keuze aan leuke restaurants, koffietentjes en cafés. Aangezien ik nog niet eens twee dagen in Luik ben geweest, heb ik natuurlijk niet veel vergelijkingsmateriaal. Maar de plekken waar ik ben geweest waren verrassend leuk. Voor een lekkere kop koffie met een gebakje zit je goed bij Get Your Mug. ‘s Avonds kun je bij de food market La Grande Poste genieten van streetfood. De food market is gevestigd in het oude postkantoor en heeft verschillende standjes met streetfood uit diverse landen, waaronder Mexicaans, Aziatisch of Syrisch eten. Daarnaast is er een bar waar je nog een biertje kunt bestellen. Als je liefhebber bent van culinaire hapjes, ben je bij moment. aan het juiste adres. Hier heb je de keuze tussen een drie of vijf gangen menu. Mocht je op zoek zijn naar een typisch gerecht uit Luik, dan moet je op zoek naar de Luikse ballen. Veel restaurants in de stad hebben dit gerecht op de kaart staan.

Hotel Neuvice in Luik, België
Hotel Neuvice in Luik, België
Het sfeervolle Hotel Neuvice in het centrum van de stad

Overnachten in Luik

Als je Luik goed wil ontdekken, is een (lang) weekendje zeker aan te raden. In de stad is een ruime keuze aan accommodaties in verschillende prijscategorieën. Een aanrader is om te overnachten in Hotel Neuvice. Dit boutique hotel is gelegen in het historische centrum en is gevestigd in drie historische gebouwen. In het verleden deed het pand onder meer dienst als drukkerij. De kamers bevinden zich rondom de kleine binnenplaats waar je bij warm weer heerlijk buiten kunt zitten. Bij kouder weer kun je bij de haard en de bibliotheek plaatsnemen. De ruime kamers hebben een moderne en sfeervolle inrichting. Op de kamer ligt er koffie en thee voor je klaar. ‘s Ochtends is er een prima ontbijt in de moderne ontbijtzaal. Het personeel helpt je graag bij het uitstippelen van je ontdekkingstocht in Luik. Je auto kun je parkeren in een parkeergarage, niet ver van het hotel. Wat mij betreft een absolute aanrader om hier te overnachten.

Bekijk meer hotels
Booking.com
Station Liege Guillemins - Luik, België
Station Liege Guillemins - Luik, België
Station Liège-Guillemins

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland is Luik prima bereikbaar. Je kunt de auto, trein of zelfs het vliegtuig nemen. De snelste manier is echter om met de auto of de trein te reizen. Als je met de auto komt, probeer de spits te vermijden want het kan behoorlijk druk in de stad zijn. Omdat er momenteel (2023) een nieuwe tramlijn wordt aangelegd in de stad, zijn veel wegen in het centrum afgesloten. Parkeren kun je in verschillende parkeergarages, maar de prijzen zijn relatief hoog. Geen zin om in het verkeer vast te staan? Dan kun je het beste de trein nemen. Vanuit Maastricht is er een treinverbinding naar Luik. Je komt dan aan op het station Liège-Guillemins, één van de meest bijzondere stations van België. Het is een kleurrijk station dat zeker de moeite waard is om te bezichtigen.

Citadel - Luik, België
Wanneer ga jij Luik ontdekken?

Disclaimer: Mijn bezoek aan Luik is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Wallonia. Alles wat je in dit artikel leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.