Zitauer Gebirge - Böhmische Aussischt
Duitsland

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

TIP: Een dag in het Naturpark Zittauer Gebirge

De meeste mensen zullen bij een natuurgebied in de Duitse deelstaat Saksen denken aan de Sächsische Schweiz. Dit middelgebergte ligt ten zuiden van Dresden en aan de Tsjechische grens. Het is een prachtig wandelgebied met veel wandelroutes. Iets minder bekend is het Naturpark Zittauer Gebirge ten zuiden van Zittau. Maar wist je dat ook dit gebied absoluut de moeite waard is? Tijdens mijn Grand Tour Saksen eerder dit jaar bezocht ik dit natuurgebied en ontdekte ik een ander landschappelijk juweel in Saksen.

Natuurpark Zittauer Gebirge, het kleinste middelgebergte van Duitsland

Het kleinste middelgebergte van Duitsland

Het Natuurpark Zittauer Gebergte ligt ten zuiden van de stad Zittau in het grensgebied van Duitsland, Polen en Tsjechië. Samen met het Lausitzer Gebirge aan de Tsjechische kant vormt het een prachtig landschapsgebied. Hier vind je zandsteenbergen, vulkanische bergtoppen en bijzondere rotsformaties. In het gebergte liggen de idyllische dorpjes Waltersdorf, Oybin, Jonsdorf en Lückendorf. Veel huizen uit dit gebied stammen uit de 17e tot 19e eeuw en staan bekend als ‘Umgebindehäuser’. Ze combineren blokbouw, vakwerk en massieve bouw met elkaar en zijn uniek in Europa.

In het landschap vind je honderden kilometers aan wandel- en fietsroutes. Net als in de Sächsische Schweiz kun je hier rotsen beklimmen en in de winter kun je verschillende wintersporten uitoefenen.

Een voorbeeld van een Umgebindehaus
Een panorama vanuit de bergen

Een rit met de Zittauer Schmalspurbahn

De leukste manier om het Zittauer Gebirge te bereiken is door een nostalgisch ritje met de Zittauer Schmalspurbahn. Vanuit Zittau vertrekken dagelijks stoomlocomotieven richting het natuurgebied. Je kunt uitstappen in de dorpen Oybin of Jonsdorf.

Ik kan me nog altijd herinneren dat ik als klein kind in de DDR eens een ritje wilde maken met een stoomlocomotief. Ik kan me die dampende machines nog goed herinneren, maar ik heb er nooit een ritje mee gemaakt. Om mijn droom toch nog eens waar te maken wilde ik dolgraag met de stoomlocomotief naar Oybin rijden. Om 9.00 meld ik me bij het Zittau Bahnhof waar de stoomlocomotief gereed staat. Ik zoek een plaatsje en wacht tot de locomotief in beweging komt. Een enorme stoomwolk komt uit de schoorsteen en de trein komt in beweging. Daar gaan we! Voor even voel ik me weer een kind. Het klassieke ritje van een kleine 50 minuten is prachtig langs het idyllische landschap.

De leukste manier om het Zittauer Gebirge te bezoeken is met de Schmalspurbahn
Een nostalgisch ritje

Vanuit het Hauptbahnhof Zittau rijden er dagelijks treinen naar Oybin of Jonsdorf. Gedurende het jaar zijn er ook verschillende leuke themaritten.

Kurort Oybin

Eindstation van mijn rit is het Kurort Oybin. Ik stop hier omdat ik de burcht- en kloosterruïne van Oybin wil bezoeken. De ruïne is gelegen op de beroemdste berg van het Zittauer Gebirge, de Oybin. Je kunt de ruïne te voet bereiken gedurende een klim van ongeveer een kwartier. Onderweg naar de ingang passeer je de prachtige Bergkirche Oybin. Deze houten kerk werd aan het begin van de 18e eeuw gebouwd en is absoluut een bezoekje waard. Binnen kun je prachtige schilderingen terugzien en de gebedsbanken die oplopen zijn bijzonder te noemen. De Bergkirche wordt gezien als een van de mooiste kerken in de regio. Nog altijd wordt de kerk gebruikt voor godsdiensten en ik kan heel goed begrijpen waarom verliefde stelletjes hier het ja-woord aan elkaar geven.

De binnenzijde van de Bergkirche

Ik vervolg mijn weg verder naar boven en kom aan bij de burcht- en kloosterruïne. Al in de 11e en 12e eeuw werd de berg Oybin bewoond door mensen en er ontstond een nederzetting met een burcht. Deze werd in 1291 ingenomen en vernield. Enkele jaren later werd er begonnen aan de bouw van een nieuwe burcht om de handelsroute te kunnen beschermen. Keizer Karel IV liet de burcht in de 14e eeuw uitbreiden en versterken en werd de kerk gebouwd. Deze schonk Keizer Karel IV aan de Celestijnen op Oybin. De burcht bleek een onneembare vesting. De Hussieten probeerden tevergeefs de burcht te veroveren in 1420 en 1429. Tot aan de 16e eeuw werd de burcht verder uitgebreid. Door de Reformatie werd het klooster verlaten en door een blikseminslag werd de kerk grotendeels verwoest. De burcht was toen al nauwelijks bewoond.

De natuur nam het complex langzaam over. Het inspireerde talloze schilders om hier schilderijen te maken. Dankzij hun werken werden de ruïnes op de berg weer een toeristische trekpleister. Er worden tegenwoordig zelfs evenementen, festivals en concerten gehouden. Jaarlijks bezoeken ruim 100.000 bezoekers de ruïnes. En ik ben er hier één van.

Het complex is absoluut de moeite waard om te bezoeken. De muurresten van de burcht en met name het klooster zijn indrukwekkend. Aan de voet van het klooster ligt één van de mooiste begraafplaatsen van Saksen en vanaf de berg heb je op meerdere plekken een mooi uitzicht op de omliggende omgeving.

Het voormalige klooster van Oybin
Muurresten van de burcht
Doorkijkjes bij het klooster
Één van de mooiste begraafplaatsen van Saksen aan de voet van het klooster
De burcht- en kloosterruïne is een bezoek absoluut waard

De burcht- en kloosterruïne van Oybin is het gehele jaar door te bezoeken. Klik hier voor de tijden en entreeprijzen.

Wandelen in het Zittauer Gebirge

Wanneer ik de burcht- en kloosterruïne heb bezocht, daal ik de heuvels weer af en begin ik aan een wandeling. Er zijn hier honderden kilometers aan wandelpaden aangelegd die variëren van 3 kilometer tot 44 kilometer. Sommige trails zijn dus uitermate geschikt met kinderen. Ik ben van plan om een wandeling te maken in de Steinzoo, maar ik blijk aan de verkeerde zijde van het spoor te starten. Al snel kom ik erachter dat ik niet de goede route loop. Aangezien ik aan het einde van de middag weer terug moet naar Zittau besluit ik mijn eigen route te lopen. En dat is helemaal geen straf want ik wandel door de prachtige natuur kom langs andere bijzondere rotsformaties. Ik beklim onder meer de Robertfelsen en heb een geweldig uitzicht bij de Götzenstein.

In het Natuurpaark Zittauer Gebirge zijn meerdere trails
De beklimming van de Robertfelsen, niet voor mensen met hoogtevrees

Bizarre rotsformaties

Aan de andere zijde van het spoor kom ik aan bij de Töpfer. Dit zijn bizarre rotsformaties met een schitterend uitzicht op het Böhmische gebied. Niet ver van de Töpfer bereik kun je de rots ‘Brütende Henne’ zien. Vanaf de juiste hoek en met een beetje fantasie lijkt deze rots op een kip die aan het broeden is op een nest. Er zijn meer rotsen die op dieren lijken, want je kunt ook de Sphinx, papegaai, schildpad, de duif en de olifantsrotsen bewonderen. Niet voor niets wordt deze ronde de Steinzoo genoemd, want je wandelt langs dieren van steen. Mocht je een leuke wandeling willen maken met mooie uitzichten en bizarre rotsen kan ik de Steinzoo trail zeker aanraden.

Helaas heb ik door mijn omweg aan de andere zijde van het spoor behoorlijk wat tijd verloren. Bij de Töpfer neem ik het bus/treintje terug om tijdig weer met de Dampfbahn terug naar Zittau te gaan.

Benieuwd naar de volledige route van de Steinzoo? Klik hier voor de volledige route en meer informatie.

Heerlijk wandelen door de natuur
Het uitzicht bij de Töpfer
Mooie panorama's en bizarre rotsformaties in de vorm van dieren

Wat kun je nog meer doen in het Zittauer Gebirge?

  • Het Hochwald is met 749 meter één van de hoogste bergen in het Zittauer Gebirge. Bovenop de berg staat een uitkijktoren op de Duits-Tsjechische grens. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht. Je kunt deze uitkijktoren te voet bereiken, maar ook met het treintje.
  • Aan de voet van de burcht- en kloosterruïne kun je het Oberlausitzer Miniwelt bezoeken. Niet zo groot en indrukwekkend als Madurodam, maar hier kun je zo’n 50 modellen van belangrijke gebouwen uit de regio bewonderen. Je kunt de Miniwelt ook in de avond bezoeken wanneer de modellen worden verlicht.
  • Bij het station kun je in een wagon Theater en Cabaret bijwonen en nabij het station worden voor kinderen sprookjes nagespeeld bij Märchenspiele Oybin.
  • Op zoek naar een meerdaagse wandeling? De wandelroute Oberlausitzer Bergweg is 118 kilometer lang en loopt van Neukirch naar Zittau.
  • In de wintermanden kun je hier skiën, langlaufen of sleeën

Disclaimer: Ik bezocht de stad Zittau en het Zittauer Gebirge tijdens de Grand Tour Sachsen. Deze reis is tot stand gekomen in samenwerking met Saksen Toerisme. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.