Citadel van Dinant

De grootste attractie van Dinant is de Citadel van Dinant. Het is gebouwd op een rots op 100 meter hoogte. Al eeuwenlang is het fort een gezichtsbepalend voor de stad.

Het eerste bouwwerk dat op deze locatie werd gebouwd dateert van 1040. In opdracht van Nithard, bisschop van Luik werd hier een kasteel met verdedigingsmuur gebouwd. Wanneer er overstromingen waren of de stad in nood was, konden de burgers hier schuilen. Nadat Karel de Stoute tijdens de Luikse Oorlogen de stad aanviel, werd Dinant en de citadel verwoest. In 1523 liet de bisschop van Luik, Everhard van der Marck, weer een nieuwe burcht bouwen. Deze werd uitgebreid met een slottoren en een ronde halve toren en bood ruimte aan 500 soldaten. In 1675 bezetten de Fransen de stad en kwam de citadel in handen van de Fransen die de citadel als verdedigingsbasis gebruikten. Onder leiding van Vauban werden indrukwekkende militaire vestigingen gebouwd. Bij het verdrijven van de Franse troepen werd de citadel in 1703 opgeblazen.  Nadat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden Dinant opnieuw in bezit neemt, wordt tussen 1818 en 1821 de huidige citadel volledig opnieuw opgebouwd. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog was de citadel het toneel van gevechten.

Sinds de vorige eeuw is de citadel in privé bezit en openbaar voor bezoekers. Via een kabelbaan of via de trappen kunnen bezoekers de citadel bereiken. Eenmaal boven kun je met een gids een rondleiding krijgen waarbij de nadruk wordt gelegd op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Ook is er een expositie over de Eerste Wereldoorlog te bezoeken wat er zich tijdens afspeelde in de stad Dinant en de citadel.

Niet alleen het fort is de moeite waard om te bezoeken, maar ook de ruimte eromheen. Vanaf hier hebben bezoekers een prachtig uitzicht over Dinant.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Dinant

Booking.com