Top 5 must do's in Dinant - Breng een bezoek aan de Collégiale Notre-Dame
België

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

5x doen in Dinant

In februari 2016 maakten we een stedentrip naar Dinant, een stad niet ver van de Franse grens. Nadat ik foto’s van Dinant had gezien op Instagram, wilde ik hier graag eens heen. Het trok mij dat de stad ingesloten is tussen de heuvels en de Maas. Ideaal voor enkele fraaie foto’s. Pas nadat ik me verder ging verdiepen, kwam ik erachter dat Dinant ook een rijke geschiedenis heeft waarbij de citadel een grote rol speelde. Door de prachtige ligging van Dinant, de geschiedenis en de aanwezigheid van een leuke brouwerij, is de stad de moeite waard te verkennen tijdens een weekendje weg. Ik geef je mijn top 5 must do’s in Dinant.

1. Beklim de Citadel en geniet van het uitzicht

De Citadel speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Dinant. Karel de Stoute liet de citadel, die in 1040 was gebouwd, samen met veel andere gebouwen totaal verwoesten. Hierbij kwamen 900 inwoners om. In de loop der jaren werd de citadel enkele malen verwoest, hersteld en weer verwoest. In de 19e eeuw bouwden de Nederlanders de citadel weer op. Tijdens de twee wereldoorlogen had de citadel het ook zwaar te verduren en was de citadel het toneel van vele gevechten.

Tegenwoordig is de citadel de belangrijkste bezienswaardigheid van Dinant. Het is openbaar voor bezoekers die met een kabelbaan of met de trap de citadel kunnen bezoeken. Boven kun je een rondleiding krijgen met een gids en de verschillende gangen bezoeken. Tijdens deze rondleiding ligt de nadruk op de Eerste Wereldoorlog. Ook is er een expositie te bezoeken, waarbij het veelal over de Eerste Wereldoorlog gaat. Verlaat het fort ook even en verken de begraafplaats en geniet van het fantastische uitzicht vanaf de muren.

Top 5 must do's in Dinant - Beklim de Citadel en geniet van het uitzicht
Het uitzicht van de citadel op Dinant

2. Wandel door de Grotte La Merveilleuse

De Grotte La Merveilleuse wordt beschouwd als één van de mooiste grotten van België. En dat is niet meer dan terecht. Een rondleiding met een gids is dan ook zeker aan te raden, te meer omdat de grot niet door heel veel mensen bezocht wordt.

De grotten werden in 1904 per toeval ontdekt toen er een spoorlijn werd aangelegd. Zo vonden ze de grot en de ondergrondse rivier. De grot heeft een lengte van 850 meter, waarvan 650 meter toegankelijk is. Een rondleiding duurt een klein uur en zijn het gehele jaar van 10.00 tot 17.00 te bezoeken.

Top 5 must do's in Dinant - Wandel door de Grotte La Merveilleuse
Zijn dit de mooiste grotten van België?

3. Geniet van een Leffe biertje na een rondleiding door het museum

Sinds 2012 heeft het Hotel La Merveilleuse de deuren geopend van het Maison Leffe. Hier kunnen bezoekers zich verdiepen in het abdijbier Leffe. Ontdek op een interactieve manier wat de geschiedenis is van het bier en hoe het bier gebrouwen wordt. Een leuke en leerzame manier om meer te weten te komen over Leffe.

Nadat je het museum hebt bezocht kun je ook nog drie kleine glaasjes Leffe proeven, of een flesje naar eigen keuze. Een bezoek aan het museum kost 7 euro per persoon en na afloop krijg je nog een Leffe bierglas mee naar huis.

De brouwerij van Leffe is overigens hier niet te vinden. De abdij Leffe is ten noorden van Dinant te vinden. Helaas hebben we de abdij zelf niet kunnen bezoeken.

Top 5 must do's in Dinant - Geniet van een Leffe biertje na een rondleiding door het museum
Proefglaasjes Leffe in het Maison Leffe

4. Probeer de lekkernij van Dinant

De plaatselijke lekkernij is Couques de Dinant (Dinantse koek). Het wordt gemaakt van bloem en zuiver honing en wordt gebakken in de oven. Bijt er niet direct in, want de koek is behoorlijk hard. Dompel de koek even in een kopje thee of koffie zodat je erop kunt kauwen. Bezoek in Dinant Koekjesfabriek Jacobs waar de Couques de Dinant wordt verkocht en bestel er één samen met een kopje koffie of thee. Of neem ze lekker mee naar huis.

Top 5 must do's in Dinant - Probeer de lekkernij van Dinant
Dinantse koek, dé lokale lekkernij

5. Breng een bezoek aan de Collégiale Notre-Dame

De citadel van Dinant is niet te missen, maar de Collégiale Notre-Dame evenmin. De kerk is ingeklemd tussen de rotsen en het water en valt op door de peervormige klokkentoren die boven de stad uitsteekt. De binnenzijde van de kerk is ruimtelijk en dat komt door het vele licht dat via de ramen naar binnen kan schijnen. De glas-in-lood ramen behoren tot de grootsten van Europa. De kerk is zowel van de buiten- als de binnenzijde indrukwekkend om te bekijken.

Top 5 must do's in Dinant - Breng een bezoek aan de Collégiale Notre-Dame
De Collégiale Notre-Dame valt met de peervormige toren natuurlijk goed op
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.