Malerweg Etappe 5 - Kipphornaussicht
Duitsland
Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 5

De beste manier om de hoogtepunten van de Sächsische Schweiz te ontdekken is door te wandelen. Één van de mooiste wandelroutes van Duitsland is de Malerweg. Deze wandelroute is in totaal 115 kilometer lang en bestaat uit 8 verschillende etappes. Iedere etappe heeft zijn eigen hoogtepunten. In april 2022 wandelde ik de gehele Malerweg. Een tweetal etappes heb ik een aantal jaar eerder al eens gelopen, waaronder de Malerweg Etappe 5. In dit artikel is goed het verschil te zien met mijn eerdere wandeling. 

  • Malerweg Etappe 5
  • Etappe
  • 13,5 kilometer
  • 5 uur
  • Gemiddeld

Malerweg Etappe 5 - Sagewerk
Malerweg Etappe 5 - Neumannsmühle
Etappe 5 begint bij de Neumannmühle

Startpunt van de Malerweg Etappe 5

Tijdens mijn ‘Grand Tour Saksen’ in 2019 ging ik op zoek naar de hoogtepunten van de deelstaat Saksen. Zo maakte ik voor het eerst kennis met de Malerweg. Ik overnachtte in Bad Schandau bij Hotel Elbresidenz en kon vanuit hier twee etappes wandelen in de Sächsische Schweiz. Direct bij het hotel kon ik met de nostalgische Kirnitzschtalbahn naar het eindpunt bij de Lichtenhainer Wasserfall. Vanaf hier begon ik aan mijn wandeling, maar het eerste deel behoort tot de Malerweg Etappe 4.

De 5e Etappe begint namelijk pas bij de Neumannmühle. Let bij het startpunt direct goed op, want bij de kruising loopt de trail langs de weg omhoog. Het staat een beetje ongelukkig aangegeven en de symbolen op de bomen zijn soms niet goed zichtbaar. Waar ik een aantal jaar eerder nog een flink stuk verkeerd liep, wist ik gelukkig de tweede maal gelukkig dat ik hier omhoog moest gaan.

Malerweg Etappe 5
Malerweg Etappe 5
Malerweg Etappe 5
In 2019 zag het er nog behoorlijk groen uit
Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtal
Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtal
Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtal
Drie jaar later is het werk van de schorskever duidelijk merkbaar

Door het Kirnitzschtal

Na een kleine beklimming wandel je door een bosrijke omgeving met zilversparren door het Kirnitzschtal. Het viel mij direct op dat de omgeving er een stuk anders uit zag ten opzichte van een aantal jaar eerder, En dat is niet heel gek. In Duitsland is de schorskever flink aan het huishouden. Niet alleen in de Sächsische Schweiz, maar ook in de Harz. Tijdens de Harzer Grenzweg viel ook al op hoeveel bomen zijn aangepast door de schorskever. De kever vreet zich door de kanalen van de bomen. Gezonde sparren gaan dit tegen met boomhars, maar vanwege de aanhoudende droogte en hitte kunnen ze bomen niet voldoende hars aanmaken. Hierdoor sterven de bomen langzaam af. Omdat de schorskever zich massaal vermenigvuldigen, is dit een groot probleem in Duitsland. Het is een triest gezicht om langs zoveel dode bomen te lopen. Als je dit vergelijkt met een aantal jaar geleden, is het een wereld van verschil.

Ben jij op zoek naar nieuwe wandelschoenen?

Malerweg Etappe 5
Malerweg Etappe 5
Om het Goldsteinaussicht te bereiken moet je een flinke klim maken
Malerweg Etappe 5 - Goldsteinaussicht
Het Goldsteinaussicht in 2019
Malerweg Etappe 5 - Goldsteinaussicht
Malerweg Etappe 5 - Goldsteinaussicht
Helaas is het ook regenachtig wanneer ik opnieuw bij het Goldsteinaussicht ben

Flinke klim naar het Goldsteinaussicht

Het is niet altijd even leuk om te weten wat er gaat komen. Een aantal jaar eerder pakten donkere wolken zich samen en kwam het met bakken uit de lucht. Gelukkig kon ik schuilen bij het Zeughaus en ondertussen een verkoelend drankje drinken. Bij het Zeughaus gaat het pad ineens flink bergopwaarts en dit is een pittige klim. Wetende dat ik die klim weer moet maken zorgt niet bepaald voor een euforische stemming. Het Zeughaus is in april nog gesloten, dus een verkoelend drankje zit er ditmaal niet in. Evenals een aantal jaar terug is het ook nu aan het regenen. Wat dat betreft weinig veranderingen. De klim omhoog is nog altijd pittig. Doe dus rustig aan en houd je eigen tempo aan. Je kunt bij het Goldsteinaussicht weer even op adem komen. Dit uitzichtpunt op het achterste gedeelte van de Sächsische Schweiz is geweldig. Bij zonsopkomst en zonsondergang is dit een mooie plek om te fotograferen. Jammer genoeg heb ik voor de tweede maal geen zon bij het Goldsteinaussicht. Moet ik toch nog eens een derde maal deze etappe lopen…

Malerweg Etappe 5 - Winterberg
Het 'geblokkeerde' uitzicht vanaf de uitzichttoren op de Grosse Winterberg

Grosser Winterberg

Bij de Katzenstein verlaat je de Rossteig en wandel je verder over de Fremdenweg. Je bent nu heel dicht bij de Tsjechische grens. De weg gaat naar de top van de Grosser Winterberg. Dits is de op twee na hoogste berg van de Sächsische Schweiz. Op de top van de 556 meter hoge berg is een hotel en een uitzichttoren. Het hotel is sinds 2018 gesloten, maar je kunt nog de uitkijktoren beklimmen en er is een kraampje aanwezig om toch nog iets te kunnen eten en drinken. Helaas is het wandelseizoen in april nog niet begonnen en zijn de kraam en de uitkijktoren nog gesloten. Of het de moeite waard is om deze toren te beklimmen is de vraag. In 2019 kon ik tegen betaling van €1,- naar boven, maar werd het uitzicht belemmerd door de toppen van de bomen. De natuur doet zijn werk en de bomen groeien gestaag door. Of zou het uitzicht ditmaal beter zijn omdat veel bomen aangetast zijn door de schorskever? Je kunt wel een bezoek brengen aan het Informatiecentrum van het Nationaal Park Sächsische Schweiz. Hier kun je meer te weten komen over de ontwikkeling van het gebied en over de bomen in de Sächsische Schweiz.

Malerweg Etappe 5 - Kipphornaussicht
Een must visit tijdens de wandeling: Kipphornaussicht
Malerweg Etappe 5 - Kipphornaussicht
Malerweg Etappe 5 - Kipphornaussicht
Een prachtig panorama over de Sächsisch Böhmische Schweiz
Malerweg Etappe 5 - Kipphornaussicht
Het Kipphornaussicht is slechts een kleine omweg, dus neem dit uitzichtpunt zeker mee

Kipphornaussicht

Na de Grosse Winterberg is het klimmen voorbij en begin je aan de afdaling naar Schmilka. Zorg ervoor dat je de bordjes naar het Kipphornaussicht niet mist, want dit uitzichtpunt is de kleine omweg namelijk dubbel en dwars waard. Vanaf dit punt heb je een spectaculaire panorama over de gehele Sächsische Schweiz. Je ziet onder meer het dal van de Elbe en kunt de tafelbergen en Affensteinen zien. Ook dit is een prachtige spot om bij zonsopkomst of zonsondergang te fotograferen.

Malerweg Etappe 5
Malerweg Etappe 5
Het laatste deel van Etappe 5 gaat vrij steil naar beneden
Malerweg Etappe 5 - Schmilka
Malerweg Etappe 5 - Schmilka
Eindpunt van de Malerweg Etappe 5: Schmilka

Bio-dorp Schmilka

Het laatste gedeelte van Etappe 5 gaat alsmaar bergafwaarts. Kijk goed uit. Zeker wanneer het geregend heeft kan het pad behoorlijk glad zijn. Een kleine uitglijder kan vervelende gevolgen hebben, dus doe voorzichtig. Als je eenmaal heelhuids beneden bent wandel je Schmilka in. Het bijzondere aan Schmilka is dat het een compleet ecologisch dorp is. Er zijn hotels, gasthuizen, restaurants, een bakkerij, een bierlokaal en een brouwerij. Aan het einde van de wandeling is het dan ook heerlijk om even rustig ergens te zitten en een vers getapt bio biertje te drinken. Je kunt ook bij Café Richter jezelf verwennen met een heerlijk gebakje.

Praktische informatie

  • Met de Kirnitzschtalbahn kun je vanuit Bad Schandau naar de Lichtenhainer Wasserfall. Dit is niet het startpunt van de Etappe 5, maar zo pik je wel direct de Kuhstall mee
  • De Neumannmühle bereik je met buslijn 241. Stap uit bij de halte Neumannmühle.
  • Een stempel kun je halen bij Gasthaus und Pension Buschmühle of in Schmilka bij het Informatiecentrum.
  • In Schmilka kun je de bus, S-Bahn of de veerboot pakken om terug naar je accommodatie te gaan.
  • Neem voldoende water mee. Je kunt ook even pauzeren bij de Zeughaus en bovenop de Grosser Winterberg, maar deze zijn pas geopend als het wandelseizoen van start is.

Uitstapjes bij Etappe 5

Tijdens iedere Etappe kun je van de route afwijken om bezienswaardigheden, musea of mooie uitzichtpunten te bewonderen. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of je nog een aantal extra kilometers wil wandelen, maar je kunt deze plekken ook op een later tijdstip nog eens ontdekken.

Zodra je bij de start van de etappe omhoog wandelt kun je bijvoorbeeld de Arnstein bezoeken. Ooit stond hier een kasteel, maar daar is tegenwoordig weinig van over. Er is een grot met enkele rotsschilderingen en je kunt een waterreservoir hier bewonderen. Wel heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Iets verder kun je de Kleinsteinhöhle bezoeken. Deze rotspoort heeft wat weg van de Kuhstall die je tijdens Etappe 4 kunt bewonderen. Ook hier heb je een fraai uitzicht op de Sächsische Schweiz. Een ander uitzichtpunt vind je bij het Grosses Pohlshorn. Aangezien de Goldsteinaussicht en de Kipphornaussicht zowat op de route liggen, raad ik aan om deze sowieso mee te pakken tijdens je wandeling.

Plan je reis naar Sächsische Schweiz

Ga niet op pad zonder een herbruikbare waterfles

Disclaimer: Mijn wandeling is tot stand gekomen in samenwerking met Saksen Toerisme en Tourismusverband Sächsische Schweiz. Alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!