Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 5

De ‘Grand Tour Saksen‘ was een afwisselende reis door het oosten van de Duitse deelstaat Sachsen. Voor veel mensen is dit stuk van Duitsland nog redelijk onbekend, en dat is behoorlijk zonde. Saksen heeft namelijk alles in huis voor een gevarieerde reis waaronder fraaie landschappen en prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. En wij Nederlanders houden toch van wandelen? In Saksen vindt je verschillende langeafstandsroutes, maar ook volop dagroutes. In de Sächsische Schweiz loopt onder meer de Malerweg, een route met een totale lengte van ongeveer 112 kilometer. Een flink stuk, gelukkig kun je de Malerweg in verschillende etappes lopen. Ik liep twee etappes van deze route. In dit artikel kun je lezen over de Malerweg Etappe 5.

  • Malerweg Etappe 5
  • Etappe
  • 23 kilometer
  • 5 uur
  • Gemiddeld

Nationaal Park Sächsische Schweiz

Niet ver van Dresden vind je één van de mooiste natuurgebieden van Saksen. De Sächsische Schweiz wordt ook wel de Grand Canyon van Duitsland genoemd. In meer dan 100 miljoen jaar heeft de Elbe en zijn zijrivieren een bizarre verzameling van torentjes, plateaus en tafelbergen uitgesleten in het landschap. Van Bad Schandau tot aan de Tsjechische grens heb je het ene na het andere spectaculaire uitzicht en laat de natuur zich van zijn beste kant zien. De meest bekende locatie is de Bastei, een verzameling van zandstenen torens bij een diepe afgrond met een geweldige panorama op het Elbedal. Je kunt in het gebied onder meer wandelen, hiken, klimmen en fietsen. Wedden dat jij dit gebied ook indrukwekkend zal vinden?

Malerweg

Kunstenaars kwamen in de 18e eeuw graag naar de Sächsische Schweiz om zich te laten inspireren door al dat natuurschoon. Onder andere de bekende schilders Freidrich, Richter en Zing maakten hier diverse kunstwerken. En schilderachtig het het gebied zeker. Via de route ‘Malerweg‘ kunnen wandelaars in de voetsporen treden van deze bekende kunstenaars. Dichte bossen, ruige kloven en bizarre rotsformaties maken dit gebied uniek en nodigen mensen uit om hier te komen wandelden. De totale lengte van de Malerweg is 112 kilometer, maar deze kunnen in acht verschillende etappes worden gelopen. De wandeling kan natuurlijk op ieder gewenst punt worden gestart en beëindigd en er is ook geen vaste looprichting. Houd er wel rekening mee dat je wandelt door een rotsachtig landschap en je af en toe steile beklimmingen en afdalingen moet maken.

De Malerweg heeft een totale lengte van 112 kilometer, maar je kunt er ook dagwandelingen van maken door verschillende etappes te wandelen.

De Kirnitzschtalbahn

Vanuit Bad Schandau neem ik de Kirnitzschtalbahn naar de Lichtenhainer Wasserfall. Een nostalgische manier om bij het beginpunt van de Malerweg Etappe 5 te komen want de Kirnitzschtalbahn is een bijzondere manier van transport.

Om het toerisme te bevorderen in de Sächische Schweiz werd in 1870 een paardentramlijn aangelegd. Het werd al direct een succes, want in het eerste jaar werd de lijn al door 80.000 reizigers gebruikt. De paarden werden in 1898 vervangen door trams waardoor nog meer toeristen gebruik konden maken van de lijn. Toch waren er nog allerlei problemen. Het gehele voertuigenpark werd vernield na een brand, het traject werd meerdere malen stilgelegd en trams ontspoorden. Er waren plannen om de lijn volledig stil te leggen, maar dit werd na protest afgewend. Tussen 1986 en 1990 werd de infrastructuur van de Kirnitzschtalbahn volledig vernieuwd en heropend. En zo kan ik nog altijd gebruik maken van deze lijn.

Bijzonder is dat de tramlijn éénsporig is en aan de zijberm van de rechter weghelft ligt. De rijdende trams komen het het autoverkeer dus tegemoet. De Kirnitzschtalbahn is ook de een van de drie Duitse trambedrijven die oudere types van tweeassige voertuigen inzet.

Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtalbahn
In Bad Schandau kun je de Kirnitzschtalbahn nemen naar de Lichthainer Wasserfall
Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtalbahn
Malerweg Etappe 5 - Kirnitzschtalbahn
De Kirnitschtalbahn werd in 1898 aangelegd

Lichtenhainer Wasserfall en Kuhstall

Het eindstation van de Kirnitzschtalbahn eindigt bij de Lichtenhainer Wasserfall. De waterval vind je links van de Gaststätte. In 1830 werd een stuwdam gebouwd om een deel van het water tegen te houden. Toeristen die de spectaculaire waterval wilden zien moest hiervoor betalen. Tegenwoordig is de waterval ieder half uur te bewonderen. Kennelijk had ik toch iets langer moeten wachten, want de dam was kennelijk nog niet geopend waardoor ik alleen een klein stroompje zag.

De Etappe 5 van de Malerweg start echter nog niet bij de waterval. Hiervoor moet ik nog een stuk verder lopen. Het eerste deel van de wandeling gaat geleidelijk omhoog tot ik binnen een half uur de Kuhstall bereik. De Kuhstall is een opening in een rots bovenop de berg. De opening is 24 meter diep, 17 meter breed en 11 meter hoog. De inwoners zouden vroeger hier hun vee hebben verstopt tijdens de Dertigjarige Oorlog.

Via een smalle rotsopening kun je de Himmelsleiter nemen naar de top van de berg. Vanaf hier heb ik een prachtig uitzicht over de groen dal.

Malerweg Etappe 5 - Lichthainer Wasserfall
Malerweg Etappe 5
Hoewel niet het startpunt van de Malerweg Etappe 5, begin ik mijn wandeling bij de Lichtenhainer Wasserfall
Malerweg Etappe 5 - Kuhstall
De Kuhstall is een opening in een rots bovenop de berg
Malerweg Etappe 5 - Kuhstall
Malerweg Etappe 5 - Kuhstall
Via de Himmelsleiter kun je bovenop de berg komen voor een mooi uitzicht
Malerweg Etappe 5 - Kuhstall
Een goed begin van de wandeling

Startpunt van Etappe 5

Na 5 kilometer bereik ik de Neumannmühle, het daadwerkelijke startpunt van Etappe 5. Het is hier even goed opletten waar de route precies naartoe gaat, want de bordjes zijn niet altijd even duidelijk en de symbolen op de bomen zijn soms behoorlijk verstopt. In plaats van een heuvel op te lopen, neem ik een route langs de openbare weg. Gelukkig kom ik er al snel achter dat deze route niet klopt en kan ik tijdig omkeren.

Wanneer ik weer op de route volgt een flinke wandeling door bosrijke omgeving met zilversparren. Na zo’n twee kilometer mis ik helaas de afslag naar de Kleinstein vanwaar ik een mooi uitzichtpunt zou hebben. Ik kan me niet herinneren dat ik een bord heb zien staan. Op sommige punten stijgt het pad behoorlijk en moet ik ook regelmatig afdalen. Het is bewonderenswaardig om te zien hoe een oud echtpaar voor me het tempo er goed in heeft zitten.

Malerweg Etappe 5
Talloze kleurrijke vingerhoedskruid langs de kant van het pad
Malerweg Etappe 5 - Sagewerk
Malerweg Etappe 5 - Neumannsmühle
Bij de Neumannmühle begint Etappe 5

Goldsteinaussicht

Het weer betrekt en donkere wolken stapelen zich op. Niet veel later komt het ineens met bakken uit de lucht. Gelukkig bereik ik snel het Zeughaus waar ik even kan schuilen en kan pauzeren. Na een verkoelend drankje is het weer droog geworden en kan ik mijn weg verder vervolgen. Direct bij het Zeughaus gaat het flink bergopwaarts.

Inmiddels heb ik reeds 15 kilometer gelopen alvorens ik het Goldsteinaussicht bereik. Vanaf dit uitkijkpunt heb ik een geweldig uitzicht over het dal van het achterste gedeelte van de Sächsische Schweiz. Hier zou je eigenlijk bij zonsopkomst of zonsondergang moeten zijn om te fotograferen. Bij mij is het grijze weer even een spelbreker, maar dat maakt het uitzicht niet minder spectaculair.

 

Malerweg Etappe 5
Malerweg Etappe 5
Vanaff het startpunt van Etappe 5 wandel je door bosrijke omgeving
Malerweg Etappe 5 - Goldsteinaussicht
Het Goldsteinaussicht
Malerweg Etappe 5
Malerweg Etappe 5
Het gaat flink bergopwaarts bij tijd en wijle

Kipphornaussicht

Bij de Katzenstein verlaat ik de Rosssteig en wandel ik verder over de Fremdenweg. Ik ben nu enkele meters van de Tsjechische grens verwijdert. Deze weg gaat naar de top van de Grosse Winterberg, de op twee na hoogste berg van de Sächsische Schweiz. Op de top van de 556 meter hoge berg is een bergrestaurant en een uitzichttoren te vinden. Het restaurant is echter gesloten, in plaats hiervan staat er een kraampje waar je iets te eten en te drinken kunt bestellen. De uitzichttoren is wel open. Tegen een betaling van een Euro kun je de toren omhoog. De natuur heeft echter zijn werk gedaan in de laatste jaren, want de toppen van de hoge boven belemmeren het uitzicht. De panorama die ik in mijn boekje zie staan komt niet overeen met wat ik zie.

Vanaf hier gaat de route bergafwaarts de Grosse Winterberg af. Houdt hierbij de bordjes naar de Kipphornaussicht in de gaten, want dit is wat mij betreft de meest spectaculaire uitzichtpunt van de wandeling. Vanaf hier heb ik wel een geweldig panoramisch uitzicht over de Sächsisch Böhmische Schweiz. Een locatie waar je ook een prachtige zonsopkomst of -ondergang kunt fograferen.

Malerweg Etappe 5 - Winterberg
Het 'geblokkeerde' uitzicht vanaf de uitzichttoren op de Grosse Winterberg
Malerweg Etappe 5 - Kipphornaussicht
Een must visit tijdens de wandeling: Kipphornaussicht
Malerweg Etappe 5 - Kipphornaussicht
Malerweg Etappe 5 - Kipphornaussicht
Een prachtig panorama over de Sächsisch Böhmische Schweiz

Eindpunt bij Schmilka

Het laatste deel van de wandeling gaat alsmaar bergafwaarts naar het dorpje Schmilka, mijn eindpunt. Dit dorp is bijzonder omdat het een compleet ecologisch dorp is. Compleet met hotels, gasthuizen, restaurant, bakkerij, bierlokaal en brouwerij. Er is net een feest gaande waardoor de straten gezellig vol zijn gestroomd. Ik meng me tussen de mensen en geniet van een welverdiend glas biobier.

Vanuit Schmilka kan ik de boot nemen die me terug naar het station van Bad Schandau brengt. Na Etappe 7 kan ik nu ook Etappe 5 afstrepen.

Malerweg Etappe 5 - Schmilka
Malerweg Etappe 5 - Schmilka
Eindpunt van de Malerweg Etappe 5: Schmilka

De Malerweg Etappe 5 staat in mijn boekje als een wandeling van 13,6 kilometer. Ik heb 22,9 kilometer gelopen, maar ben natuurlijk bij de Lichtenhainer Wasserfall begonnen, heb een stukje verkeerd gelopen en heb een kleine omweg gemaakt om de Kipphornaussicht te bewonderen. Tussen de Kuhstall en het Goldsteinaussicht wandel je continu door mooie bosrijke omgeving, maar wordt je als wandelaar niet getrakteerd op mooie uitzichtpunten. Deze krijg je met name op het laatste gedeelte van de route. Op sommige stukjes kan het pad redelijk pittig zijn omdat het soms behoorlijk bergopwaarts gaat.

Tips voor de Malerweg Etappe 5

  • Met de Kirnitzschtalbahn kun je vanuit Bad Schandau naar de Lichtenhainer Wasserfall. Dit is niet het startpunt van de Etappe 5, maar zo pik je wel direct de Kuhstall mee
  • Blijf even wachten bij de Lichtenhainer Wasserfall, aangezien de dam eens per half uur geopend wordt
  • Houdt bordjes en symbolen goed in de gaten. Ze zijn soms niet goed zichtbaar waardoor je verkeerd kunt lopen of uitzichtpunten kunt missen
  • Neem voldoende water mee. Je kunt ook even pauzeren bij de Zeughaus en bovenop de Grosse Winterberg
  • Vanuit Schmilka kun je met een bootje terug naar Bad Schandau

Plan je reis naar Sächsische Schweiz

Booking.com

Disclaimer: De Grand Tour Sachsen is tot stand gekomen in samenwerking met Saksen Toerisme. Ik krijg niet betaald voor het schrijven van dit artikel en alles wat je leest is mijn persoonlijke mening/ervaring

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper/video-editor en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!