Patagonië - Torres del Paine
Georgië Slovenië Argentinië Chili Verenigde Staten Schotland Portugal Duitsland
Wandelingen

De mooiste wandelingen ter wereld

Had een aantal jaar geleden tegen me gezegd dat ik veel wandelingen zou gaan maken en er enorm van zou gaan genieten. Ik zou je destijds hard hebben uitgelachen. ‘Ik ga toch niet wandelen?’ zou ik hebben gezegd. Gelukkig zag ik op tijd in dat het maken van wandelingen rustgevend en inspirerend is, maar dat het ook goed is voor een dosis beweging. Inmiddels heb ik al een aantal mooie wandelingen kunnen maken en ik heb nog een flink aantal wandelingen die ik graag eens zou willen lopen. In dit artikel verzamel in de mooiste wandelingen en hikes ter wereld die ik tot dusverre heb gelopen. De wandelingen staan in willekeurige volgorde. Deze lijst zal aangevuld worden zodra ik weer een mooie wandeling heb gemaakt.

W-Trek in Torres del Paine National Park - Chili

De enige meerdaagse wandeling tot dusverre in deze lijst is misschien wel één van de meest iconische. De W-Trek in Torres del Paine National Park hoort absoluut in het rijtje van mooiste wandelingen ter wereld. Het was altijd een droom van me om dit gebied te ontdekken en in 2018 was het zo ver. Vijf dagen lang hebben we in één van de meest prachtige plek ter wereld mogen lopen met één backpack met al onze spullen en een tas vol camera apparatuur. Tijdens het wandelen hebben we vier seizoenen meegemaakt. Het heeft gesneeuwd en geregend, we hebben rukwinden gehad met snelheden van meer dan 80 km/h, het was soms ijskoud, maar gelukkig scheen ook geregeld de zon. Iedere dag wandelden we naar een ‘hoogtepunt’. Glaciar Grey, de Franse Vallei en natuurlijk de wereldberoemde Cordillera del Paine. Onderweg keken we onze ogen uit. Wat een landschap, wat een natuur! Deze is er zeker één voor je bucketlist.

 • W-trek
 • Meerdaagse wandeling
 • ±87.6 km
 • 5 dagen
 • Zwaar
W-Trek in Torres del Paine - Chili
Patagonië - Torres del Paine
Patagonië - Torres del Paine
W-Trek in Torres del Paine National Park

Laguna de los Tres in El Chaltén - Argentinië

De W-Trek in Torres del Paine mag misschien wel de meest bekende en meest iconische wandeling in Patagonië zijn, wij waren ook behoorlijk te spreken over de Laguna de los Tres wandeling. Startpunt van deze trail is in El Chaltén, een klein dorp in het Parque Nacional los Glaciares. Vanuit hier wandel je naar de Monte Fitz Roy. Een relatief eenvoudige hike tot de laatste kilometer, want dan begint een flinke klim om Laguna de los Tres te bereiken. Maar wie eenmaal boven is, wordt beloond met één van de meest magische uitzichten. En dan worden we ook nog eens beloond met een flink pak sneeuw dat naar beneden dondert en terecht komt in een blauw meertje.

Lees meer over de Laguna de los Tres

 • Laguna de los Tres
 • Rondwandeling
 • ±22,5 km
 • Circa 8 uur
 • Gemiddeld
Reisverslag Patagonië - Laguna de los tres
Reisverslag Patagonië - Laguna de los tres
Reisverslag Patagonië - Laguna de los tres
Laguna de los Tres

In dit fraaie boek lees je over de meest legendarische hiking trails ter wereld

Soška Pot bij de Soča Rivier - Slovenië

Toen ik de kleur van het water van de wereldberoemde Soča rivier zag, was ik verkocht. Een soort turquoise kleur dat opvallend eruit sprong in de groene omgeving. De kleur van het water is weersafhankelijk. Het water heeft een emerald of smaragdgroene kleur en wanneer het flink heeft geregend kleurt het bruin. De Soška Pot is een trail dat langs deze wereldberoemde rivier loopt. Deze trail is een uitloper van de lange Julian Alps Trail. Een aantal jaar geleden konden mensen alleen maar genieten van het water als ze op het water waren. Daar is gelukkig verandering in gebracht, want het is heerlijk om hier te mogen wandelen.

Lees meer over de Soška Pot

 • Soška Pot
 • Dagwandeling
 • ±8,5 km
 • Makkelijk
Soška pot wandeling in Slovenië - Brug over de Soča rivier
Soška pot wandeling in Slovenië - Soča rivier
Soška pot wandeling in Slovenië - Slap Kozjak
Soška Pot

Cassidy Arch Trail in Capitol Reef National Park - Verenigde Staten

Tijdens onze reis door de Verenigde Staten in 2017 hebben we heel wat National Parks bezocht. Als ik terugkijk op deze reis hebben we eigenlijk veel te weinig gewandeld. Één van de wandelingen die we maakten was de Cassidy Arch Trail in het Capitol Reef National Park. De benaming van deze trail is een verwijzing naar Butch Cassidy, die zich in dit gebied schuil gehouden zou hebben. Een natuurlijke boog is naar hem vernoemd en deze trail leidt naar de boog toe. Na een korte en stevige klim wandel je via de roodgekleurde rotsen naar deze unieke boog. Je kunt er zelfs overheen wandelen, maar pas op… als je hoogtevrees hebt adviseer ik je om niet naar beneden te kijken.

Lees meer over de Cassidy Arch Trail

 • Cassidy Arch Trail
 • ±5.6 km
 • Rondwandeling
 • Makkelijk
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Cassidy Arch Trail - Capitol Reef National Park - Amerika
Amerika dag 7 - Capitol Reef National Park - Cassidy Arch Trail
Cassidy Arch Trail

Malerweg in de Sächsische Schweiz - Duitsland

De Malerweg is een meerdaagse wandeling in de Sächsische Schweiz met een totale lengte van 115 kilometer. De benaming van deze route is een verwijzing naar de kunstenaars die in de 18e eeuw graag naar dit gebied kwamen om zich te laten inspireren door al het natuurschoon. Via de Malerweg kunnen bezoekers in de voetsporen treden van de kunstenaars. Je wandelt door dichte bossen, langs ruige kloven en bizarre rotsformaties. Dit maakt het gebied zo uniek. In 2018 wandelde ik al twee etappes van deze wandelroute, maar in 2022 liep ik de volledige Malerweg uit.

Lees over de Malerweg

Malerweg Etappe 7 - Sächsische Schweiz
Malerweg

Van Pico Arieiro naar Pico Ruivo en terug op Madeira - Portugal

Veel mensen denken dat Madeira een eiland is voor oudere mensen. Dat is niet geheel terecht, want je kunt er prachtig wandelen. De koningswandeling naar het dak van Madeira. Een mooie beschrijving van deze spannende bergwandeling. De trail loopt tussen Pico de Arieiro en Pico Ruivo, de twee hoogste punten van het Portugese eiland. De Pico Arieiro is 1818 meter hoog en de Pico Ruivo is 1862 meter hoog. Een wandeling tussen de grillige rotsen met unieke uitzichten en spectaculaire landschappen. Je wandelt door meerdere tunnels en zult soms stevig moeten klimmen om vervolgens weer af te dalen. Avontuurlijker wordt het niet op Madeira.

 • Pico Arieiro - Pico Ruivo - Pico Arieiro
 • Rondwandeling
 • ±14 km
 • Gemiddeld
10x doen op Madeira - hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en terug
10x doen op Madeira - hike van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo en terug
Madeira - Portugal
Madeira's koningswandeling

In dit fraaie boek lees je over de meest legendarische hiking trails ter wereld

Koruldi Lakes vanuit Mestia - Georgië

Svaneti is een regio in het noordwesten van Georgië. Het ligt voor een groot deel in het Kaukasusgebergte en is pas sinds kort goed bereikbaar door de aanleg van een geasfalteerde weg. De regio trekt wandelliefhebbers aan omdat er talloze mogelijkheden zijn om in dit ruige, bergachtige gebied te wandelen. Mestia is het startpunt van meerdere wandelingen. Één van de mooiste hiervan is de pittige hike naar de Koruldi Lakes. Vanaf het startpunt ben je non-stop aan het klimmen, maar word je continu beloond met mooie uitzichten en landschappen. Je ziet de vegetatie veranderen naarmate je hoger komt. Het eindpunt van deze wandeling zijn de Koruldi Lakes, drie verschillende bergmeertjes die dicht bij elkaar liggen.

 • Koruldi Lakes
 • Rondwandeling
 • ±20,5 km
 • Zwaar
Georgië reisverslag - Wandelen naar de Koruldi Lakes
Georgië reisverslag - Wandelen naar de Koruldi Lakes
Georgië reisverslag - Wandelen naar de Koruldi Lakes
Koruldi Lakes

Quiraing op Isle of Skye - Schotland

De Quiraing behoort tot één van de hoogtepunten van Isle of Skye. Het landschap is super mooi, alsof je in een andere wereld bent gestapt. Er wordt gezegd dat je hier niet moet wandelen met slecht weer. De trail loopt immers over smalle paadjes en langs diepe afgronden. Goed zicht en een beetje grip zijn derhalve gewenst. De weersomstandigheden heb je niet in de hand en het weer op het Verenigd Koninkrijk staat nou niet bepaald bekend als het meest zonnige klimaat. Wij mochten dan ook van geluk spreken dat het zonnig was bij ons toen wij aan deze wandeling begonnen. Een extra gelukje was dat het absoluut niet druk was. De Quiraing behoort tot één van de meest toeristische spots van Isle of Skye. En dat is natuurlijk niet meer dan terecht.

 • Quiraing
 • Rondwandeling
 • ±6 km
 • Gemiddeld
De hoogtepunten van Isle of Skye - Quiraing
De hoogtepunten van Isle of Skye - Quiraing
De hoogtepunten van Isle of Skye - Quiraing
Quiraing

Welke wandelingen behoren tot jouw favorieten? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Wie weet zet ik ze op mijn lijstje en ga ik ze ook nog eens wandelen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!