Leuven - België
Leuven België

Reistips voor Leuven

Op dertig kilometer van Brussel ligt de stad Leuven. Deze stad wordt ook wel de bierhoofdstad van België genoemd, maar is daarnaast ook een levendige studentenstad.

De naam Leuven duikt in de 9e eeuw voor het eerst op in de geschriften. In de 12e eeuw groeit de stad dankzij de ligging aan de Dijle uit tot een handelscentrum een één van de belangrijkste plaatsen in het Hertogdom Brabant. De stad krijgt een ringmuur, kloosters, abdijen en kerken. De lakenhandel in de 14e eeuw brengt rijkdom en welvaart en in 1425 wordt de universiteit gesticht. Daarnaast worden rond de Grote Markt de mooiste gebouwen gebouwd; het stadhuis, de Lakenhal, het Huis van ’t Sestich, Sint-Geertruikerk en de Sint-Pieterskerk.

Met de aanleg van het Kanaal Leuven-Dijle en de aanleg van een steenwegen werd de stad in de 18e eeuw beter bereikbaar wat weer handel en industrie opleverde. Maar Leuven kent ook tegenspoed. Tijdens de Franse Revolutie houden de Fransen flink uit en de stad komt ook niet ongeschonden uit de twee Wereldoorlogen in de 20e eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de stad grotendeels verwoest door de Duitsers. De Lakenhal gaat in vlammen op en unieke en waardevolle boeken van de universiteitsbibliotheek gaan verloren. Met steun van de Verenigde Staten wordt er na de oorlog een nieuwe Universiteitsbibliotheek gebouwd, maar ook dit gebouw gaat in vlammen op tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 ontsnapt de stad ook niet aan zware bombardementen. Na de Tweede Wereldoorlog begint men aan de wederopbouw van de stad. Leuven ondergaat een metamorfose.

Tegenwoordig zorgen de studenten voor een levendige sfeer in het eeuwenoude Leuven. Dankzij de universiteit is Leuven een innovatieve kennisstad. Daarnaast is het ook een Bourgondische trekpleister. Met 182 restaurants en 240 cafés heeft de Leuvense binnenstad de hoogste concentratie aan eet- en drankgelegenheden. Bier speelt daarin een grote rol. Aan het begin van de vorige eeuw telde de stad nog meer dan dertig brouwerijen. De meeste hiervan zijn inmiddels verdwenen, maar de Stella Artois en Domus houden de brouwtraditie vandaag de dag de brouwtraditie levend.

Leuven heeft een prachtige binnenstad met mooie monumenten en een rijke geschiedenis. Ideaal voor een stedentrip.

Verhalen over Leuven

5 leukste biercafés in Leuven

5 leuke biercafés in Leuven

Leuven is een studentenstad; maar liefst één op de drie inwoners is student. Daarnaast is Leuven ook de bierhoofdstad van België. Studenten en bier, dat is een prima combinatie. Leuven heeft met...

Doen in Leuven

Op zoek naar een leuke stedentrip in de buurt van Nederland? Denk eens aan de Belgische stad Leuven in de provincie Vlaams-Brabant. Er is enorm veel te ontdekken en te ondernemen in deze...

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Leuven

Booking.com

Boek vooraf een activiteit