Collégiale Notre-Dame

De Collégiale Notre-Dame werd gebouwd in de 13e eeuw en is ingeklemd tussen de rotsen en de Maas. Deze collegiale kerk van Dinant is overigens niet de eerste kerk die hier stond, want in de 10e eeuw werd op dezelfde plek een kerk in romaanse stijl gebouwd. Deze kerk werd in 1228 vernield toen een stuk rots afbrak en op de kerk terecht kwam. Hierbij kwamen 36 om het leven. In 1240 werd een nieuwe kerk in Maasgotische stijl gebouwd. In 1466 sloeg het noodlot opnieuw toe. Toen Karel de Grote Dinant plunderde, werd de kerk verwoest door overstromingen, brand en de plunderingen. Toch werd de kerk wederom opgebouwd. In het jaar 1855 werd de kerk gebouwd zoals deze nu te zien is. Toch werd tijdens bombardementen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog de kerk ernstig beschadigd.

De peervormige klokkentoren, die de kerk zo kenmerkt, steekt honderd meter boven de stad uit. De binnenzijde van de kerk is ruimtelijk en dat komt mede door het vele licht dat via de heldere ramen binnenkomt. Het glas-in-loodraam behoort tot de grootste glasramen van hele Europa. Ze komen van de hand van Gustave Ladon en bevatten meerdere voorstellingen uit de Bijbel. Van Antoine Wiertz is een schilderij met de titel ‘We zien elkaar terug in de hemel’ te vinden. Het is opgedragen aan zijn ouders. Maar ook zijn er werken van plaatselijke kunstenaars te vinden. Naast de kerkelijke functie, worden er ook tentoonstellingen en concerten gehouden in de kerk.

 

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Dinant

Booking.com