Dinant - België
Dinant België

Reistips voor Dinant

Dinant is gelegen in het zuidoosten van België, vlakbij de Franse grens. Het stadje wordt ingesloten door de Maas en de omliggende heuvels waardoor het een mooi aanzicht heeft.

De historie van Dinant gaat terug naar de middeleeuwen. Destijds voerden de inwoners onophoudelijk strijd met Bouvignes. Dit behoorde tot het gelieerde graafschap Namen, terwijl Dinant zelf tot het prinsbisdom Luik behoorde. Na een opstand hebben Hertog Filips de Goede en zijn zoon Karel de Stoute in 1466 de stad laten plunderen en verwoesten. De citadel en vele gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt en 900 mensen kwamen om het leven. Er werd een bevel gegeven om het gilde van koperslagers uit te roeien en ze daartoe twee aan twee vastgebonden in de Maas te werpen. 800 mensen stierven. De mensen die aan deze slachting wisten te ontkomen, keerden enkele decennia later terug om de stad weer tot bloei te laten komen.

De citadel van de stad werd verwoest, hersteld en weer verwoest. De Nederlanders kwamen in de 19e eeuw naar Dinant en bouwden de citadel op om de eigen grenzen te verdedigen. Ze bleven tot 1830. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had de stad het ook zwaar te verduren. Duitse troepen werden in 1914 gestuit door de Franse troepen. Er volgden hevige gevechten waarbij de Duitsers de Fransen overmeesterden. Er werden vervolgens 674 inwoners door de Duitsers geëxecuteerd. De stad raakte voor 80% verwoest.

Toch heeft Dinant volop bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken zoals de citadel, de Grotte La Merveilleuse, het Maison Leffe en de Collégiale Notre-Dame. De stad heeft een klein centrum met twee smalle straten die evenwijdig aan de Maas lopen. Bij zomers weer zijn er behoorlijk wat terrasjes te vinden langs het water en uiteraard moet je absoluut eens de Couques de Dinant proeven.

Verhalen over Dinant

Top 5 must do's in Dinant - Breng een bezoek aan de Collégiale Notre-Dame

5x doen in Dinant

In februari 2016 maakten we een stedentrip naar Dinant, een stad niet ver van de Franse grens. Nadat ik foto's van Dinant had gezien op Instagram, wilde ik hier graag eens heen. Het trok mij dat de...

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Dinant

Booking.com

Boek vooraf een activiteit